7. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 2. 2003

Pophvězda mezi Al-Kajdou a Saddámem

slamistická skupina Ansar al-Islám čítající asi 500 mužů je jednou z mnoha frakcí operujících v Severním Iráku, území, jež je v posledních deseti letech víceméně mimo kontrolu Saddáma Husajna. Hlavním rivalem tohoto fundamentalistického hnutí je sekulární Kurdský vlastenecký svaz (PUK). Z jeho strany je Ansar al-Islám obviňován ze spolupráce s bagdádským režimem, který má zásobit tuto skupinu zbraněmi i financemi. Po pádu talibánského režimu zde dále pravděpodobně nalezli útočiště i někteří z jeho bojovníků. Skupina Ansar al-Islám měla také experimentovat s chemickými a biologickými zbraněmi. Toto hnutí by však zůstalo známé ostatnímu světu jen jako jedno z mnoha politických seskupení Kurdistánu, kdyby právě tato skupina neměla být oním důležitým spojujícím článkem mezi Saddámem a Al-Kajdou. Nejvíce na toto téma v posledních dnech spekuloval deník "The New York Times".

I Podle něj má být část amerických politických a bezpečnostních špiček přesvědčena, že Saddám prostřednictvím Ansar al-Islám zásobuje Al-Kajdu chemickými a biologickými zbraněmi. Toto obvinění je dále dáváno do souvislosti s manchesterským nálezem prudkého jedu ricinu, kterým kdysi Irák prokazatelně disponoval. Jordánské zdroje také uvádí, že v jedné bagdádské nemocnici si měl nedávno léčit svá zranění Abu Mussab al Zarqawi, jordánský občan palestinského původu a údajný chemický expert Al-Kajdy. Nedoložené tvrzení o vazbách mezi Saddámem a Al-Kajdou pronesl před týdnem ve svém výročním proslovu prezident G.W.Bush. Zvláště ministr obrany Donald H. Rumsfeld a bezpečnostní poradkyně Condoleezza Rice se pak mají zasazovat o to, aby byl Bagdád dán do jasné souvislosti s Al-Kajdou. Výhody jsou zřejmé, tažení proti Iráku by získalo další ospravedlnění a stalo by se současně i tažením proti Al-Kajdě. Středeční proslov ministra zahraničí Colina Powella v Radě bezpečnosti potvrdil, že The NY Times mají zdatné informátory. Powell spojil všechny dosavadní domněnky do jedné oficiální, chemický expert Al-Kajdy Zarqawi měl v táboře Ansar al-Islám za přispění iráckých agentů pomáhat s produkcí ricinu.

Hnutí Ansar al-Islám je obviňováno z důvěrných kontaktů s jak Al-Kajdou tak Saddámem Husajnem. Existují lepší důvody, aby vedoucí činitelé tohoto hnutí stáli vysoko na listech hledaných osob západních rozvětek? Vůdce této skupiny se ovšem neskrývá úzkostlivě před agenty CIA a případně i americkými vojáky hluboko v nedobytných horách Kurdistánu podle vzoru Usámy bin-Ládina, jak by se dalo očekávat. Vůbec ne. Pobíhá si na svobodě uprostřed Osla, v hlavním městě věrného a poslušného člena paktu NATO. Najamudin Faraj Ahmad, známý jako mullah Krekar, zde totiž v roce 1991 získal politický azyl, jeho žena a děti se posléze staly norskými občany. Ještě nedávno byl mullah Krekar norské veřejnosti neznámým člověkem, rychle se však stal oblíbencem zdejších médií. Světla ramp se mu zdají tomuto usměvavému muži s plnovousem a bodrým vystupováním svědčit.

Rozhovor s ním tak mohly získat všechny větší noviny včetně vyhraněně křesťanského deníku "Naše zem" a v posledních dnech pak i většina světových zpravodajských štábů. Mullah Krekar se však ani nezdráhá rozdávat autogramy obyčejným lidem, kteří jej o to požádají. Jeho norský advokát tak může pouze konstatovat, že si připadá více jako manažer popové hvězdy, než jako právní zástupce.

Údajný spolupracovník Bagdádu a Al-Kajdy se ani neostýchá propůjčit svůj obličej jedné reklamní kampani na billboardech v ulicích Osla. Postoj norských médií a i většiny společnosti je pak zřejmý, mullah Krekar je možná terorista, ale je to náš terorista. Toto označení ovšem Krekar odmítá přijmout. Pravicový populista Carl I. Hagen, jehož "Pokroková strana" (FrP) získává střídavě ve volebních průzkumech od 5 do 35 procent hlasů, si za veřejné pojmenování Krekara teroristou vysloužil žalobu za nactiutrhání. V otázce zodpovědnosti si civilní a vojenská rozvětka spolu s cizineckými úřady navzájem přehazují Krekara jako horký brambor.

Ten sice pro své dlouhodobé pobyty v severním Iráku a vytváření organizace vojenského typu ztratil status politického azylanta, povolení k pobytu však zatím nebylo zrušeno. Konkrétní důkazy pro teroristickou či jinou kriminální činnost očividně chybí a ne jen norským úřadům.

Na své cestě do Norska byl na počátku v září loňského roku mullah Krekar zadržen na amsterdamském letišti. Zatčení proběhlo na základě obvinění Jordánska, podle něhož mělo být hnutí Ansar al-Islám financováno obchodem s narkotiky. V nizozemském vazbě byl Krekar vyslýchán i FBI a nakonec po půl roce propuštěn.

Ovšem nejen mullah Krekar má mírné exhibicionistické sklony. Když se jeden turecký novinář rozhodl před nedávnou dobou navštívit skupinu Ansar al-Islám v severním Iráku, slyšel od jejího prozatímního vůdce mullaha Mohammada Hasana otevřené vychloubání, že hnutí má zásoby ricinu a kyanidu, které budou použity proti americkým vetřelcům. Snaha o zviditelnění je u vůdců skupiny Ansar al-Islám příliš zřejmá na to, aby mohli být považováni za důvěryhodné kandidáty na blízké spolupracovníky Al-Kajdy. Včerejší obvinění Colina Powella týkající se spolupráce Al-Kajdy a Iráku tak nezní příliš přesvědčivě. Pokud ovšem nevěříme, že přijde doba, kdy Osáma bin-Ládin a Saddám Husajn budou rozdávat autogramy uprostřed západoevropských metropolí.

                 
Obsah vydání       7. 2. 2003
7. 2. 2003 Jak Blaira nazvali v televizi "poslancem za Texas"
6. 2. 2003 Severní Korea si vyhrazuje proti USA právo prvního, preventivního jaderného úderu
6. 2. 2003 Irák odmítl Powellův projev
7. 2. 2003 Pophvězda mezi Al-Kajdou a Saddámem Tomáš  Linhart
7. 2. 2003 Kanadský lékař ví, že Irák není dosti silný, aby vedl válku Miloš  Kaláb
7. 2. 2003 Divize Galizien -- aneb A kolik je tobě, chlapče? Jaroslav  Pour
6. 2. 2003 Ministryně zdravotnictví šíří nepřesnosti Pavol  Mazan
7. 2. 2003 Karel Gott prezidentem? Vojtěch  Klimt
7. 2. 2003 Nekompetentní a bulvární Monitor Jana Paula Alexander  Gjurič
7. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Vyjádření k dopisu pana Gjuriče Jan  Paul
7. 2. 2003 V čím zájmu pracuje ekologické sdružení Arnika? Štěpán  Kotrba
7. 2. 2003 Meze a rizika subjekt-objektového nazírání skutečnosti Petr  Vařeka
7. 2. 2003 Stíhání v Lichtenštejnsku v kauze Astrona zastaveno
7. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Několik poznámek ke Kulturnímu monitoru Štěpána Kotrby Jan  Paul
7. 2. 2003 Polemika s polemikou aneb Jan van Paul ležící spící Štěpán  Kotrba
5. 2. 2003 Colin Powell: "Saddám nesmí dostat ani pár dalších měsíců"
6. 2. 2003 Ohrozil Havlův podpis pod "dopisem osmi" společnou zahraniční politiku EU? Jan  Čulík
6. 2. 2003 Dostali jste to, co si zasloužíte Ondřej  Čapek
6. 2. 2003 Odpověď na pět otázek Jan  Friedlaender
6. 2. 2003 Hluboce se stydím za Václava Havla Petr  Cironis
6. 2. 2003 Okázalá servilita vůči Americe Jindra  Vavruška
6. 2. 2003 Havlův podpis, bobos a zahraniční politika Štěpán  Kotrba
6. 2. 2003 Fisk: Nezmiňujte se Powellovi o válce v Afghánistánu
5. 2. 2003 Česká spořitelna má své klienty ráda Radek  Mokrý
7. 2. 2003 Včera, dnes a zítra
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2003 Irák: Tony Blair ohrožuje své politické postavení   
9. 2. 2003 Významné výroky Donalda Rumsfelda   
9. 2. 2003 Irák ustupuje ohledně zbraní hromadného ničení   
9. 2. 2003 Powellova irácká "továrna na jedy" neexistuje   
8. 2. 2003 Britská vláda opsala svou aktuální zprávu o Iráku ze studentské práce   
8. 2. 2003 Svrhnout Saddáma Husajna je možno mnoha jinými způsoby než válkou   
8. 2. 2003 Povede pokles Blairovy popularity kvůli válce v Iráku k porážce labouristů ve Skotsku? Jan  Čulík
7. 2. 2003 Divize Galizien -- aneb A kolik je tobě, chlapče? Jaroslav  Pour
7. 2. 2003 Jak Blaira nazvali v televizi "poslancem za Texas"   
7. 2. 2003 Pophvězda mezi Al-Kajdou a Saddámem Tomáš  Linhart
7. 2. 2003 Kanadský lékař ví, že Irák není dosti silný, aby vedl válku Miloš  Kaláb
6. 2. 2003 Hluboce se stydím za Václava Havla Petr  Cironis
6. 2. 2003 Okázalá servilita vůči Americe Jindra  Vavruška
6. 2. 2003 Dostali jste to, co si zasloužíte Ondřej  Čapek
6. 2. 2003 Odpověď na pět otázek Jan  Friedlaender