15. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 11. 2002

Můžeme být hrdí na naše studenty. Můžeme být hrdí i na sebe?

V odborové organizaci Obchodní akademie Hovorčovická Praha 8 s obavami sleduje vývoj v odborovém hnutí zaměstnanců školství. Během posledních dvou let vzniká další odborová organizace mimo náš odborový svaz. Přestože považujeme odchody aktivních odborářů za nešťastné, chápeme je především jako vyjádření nedůvěry vedení ČMOS pracovníků ve školství a jeho postupu ve vyjednávání o platech.

Sice jsme s uspokojením slyšeli zprávy o odmítnutí "kompromisní dohody", kterou ostatní odbory v rozpočtové sféře sdružené v ČMKOS přijaly, o zvýšení platů o 7% a trvání na původně navržených 13%. Vláda si podle nás bere státní zaměstnance jako rukojmí, aby ušetřila 3,5 miliardy korun, které by mohla získat i jinde. Po loňských protestech, kdy vedení našeho svazu ústy předsedy Rösslera vyhrožovalo akcemi typu nevydání vysvědčení vítáme změnu rétoriky. Tehdy jsme vyjadřovali svou připravenost stávkovat za zvýšení platů, ale odmítali jsme si brát studenty jako rukojmí. I dnes vidíme rostoucí neklid ve školství a s nelibostí sledujeme, že náš odborový svaz ztrácí iniciativu v obhajobě zájmu učitelů. Vítáme aktivitu všech učitelů usilujících o profesní a sociální zlepšení situace, včetně i těch, kteří přestali věřit ČMOS školství (výzva Učitelé, zvedněte hlavu! a vznikající Učitelský odborový klub ASO, Učitelský odborový klub Rychnov nad Kněžnou).

Co navrhujeme

Nemá-li docházet ke zbytečnému tříštění sil, musí největší odborová organizace ČMOS školství znovu získat pozici schopného zástupce zaměstnanců školství. Cestu k tomu vidíme v:
  • zlepšení informovanosti základních organizací o vyjednávání o platech a podmínkách ve školství (nechceme se o nich dozvídat z tisku a se zpožděním, ale přímo od vedení - od čeho máme internet, e-maily a webové stránky svazu, které navíc nefungují?), navíc reakce místních organizací mohou vedení dát jasný signál o silné či slabé podpoře vyjednávacích pozic, ideálně by měla před jednáními proběhnout diskuse ve svazu o vyjednávacích pozicích a po jednání by měl výsledek znovu proběhnout diskusí ve svazu
  • zjištění podpory stávce za původní sliby vlády: zavedení šestnácti platových tříd od 1. 1. 2003; zvýšení platů o 13%; buď skutečné vyplácení 14. platů nebo jejich zrušení a současné zvyšování platů na slibovaných 130% průměrného platu v ČR; srovnání platů učitelů na základních a středních školách; včetně obhajoby nepedagogických pracovníků (např. mistrů odborného výcviku)
  • zlepšení informovanosti o možnostech kolektivního vyjednávání ve školství, zkušenosti ostatních škol, které doposud vedení ČMOS školství nebylo schopno zprostředkovat

    Suplentská místa

    Objevil-li se návrh ministra práce Škromacha na "pracovní povinnost" mladých lidí (pro nezaměstnané mladé lidi měla být zavedena povinnost přijmout jakoukoliv práci za plat rovnající se podpoře v nezaměstnanosti, jinak by ztratili právo na sociální dávky), měl by ČMOS školství iniciovat nová pracovní místa pro nekvalifikované či méně kvalifikované mladé lidi ve školství. Za pár let v důsledku plně profesionální armády zmizí ze škol mladíci na náhradní vojenské službě, kteří vykonávali nedoceněné pomocné práce. Podle nás je čas na zřízení tzv. suplentských míst (nebo míst asistentů učitelů), kdy každá škola bude mít k dispozici učitele bez úplného vzdělání potřebného pro výkon profese, kteří budou pomáhat s přípravou pomůcek, včetně správy výpočetní techniky, kteří budou suplovat v případě absence učitelů.

    Kariérní řád

    Prozatímní návrh Kariérního řádu kolegy Sárköziho považujeme za příliš unáhlený. Mnohem více než zvýšené schopnosti učitelů navrhuje ohodnotit dosažené vzdělání. Přesto neodmítáme myšlenku kariérního růstu, chtěli bychom se vyslovit k návrhům, budou-li ze strany ministerstva či odjinud. Kariérní řád musí být připravován v diskusi nejen s odborníky, ale i se samotnými učiteli, nesmí ohodnocovat jen dosažené, či další vzdělání, ale i skutečné schopnosti a dovednosti učitelů, například používat výpočetní techniku ve výuce, musí umět ohodnotit náročnost jednotlivých předmětů (například maturitní).

    Diskutujme společně

    Vyzýváme ostatní školy k diskusi o postavení našich odborů na školách a ve společnosti. Přes podmínky špatné finanční situace můžeme být hrdí na naše studenty, kteří se ve svém volnu účastní řady různých soutěží, na naše absolventy, kteří studují nebo pracují. Nenechme se urážet poznámkami o neschopnosti školství.

    Bohužel od řetězové stávky ještě za ministra Pilipa ztrácí ČMOS školství nejen prestiž, ale i aktivisty. Za poslední rok odešla jedna odborová organizace do Křesťanské odborové konfederace, druhá teď vzniká v Asociaci samostatných odborů (která se proti "kompromisní dohodě" postavila od začátku a na svém názoru trvá).

    Nemá-li se ČMOS školství úplně rozpadnout nebo stát naprosto neschopnou organizací, je na čase jeho aktivizace a přeměna, včetně samotného vedení.

    Proto vyzýváme ostatní odborové organizace a aktivisty ČMOS školství, včetně ostatních učitelů, kterým není lhostejné jejich postavení, aby začali diskutovat, vyměňovat si zkušenosti a názory, získat dosud neorganizované učitele do odborů a vybojovat zlepšení postavení učitelů a škol.

  •                  
    Obsah vydání       15. 11. 2002
    17. 11. 2002 OPH: Policie neoprávněně perlustrovala a zadržela studenta
    16. 11. 2002 Amnesty International, Londýn, české vládě: Neopakujte minulé chyby a respektujte svobodu projevu
    16. 11. 2002 Saddam Husajn "zaplatí Gaddáfímu 3,5 miliardy dolarů" za útočiště v Libyi
    15. 11. 2002 Státní zástupkyně zametla policejní násilí pod stůl: případem Jeong se bude zabývat Ústavní soud
    15. 11. 2002 Analytikové varují: bin Ladenova nahrávka znamená, že dojde k novému velkému útoku
    15. 11. 2002 Sex uprostřed výkalů: poněkud křečovitá parodie od Jana Křesadla Jan  Čulík
    15. 11. 2002 Nový Harry Potter je už únavný, míní recenzentka listu Times
    15. 11. 2002 Británie: Muž, nespravedlivě odsouzený za vraždu, byl po 25 letech věznění propuštěn
    15. 11. 2002 Podľa Centra práv Rómov ANO manipuluje s verejnosťou
    15. 11. 2002 Můžeme být hrdí na naše studenty. Můžeme být hrdí i na sebe? Václav  Votruba
    15. 11. 2002 GROSS GOTT, GOTT GROSS Jakub  Režný
    14. 11. 2002 Střední Východ i tento svět potřebuje mír Mojmír  Babáček
    14. 11. 2002 SVINSTVO Lubomír  Sedláčik
    14. 11. 2002 Anarchisté v ulicích, anarchisté v talárech Štěpán  Kotrba
    13. 11. 2002 Ne mým jménem!
    14. 11. 2002 Fukuyama o lidské přirozenosti
    5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk
    18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech