28. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 7. 2003

Podolek staré svazácké košile

Obhajoba českého průmyslu z pera Jiřího Škuby je zajímavá. Dobře se čte... . Bohužel, sám mám postavu podobnou panu Kotrbovi a článek mi vůbec nepomohl v řešení základního problému: kde si mám koupit kalhoty?

V době mého mládí existovaly prodejny, kde se prodávaly (zejména české) oděvy. Kromě nějakých vypasovaných modes robes jste měl možnost koupit si kalhoty, které asi nevzbuzovaly nadšení módních nadšenců, ale zato se v nich dalo chodit - široké nohavice, pohodlný střih apod., z plátna či manšestru, praktické zboží. Byly to vesměs výrobky "zlatých českých ručiček". Bezpečně bylo možno levně koupit podobné kalhoty (a oděvy) např.. v prodejných pracovních oděvů - nehodily se asi na ples, ale byly skvělé do přírody.

Nezapomenu na staré košile, které měly podolky až někam pod zadek a proto člověku ani při bujnějších pohybech netáhlo na záda. Měl jsem ještě asi před 15 lety doma dvě - tmavomodré "svazácké" z 50. a 60. let - nosil jsem je zejména na túry až do úplného rozpadnutí a byl s nimi zcela spokojen. Bohužel - nic není věčné a praktičnost z naší oděvní tvorby mezi tím vymizela. Chce se mi křičet spolu s Pavlem Dobešem: "Zpátky do trenek a klasických košil".

Bohužel podobné praktické výrobky se začly vytrácet, nahrazují je různé "módní" zmetky, předražené a neúčelné. Místo obchodů s oděvy se objevily "butiky" s nepraktickými šmejdy, které snad vyhovovaly postmoderním mondénním primitivům, ale byly zcela nepraktické. Bohužel, dnes ony vietnamské obchody často představují jediný zdroj praktických oděvů, tzv.. módní závody poskytují pouze nepraktické "modes robes".

Pokud čeští výrobci a čeští manažeři dokáží opět vyrobit kvalitní zboží odpovídající celé šířce i těch typicky slovanských postav (konečně, typický germán nevypadá podle některých představ jinak), navíc za rozumné ceny, budu je rád kupovat - bohužel podobné výrobky neseženu ani v speciální prodejně velkých velikostí. Zatím musím dávat přednost poslední světové praktické módě z Hanoje a z Ho-či-minova města - kvalitní Evropská móda vymírá asi podobně jako její obyvatelstvo. Bohužel - ani onen kousek za Rozvadovem není situace o moc lepší.

Bohužel, ony současné výrobky "zlatých českých ručiček" pod dozorem "zlatých českých manažerů" se tak hodí pod podolek té staré svazácké košile.

Ono to nebylo tak docela socialismem - někdy od konce 60. let už nastupovaly ty trendy, které se nám nelíbí dnes, pouze socialismus jejich nástup trochu tlumil. Asi to souvisí s generační změnou komunistických vůdců - po "revoluční" generaci 50. let, která, pokud odhlédneme od persekuce oposice a politických procesů, přesto pracovala tak trochu "pro lid", za jinou generaci, která si spíše pěstovala vlastní nadřazenost - a která nám vlastně vládne dodnes - Charta byla vlastně frakcí KSČ.

Podívejte se, kolik v 50. a 60. letech vyrostlo objektů "pro lidi" - vesnických koupališť, obchodních středisek, hospod, kulturních domů - často ošklivých, ale funkčních. Český big beat začaly provozovat vesnické kapely na kytarách koupených za peníze "kulturních středisek" - a samozřejmě pod ideovým vedením komunistických cenzorů.

Aby nebyla mýlka, je nutno podotknout, že autor je principiálním antikomunistou a v letech 1993-1996 poslancem za nastupující českou pravici...

                 
Obsah vydání       28. 7. 2003
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"
28. 7. 2003 Předseda Rady BBC: "Tyto hrozby vznášené proti BBC jsou vážné a nebezpečné"
28. 7. 2003 Tudy nemůžete, jede se tu Rallye Pačejov Ondřej  Hausenblas
28. 7. 2003 Pranýřujte zpupnost! Pavel  Mareš
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
28. 7. 2003 Podolek staré svazácké košile Jiří  Šoler
28. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách II. Fabiano  Golgo
24. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách založena více na emocích než na vědě Fabiano  Golgo
28. 7. 2003 Geneticky manipulované plodiny a argumenty profesora Drobníka Karel  Vaníček
26. 7. 2003 Monsanto a GM potraviny: Trable už i v Číně a v USA Miroslav  Šuta
28. 7. 2003 Česká digitální média VI.
Podzimní rozhodování se blíží
Zdeněk  Duspiva
28. 7. 2003 "Staročeský luncheon meat" od firmy Krahulík je hnus Eduard  Vacek
28. 7. 2003 Lúpež storočia a neoekonómia. Kto Vás okradol o prácu a o milióny Andrej  Sablič
28. 7. 2003 Špidlova promarněná šance Jiřina  Fuchsová
25. 7. 2003 Svatý obrázek v Lidových novinách Jan  Čulík
1. 7. 2003 Hospodaření OSBL za červen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech