29. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2003

Topolánek chtěl nahradit druhou ligu krajským přeborem

Ústřední postava Špony, policejní prezident, generál Jiří Kolář třikrát obešel otázku Jakuba Železného, zda reálně uvažuje o demisi. Má v této věci asi méně jasno než ministr vnitra, který mu v týdnu tuto alternativu nepřímo rozmlouval.

Stanislav Gross se možná sám bojí dotazu, zda není s tímto gestem na řadě on. Každopádně, rychlost s jakou přispěchal na pomoc, je podezřelá. Těžko tedy tušit, co se za váháním policejního prezidenta přesně skrývá. Každopádně diskrepance mezi statistikami a každodenními zkušenostmi občanů je zřetelná. Kdybych měl ale určit, kdo za to více může, asi bych šanoval právě Koláře.

Jeho sdělení jsou prostá zbytečných kudrlinek a v sobotu se, s výjimkou demise, srozumitelným odpovědím nevyhýbal. Se "stínovým" Ivanem Langerem si často navzájem přikyvovali, byť poslanec za ODS si sebou přinesl "Černou knihu hříchů policie ČR." Prostý občan se nestačí divit, na co politici nepřijdou, aby obohatili svůj výraz. Když už musí hrát ochotnické divadlo, tak nestačí kniha hříchů, musí být ještě černá.

Po Langerovi nastoupil druhý diskutér, tentokrát z mediální sféry, komentátor MfDnes, Martin Komárek. Jeho komentáře bývají často svérázné, nezřídka vtipné, ale určitě má více zkušeností právě s psaním, než s televizními besedami. Kolář jeho představy poměrně hladce převáděl do reality.

V Sedmičce se probíraly ty nejaktuálnější události minulého týdne, počínaje hlasováním o nedůvěře vládě, Zemanovým projevem na Žofíně, možným sledováním poslance Hojdara BIS, krizí zdravotnického systému, až po Poslaneckou sněmovnou schválenou pseudoreformu veřejných financí.

Přes některé výhrady, musím uznat, že zájem o mediální diskusní pořady politiků udržuje především Jana Bobošíková. Rozebrala předsedu PS Lubomíra Zaorálka a hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla takovým způsobem, že vypadali jako kluci v krátkých kalhotách, právě začínající opakování třetí třídy obecné školy.

Kdyby bylo na nich, jistě by si rádi zadiskutovali na nejrůznější témata, která by bavila jen je a stylem na který jsou zvyklí. Párkrát se o to také pokusili. Naštěstí to moderátorka nepřipustila. Mohli jsme se tak z úst předsedy zákonodárného sboru třeba dočkat brilantního pojednání o tom, že opatření ve sféře veřejných financí (úpravy sazeb DPH) nepovedou ke zdražení, jen se možná zvýšení DPH promítne do ceny výrobků a služeb.

Janě Bobošíkové se tak podařilo názorně prokázat, že k čemu politici hovoří, tomu nerozumí. Že to, co slibují pro budoucno, zcela určitě občanům nic dobrého nepřinese. Zaorálkovi nicméně nutno připsat k dobru, že jako jeden z mála se v minulosti dokázal otevřeně postavit Václavu Klausovi. Podobně jako Vladimír Špidla uměl tvrdě kritizovat chyby dnešního prezidenta, popsat jejich mechanismus a důsledky.

Nyní však oba, a jim podobní, zřetelně dokazují, že byli podstatně lepšími kritiky, než personami, schopnými řídit úspěšně stát a jeho procesy. Téměř přesně to v průběhu ankety uvedené na Primě vyjádřil politolog Zbořil, když na otázku, zda by nynější opozice vládla lépe než koalice, odpověděl, že druhou ligu by jen nahradil krajský přebor.

V čem nebyl podle mého názoru úplně přesný? Myslím, že v krajském přeboru hrajeme už teď, a to o sestup. "Ťukes," který spolu v Partii "placírkovali" senátor Mirek Topolánek a Petr Mareš z US-DEU nevěstil nic dobrého pro občany. Trochu se jako obvykle pošťuchovali a občas si přitakali, tentokrát se např. unisono shodli na zneužívání sociálního, potažmo zdravotnického systému. Opět ale neřekli konkrétně kdo, kde a kdy tak činí(l). Jinak prostě situaci nedokáží řešit, než zvyšováním DPH a snižováním dávek nemocenského pojištění (samozřejmě nikoli sobě).

                 
Obsah vydání       29. 9. 2003
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Most: ODS chce stůj co stůj prosadit oplocený a střežený tábor pro neplatiče Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Želary, mnoho povyku pro nic Jan  Paul
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Topolánek chtěl nahradit druhou ligu krajským přeborem Josef  Trnka
29. 9. 2003 Kouzelné zrcadlo literatury Radek  Sárközi
29. 9. 2003 Paradox: Opuštěné důlní areály nemohou a bývalá kasárna mohou být komerčně využívány Jaroslav  Hlaváček
29. 9. 2003 Rušení malých škol z finančních důvodů je velmi krátkozraké Michal  Rusek
29. 9. 2003 Bohatí musí být bohatší (a Špidla silnější) Darius  Nosreti
29. 9. 2003 Jak se Praha rozloučila s básníkem Zdeněk  Jemelík
29. 9. 2003 "Kubánský socialismus přežil, protože je nezávislý" Zdeněk  Jemelík
29. 9. 2003 Kubánské velvyslanectví: "Policie selhala - záměrně?"
29. 9. 2003 Jerusalem Post: "Musíme zabít teroristy i Arafata"
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu
27. 9. 2003 "Lhal jsi, oni zemřeli," vyčítají američtí rodiče Bushovi
27. 9. 2003 Labourističtí poslanci jsou s Blairem nespokojeni
29. 9. 2003 Koniec významu sociálnej demokracie: privatizácia sociálnych mechanizmov sa šíri rýchlosťou epidémie Egon  Matzner
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech