17. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 12. 2003

ANALÝZA

Europoslanci -- a česká eurorealita

Ústřední výkonný výbor ČSSD na svém nedělním celodenním zasedání v Kongresovém centru v Praze po složitých jednáních mimo jiné rozhodl o pořadí svých kandidátů na poslance pro volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční v polovině června příštího roku.

Výsledek: lídrem kandidátky byl těsně (o tři hlasy, tj. 51,7 %) zvolen Libor Rouček. Na druhém místě je Richard Falbr.

Úspěch a odpovědnost předsednictva ČSSD dále zní: třetí -- Milan Eckert, čtvrtý -- Petr Lachnit, pátý -- Bohumil Fišer, šestá -- Olga Sehnalová. Všichni prý u nás dobře známí. A co teprve v Evropě.

I zde byl výsledek těsný, (kandidátka jako celek prošla o pouhých šest hlasů, tj.cca 53 %). Pořadí na dalších místech je nezajímavé, neboť je zcela mimo současnou realitu volebních preferencí ČSSD, čímž nemá být naznačeno, že uvedených šest je určitě volitelných.

Utrpěné ztráty (týká se celé ČSSD a především jejích voličů): Vladimír Laštůvka -- odstoupil, Jiří Paroubek -- odstoupil, Jan Kavan -- odstoupil.

Odstoupili i další, mimo jiné Martin Potůček, známý alespoň někomu z předloňského zpackaného referenda ČSSD před volbou prezidenta. Ještě, že už byl zapomenut další bývalý prezidentský kandidát Jan Sokol. Na kandidátku by však celkem zapadl. Na čelné místo...

Ženy, ač požadovány Evropskou unií, byly opomenuty a zůstaly na nevolitelných místech.

Vystoupení v diskusi byla co do úrovně nevyvážená. Rouček, ač zvolen lídrem, přesvědčil pouze o tom, že je svým vystupováním nepříliš přesvědčivým a ČSSD to s ním v kampani před historicky prvními "evropskými" volbami konanými v ČR nebude mít snadné. Pokud by měl protikandidáta, přesvědčil by, že na vítězství nemá. A hovořil-li by na ÚVV snad jen o dvě minuty déle, mohl prohrát i bez protikandidáta.

Kavan, oznamující z tribuny své odstoupení z kandidátky, potvrdil, že je mu vlastní profesionalita a trpělivost a stále trpělivě usiluje o posilování ČSSD bez trpkosti, zahořklosti a zášti vůči především mediálním útokům a jejich šiřitelům.

Nabídku KSČM zařadit jej jako dvojku na jejich kandidátku, s tím, že KSČM počítá, že Kavan zůstane na svých sociálně demokratických pozicích, je třeba chápat jako velmi velkorysou. KSČM prokázala, že má více politické představivosti, než by se ledaskdo nadál. Opak prokázalo vedení ČSSD.

Jan Kavan stále ještě není doma prorokem, ale získal za své vystoupení potlesk, který v průběhu posledních dvou let nezazněl. Jeho odstoupení je možno chápat jako nástup na odrazový můstek.

Stal se navíc "Gripenem" těch, kdo o kandidátce rozhodli. Vědí, že je dobrý, ale nechtějí ho.

Vize čtyř až pěti kandidátů volitelných do EP za ČSSD se otřásla v základech a zdá se, že Richard Falbr sám nemůže dobrý výsledek pro ČSSD vybojovat ani při plném nasazení a maximální pracovitosti. Zasloužil by si to. Snad potřebných 5% není příliš vysoká laťka.

Výsledky o 3 resp. 6 hlasů dokládají, jaký je stav uvnitř ČSSD obecně a ÚVV zvláště. Jakékoliv návrhy, které má projednat ÚVV, musí být předem projednány v předsednictvu strany.

Podivné? Možná ano, ale ÚVV si vlastním rozhodnutím svoje pravomoci, přes upozorňování části jeho členů, okleštil. Může se tak vyjadřovat pouze k návrhům, které jsou předloženy předsednictvem. Protože je předsednictvo zpravidla konzultuje s představiteli krajů, těžko se pak odmítají i v případě, že zájem celku nemusí být se zájmem krajů totožný. A co na to ÚVV? Ač nejvyšší orgán mezi sjezdy, dokáže zatím právě jen to, co dokázal v neděli. Výsledky pouze dokumentují míru jednoty a demokratičnosti, které v ČSSD panují.

Je třeba připomenout, že rostoucí počet členů ÚVV si uvědomuje, že nesmí jít o handrkování krajů, neboť projednávané otázky se týkají všech. Úloha a odpovědnost vládní strany je příliš významná, než aby nevítězil rozum tam, kde se musí nutně jednat především o jednotný zájem státu.

Přání uspět ve volbách do Evropského parlamentu vypadá za těchto podmínek až příliš zbožné. Optimismus očekávaný vedením strany od členů ÚVV, po sečtení výsledků hlasování, byl zatím naštěstí jen vítaný, nikoliv povinný. Špatný výsledek ve volbách do Evropského parlamentu by byl pro ČSSD dalším "hřebíčkem". A myslet si, že lépe se povede v podzimních komunálních a senátních volbách? Myslet si to možné je. Možné to však za daného stavu zřejmě není.

Přijaté usnesení ÚVV k právě proběhnuvšímu "eurosummitu" v Bruselu: "V reakci na výsledky bruselského jednání mezivládní konference Evropské unie a v souladu s národními zájmy České republiky vyjadřujeme zájem na pokračujícím prohlubování evropské integrace a na zapojení ČR do hlavního proudu integračního procesu", je jistě odvážnou výzvou, především vůči ODS. Ukáže, jak se s jeho obsahem, přes očekávané brzdící manévry opozice, vedení ČSSD vyrovná.

Nadcházející půlrok do "eurovoleb" lze mít předem ze zahraničněpolitického i vnitropolitického hlediska za rušný a zajímavý. Vždyť "výsledek - ne úsilí - korunuje dílo".

> PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK - PROGNÓZA: 12. 12. 2003 Europoslanci -- a česká eurovize

                 
Obsah vydání       17. 12. 2003
17. 12. 2003 Nic vás nepoškrábe tak krásně jako vlastní nehty
17. 12. 2003 Jaký bude nakonec proces se Saddámem - to je velký problém
17. 12. 2003 Saddámovo zatčení je pro jeho věznitele problémem
17. 12. 2003 Mrtvý nemrtvý Štěpán  Kotrba
17. 12. 2003 Americká rozvědka: "Bude to trvat dlouhé měsíce, než začne Saddám mluvit"
17. 12. 2003 Nakonec to byl zbabělec Fabiano  Golgo
17. 12. 2003 Sprosté vydírání USA vůči ČR
17. 12. 2003 Kdo chce gripeny? Petr  Jánský
17. 12. 2003 Europoslanci -- a česká eurorealita Oldřich  Průša
17. 12. 2003 Kavan? Ach Bože... Ondřej  Fér
16. 12. 2003 Kooperace, jakou nabíd ten vlk Červené karkulce Jan  Kavan
16. 12. 2003 Tip na vánoční dárek: nový výbor z Britských listů
17. 12. 2003 Lidská práva -- pozor na ně ! Miroslav  Polreich
17. 12. 2003 Židia a ľavicový extrémizmus - jeden z antisemitských mýtov Peter  Greguš
16. 12. 2003 Třináct let časopisu Český dialog
16. 12. 2003 Na T. G. Masaryka by v dětství nikdo nevsadil ani pěťák Radek  Mokrý
14. 12. 2003 "České Vánoce", vizuální absurdita v centru Prahy Jan  Paul
22. 11. 2003 Adresy redakce
30. 11. 2003 Hospodaření OSBL za listopad 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech