15. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 7. 2004

Nausea (nevolnost)

Ve vší nahotě se teď ukazuje jak funguje politická scéna v ČR.

Ne že by to asi někdy bylo jinak, ale tak lapidární a učebnicový příklad, jak funguje takzvaná demokracie už málokdy uvidíte -- anebo, co my o tom víme.

Osoby a obsazení této frašky jsou notoricky známé -- jsou to členové vlády, špičky sekretariátů vládních stran a sem tam nějaký poslanec, který sice nepředkládá žádné (kloudné) zákony, ale zato požadavky ve které správní radě, dozorčím orgánu, nebo jiné jmenované funkci by chtěl být.

Zespodu tomu basují krajské organizace vládních stran s temnou výhrůžkou, že jejich "lid" si přeje to či ono, nejlépe, aby jejich nadržení lídři na chvíli vystřídali své spolustraníky u koryt -- aby zkrátka "nové tváře" nasedly na staré koně.

To by ale spousta starých ksichtů musela sesednout.

Lidovci by vyměnili Teličku za rozpočet, tím pádem bude kam uklidit Špidlu.

Ten by možná do Bruselu šel, ale chce to na dlouho, aby přežil i předčasné volby.

Když to jisté nebude, tak bude "svobodně zvolen" předsedou parlamentu.

Zaorálka se na to nikdo neptá, i když bude muset v tom případě hlasovat pro v podstatě své odvolání, nebo jen tak přepustí funkci (druhou/třetí ve státě) jinému?

Jak snadná a zábavná je ta politika!

Zrušíme ministerstvo informatiky stejně snadno, jak jsme ho vytvořili -- nescházelo předtím a asi nebude scházet ani potom.

Zrušíme "Marešovo" ministerstvo -- asi zároveň s Marešem, podle vzorce "Je Mareš, je ministerstvo -- není Mareš, není ministerstvo".

Chceme pro vlastní bratry ministerstvo pro "místní rozvoj" -- tam se dají očekávat prachy od dodýchávající EU (jediné, které lze rozdat do krajů bez zákonného klíče a zavřít tak hubu reptající "stranické základně").

Do vlády dáme Hojdara, aby se uspokojil důchodce na Vysočině -- jak souvisí vedení průmyslu s klidným spánkem důchodce, se v manažerských příručkách ale nedočtete.

Kalousek musí do vlády, aby se taky polepil, než přijde konečný pád, a Svobodu do Bruselu, aby nezavazel (bez portfeje a bez názoru) -- trošku tak rozklížit lidovce, než se zase přisají k ODS, až ODS vyhraje příští volby.

Škromach vyhrožuje spojením s komunisty a Gross tím samým straší, a to v podstatě z jednoho místa a přes jeden mikrofon.

Slíbit všechno všem uměl kdysi jakýsi Hitler -- dělníkům blahobyt, fabrikantům zrušení odborů, bezzemkům půdu, junkerům větší statky, katolíkům konkordát, luteránům státní církev, němcům mír, zbrojovkám konjunkturu a všem pak nacionální socialismus a pomeranče od Mussoliniho.

Odhadl, zkrátka, že pro sliby a výzvy typu "společná užitečnost má přednost před individuální" je vhodná doba -- 72 % Němců už bylo na dně.

Pak se stal kancléřem, půjčil předchůdci 65 feniků na taxi, sestavil (menšinovou) vládu široké koalice starých sil, nechal zapálit Říšský sněm a vyloučil z parlamentu 81 řádně zvolených komunistických poslanců.

Evropští státníci mu pogratulovali a poslali k němu státní tajemníky na stáž.

Dál už to znáte.

Dnes 83 % obyvatel tohoto státu kašle na vládu a 69 % na Evropskou unii, zato 24 % by volilo KSČM veřejně a dalších 15 % tak, aby se to nedozvěděli sousedi.

Zbytky vlády se schází bez (rozuměj za zády) premiéra, který ještě pořád úřaduje a jeho manželka si stěžuje na vládní a stranický puč.

Gross a spol. slibují obrat vlády doleva, Kalousek (ještě reminiscenčně z ministerstva obrany): vpravo v bok!

Unionisti neslibují nic, jen si přejí, aby to už bylo za nimi -- nestali se jazýčkem na vahách, ale závažím na noze.

Obyčejný sociální demokrat (který platí příspěvky) si zoufá nad ztracenou investicí.

Obyčejný sociální demokrat (elektorát, který neplatí příspěvky) si zoufá nad ztracenou ideou.

Ministr průmyslu Urban by se měl stát ministrem dopravy.

Místo Grosse na ministerstvu vnitra bude Ibl.

Jsou zkrátka lidé, co umí všechno.

Anebo je (jim) jedno, co dělají.

Z hradu dědeček Klaus s babičkou Livií pobaveně shlíží dolů, kde svého štěstí (bývalý) strojvůdce Gross horečně přehazuje výhybky, aby posléze zjistil, že všechny cesty tohoto grafikonu konce sociálního státu vedou na slepou kolej.

Jde mu jen o osobní image přilehlého okolí, které má stejné problémy.

Ale, Přednosta této naší stanice Kocourkov už nesedí na Hradě, (díky Bohu) ani v Moskvě, už se dokonce stěhuje i z Bruselu, aby se usídlil natrvalo v MMF a z této skleněné věže přehodil návěstidla našeho světa tak, že všem nám obyčejným lidem už dávno ujel vlak (některým i tunelem, který jsme si na jeho radu sami postavili).

300 měst a obcí v této republice je na pokraji bankrotu i když nebudou svítit, vyvážet odpadky a provozovat školu, dalších dvacet si naopak plánuje postavit aquaparky, nebo jiné atrakce z rodu Disneylandu, vláda pak prý diskutuje o uspořádání jedné z příštích olympiád.

TV Nova generuje Superstar za 36 Kč na osobu a zavolání, ČT za 100 Kč negeneruje nic -- jen filmy které jsem viděl v součtu za 30 Kčs před dvaceti lety v kině a které mám dnes sledovat za paušální stovku kapitační platby, jak si představuje ministr Dostál -- typický sociální demokrat za krize vlády (viz fotografie z MFF Karlovy Vary -- bíločerné botky, lesklé sako, šála bonvivána mezi hvězdami, z nichž některé ani nesmí do některých zemí pro podezření ze sexuálních deliktů).

Na 11 fotbalových klubů je podáno trestní oznámení za činy, o kterých fanoušek ví své už třicet let. Jsou u nás prý kluby, kde cena všech hráčů dosahuje jedné miliardy, a přesto nepohrdnou kapitálovým vstupem pár milionů z městské kasy třeba na úkor domova důchodců. Jsou kluby, které vydělají na vstupném za zápas 100 000, ale hráčům platí měsíčně 5 milionů dohromady -- že by pan státní zástupce neuměl malou násobilku? - nebo je jen taky naštvaný, že rok nemá 14 měsíců a tím pádem 14 platů -- rozdíl mezi 40.000x12 a 40.000x 14 si ale leckterý soudce spočítat umí.

Chléb a hry 21. století.

Jen chleba má v sobě stále víc vzduchových bublin, a tím pádem se lidu zdá větší než před pár lety a k hrám už nutně potřebujete mobilní telefon, aby "mohl hrát celý národ" (ale prosím volejte postupně, ať nestrháte operátory).

Čím dál tím víc vám na zavolání odpovídá automat, se kterým nelze vést rozhovor -- mele si stále svá programově vložená data -- stejně jako figurky v televizních show s politiky. Ale mohou si skutečně protiřečit členové téhož golfového klubu?!.

500 tisíc lidí nepracuje, protože nemá práci, zato 2 miliony si jich bere čím dál tím víc půjček, které nebudou moci splácet, anebo jen za cenu ztráty životní důstojnosti -- je jen otázkou času, až se tyto dvě množiny prolnou.

Důchod už není klidným podzimem života, ale noční můrou lidské bytosti.

Celebrita J.R. a autorka pentalogie o malém čaroději H.P. v podstatě jedním dopisem donutí ministra zdravotnictví suverénního státu změnit terapii a léčebné postupy tak, že stát vydá (cit.:) "několik stovek milionů" za péči, která i odborníky je považována za problematickou a téměř nic neřešící a to v zemi, kde tisíce pacientů čekají na (např.) operaci kyčelního kloubu -- endoprotézu, která by jim navrátila životní kvalitu a důstojnost....

Zatím (dle médií) pan ministr zdravotnictví jen odvolával, zakazoval a rušil to předešlé, asi v předtuše vlastního konce -- vždyť : "po nás potopa". Ale novou (už 17. !!) koncepci zdravotnictví nestačil ani naznačit.

Správci tohoto státu nakupují stíhačky, obrněné transportéry, vodní děla, neprůstřelné vesty, posílají žoldáky do všech koutů planety, pořizují za miliardy zbytečné náhradní díly k rychlovlakům Pendolino, které měly už dva roky jezdit, ale ještě dva roky jezdit nebudou, prodávají nastojato tendry na dálnice odnikud nikam (nejlépe však chráněnou krajinnou oblastí), aby, aniž se začalo stavět, zrušili výběr, aby pak zaplatili jen za kilo starého papíru (smluv) miliardy. Prohrávají arbitráže tak, že vždy někdo z velké rodiny těch, co "spolu mluví", dostane prachy ze státního rozpočtu.

Výkonná moc a represivní složky tohoto státu před kamerami TV perlustrují vietnamské tržnice, kde chudí tvrdě pracující prodávají levné zboží jiným chudým pracujícím. Za to pak možná inkasují sponzorské dary od mamutích supermarketů, (které jediné zbudou) do stranických pokladen na případnou volební kampaň a měli kam umístit své švagry v dobách protrpěného opozičního čekání.

Hony na zahraniční chudáky, kteří jen povětšině hledají lepší místo pro bídný život na této planetě, tak jen vyvolávají xenofobii u beztak již naštvaných tuzemců, pro které je jiný vzhled a víra posledním atributem pro pocit vlastní sounáležitosti a výjimečnosti, když všechno je zglajšaltované a obyčejný chudák kromě "Kdo neskáče, není Čech" už skoro nic nemá.

Netuší, že globalizační šíbři řídí výšku i frekvenci jejich povyskočení, sedíc v klidu v kožené garnituře s (embargovaným) havanským doutníkem a koňakem V.S.O.P.

Už si nás koupili za naše peníze, teď jim budeme platit za svou existenci.

Teď zase plánují koupit si církev za asignáty bezvěrců, aby z kazatelen pacifikovala prostý lid.

Státem jmenovaní manažeři nechávají krachovat své podniky a ještě si zajistí opce akcií -- co kdyby je stát za peníze nás všech zase vytáhl z bankrotu. Na Boeing a helikoptéry Sikorsky stát doplácí 9 miliard a na zaměstnance ČD nemá miliardu jednu a chce je propouštět.

Téměř polovina aktérů státní show "manažer roku" za posledních pár let prošla minimálně jedním trestním řízením a už nejsou na svých postech.

Gró poslanců a senátorů tohoto státu má ke svým desetinásobkům průměrného měsíčního platu občana tohoto státu navíc stonásobek měsíčního příjmu svého průměrného voliče z "vedlejších aktivit" (dle vlastních přiznání, pokud je podají a jsou pravdivá).

KORYTA- KORYTA -- KORYTA -- KORYTA -- KORYTA -- KORYTA -- KORYTA duní Lidovým domem i Strakovkou -- protože jsme ještě ve vládě.

KORYTA- KORYTA -- KORYTA -- KORYTA -- KORYTA -- KORYTA -- KORYTA duní sekretariáty opozičních stran -- protože ve vládě nejsme.

Když nic jiného, tak aspoň půjčka za oplátku....

Než přijde velké štěstí, stačí i malá výhra doufá, mladý místopředseda při četbě Machiavelliho.

Všichni ví (skoro) všechno na všechny, a tak je to pat.

Ústy tří králů (G+N+K) se tento pat přetlumočí jako STABILITA.

A když někdo remcá jako Bilelezs, Vrbík, Kavan, nebo Jičínský, tak se vytáhnou složky (files), nebo prebenda jako nabídka, která, řečeno s Al Caponem "nejde odmítnout".

Dehonestovaný poslanec Kott bloudí z klubu do klubu a ti, co ho kdysi volili, si musí ráno při čištění zubů plivnout do tváře.

"Nešetřete mě, kamarádi" říkal příjemce klystýrů Dr. Grunsteina Josef Švejk "myslete na to, že na těch klystýrech stojí budoucnost rakouské monarchie".

Budoucnost našeho státu stojí možná na počtu šavlí, které hodí (či ne) poslanec parlamentu naší vlasti.

Nejen některým poslancům, ale i těm, co je volili se chce taky zvracet, ale po pravolevých reformách bude pro ně jídlo dražší a tak jím není třeba teatrálně mrhat.

"Ztratili jme to, čeho jsme si neužili" -- říká Martin Herdla -- a míní tím sociální stát.

"Ztratili jme užitek z pohrom" psal kdysi Vladimír Páral v románu Milenci a vrazi -- a mínil tím cyklus obyčejné lidské pokory.

V jeho románu nakonec Milenci i Vrazi zestárli a stali se cyniky se stoicky oportunistickým postojem ke všemu při vzájemných námluvách.

Zkrátka červení zmodrali, vzpomínáte....

Umřeli pak bohatí, ale nemilováni nikým a neštěkl po nich pes.

Nedožili se ani další sociální revoluce na kterou se paradoxně v duchu těšili, chtějíce si připomenout věk mládí a čas kdy měli pro co žít.

Nasajte svým vlastním nosem.

Something In the Air......

....vážení ministři ČSSD (nežádám, jen doporučuji) poslechněte si píseň J. Lennona a vzpomeňte na hospodu U kaštanu:

Working Class Hero



As soon as you're born they make you feel small
By giving you no time instead of it all
Till the pain is so big you feel nothing at all


A working class hero is something to be
A working class hero is something to be


They hurt you at home and they hit you at school
They hate you if you're clever and they despise a fool
Till you're so fucking crazy you can't follow their rules


A working class hero is something to be
A working class hero is something to be


When they've tortured and scared you for twenty odd years
Then they expect you to pick a career
When you can't really function you're so full of fear


A working class hero is something to be
A working class hero is something to be



Keep you doped with religion and sex and tv
And you think you're so clever and classless and free
But you're still fucking peasants as far as i can see


A working class hero is something to be
A working class hero is something to be


v There's room at the top they are telling you still
But first you must learn how to smile as you kill
If you want to be like the folks on the hill


A working class hero is something to be
A working class hero is something to be


If you want to be a hero well just follow me
If you want to be a hero well just follow me

(Pozn. : případný překlad nechávám na BL, neboť ve svém rozhořčení bych mohl zkreslit smysl již zapomenutého multimilionářova textu z mně neznámého alba :) )

                 
Obsah vydání       15. 7. 2004
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Gross: Slibuji, že řadu věcí budeme dělat jinak Štěpán  Kotrba
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 Americká vláda vykupuje pozemky od Indiánů pro provádění jaderných zkoušek
14. 7. 2004 "Londýn a New York budou zaplaveny"
15. 7. 2004 Martin Bormann -- pravá ruka Adolfa Hitlera sovietskym špiónom? Vladimír  Mikunda
15. 7. 2004 Immanuel Kant v dnešnej teológii a filozofii Imrich  Sklenka
15. 7. 2004 Po Pfahlsově zatčení: Debata o nové vyšetřovací komisi
15. 7. 2004 Proč jsem začal kupovat výrobky Setuzy Dalibor  Šrámek
15. 7. 2004 Případ Cesare Battisti
14. 7. 2004 Faulknerovské Téma
14. 7. 2004 Efedrin made in CZ končí, městu zůstane úvěr Radek  Mokrý
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?
14. 7. 2004 Existence KSČ-M prospívá pravici Milan  Valach
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
14. 7. 2004 Globální vliv listu Guardian
14. 7. 2004 Rozvodová patologie je řešitelná aneb také něco k rovným příležitostem Luboš  Patera
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová
14. 7. 2004 Rozvodová patologie je řešitelná aneb také něco k rovným příležitostem Luboš  Patera
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
14. 7. 2004 Existence KSČ-M prospívá pravici Milan  Valach
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Efedrin made in CZ končí, městu zůstane úvěr Radek  Mokrý
14. 7. 2004 "Londýn a New York budou zaplaveny"   
13. 7. 2004 John Cleese: "Humor v Monty Pythonech má vážný význam" Jan  Čulík
12. 7. 2004 Postavení a úloha veřejné správy v demokracii a právním státu   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
15. 7. 2004 Gross: Slibuji, že řadu věcí budeme dělat jinak Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou Miloš  Dokulil
12. 7. 2004 Koalice: Podpis vlastní krví aneb konec objímání stromů Irena  Ryšánková
9. 7. 2004 Stoprocentní podpora vládě, která ještě neexistuje, a křesťanský "slib věrnosti" Štěpán  Kotrba
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"   
28. 6. 2004 Klaus začne jednat, až Špidla podá demisi   
28. 6. 2004 EP a ČSSD: Konstatování obecně známé skutečnosti jinými slovy Oldřich  Průša
28. 6. 2004 Pád strůjce pádu Ivan  David
27. 6. 2004 Podává s demisí premiéra automaticky demisi i vláda? Jan  Sýkora

Socialistická politika a ekonomika RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
15. 7. 2004 Gross: Slibuji, že řadu věcí budeme dělat jinak Štěpán  Kotrba
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
15. 7. 2004 Gross: Slibuji, že řadu věcí budeme dělat jinak Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou Miloš  Dokulil
12. 7. 2004 Koalice: Podpis vlastní krví aneb konec objímání stromů Irena  Ryšánková
9. 7. 2004 Stoprocentní podpora vládě, která ještě neexistuje, a křesťanský "slib věrnosti" Štěpán  Kotrba
2. 7. 2004 Prezident pověřil Grosse sestavením vlády   
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
30. 6. 2004 Aneb: Nesarajevský "atentát" na výdrž Miloš  Dokulil
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"   
14. 6. 2004 Gross naivně taktizoval, voliči měli ale jasno Štěpán  Kotrba
19. 5. 2004 ČSSD si vykopala hrob -- zbývá si jen lehnout Petr  Baubín