12. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 1. 2004

Američtí vojáci versus novináři

Laura Rozen
přeloženo z časopisu The Nation

Země svobody se snaží zajistit, aby veřejnost znala jen oficiální pravdu. George W. Bush neváhá zastrašovat tisk po rouškou národní bezpečnosti. Když má americké nejvyšší velení k dispozici nějakou tu dobrou zprávu o Iráku, jako bylo například zadržení Sadáma Husajna příslušníky čtvrté pěchotní divize 13. prosince 2003, nemůže si média vynachválit. Jenže novináři říkají, že když se stane něco špatného - je sestřelen vrtulník nebo dojde k minometnému útoku - američtí vojáci jim ve stále větší míře brání v práci a stále častěji zabavují filmy z fotoaparátů a kazety z kamer. A přesně to se stalo fotografovi Detroit Free Press, Davidu Gilkeymu, když se zajímal o osud vrtulníku CH-47 Chinook s 36 americkými vojáky na palubě, který byl sestřelen 2. listopadu nedaleko irácké Faludži.

Paměťová karta jeho fotoaparátu byla vymazána vojáky 82 letecké brigády, kteří Gilkeyho a ostatní novináře vykázali z místa neštěstí do vzdálenosti 20 mil. "Rozhodně ty vojáky respektuji," říká Gilkey. "Chápu, že byli rozrušení a rozzlobení, protože ztratili přátele. Ale kdo jim dal právo bránit novinářům v prácii a zabavovat nafocený materiál? Kdy se tohle stalo standardním postupem?" Fotograf Chip Somodevilla doprovázel 9. prosince v Bagdádu dva irácké rybáře na malé loďce uprostřed řeky Tigris, když před loď dopadla střela z vysokorychlostní pušky.

"Podívali jsme se směrem, ze kterého střela přiletěla - stál tam palác, který dříve patřil synovci Sadáma Husajna - a uviděli jsme několik mužů, kteří mávali zbraněmi nad hlavou a křičeli." Somodevilla poslal po incidentu e-mail svému vydavateli. Spolu s rybáři namířil loď ke břehu. Jeden z mužů na břehu byl Američan v civilních šatech, vybavený vysokorychlostní puškou s dalekohledem a tlumičem.

"Zeptal se, kdo jsem a co tam dělám," vzpomíná fotograf. Američan, který vypadal jako příslušník nějaké speciální jednotky nebo snad rozvědky, "mě požádal, abych předložil nějaké osobní doklady a pak se pokusil zničit můj novinářský průkaz. Vyptával se mě na účel mého pobytu a pak se otočil k Iráčanům, kteří tam byli se mnou," aby potvrdili jeho verzi.

"Poté, co na mě stříleli, jsem se cítil v ohrožení a snažil jsem se onoho Američana přesvědčit, že jsem na jeho straně," říká Somodevilla. "No jasně. John Walker [Lindh, takzvaný "Americký Taliban"] toho taky hodně sliboval," obořil se na mě Američan. "Co jsi vlastně udělal pro svoji zemi?" Nakonec nechal Somodevillu odejít jen s varováním: "My tě sledujeme!"

"Naši novináři v Iráku jsou vytlačováni z míst, o kterých chtějí informovat, je jim nařizováno, aby opustili místa výbuchů a útoků, jsou jim zabavovány materiály a reportéři jsou dokonce zatýkáni," říká Sandy Johnsonová, ředitelka washingtonské kanceláře agentury Associated Press. 12. listopadu poslalal Johnsonová do Pentagonu dopis, podepsaný třiceti dalšími mediálními firmami, ve kterém vyjadřovala své obavy z "rostoucího počtu počtu incidentů, při kterých jsou žurnalisté v Iráku omezováni při své práci americkými jednotkami."

"Problém vidíme v tom, že takové chování se stává pravidlem," říká Johnsonová. "To, že americký voják zabaví paměťovou kartu fotoaparátu nebo kazetu z videokamery pod namířenou zbraní. A Pentagon to ví. Celou válku jsme absolvovali víceméně bez incidentů. A přitom stačí, aby Pentagon odeslal do Iráku zprávu že takové chování je nepřijatelné."

"Jsme si těchto obvinění vědomi a prověřujeme je," prohlásil zdroj z Ministerstva obrany, který si nepřál být jmenován. "A děláme vše, cco je v našich silách, aby velitelé věděli, jak se správně chovat k médiím." Jenže mnozí velitelé o tom očividně nevědí. Mediální organizace hovoří o stále rostoucím počtu případů zastrašování novinářů. Na základě těchto informací od novinářů pracujících v terénu vytvořila organizace Military Reporters And Editors výbor, který se má touto záležitostí zabývat. Výbor na ochranu novinářů také najal vyšetřovatele, který má podobné incidenty v Iráku prošetřit.

"Toto je bezpochyby nejhorší a nejstrašnější konflikt za poslední půlstoletí," říká Lucy Dalglishová, výkonná ředitelka Výboru reportérů za svobodu tisku. "Je to tam velmi, velmi nebezpečné. A když jsou vojáci nervózní, čemuž se nikdo nemůže divit, mají tendenci střílet na cokoli, co vypadá, že by mohlo vystřelit na ně," včetně novinářů.

Dalglishová říká, že zatímco během samotné války se armádě dařilo držet tisk pod kontrolou," ve chvíli, kdy jsme se přeměnili v okupační mocnost, začalo být pro vojáky velmi obtížné uhlídat to, co médeia měla či neměla vidět. A tak se snaží naši práci ztížit. A všechno jim prochází."

Novináři, kteří sledují situaci doma si stěžují, že jejich práce je stále více zpolitizovaná a díky Pentagonu stále obtížnější. Investigativní reportér Mark Benjamin z UPI napsal sérii reportáží o nemocných vojácích a záložnících - více než 8500 amerických vojáků bylo evakuováno z Iráku ze zdravotních důvodů, které nesouvisely s vojenskými operacemi - a o špatných podmínkách, ve kterých žijí záložníci ve Fort Stewart, Georgia, kteří čekají na lékařskou péči. Jeho články přiměly několik členů Kongresu a Senátu, aby poslali své lidi do Ft. Stewart a požadovali zlepšení podmínek. Jenže přiměly i Pentagon, aby ignoroval jakékoli další Benjaminovy žádosti o informace.

"Nemám žádné důkazy o tom, že by Pentagon ůmyslně ztěžoval mou práci," řekl mi Benjamin s tím, že již tři měsíce čeká na informace týkající se amerických válečných obětí, na které má nárok na základě Zákona o svobodném přístupu k informacím. "Myslím si ale, že většina novinářů se mnou bude souhlasit, že pokud napíšete něco kontroverzního, Pentagon si dává s informacemi na čas."

Novináři jsou jsou znepokojeni tím, co vnímají jako velmi jednostranné rozhodnutí Bílého domu a Pentagonu omezit možnost médií hovořit o politicky nejcitlivějším aspektu války - repatriaci těl vojáků, kteří zahynuli v Iráku. "Na základě politických rozhodnutí je na letecké základně Dover je výrazně omezena možnost fotografování a omezené jsou i možnosti na Arlingtonském národním hřbitově," říká Jim Crawley, vojenský reportér listu San Diego Union-Tribune. "Tato mezení nejsou doma činěna nijak unáhleně. Jsou to s chladnou hlavou učiněná rozhodnutí lidí, kteří mají čas si vše promyslet. A je možné, že jsou tyto restrikce politicky motivovány." Pentagon o této věci tvrdí, že se nejedná o snahu zamlčovat počet obětí, ale o pokus chránit soukromí pozůstalých.

"Jediné, o co žádáme, je fair play," říká Sig Christenson, vojenský reportér San Antonio Express-News, který momentálně pracuje v Iráku. "Je to velmi náročná práce, ale to, co tu děláme je v souladu se skvělou tradicí americké demokracie - informovat lidi doma o tom, co se tady děje, ať je to dobré nebo špatné. Američané by nám měli být vlastně vděční."

Zveřejněno se souhlasem držitele autorských práv pro ČR a SR Fabiana Golga

                 
Obsah vydání       12. 1. 2004
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"
12. 1. 2004 Karlovarská spravedlnost Štěpán  Kotrba
8. 1. 2004 Bohužel, nic není zadarmo
10. 1. 2004 Dáme to dohromady?
12. 1. 2004 Smrt Davida Kellyho povede k radikální reformě v britské špionáži
12. 1. 2004 Kilroy Silk: Rasistický útok či oběť politické korektnosti?
12. 1. 2004 Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji na historickém maximu Jaroslav  Hlaváček
12. 1. 2004 Greenpeace stane v Americe před soudem: hrozí ji pokuta a státní dohled Martin  Kloubek
11. 1. 2004 Dánští vojáci našli v Iráku stopy yperitu
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Američtí vojáci versus novináři Laura  Rozen
12. 1. 2004 Ve své zemi cizincem? Josef  Vít
12. 1. 2004 Soužití různých etnik a kultur není nemožné, je ale obtížné Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Jsem Čech, který je doma ve Skotsku Jan  Čulík
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč existuje v ČR rozpočtový deficit? Martin  Myant
9. 1. 2004 Why is there a budget deficit? Martin  Myant
12. 1. 2004 Hlásat evangelium o Boží nemilosti * Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Biblická brána opět funguje
12. 1. 2004 Digitalizace v digitálně rozpačité podobě Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 7. leden 2004 a digitalizace Zdeněk  Duspiva
12. 1. 2004 Aktualizovaná Koncepce digitalizace ve finále! Zdeněk  Duspiva
12. 1. 2004 Setkání nevládních organizací k Rámcovému vzdělávacímu programu
12. 1. 2004 Ještě si trochu užít... Ivan  David
12. 1. 2004 Kuba se rozhodla omezit řadovým občanům přístup k internetu
12. 1. 2004 Castro: Věřili jsme v právo na nezávislost a na vzpouru proti tyranii Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Doposud jedno procento státního rozpočtu Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Přímá demokracie na postupu - participativní rozpočty
12. 1. 2004 Žebrácká hůl Martina Švehly Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Televize s harddiskem
9. 1. 2004 Kultura v mediálním supermarketu Jan  Čulík
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2004 Jsem Čech, který je doma ve Skotsku Jan  Čulík
12. 1. 2004 Greenpeace stane v Americe před soudem: hrozí ji pokuta a státní dohled Martin  Kloubek
12. 1. 2004 Američtí vojáci versus novináři Laura  Rozen
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Kilroy Silk: Rasistický útok či oběť politické korektnosti?   
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   
9. 1. 2004 Proč existuje v ČR rozpočtový deficit? Martin  Myant
9. 1. 2004 Why is there a budget deficit? Martin  Myant
9. 1. 2004 Volá odkaz, anebo jenom symbol? Miloš  Dokulil
9. 1. 2004 Kultura v mediálním supermarketu Jan  Čulík
8. 1. 2004 Promiňte, skoro se stydím ptát: Žijeme vlastně v demokracii? Josef  Brož
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby   
7. 1. 2004 Usáma bin Ladin: Odporujte novému Římu   
7. 1. 2004 Jak jsou vojenské výdaje katalyzátorem amerického hospodářství