1. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 10. 2003

Jejich starosti bych chtěl mít ...

Není to příjemné, stará-li se o vás někdo? Britské Listy se starají o každého a to je zajisté činnost bohulibá. Nadto prosazují, aby se o každého staral ještě stát. Dvojí bohulibost; tolik starosti a starostí na bedrech, resp. serverech, jednoho časopisu. Britské Listy se dokonce i starají, kolik internetových brouzdačů zabloudí na stránky černobílého Respektu.
BL 29. 9. 2003 - Pawlowski: Respekt je ovlivněn jedním politickým směrem >

Na stránkách časopisu, který si (prý) tolik potrpí na kritické myšlení, nezaujatost, přesnost a spoustu jiných mediálních ctností působí tato noticka značně surrealisticky.

Ponechme zatím stranou zřejmě nejdůležitější otázku, proč mají Britské Listy (BL) potřebu komentovat výrok pana Pawlowského. Podívejme se nejprve, co nám vlastně poznámka redakce říká (překlep v druhém řádku není důležitý, kolik jich jen nasekám já, ale BL by si mohly dávat pozor, peskují-li za podobné chyby třeba státní úředníky). Pan Pawlowski, jako snad každý podnikatel, je interesován na koupi kvalitního produktu, který mu zároveň nabízí slušnou míru zisku. Jedno bez druhého nemá pro dobrého podnikatele smysl. Respekt jej nezajímá z důvodu předpokládané malé výnosnosti, neb se s jeho politickou orientací ztotožní jen menší část populace.

Britské Listy briskně opoznámkují: marketingový odhad je ... nadnesený. Výkřik do tmy. Pawlowski v citaci nic podobného marketingovému odhadu nezmiňuje. Názorová orientace je jedna věc, prodej - či předpokládaný prodej - věc druhá. Britské Listy argumentují, jako kdyby pan Pawlowski sděloval, jak velké procento populace Respekt kupuje. Interpretace poněkud zavádějící.

O popularitě Respektu prý svědčí i návštěvnost jeho internetových stránek, která je třikrát menší než mediálně neprotěžovaných BL. Předchozí poznámka činila dojmu výkřiku do tmy, nyní se zdá, že redakce BL postupuje podle známého rčení o koze a o voze. Možná by bylo příhodné v rámci srovnání zmínit skutečnost, že Respekt je týdenník a to ještě týdenník doposud především tištěný. Tj., zatímco stránky BL se možná někomu vyplatí navštívit denně díky aktualizaci vydání, u Respektu stačí jednou za týden; tím se eliminuje nepřesnost plynoucí z faktu, že mnoho lidí užívá během týdne různé či z různých serverů připojené počítače (např. studenti). Dále je Respekt čten v tramvaji či v parku, a není nutné jej vyhledávat výhradně na internetu, jak je tomu u BL. Tolik k faktickým možnostem srovnání.

V redakční poznámce následuje dadaistická věta o "vyváženosti". Rozhořčení (místy až obsesivní) ohledně "vyváženého" zpravodajství je možná pochopitelné u veřejnoprávního rozhlasu. U soukromého tištěného časopisu takové rozhořčení působí trochu zastarale, připomíná bolševická nařčení z podvracení státu, kdy stát začal křičet, že jej to či ono slovo podvrací (Milan Kundera). Toto nepochopení může také vycházet z toho, že BL, zdá se, pokládají politickou orientaci a vyváženost za neslučitelné charakteristiky. Bohužel či naštěstí, jak pro koho, tomu není tak, že by Guardian či Britské Listy byly vyvážené a bez politické orientace; zatímco Respekt či New Republic nejsou vyvážené, neb mají politickou orientaci.

Poznámka BL k jednomu výroku pana Pawlowskiho asi měla ukázat čtenářům, jak vynikající a vyvážený kulturně-zpravodajský server sledují. Nepovedlo se, povedla se trapnost. Ostatně, pokud chce redakce BL domyslet svoji úvahu o důvodech sledovanosti do konce, mohlo by pomoci připomenutí, že dlouhodobě nejúspěšnějším mediálním serverem je Blesk.cz.

Poznámka nikoli redakce, nýbrž má: Na základě nedávného kritického článku od Štěpána Kotrby o analýze vysílání ČRo jsem si pomocí internetového vyhledávače udělal letmou a asi i fušerskou analýzu výskytu jmen politiků na stránkách BL. Křivka četnosti výskytu daného jména se velmi blížila té, kterou u ČRo kritizoval Kotrba. Budiž, ať už to vypovídá o čemkoli, BL nejsou veřejnoprávní rozhlas.

                 
Obsah vydání       1. 10. 2003
30. 9. 2003 Slaný: Další kolo šikany rodiny Horvátových - vystěhování - má proběhnout ve středu Štěpán  Kotrba
1. 10. 2003 V Americe bude zahájeno trestní vyšetřování, jak byla prozrazena agentka CIA
1. 10. 2003 Katolická církev ostře zaútočila na BBC
30. 9. 2003 Ožerte se už konečně všichni... Štěpán  Kotrba
1. 10. 2003 Blair vzdal poctu kritikům útoku na Irák, ale požadoval, aby respektovali i jeho názor
1. 10. 2003 Konec historie nebo začátek konce kapitalismu? Josef  Vít
1. 10. 2003 Zeman na Žofíně
1. 10. 2003 Krotcí odboráři vzdali protesty proti reformě
1. 10. 2003 Na dne bezmoci Edward  Said
1. 10. 2003 Budúci prezident Palestínskej republiky ...in memoriam Michal  Polák
1. 10. 2003
1. 10. 2003 Jejich starosti bych chtěl mít ... Jakub  Jirsa
1. 10. 2003 Ide im o NATO? Ivan  Štefunko
1. 10. 2003 Zbieranie ruských zemí Juraj  Marušiak
1. 10. 2003 Slovensko: Vodiči v rukách poisťovní Jana  Matúšová
1. 10. 2003 Veľká vojna na malom bojisku, alebo ako sa Janko zaťal a neuhol Mikimu Peter  Takáč
1. 10. 2003 Bondy: Sme opäť na samotnom začiatku Miroslav  Brada
1. 10. 2003 Slovensko: Tak ako to vlastne s tou diskrimináciou je? Radovan  Geist
30. 9. 2003 Vláda chce umožnit vydávání, stíhání a souzení svých občanů v cizích zemích Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Most: ODS chce stůj co stůj prosadit oplocený a střežený tábor pro neplatiče Štěpán  Kotrba
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech