16. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 7. 2004

O režimu, který vaří lidi zaživa

Jak Američané financují brutální režim v Uzbekistánu

Šest hodin poté, co se Džamal Mirsaidov setkal v Uzbekistánu s britským velvyslancem Craigem Murraym, před vchod do jeho domu byla vyhozena zohavená mrtvola jeho vnuka. Tělo bylo pomlácené a jedna paže byla zřejmě ponořena do vroucí tekutiny, takže se z ní začala loupat kůže. Mirsaidov je profesorem literatury v Samarkandu. Udělal chybu, že napsal dopis Tonymu Blairovi a Georgi Bushovi, v němž je upozorňoval na mučení disidentů v Uzbekistánu, v zemi, která je jejich novým spojencem ve válce proti terorismu.

Britský velvyslanec Craig Murray začal veřejně poukazovat na vraždění a mučení v Uzbekistánu. Bude to zřejmě znamenat konec jeho diplomatické kariéry. O svých zážitcích hovořil Craig Murray v rozhovoru s deníkem Guardian a s britským televizním zpravodajstvím Channel Four News, které rozhovor vysílalo ve čtvrtek večer.

Velmi "nediplomatické" vystupování Craiga Murrayho vyvolalo dlouhý konflikt mezi ním a britským ministerstvem zahraničí. Bylo proti němu zavedeno disciplinární řízení, veřejně byl propírán jeho soukromý život a pak Craig Murray vážně onemocněl.

Ještě před rokem byl Craig Murray slibným britským velvyslancem v Uzbekistánu. Přicestoval do Taškentu ve věku 43 let po významné diplomatické kariéře v Africe, kde odhalil aféru Sandline (šlo o nezákonný vývoz zbraní do Sierra Leone) a vyjednal v Sierra Leone po tamějších masakrech příměří. Odmítl tři vyznamenání od britské královny s tím, že není člověkem, jemuž by šlo o vyznamenání. Rád se napil v taškentských barech, mnohdy pochybné pověsti, a od místního diplomatického sboru se odlišoval svým postojem k lidským právům.

Murray se rozhodl, že nedovolí, aby Západ mučení v Uzbekistánu ignoroval jen proto, že země začala být pro Američany strategicky důležitá. Uzbekistán dovolil Pentagonu, aby si pronajal důležitou vojenskou základnu v městě Charši na jihu země, odkud Američané hledají Usámu bin Ladina v sousedním Afghánistánu. Za to dostává Taškent od Spojených států nyní pomoc ve výši půl miliardy dolarů ročně. V roce 2002 obdržely jen uzbecké bezpečnostní složky od USA 79 milionů dolarů, přestože je americké ministerstvo zahraničí obvinilo, že "běžně jako vyšetřovací metody používají mučení".

Murray o tom svědčí: "Lidé ke mně chodí velmi často a stěžují si na mučení. Obyčejně je to homosexuální či heterosexuální znásilňování blízkých příbuzných za přítomnosti oběti, znásilňování předměty, jako jsou rozbité lahve, dušení, vytrhávání nehtů, rozbíjení údů tupými předměty a užívání vroucích tekutin, do nichž je často ponořováno i celé tělo oběti. Ročně tu takto trpí tisíce občanů."

Murray byl svědkem toho, že byli zjevně nevinní muslimové odsuzováni k smrti po přiznáních, vynucených mučením a monstrprocesy, rozhněvalo ho, že jeho kolegové diplomaté o tom mlčí. "Snažil jsem se zjistit, zda existuje nějaké oficiální politické rozhodnutí na mučení neupozorňovat," uvedl. "V britské vládě to nikdy žádný ministr výslovně neřekl. Rozhodl jsem se to rozmáznout."

V říjnu 2002 pronesl Murray projev na konferenci o lidských právech v Taškentu, které se účastnili jeho kolegové diplomaté a činitelé uzbeckého režimu. Řekl tam veřejně, že "Uzbekistán není funkční demokracií", zdůraznil "všudypřítomnost mučení v uzbeckých věznicích", jejichž systém je "přímo založen na brutalitě". Poukázal na případ, kdy byli dva muži uvařeni k smrti. Dodal: "Všichni víme, že to nebyl ojedinělý případ."

Britské ministerstvo zahraničí tento Murrayho projev schválilo, ale předtím se zuřivě handrkovalo o jeho obsah. Murrayho nadřízený na ministerstvu totiž zpochybňoval jeho tvrzení, že v Uzbekistánu počet politických vězňů vzrostl. Murray napsal: "Chápu, že je zřejmě pro vás tato skutečnost politicky nepříjemná. Pokud chcete, abych to vynechal, řekněte to. Ale nepředstírejte, že to není pravda."

Murrayho projev měl vážné důsledky. Kofi Annan vznesl Murrayho kritiku během setkání s uzbeckým prezidentem Islamem Karimovem. Pro Taškent a pro Washington začal být Murray vážným problémem. Během příprav na válku proti Iráku nedokázal Murray zvládnout svůj hněv nad tím, co považoval za "dvojí metr" Washingtonu. V den, kdy George W. Bush hovořil o tom, že Američané "zlikvidují aparát teroru" a "mučírny a místnosti, kde se v Iráku znásilňuje", napsal Murray svým nadřízeným na britském ministerstvu zahraničí, že "co se týče Karimovova režimu, systematické mučení a znásilňování [Západ] považuje za drobnosti, které nesmějí ovlivnit jeho [dobré] styky s Uzbekistánem. Doufám, že až nynější krize skončí, řekneme otevřeně Spojeným státům, na vysoké úrovni, že jsme vážně znepokojeni jejich postojem k Uzbekistánu."

Kvůli tomuto emailu byl Murray povolán 8. března 2003 na kobereček do Londýna. Tentýž měsíc se Murray v Taškentu seznámil s atraktivní třiadvacetiletou učitelkou angličtiny Nadirou Alievovou. Ta se stala jeho milenkou. Murray byl ženatý, když jeho poměr s Nadirou medializoval britský bulvární tisk, manželka ho opustila. Murray se posléze rozešel i s Nadirou.

21. srpna 2003 bylo v Londýně proti Murraymu zahájeno disciplinární řízení. Pro většinu z 18 obvinění neexistovaly důkazy a ostatní obvinění byla malicherná. Murray byl obviněn, že prý zaměstnával na vízovém oddělení britského velvyslanectví v Taškentu za "vyšší platy, než je obvyklé" místní krasavice - Murray zdůrazňuje, že všichni zaměstnanci vízového oddělení byli muži. Byl také obviněn, že ve své kanceláři souloží s místními dívkami a za to jim uděluje víza pro cesty do Británie. Bylo mu zakázáno, aby o obviněních s kýmkoliv hovořil - bylo by to prý porušením britského Zákona o utajovaných skutečnostech.

2. září 2003 Murray zdravotně zkolaboval. Odvezli ho do Londýna do nemocnice. Tvrdí, že bylo zjevné, že se proti němu spikli mocní lidé a on ani neměl možnost, aby povolal na svou obranu svědky. V září vyslalo ministerstvo zahraničí do Taškentu Tonyho Crombieho, vysokého činitele ministerstva, který měl Murrayho tamější chování vyšetřit. Někteří pracovníci velvyslanectví obvinění odmítli jako nesmysl, jiní poskytli několik nepříliš přesvědčivých svědectví o tom, že někdy ráno nebýval Murray úplně střízlivý.

Crombie se vrátil do Londýna s tím, že 16 z 18 obvinění, vznesených proti Murraymu, je bezpředmětných. Dodal, že zbývající dvě by měla být vyšetřena - totiž, že Murray byl někdy "v práci opilý" a že "zneužíval terénního vozidla, které bylo v majetku vevyslanectví".

Murray byl vážně nemocen až do ledna 2004. Pak ho ministerstvo zahraničí oficiálně shledalo nevinným. Byl však shledán vinným, že o disciplinárním řízení uvědomil jiné osoby, a obdržel v této věci písemné varování. V podstatě to znamenalo: "Ještě jednou na sebe upozorni a vyhodíme tě," tvrdí jeden svědek.

Murray nepochybuje, že účelem vyšetřování britského ministerstva zahraničí, zaměřeného proti němu, byla snaha ho zdiskreditovat, protože poukázal na porušování lidských práv v Uzbekistánu. Příjemci americké pomoci musejí být prověřeni americkým ministerstvem zahraničních věcí. Murray medializoval mučení v Uzbekistánu, které Spojené státy chtěly zamést pod koberec. Tento týden americké už ministerstvo zahraničí přiznalo, že Uzbekistán porušuje tak silně lidská práva, že nemůže být dál schvalován jako příjemce americké pomoci.

Murray se vrátil do Taškentu a pokračuje tam ve své obraně lidských práv. Má čas do roku 2005, kdy jeho funkční období končí a britské úřady v Londýně mu ho neobnoví. Murray charakterizuje uzbecký režim jako "kleptokratický". Taškent začal likvidovat veškeré soukromé podniky. Veškerá hospodářská činnost musí přinášet zisky uzbeckému prezidentu. Dovozní clo je 70 procent. Ve snaze potlačit inflaci a zabránit podnikům v růstu, vláda přestala tisknout peníze, zakázala kupovat zboží za dolary a omezila množství místní měny v oběhu.

Mimo jiné Murray finančně podporuje útočiště pro oběti pokusů o sebeupálení. Většina z jeho 130 "zákazníků" jsou ženy, které byly obětí domácího násilí a znásilňování. Jiné jsou osoby, které uprchly z obchodu se ženami, který se provozuje v Rusku, na Blízkém východě a v jihovýchodní Asii.

Britské ministerstvo zahraničí si stěžuje, že Murray není diskrétní. On sám na to reaguje slovy: "Nemá cenu mít koktajlové styky s fašistickým režimem." Chová se neformálně: "Jako velvyslanec nemusíte být pompézní snob." Ministerstvu zahraničí také vadí, že Murray v Taškentu vede nevázaný život, asi tak, jak to dělali západní diplomaté v bývalém Sovětském svazu. "Dal jsem se na diplomacii, nikoliv do kláštera," namítá Murray. "Nemám v úmyslu žít jako mnich - i když proti mnichům nic nemám..."

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Související články       
1. 2. 2014 Proč prezident Zeman pohostí jednoho z nejhorších diktátorů světa? Daniel  Veselý
15. 1. 2014 Přijme Miloš Zeman uzbeckého vraha, který vaří své odpůrce zaživa? Jan  Čulík

Obsah vydání       16. 7. 2004
18. 7. 2004 ÚVV ČSSD: Šéfe, já to beru... Štěpán  Kotrba
18. 7. 2004 Hojdar: "US-DEU nikoho nezastupuje" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2004 Ibl potvrdil, že bylo rozhodnuto zpřístupnit zasedání ÚVV ČSSD novinářům Štěpán  Kotrba
17. 7. 2004 Enron: Věřitelům méně než 20%, investorům vůbec nic Miloš  Kaláb
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?
16. 7. 2004 Jaderná výzkumná laboratoř ve Spojených státech zastavila kvůli ztrátě dat práci na utajovaných programech
16. 7. 2004 Jak Američané financují brutální režim v Uzbekistánu
18. 7. 2004 Khon, Roubíček, jasná slova, nové tváře a smíření Zdeněk  Bárta
16. 7. 2004 Vážená přítelkyně, vážený příteli... Stanislav  Gross
16. 7. 2004 Český průmysl, uklízeči miliard a prodej odpadu Štěpán  Kotrba
16. 7. 2004 Není svazák jako svazák a není zbrojovka jako zbrojovka Ladislav  Žák
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
16. 7. 2004 Pražské městské úřady proti cyklistům Jan  Čulík
16. 7. 2004 ... a proti chodcům
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová
16. 7. 2004 Skuteční hrdinové Petr  Plaňanský
16. 7. 2004 Jak nezastavitelně uniká do atmosféry kysličník uhličitý z rašelinišť
16. 7. 2004 Británie odmítla podpořit americkou politiku sexuální abstinence
16. 7. 2004 Z Izraele přichází výzva ke smíru a uvážlivosti
16. 7. 2004 Sedí-li děti před televizí, poškozuje to jejich zdraví
16. 7. 2004 Byly obnoveny práce na genetické modifikaci rajčat Miloš  Kaláb
16. 7. 2004 Kultura a vojenská technika aneb filosoficky o střetu evolučních systémů Jan  Sýkora
16. 7. 2004 Stephen Hawking zrevidoval svou teorii černých děr
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky
16. 7. 2004 Co je to smilstvo? Boris  Cvek
16. 7. 2004 Válka, ropa a demokracie Mojmír  Babáček
16. 7. 2004 Americké hospodaření v Iráku
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN
16. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. července 2004
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
15. 7. 2004 Gross: Slibuji, že řadu věcí budeme dělat jinak Štěpán  Kotrba
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
14. 7. 2004 "Londýn a New York budou zaplaveny"
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"
15. 7. 2004 Americká vláda vykupuje pozemky od Indiánů pro provádění jaderných zkoušek
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů