17. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 4. 2003

Malý velký svět ministra Svobody

V jedné ze svých povídek si hloubavý americký spisovatel minulého století Edgar A. Poe povzdechl nad tím, že strast má mnoho tváří a bída světa mnoho podob. To bylo ovšem v době, kdy američtí puritáni ještě necivilizovali svět, nýbrž pouze indiánské divochy. Od té doby se lecos změnilo: škarohlídům Poeova typu odzvonilo a svět -- alespoň ten reálně existující - poskytl šanci optimistům a vizionářům lásky, svobody a prosperity, k nimž bezesporu patří i současný český ministr zahraničí. Optimismus ovšem neznamená ztrátu hloubavosti, a tak Cyril Svoboda klade otázku po podobě světa poté, co přechodně utichnou zbraně a Iráčané se po anglosaské osvobozovací akci konečně budou moci zhluboka napít doušků svobody a Coca-Coly.

Jeho optika pohledu nás nenechá na pochybách o tom, že i když ještě máme před sebou mnoho práce, v globále se dílo daří, a to navzdory morousům všeho druhu i veřejnému mínění. Problém je pouze v tom, že se ministrova vize podobá spíše Ladovu naivnímu obrázku české vesnice nežli vážné politické analýze světové situace. Jinak by si totiž musel všimnout toho, že svět se změnil již před tím, než dopadla první bomba na Bagdad.

Autor píše z Hannoveru.

V prvé řadě si pan ministr libuje, jak rychle USA postoupily ( po dvanáctileté devastaci země embargem a předchozímu odzbrojení Iráku inspektory ) a vyjadřuje zároveň radost nad tím, že nyní budou moci Iráčané vzít správu svých věcí do vlastních rukou. Již ale neříká, na co se toto přání vlastně vztahuje: na procedurální otázky způsobu budoucí vlády, kontrolu přírodního a kulturního bohatství či na obojí?

Má snad na mysli podobnou "demokracii" jako ve vzorových zemích "osy dobra" Pakistánu či Saudské Arábii? Jelikož bychom podle něj náš způsob demokracie Iráku vnucovat neměli, musí mít na mysli spíše tu druhou variantu.

V tom je ale právě onen zakopaný pes: problémem není ochrana 'kulturního a hodnotového dědictví` jak ukazuje právě příklad Saúdské Arábie, Kuvajtu a jiných "kooperativních" států, nýbrž vlastního trhu a přírodního bohatství.

Historie 20. století je plná vlastních rukou useknutých při pokusu vzít do nich starost o vlastní věci. Takovéto snahy různých zemí, ať již šlo o banány, měď či ropu, vyvolaly v Americe vždy pudovou potřebu vzít do ruky kolt a jít "zachraňovat demokracii".

Původní plány americké vlády svěřit "dočasně" správu iráckých věcí do rukou bývalého manažera firmy Shell dávají přinejmenším tušit, kterým směrem se bude předávání štafety Iráčanům zřejmě ubírat: folklor ponecháme, jen ať tečou dolary. Jak lze skloubit požadavek 'vlastních iráckých rukou` s globálním ekonomickým zájmem amerických koncernů již ministr Svoboda nevysvětlil.

Idylický popis "osvobozování" Iráku sugeruje dojem jakéhosi sametového bagdadského jara; Cyril Svoboda hovoří o 'desítkách mrtvých` a má očividnou radost z toho, že se 'nejistota Iráčanů` pomalu 'mění v radost`. Těžko říci, ze kterých pramenů pan ministr tyto informace čerpá, i velmi opatrní zpravodajové se shodují na tom, že počet mrtvých civilistů jde do tisíců. A mluvit v souvislosti s každodením masivním bombardováním a následném totálním chaosu o 'nejistotě` postižených svědčí o cynismu politika, jehož vnímání světa probíhá -- ať již z jakéhokoliv důvodu -- naprosto mimo jeho realitu.

I přes enormní snahu USA o získání tzv. obrazového monopolu včetně odstřelování a bombardování budov, ve kterých se nacházeli novináři a televizní zpravodajové, se americké administrativě nepodařilo úplně zabránit snahám o objektivní zpravodajství. Ponecháme-li stranou specifickou situaci na kurdském severu, ani kameramani americké či britské armády nebyli schopni ukázat světu jásající davy obyvatel, dokonce ani z šiitského jihu.

Bagdadský zpravodaj německé televizní stanice ZDF Ulrich Tillgner, který setrval až do posledního okamžiku na "místě činu", komentoval televizní záběry několika desítek rozjásaných Iráčanů, asistujících při strhávání Saddamovy sochy americkým tankem slovy, že se většinou jedná o ty samé lidi, kteří ještě před několika dny do jeho mikrofonu křičeli "Ať žije Saddam!".

I průměrně informovaný člověk si dokáže představit, jak snadné je natočit několik sugestivních obrázků: namísto bombami roztrhaných těl mrtvých se do nekonečna ukazuje usmívající se chlapec či děvče, dostávající od amerického vojáka žvýkačku.

Naproti tomu hlasy Iráčanů plné bolesti, zoufalství a zloby, které naříkaly nad mrtvými příbuznými a přáteli, televizní divák ve Spojených státech na rozdíl od jeho evropského protějšku neuslyší. Skutečnost, že vojensko-politickou propagandu americké vlády rozšiřovanou prostřednictvím CNN není schopen interpretovat průměrný americký občan, nepřekvapuje. Že ji nekriticky přijímá za svou český ministr zahraničí je vskutku napováženou.

Zajímavé je ovšem i to, o čem se Cyril Svoboda nezmiňuje. Například o tom, že Spojené státy a Velká Británie do dnešního dne porušily doslova všechny mezinárodní smlouvy a závazky včetně té, která ukládá okupační moci zodpovědnost za pořádek a ochranu civilního obyvatelstva. Zatímco hrdinové v uniformě nečině přihlíží rabování úřadů, muzeí a dokonce nemocnic, jediná budova, která od počátku stála pod ochranou amerických vojáků bylo Ministerstvo ropného průmyslu.

Závěrem je nutné podotknout, že schvalování války ve jménu tzv. euroamerických hodnot a zároveň propagovat vizi 'svobodného Iráku žijícího podle své kulturní tradice` je již na první pohled poněkud rozporuplná věc. Absurdní se stává tehdy, když se tyto hodnoty během "propagačního" aktu zároveň demontují.

A tak zůstává poslední otázka decentně schovaná v posledních řádcích ministrovy úvahy, která se jen tak letmo dotýká budoucí role OSN. Ta bude Spojenými státy dočasně zodpovězena nejpozději při další eventuelní rezoluci odsuzující politiku Izraele na palestinském území. Ale je docela možné, že napřed ještě vyřešíme několik problémů bez této organizace.

Tuto neděli prezident Bush prohlásil, že si je jistý tím, že Sýrie vlastní zbraně hromadného ničení. Ministr zahraničí, celá česká vláda, chemici, polní nemocnice a daňový poplatník by se pro jistotu měli připravit na další akt "trvalých svobod". Předávání správy věcí obyvatel středovýchodního regionu do jejich vlastních rukou zřejmě Irákem nekončí.

                 
Obsah vydání       17. 4. 2003
17. 4. 2003 Summit EU: už se nemluví o ilegální okupaci po ilegálním vojenském útoku
17. 4. 2003 Saddám "měl spojení s jednou africkou teroristickou organizací"
16. 4. 2003 Vedoucí představitelé EU vydají prohlášení o Iráku
17. 4. 2003 Šokující situace v iráckých nemocnicích
17. 4. 2003 Britská policie v Severním Irsku vraždila katolíky
16. 4. 2003 Palestinská správa: "Američané porušili dohodu"
16. 4. 2003 Smrt v Iráku Jan  Čulík
17. 4. 2003 Amatérova analýza: Reflex Vladimír  Bernard
17. 4. 2003 O třech izraelských filmech festivalu Jeden svět Petr  Šafařík
17. 4. 2003 Čína, Tibet, Američané a Irák Radim  Dvořák
17. 4. 2003 Řecko a válka proti Iráku Lida  Filippaki
17. 4. 2003 Velikonoce jsou výzvou pro všechny generace Ivo V. Fencl
16. 4. 2003 Pesach 5763:
Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň?
Štěpán  Kotrba
17. 4. 2003 Malý velký svět ministra Svobody Petr  Schnur
17. 4. 2003 Pohlednice z Timoru VIII. Jaroslav  Kováříček
17. 4. 2003 Pacem in terris - poznámky k encyklike storočia Karol  Dučák jr.
16. 4. 2003 Kupředu Zelená! Pavel  Uhl
16. 4. 2003 Svět po válce
16. 4. 2003 Velikonoční zajíčci z krmiva pro dobytek Radek  Mokrý
16. 4. 2003 Komise pro lidská práva OSN odsoudila Izrael
17. 4. 2003 Odsun or "Vertreibung"?
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies
15. 4. 2003 Irák, 451°F: "Ten chlap říká, že hoří ňáká biblická knihovna"
16. 4. 2003 O militantní demokracii
16. 4. 2003 Lidská práva jako globální problém Miloš  Dokulil
15. 4. 2003 Kterému "výkladu" světa máme věřit? Michal  Rusek
15. 4. 2003 Britské listy e-mailem
12. 4. 2003 Hospodaření OSBL za březen 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2003 Malý velký svět ministra Svobody Petr  Schnur
17. 4. 2003 Čína, Tibet, Američané a Irák Radim  Dvořák
17. 4. 2003 Summit EU: už se nemluví o ilegální okupaci po ilegálním vojenském útoku   
17. 4. 2003 Saddám "měl spojení s jednou africkou teroristickou organizací"   
16. 4. 2003 Evropsko-irácké problémy Miroslav Václav Steiner
16. 4. 2003 Svět po válce   
16. 4. 2003 O militantní demokracii   
16. 4. 2003 Palestinská správa: "Američané porušili dohodu"   
16. 4. 2003 Smrt v Iráku Jan  Čulík
15. 4. 2003 Američané míří na Sýrii   
15. 4. 2003 Kterému "výkladu" světa máme věřit? Michal  Rusek
15. 4. 2003 Izraelský nátlak na Sýrii prostřednictvím Washingtonu   
15. 4. 2003 Američané rabováním "překvapeni", avšak britské a americké úřady byly předem varovány   
15. 4. 2003 Irák, 451°F: "Ten chlap říká, že hoří ňáká biblická knihovna"   
14. 4. 2003 Ministr války Tvrdík si z útoku na Irák dělá osobní show Josef  Trnka