26. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Mirek Topolánek
26. 9. 2003

Důvěra vládě? Zřejmě ano !

Jitka Fraňková
parlamentní zpravodajka Britských listů
odpovědi předsedy ODS Topolánka a poslankyně KSČM Rujbrové na aktuální téma

Politickým divadlem nazval premiér Vladimír Špidla včerejší rozpravu o vyslovení nedůvěry vládě, kterou ve sněmovně vyvolala opoziční ODS. Přitom předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý přiznal, že ODS nemá sílu vládu sesadit a v dnešním pátečním hlasování o nedůvěře kabinetu riskuje prohru. Obvinil vládu, že vyjednala nejhorší podmínky pro vstup do EU, že hájí zájmy Bruselu v Praze a ne naopak. Také sdělil, že ODS je připravena podílet se na hledání východiska ze situace, do které se země dostala.

Ale byla by ODS vůbec schopna nést plnou zodpovědnost za reformu veřejných financí?

Předseda ODS, senátor Mirek Topolánek, který jednání sněmovny sledoval ve jejím foyeru, Britským listům k tomu řekl:

Máme ve sněmovně jen 58 mandátů. Můžeme se proto podílet na nějakém řešení, ale nejsme schopni realizovat vlastní program a tedy i převzít odpovědnost vůči našim voličům. Proto preferujeme variantu, která je - to přiznávám - výhodnější. A tou je nové rozdání karet v předčasných volbách v příštím roce. Varianta, kterou nepřipouštíme, je nějaká obdoba opoziční smlouvy nebo koalice se sociálními demokraty. Na každém jiném řešení jsme ochotni se podílet.
Je váš ekonomický program, vaše Modrá šance, zárukou reálné reformy veřejných financí?
Modrá šance je určena především pro vnitrostranickou diskusi, protože my zatím nemáme vládní odpovědnost. Nejsme zodpovědni za to, kam kráčí Česká republika. Ale usilovně pracujeme na jednotlivých konceptech. Teď jsme například ve stínové vládě probírali problematiku školství. Návrh našeho poslance, stínového ministra školství Waltra Bartoše, jsme jeho autorovi dali k dopracování. Jednáme postupně o jednotlivých tématech. Děláme propočty a samozřejmě se snažíme - má to na starosti naše poslankyně Alena Páralová - připravit dvě klíčové reformy: sociální a důchodovou. Pokud by byly předčasné volby, pak by šlo o konec příštího roku a do té doby bychom přišli s reálným dokončeným programem.
To znamená, že svůj program teprve rozpracováváte?
My jsme teď nabízeli spíše filozofické přístupy. I to, co bychom dělali, kdybychom měli vládní zodpovědnost. To, že se někdo proti nám ohání pouze rovnou sociální dávkou, o které jsme napsali v našem návrhu programu pouze dvě a půl věty - ač jinak je to téma akademicky velmi zajímavé - tak to je podpásovka. Vždyť naše hlavní cesta v důchodových a sociálních programech je konzistentní. Neříkáme teď nic jiného než před rokem, před třemi nebo pěti lety.

Tolik Mirek Topolánek.

Při včerejší rozpravě o vyslovení nedůvěry vládě, vystoupili také proti kabinetu komunisté. Vláda podle nich nedodržuje volební program a chce jen tahat peníze z kapes obyčejných lidí.

"Série vzájemných výčitek sociálně demokratických poslanců a zákonodárců z řad ODS byla mediálně zajímavá, možná i úsměvná," zhodnotila vášnivé slovní přestřelky ve sněmovně mezi ČSSD a ODS místopředsedkyně KSČM poslankyně Zuzka Rujbrová. "Ale uvědomme si, co za tím skutečně je. Především odpovědnost stávájící vlády, ale i té předchozí, podporované ODS, i těch předcházejících v čele s ODS. Důsledky vládnutí těchto kabinetů odnese občan. Takže nelze sejmout odpovědnost ze žádné z těchto vlád."

V hlasování vyslovíte tedy vládě nedůvěru. Kdyby vláda padla - jakože zřejmě nepadne - mohli byste příjmout odpovědnost za další vývoj naší společnosti?
My jsme připraveni nést odpovědnost, i když objektivně připouštíme, že politické klima nám to nedovoluje. V této chvíli bychom si přáli, aby ČSSD splnila to, co slibovala ve svých volebních programech. My jsme byli připraveni podpořit menšinovou vládu ČSSD. Byli bychom k tomu připraveni i v současné době. Pokud bude ČSSD prosazovat nikoliv naše, ale svoje volební programy, které jsou našim v mnohém podobné, budeme spokojeni.
Nepodpořili jste vlastně vládu už tím, že pan poslanec Josef Mandík není pro nemoc ve sněmovně přítomen a tím jste zajistili vládní koalici jeden důležitý hlas?
Nikdy se mi nelíbilo, když některý poslanec z jiných politických stran byl přivážen takřka z operačního sálu na hadičkách do poslaneckých lavic, aby hlasoval. Náš poslanecký klub toto odmítl. Respektujeme, že náš kolega je nemocný. Podle posledních zpráv je už na tom trochu lépe, ale ne tak, aby se hlasování o nedůvěře vlády mohl zúčastnit.
                 
Obsah vydání       26. 9. 2003
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
27. 9. 2003 "Lhal jsi, oni zemřeli," vyčítají američtí rodiče Bushovi
27. 9. 2003 Labourističtí poslanci jsou s Blairem nespokojeni
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"
26. 9. 2003 Svědectví: návrat do Čech byl pro mě horší než život v Iráku Ilona  Al --Jumailyová
26. 9. 2003 ČTK o parlamentní rozpravě: "rozpumpovaný" Sobotka Štěpán  Kotrba
26. 9. 2003 Nelitovat Němce
26. 9. 2003 Vlna chaosu
26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží
26. 9. 2003 Zemřel Edward Said
26. 9. 2003 Vranitzky v Praze: rakouské zkušenosti se vstupem do EU Miroslav  Polreich
26. 9. 2003 Ochrana dětí a mládeže ve světle mediální legislativy III. Zdeněk  Duspiva
26. 9. 2003 Důvěra vládě? Zřejmě ano ! Jitka  Fraňková
26. 9. 2003 Život na dluh Josef  Vít
25. 9. 2003 11. září 2001 a čeští novináři a publicisté - opravdová katastrofa Jiří  Černý
25. 9. 2003 Zemřel Hugo Young, "dlouholetý obránce pravdy a slušnosti"
25. 9. 2003 Musím večeřet s ďáblem
25. 9. 2003 Británie v otroctví
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech