27. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 2. 2004

Deníček sněmovní panny V.

Alexandra Virgová

Můj milý deníčku,

včerejší sněmovna byl opět roztomilá. Zdá se, že roztomilost se stává hlavním rysem našich poslanců. Ministryně školství Buzková byla interesantně bledá, celá v černém a neobyčejně jí to slušelo i s jejím decentně poodhaleným bříškem... Černá dnes ale nemusela být. Koalice totiž slavila oslnivý úspěch. Obávaný balík DPH, který nepochybně potěší peněženky všech občanů, byl schválen.

Nudné čtení tradičních vzrušujících frází "C1 a C2 se budou hlasovat současně", kterými nás tentokrát obšťastňoval předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek, nečekaně rozverně přerušily kondomy. Ano, deníčku. Do starobylého jednacího sálu se vloudila atmosféra, pikantně zavánějící erotikou. Miroslav Kalousek tu bombu vypustil bez varování. "Nyní budeme pod písmenem "O" hlasovat o prezervativech pana poslance Bielesze." To jsem, milý můj deníčku, od našich zákonodárců, tím méně od podmanivého křesťana Kalouska nečekala. Tolik rozvernosti ...

A tak se kuloárech živě diskutovalo o otázkách bezpečného či nebezpečného sexu. Poslanec Bielesz, který sníženou hranici pro kondomy obhajoval, alespoň říkal, že nás to ochrání před strašnými nemocemi. Ale dvacet milionů, které by se mohlo do státní pokladny zvýšením DPH přesunout, evidentně nad bezpečným sexem zvítězilo. Otázka, jestli zdražit prezervativy, či nikoliv, se nakonec vyřešila, i když se zpočátku velká část unionistů společně se statečnou sociální demokratkou Evou Novákovou snažila prosadit levnější variantu. Z lásky k sexu. To aby snad čeští mladíci nemuseli začít používat sáčky od sušenek, jako jejich britští kolegové z chudých rodin.

Pokrokoví poslanci se ale se zlou potázali. Následovalo horečné jednání, jehož výsledkem byli asexuálně umravnění poslanci a zdražení kondomů ve smyslu předchozího, propopulačního daňového opatření. Předseda klubu ČSSD Ibl jim to asi vysvětlil a názorně předvedl, takže pak už všichni vycválaně hlasovali za zvýšené DPH. Slyšet ho totiž bylo ze Síně státních aktů až do předsálí... Pikantní je, že známý bojovník proti interrupcím a antikoncepci, lidovec Jiří Karas, při inkriminovaném hlasování raději utekl a při tom opraveném se zdržel. Takže to s tím jeho puritánstvím nebude asi tak horké, případně ho zchladila paní jeho srdce z Hnutí pro život. Slovo prezervativ se nejspíše nelíbí pouze sestře Koronthályové, obhajující právo každého semene na klíčení. Koaliční poslanci asi nic takového již nepotřebují, můj milý deníčku, a tak ani nevěří ostatním, že by snad mohli.

Mimochodem, mezi pokrokáře - unionisty se zařadil poslancující farář Svatopluk Karásek. Rozhřešení ale nedostal a tak se při druhém rozhodování kál a i on levnější prezervativy zavrhl. Nezbývá než doufat, že naši ctihodní senátoři v sobě objeví cit pro potřeby obyvatelstva a hrozící populační explozi, způsobenou drahými kondomy zastaví. Iniciativní by měli být především mladí, jak jinak - například vždy ideový senátor Martin Mejstřík. Určitě si vzpomene ještě na své mládí. Doufám, že zvolí cestu změny - nebo naději... Amen.

Po dramatu s pánskými ochranami přišla další rána. Ta prozradila, proč je Petra Buzková v požehnaně černém. Smutek na líčku i šatu jí způsobil koaliční požadavek zdražit jazykové kurzy a odmítnutí nezdaňovat vědu a kulturu. Nedokázala se vzepřít a hlasovala tak pro toto hanebné omezení touhy občanů po vzdělání. Dlouho si pohrávala s prstíky, ale nakonec přeci jenom zmáčkla ANO. To ostatně vysvětluje - onu tak půvabnou - bledost i občasné ranní migrény. Voliči nezapomínají, stejně jako manžel.

Bylo by nespravedlivé zapomenout na ranní hádanici kolem smlouvy se Slovenskem. Komunisté byli dobře naladěni a Stanislav Gross se tak mohl díky jejich diskusním příspěvkům pěkně rozčílit. Dostalo se mu obvinění z likvidace nadstandardních vztahů s naší bývalou východní výspou. Zvlášť agilní byla okostýmkovaná mladinká poslankyně Konečná, která se svým hláskem přesvědčila měkká srdéčka, jak jí na občanech osady Konečná strašně a opravdu záleží. "Pane ministře, myslíte si, že skutečně nebylo možno danou situaci řešit například větším zkvalitněním ostrahy hranice?

Směřují-li chystané změny ke zvýšení účinnosti práce pohraniční policie, pak si troufnu tvrdit, že se do značné míry toto ustanovení mine účinkem. Ani těmi nejdrastičtějšími opatřeními nelze totiž zajistit neprůchodnost hranice proti nepovoleným přechodům," hřímala svým něžným sopránkem. Pozadu nezůstali ani občanští demokraté, kteří se - svorně s komunisty - srdnatě zastávali ubohých horalů žijících na česko - slovenské hranici, na pomlčce. Na každou situaci připravená verbální bomba Martin Říman vystartovala k řečnickému pultíku, aby Grosse obvinila, že buduje novou železnou oponu, navíc v únoru, Gottwald jeden. "Za této situace se děje naprosto nepochopitelná věc a totiž to, že ministr vnitra Stanislav Gross spouští od Jablůnkova po Břeclav novou železnou oponu," informoval nás překvapivě a jasnozřivě o myšlenkách ministra vnitra. ČTK to nejspíše hned od něj opsala, aniž to prověřila, jak bývá jejím zvykem. "Já to považuji za naprosto nepřijatelné, naprosto nesmyslné a samozřejmě, že jediným možným řešením je návrh, který nemá ze střední, ale zejména dlouhodobé perspektivy absolutně žádnou logiku. Všichni občané - a já myslím, že i my zde v této Poslanecké sněmovně jsme se domnívali, že jedním z výdobytků vstupu do Evropské unie je odstranění věcného problému hranic. Domnívali jsme se, že ta negativa, která ještě existují a jakkoliv vláda o nich před rokem nemluvila, tak dneska vyplývají na povrch, která souvisejí se vstupem do Evropské unie, budou minimálně vyvážena pozitivy."

Zdá se, že pozitiva a sociální jistoty je to, po čem pan poslanec Říman touží zejména. Citové deprivace jsou hrozné, milý deníčku. Teď mne tak napadá, jestli ta diskuse o kondomech také třeba nebyla důsledkem citového strádání našich zákonodárců. Vždyť jinak přece ... Ale vždyť my je máme rádi, můj milý deníčku, i poslankyni Buzkovou.

Ještěže jsou večerní interpelace. Je to vždy takový relaxační moment. Jen mne udivuje, že pan ministr Čermák dokáže být během svých projevů vzhůru. Strašně mu to závidím a ani nevíš, můj milý deníčku, jak blízký je mi v takové chvíli ministr Škromach, který vždy odevzdaně klímá nad šálkem černé kávy a svým notebookem. Já bych už určitě spala jako dřevo. Což poslanci činili, neb do konce interpelací jich zbylo 23. Usnášeníschopný počet, který se nezvedl, ani když gong svolávající poslance k večerní práci, zvonil nepřetržitě.

Víš, můj milý deníčku, zbývala ale ještě jedna povinnost. Poslanec doyen ústavně právního výboru a celé sněmovny - profesor obojího práva Zdeněk Jíčínský - slavil včera večer požehnaných 75 let. Téměř všichni přítomní si v sále tykali, včetně přesedy sněmovny, který si připadal jako na politologickém semináři, ze kterého měl na závěr večera dělat zápočet. Soudruzi byli přátelé a bratři. A naopak. Přátelé byli soudruzi a bratři. Bratři byli soudruzi a přátelé. Sestry se nevyskytovaly. Slavila celá budoucí koalice, včetně poslance Kalouska, který přinesl na oslavu malou, skleněnou bečičku slivovice. Hovořil plynně a kupodivu se nezajíkal citáty z Písma. To, že se zde potkal s mnoha lidmi, se kterými by se jinak nepotkal, ho nijak nevyvedlo z míry. Byl na to určitě předtím připraven svou ženou a nečinilo mu to problém. Určitě ne menší, než revokace hlasování o prezervativech ve snížené sazbě DPH o několik hodin dříve, kde brilantně zvládl roli zpravodaje, přestože musel odmítat i takové návrhy, se kterými by v méně závažných chvílích neměl problém. Jako že Špidlova vláda ožebračuje občany. Některé rozhovory starosty Podsedic Kopeckého nepostrádaly dialektiky, hodné Marxe, některé rozhovory jiných poslanců v sobě nesly snad dokonce i náboj leninské netrpělivosti. Není se čemu divit tváří v tvář budoucnosti. Alexandr Mitrofanov se zde cítil tak podivně nesvůj, že raději po zjištění absentérů pro jejich případnou pochvalu na stránkách Práva odešel.

Nicméně, podzemní prostory sněmovny přes dobré červené i bílé víno držely emoce poslanců i dalších hostů na uzdě a v mezích parlamentních zvyklostí. Až noční debaty se staly koncepčnější a strategičtější. Levice a levice k sobě mají někdy blíž, než sociální demokracie a sociální demokracie... Zvláště dobrou noc nad ránem si dávali mnozí bez zvědavých fotoaparátů novinářů srdečně. Byl totiž už více než hodinu dnešek.

Ostatně, spánek zase není tak špatný nápad. Ten včerejšek byl dlouhý a dnešek i zítřek, milý deníčku, dnešek i zítřek budou ještě delší....

                 
Obsah vydání       27. 2. 2004
29. 2. 2004 Hans Blix, Boutros Boutros Ghali a Richard Butler: Nás taky v OSN odposlouchávali
26. 2. 2004 Clare Shortová prozradila, že Britové odposlouchávají generálního tajemníka OSN
26. 2. 2004 Bývalá britská ministryně: Britští špioni odposlouchávali Kofiho Annana
26. 2. 2004 Británie nebude stíhat špionku, aby nevyšly najevo podrobnosti protizákonné akce
26. 2. 2004 Já tedy dávám přednost demokracii Jan  Čulík
27. 2. 2004 Papierové opatrenia pre Rómov ? Lubomír  Sedláčik
27. 2. 2004 Před 35 lety v ČR začala masivní vlastizrádná kolaborace Karel  Mašita
27. 2. 2004 Politické dohody prodražily režii médií veřejné služby Štěpán  Kotrba
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Pořád dokola... Vlasta  Leporská
27. 2. 2004 Udělejme si jasno Pavel  Mareš
27. 2. 2004 Lásky kdybych neměl, nic nejsem Zdeněk  Bárta
27. 2. 2004 Ošidné koláče sledovanosti veřejné služby
26. 2. 2004 Hans Adam II. Nechci odškodnění, chci svůj majetek v ČR zpět Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Liechtenstein Prince Hans Adam II: I want my property back Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Jak a hlavně proč vznikl rozhovor s lichtenštejnským knížetem Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Budou se v Česku měnit hranice? Jan  Čulík
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Občania útočia Peter  Takáč
26. 2. 2004 Slovensko, sociální nepokoje a efektivita státních financí Michal  Rusek
26. 2. 2004 Sociálna otázka na Slovensku v popredí záujmu Peter  Weiss
26. 2. 2004 O lidské malosti Martin  Škabraha
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
25. 2. 2004 "Perfekt tense - Malba dnes" jako institucionalizovaná nuda Jan  Paul
25. 2. 2004 Komise není na příjmu Vít  Novotný
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová