10. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 3. 2004

Deníček sněmovní panny VIII.

Alexandra Virgová

Můj milý deníčku,

včerejší schůze se mohla nazývat schůzí přestávkovou. Zvonilo co chvíli... Mléko v krabičkách s brčkem sice poslancům nepodávali, ale koalice nakonec dosáhla sérií přestávek, procedurálních kliček a vášnivých diskusí minimalizace škod, vzniklých z nevypárované nepřítomnosti některých jejich poslanců - cestovatelů. Na počátku dne jich totiž bylo víc, než dost. Odletěli, můj milý deníčku, na parlamentní návštěvy a nikomu nic neřekli. Odletěli si. Delegace rozpočtového výboru se rozhodla prozkoumat během čtyř dnů rozpočet Velké Británie in natura, předseda Zaorálek odletěl s oficiální delegací do Dánska zkoumat Evropu a její informační centrum, další delegace letěla do Bulharska bavit se se studenty Velikotarnovské univerzity sv. Cyrila a Metoděje o integraci Evropy. Zápočet se nepožadoval. Na jižní pól neletěl nikdo. Na severní také ne.

V 13:20 to vše začalo. V 13:27 byla přestávka první, zvaná ostrá. Měla trvat do 13:50, pokračovala ale až do 14.05. Poté místopředseda PSP Jan Kasal sdělil váženým dámám a váženým pánům poslacům, že nemá pro ně příliš dobrou zprávu, protože další kluby požádaly o prodloužení přestávky do 14.30 hodin. Pak zval všechny, kteří se již poradili, případně strávili čas jiným, možná vhodnějším způsobem než poradou klubu, aby přišli do sněmovny. Stalo se.

Po otevření rozpravy požádal poslanec Ostrý o opakování druhého čtení projednávaného zákona o nájemném (zákon se sice jmenuje vládní návrh zákona o nájemném z bytu a cenách služeb poskytovaných s užíváním bytu a o změně zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen (zákon o nájemném z bytu) - sněmovní tisk 270, ale nikdo to není - mimo střízlivého Jana Kasala - schopen vyslovit)

Poté chtěl zpravodaj Braný jako zpravodaj uvést poznámku, že tento zákon již zde je rok a poslanci jej projednávají velmi náročně. Viděl prý či spíše neviděl hlavně pana ministra Ministerstva pro místní rozvoj. Němec se podle něj opět pouze nechal informovat, na několika čteních nebyl. Poslanci Branému zpravodaji to prý připomnělo akci roku 1949, která byla vyhlášena tehdejším tajemníkem Šlingem, a to byla akce Mládež řídí Brno, jeden den, a bylo to pěkné fiasko. Připadlo mu, že někteří přišli až dnes něco řídit, a teď se najednou všichni diví, že je tu tento procedurální návrh. Jako zpravodaj tento návrh nepodpořil. Návrh poté nebyl přijat. A tak to šlo dál a dál.

Poslanec Antonín Macháček pravil: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, pravděpodobně jste viděli moji ruku nahoře, kdy jsem hlasoval pro ano, a na sjetině mám X. Přesto, prosím vás, nezpochybňuji hlasování, protože rozdíl byl dost velký a vím, jak hlasovali moji kolegové. Děkuji. Provázel ho potlesk napříč politickým spektrem.

Poslanec Snítilý o chvíli později děl, že není znalec jednacího řádu. "Vím, že tato sněmovna si může dovolit téměř všechno, ale myslím si, že tento pozměňující návrh, vytrhnout z kontextu dva paragrafy, je nehlasovatelný."

Atmosféra v jednacím sále se stále více zahušťovala a o vskutku pozoruhodné zážitky nebyla nouze.

Poslanec Braný se vypořádával s procedurami, ve 14:56 hodin však i on musel své vypořádávání ukončit. Byla další přestávka. Poslanec Vlastimil Tlustý po přestávce děl na předsedajícího Jana Kasala a přítomné dámy a pány, že poslanci ODS mysleli, že dnes je řádný jednací den. "Proto jsme se ho účastnili a proto jsme odhodláni jednat. Místo toho jsou neustále prodlužovány přestávky, předsedající schůze nám oznamuje, kdy se uskuteční jaká porada. My bychom se rádi dověděli, jaký je další průběh této schůze a opravdu bychom chtěli znát seriózní informaci." Dozvěděl se.

Místopředseda PSP Jan Kasal si také představoval jiný průběh této schůze, věřte mu to.... "Ale v tuto chvíli nezbývá nic jiného než se pokusit využít čas, jak nejlépe umíme. Já to vidím opravdu na poradu. Přijďte do místnosti 120. Přestávka do 15.30 hodin." Jednání bylo přerušeno v 15:07 hodin z důvodu porady grémia. Poté poslanec Kasal naznačil další postup: "Proběhne třetí čtení zákona o nájemném, pak je většinová, pokud ne úplná, shoda na tom, že by zákon o koncesionářských poplatcích byl vyřazen z pořadu této schůze, pak se sjede opět grémium, kde budeme hledat způsob, jak v rámci daných možností co nejlépe využít úterní odpoledne. A to si nebyl jist, zdali předseda vlády a poslanec Vladimír Špidla hlasoval s předstihem nebo zdali se hlásil o slovo.

Poslanci ODS tleskají, hluk ve sněmovně byl místy nesnesitelný... Stejně jako pracující poslanci. Zastupující předseda klubu ČSSD Michal Hašek rozzuřil sněmovnu tím, že chtěl další přestávku - hodinovou. Poslanec Vlastimil Tlustý žádal vzhledem k počtu přestávek, které poslanci absolvovali od začátku dnešního jednání, aby o tomto návrhu na další přestávku bylo hlasováno. Nakonec nebylo. Přestávka se scvrkla dík místopředsedovi sněmovny Vojtěchu Filipovi na 12 minut. Poslanec Vlastimil Tlustý v tu chvíli naznačoval, že nehodlá vyžadovat hlasování o takto krátké nebo dlouhé přestávce. Krize - prověrka koalice hlasováním - byla zase jednou zažehnána.

Koalice pokračovala v obstrukcích, ty ale neměly valný úspěch. Nebohé vládní strany se totiž díky taktickému kroku občanských demokratů ocitly v početní menšině. Tři poslanci ODS prostě na jednání přišli, i když předtím místopřísežně tvrdili, že jsou buď v Paříži, nemocní, či nebudou hlasovat. A tak zatímco předseda sněmovny Lubomír Zaorálek a dalších dvacet sedm koaličních zákonodárců dlelo na cestách za poznáním v zahraničí, v jednacím sále vypuklo pro jejich kolegy pravé peklo. Opozice si svou nadládu na sněmovnou skutečně užívala a neustoupila ani o píď.

Ministři vlády s přibývajícími hodinami bledli a zesinalému premiérovi Špidlovi musela dělat oporu dokonce jeho rázná drahá polovička Viktorie, která se odpoledne dostavila do zákulisí sněmovního mumraje. Se svým doprovodem prosvištěla foyerem doslova jak záchranná služba. Houkačku však nepoužila...

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla se domníval, že se hlasuje o pozměňovacích návrzích, a tak protestoval: "Bez ohledu na to, jaké jsou, vážené dámy, vážení pánové, různé politické a jiné záměry, tak prostě to, co se teď vytvořilo, je nehlasovatelné. To je bohužel vnitřně do té míry rozporné, že si myslím, že by bylo správné najít nějakou jinou procedurální cestu. Předpokládat, že to napraví Senát nebo něco podobného po mém soudu není správné. Hlasovat zákon v této podobě - je skutečně tak zmateně odhlasovaný, že je nehlasovatelný."

Hlasovalo se ale o původním znění vládního návrhu, který se však dostal do kolize s realitou i poslancem Langrem. "To, že zůstal původní vládní návrh a že nám posléze pan premiér oznámil, že je nehlasovatelný, to jsme my všichni věděli v okamžiku, když návrh přišel do sněmovny.", kontroval premiérovi místopředseda sněmovny Langer.

Poslanec Tlustý pravil, ež už před několika hodinami říkal, že slovo "obstrukce" tu dostává nový význam. Tvrdil, že by mělo být veřejností zaznamenáno, co si pod pojmem "obstrukce" představuje vláda a vládní koalice, ale zejména že je to poprvé v historii kam až moje paměť sahá, kdy obstruuje vládní koalice proti vládě. "Vládní většina tady obstruuje," za potlesku poslanců ODS hřímal Tlustý,"aby zachovala svůj vliv. To je myslím druhý atribut. A třetí, a to už je takřka neuvěřitelné, vláda se pokouší stáhnout předlohu, která je v doslovném znění, v jakém ji sama předložila a dokonce předseda vlády o ní prohlásil, že je to nesmysl a my proto opakujeme, byl to od počátku nesmysl, a proto musí být zamítnut a my bychom prosili, aby ve jménu elementární lidské důstojnosti proběhlo závěrečné hlasování."

Finále se nezadržitelně blížilo. Kus zvaný Tragédie koalice v několika dějstvích herci - poslanci dohráli v dokonalé formě. Již zmíněný ministr Němec se natolik pochlapil, že odvážně navrhl již podruhé v ten samý den vrátit zákon o nájemném do druhého čtení. To se samozřejmě po zuby ozbrojené opozici nezamlouvalo a s pomocí ortodoxního vykladače sněmovního práva komunisty Karla Vymětala odmítala o ministrově návrhu znovu hlasovat, neb jest to prý v rozporu s jednacím řádem. V kritické situaci není většinou nouze o hrdiny.

Vedle rozmluveného unionisty se tím druhým, ještě nebojácnějším, stal lidovecký místopředseda sněmovny Jan Kasal. Nedbaje na zuřivost v opozičních lavicích prostě opakované hlasování o vrácení zákona do druhého čtení vyhlásil. Jak se ukázalo, výtky komunisů a občanských demokratů proti porušování řádu a ladu dolní komory parlamentu byly pouze rétorickým cvičením a škádlením koalice. V lepším případě zásadovým tvrváním na pravidlech ve stylu co je psáno, to je dáno. Němcův návrh totiž s převahou potopila a otevřela tak cestu ke konečnému zúčtování s vládní činžovní předlohou.

Po neúspěšných pokusech zabrzdit blížící se katastrofu obsedantním vyhlašováním přestávek se rozhodla koalice těsně před závěrečným hlasováním o zákonu o nájemném vyzkoušet taktiku zadržování nepřítele, toliko opozice, pokud možno co nejdelšími projevy na ro. zličná témata. Blýsknul se jak ministr místního rozvoje Němec, tak předseda vlády Špidla. Hvězdná hodinka to ale rozhodně nebyla. Zatímco unionista, kterého bychom ostatně za normální situace za řečnickým pultíkem nenalezli, neb je patrně na slovo skoupý, oblažoval poslance zkazkami, jak to strakovka myslí s těmi nájmy dobře, Špidla se jal bilancovat měsíce vládnutí pravolevého kabinetu.

Můžeš hádat, můj milý deníčku, co zkoprnělé sněmovně sdělil. Ano - velký Vladimír usoudil, že všechno je úžasné a kabinet dává této zemi to nejlepší, co je schopen vyplodit.

Chci upozornit, že minulá sociálnědemokratická vláda předložila sněmovně zákon o regulaci nájemného a že tento zákon rukou společnou a nerozdílnou potopila tehdy opozice, včetně opozice, kterou představovala KSČM. To jsou věci, které bychom si měli upamatovat. Prostě vláda předložila návrh a takovéto hantýrování (?) s odvahou nemá celkem vzato smysl.

Pan poslanec Langer projevil jisté znepokojení nad efektivitou vládní koalice. Já s ním souhlasím v tom směru, že při jednání o zákonu o nájemném tento náš postup nebyl právě efektivní, avšak konstatuji, že jsme schválili více než 320 nebo 330 zákonů včetně zákona o státním rozpočtu vždy proti velmi zuřivému odporu opozice a bylo to následně po sobě minimálně 1200 až 1500 úspěšných hlasování.

To neměl dělat. Ze své lavice se zvednul komunistický poslanec Miloslav Ransdorf a provedl nebývale ráznou odvetnou akci. Doslova Špidlovi i celé ČSSD vyprášil kožich. Připoměl, co sociální demokracie slibovalav oblasti bydlení ve svém předvolebním programu a jaká je současná realita jejího konání. Mluvil nebývale ostře. Základem členství v koalici je zapomínat na volební sliby, v podstatě je to spoléhání se na lež, prohlásil. Také místopředseda sněmovny za ODS Ivan Langer nenechal na oslabené koalici nit suchou.

Maratónec Špidla na konec svého bilančního projevu konstatoval, že koalice, která byla vytvořena, jistě nebude prosta provozních nehod, ale to, co si vytkla, je schopna dokázat. Měl pravdu. Jako vždy.

Včerejší den se sluší zakončit nezkráceným projevem historika Ransdorfa, kterak je zaznamenán provždy v poslaneckých análech:

Dámy a pánové, nechtěl jsem rozhodně vystupovat v této debatě, protože jistě jsou tady povolanější specialisté na oblast bydlení, ale dvě věci mě v dosavadní rozpravě zaujaly z toho, co říkal pan premiér.

Za prvé říkal, že všechno, co si předsevzali, také dokážou. To mi připomíná doby minulé a vtipy, které padaly tehdy, když se komentovaly úkoly pětiletky. Jeden z těch vtipů byl: šiestu päťročnicu splníme, aj kebysme sto rokov mali robiť. Tak postupuje i tato vláda, ale ubezpečuji pana premiéra, že tak dlouhý čas jim rozhodně nedáme ani my v této sněmovně, ani česká veřejnost.

Za druhé, pokud jde o oblast bydlení, to přece bylo jedním z hlavních lákadel vašich volebních slibů jak v době, kdy se o moc ucházela sestava Miloše Zemana, tak i sestava Vladimíra Špidly.

Ano, lidé uvěřili imidži poctivého, byť i poněkud těžkopádného úředníka. Uvěřili tomu, že to je sestava, která to s nimi myslí dobře, ale to, co jste slibovali v oblasti bydlení, kdy jste říkali, že byt není normální zboží, že bude pamatováno i na rodiny, které jsou sociálně slabé nebo začínají, na to jste dávno zapomněli.

A protože vlastně tady se ukázalo, co je základem členství v koalici, v koaliční sestavě - zapomínat na své vlastní sliby, v podstatě je to spoléhat na lež a jestliže kdysi říkal Juvenalis, když se ho ptali, proč není v Římě, proč není u císařského dvora, říkal: co bych dělal v Římě, neumím lhát. A tady je jasné, že vlastně zapojit se do této koaliční sestavy znamená zapomenout na své sliby a v podstatě předstírat, že něco podobného už ani neexistuje.

Pane premiére, vezměte si svůj předvolební program, nalistujte ho a podívejte se, co jste v oblasti bydlení lidem slibovali.

Na koncesionářské poplatky si nikdo v té bytové vřavě, můj milý deníčku, ani nevzpomněl, přesto, že poslankyně Nováková vítězně sdělovala pomocí aktuální SMS členům Rady ČT, že dohodla jejich projednání na příští schůzi. Otázkou zůstává, zda ČT o to ještě stojí. Protože na Mezinárodní den žen vytáhli televizní manipulátoři zcela vědomě a úmyslně do boje. A měli to posvěceno svým managementem, včetně generálního ředitele.

Můj milý deníčku, je lépe býti televizním poslancem než poslancem v televizi...

                 
Obsah vydání       10. 3. 2004
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas
10. 3. 2004 Třetí odboj Tomáš  Koloc
10. 3. 2004 Proč ČR nepřistupuje k mezinárodnímu trestnímu soudu
10. 3. 2004 Mezinárodní federace přijala Ligu lidských práv za člena
10. 3. 2004 Česká spořitelna: Zase neplní sliby? Radek  Mokrý
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
10. 3. 2004 Tretí element: žena ako človek Martina  Nemethová
10. 3. 2004 Tmáři na Filosofické fakultě Ondřej  Slačálek
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová
10. 3. 2004 Američané vrátili z Guantánama 5 zadržovaných Britů
10. 3. 2004 Ministr životního prostředí Čestmíra Číhalíka nezná
10. 3. 2004 Nejsem zloděj ani pašerák...
9. 3. 2004 Nedělejte ze studentů motorové myši na fakta
10. 3. 2004 Vladimír Putin podruhé Oskar  Krejčí
9. 3. 2004 Singapurská úvaha o svobodě, sociálním státu a HDP Petr  Tieftrunk
10. 3. 2004 Advokát Greenpeace Jan Berger prostě nehovoří pravdu Ivan  Brezina
10. 3. 2004 Kdyby Beneš viděl, jak to válčíte vy, asi by mu bylo špatně
9. 3. 2004 Lex Beneš Josef  Klas
9. 3. 2004 Beneš se zasloužil o přežití československého státu Martin D. Brown
8. 3. 2004 "Prezident Edvard Beneš se..." ... nám trochu pos(trašil)! Ladislav  Kahoun
9. 3. 2004 Nese Edvard Beneš vinu za všechno? Martin D. Brown
8. 3. 2004 Můj článek o Benešovi nebyl pro historiky, pane Browne! Ladislav  Kahoun
9. 3. 2004 "Američané jsou senzační a na Kubě to bylo fajn"
9. 3. 2004 Jak se zasloužit o stát Martin  Škabraha
9. 3. 2004 Zeď a mezinárodní postoj
9. 3. 2004 Mlýny melou pomalu, ale jistě - i Mlynářovi Štěpán  Kotrba
8. 3. 2004 Globalizace pro lidi: Vize změny
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová