22. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 11. 2004

Neomalené praktiky podsvětí a jeho kompliců z řad advokátů

Jak daleko může právník s drzostí dojít

Organizovaný zločin v Plzni se ničeho neleká. Využívá k likvidaci nepohodlných podnikatelů vlivu známých advokátů. Úspěšná plzeňská právnička Alena Kasalová a její kolega Jiří Honzík byli usvědčeni z křivých výpovědí na policii a před soudem. Občanské sdružení Občané za svá práva v Plzni dokonce tvrdí, že Kasalová má velmi dobré známosti v okruhu plzeňské justice, což jí zaručuje beztrestnost.

Již dva roky se soudí podnikatel ruského původu Vladimir Maksimov (naposledy u krajského soudu v Plzni) o zdánlivě bezvýznamnou věc.

Oč mu vlastně jde?

Jde mu o to, aby soud uznal neplatnost valné hromady ze karlovarské společnosti VENEZIA PRAHA, s.r.o., kde byl jednatelem. Zdánlivá nevinnost soudní pře spočívá v tom, že většinový vlastník není sporný a není pochyb o tom, že původního jednatele společnosti chtěl skutečně odvolat a navíc i Maksimov říká, že o jednatelství dnes už ani nestojí.

Jenže Maksimovovi jde o to, aby nebyly uznány úkony nového, nezákonně zvoleného jednatele, který ho následně nechal trestně stíhat za to, že mu například bránil ve vstupu do penzionu společnosti Venezia a nebral jednoduše existenci nového jednatele na vědomí. Ve sporu Maksimova s Venezií šlo o penzion a hotel Humboldt v Karlových Varech.

Bývalý jednatel společnosti Venezia ovšem vede několik dalších soudních sporů se dvěma skupinami podnikatelů, kteří, jak sám tvrdí, se dohodli a chtějí ho docela oškubat. Jak již Britské listy informovaly, Maksimov je také obžalován u Okresního soudu v Karlových Varech z pokusu o podvod ve výši 2,5 miliónu korun (dolní sazba pět let).

Peripetie jaderného fyzika Vladimira Maksimova s českou "spravedlností" v archivu Britských listů :

4. 5. 2004 Robert Kvacskai: Karlovy Vary opět dějištěm justiční taškařice BL

27. 1. 2004 Radek Mokrý: Karlovy Vary jásají: Slizký ruskojazyčný zločinec před soudem BL
12. 1. 2004 Štěpán Kotrba: Karlovarská spravedlnost BL

Což, to by nebylo v dnešním světě nic tak unikátního, alarmující to ovšem začne být ve chvíli, kdy k tomu konkurence využívá svých styků mezi advokáty a v justici.

Celá záležitost kolem valné hromady se podle Maksimova odehrála tak, že dvě ruské majitelky společnosti Venezia, matka a dcera Gruzinovy, se rozhodly rychle se zbavit svého jednatele, protože ten již dokončil velmi výhodný obchod s hotelem Humboldt v Karlových Varech, a navíc se ukázalo, že ona další skupina pro změnu ukrajinských podnikatelů v Karlových Varech se snaží jejich jednatele potopit trestním stíháním před karlovarským okresním soudem kvůli údajnému podvodu. Současně podle Maksimova Gruzinova starší vylákala od Maksimovovy společnice peníze za prodej další nemovistosti ve Varech. Obratem byly peníze převedeny na konto nastrčené chudé Moldavanky, která zřejmě za malou úplatu poskytla svolení ke zřízení účtu na své jméno u Moskevské banky. Podmínkou byla drobnost - plná moc k dispozici s účtem pro Larisu Gruzinovou. Okamžikem převodu 122.717,- USD pro ně Maksimov přestal mít cenu a mohly se ho definitivně zbavit. Byl ve dvojím ohni a neměl proto příliš šancí na obranu.

Svou roli zde podle Maksimova zřejmě sehrála i známá plzeňská advokátka Kasalová, jež se nijak neštítila zneužívat přitom informací a písemnosti, které získala v souvislosti se svým bývalým zastupováním Maksimova a jeho společnosti. Jistá si svým vlivem a známostmi pravděpodobně poradila své údajné přítelkyni Larise, aby na nic nečekala, ani na příjezd její dcery a spolumajitelky Liubov Gruzinové z Ruska. A tak se z vesela fingovalo zákonem stanovené obeslání jednatele na svolání valné hromady a následně byla 17.10. 2002 v kanceláři Kasalové v Plzni uspořádána valná hromada Venezie, kde byl falšován podpis Ljubov Gruzinové. Gruzinovi se tím nezákonně zbavili Maksimova. Tak zní Maksimovova verze. Upřímně: nevypadá to jako jeden z těch mnoha příběhů, které člověk může vyslechnout od všech odsouzených na světě - jsem nevinný, to oni to na mě nastrčili! Jenže...

Drzost Kasalové a Honzíka

Při jednání Krajského soudu v Plzni v pátek 12. 11. se po dvou letech skutečně potvrdilo, že právnička Kasalová se svým kolegou Honzíkem předložili obchodnímu rejstříku jako podklad ke změně zápisu obchodní společnosti VENEZIA PRAHA, s.r.o., zápis z jednání valné hromady, pod kterým byl skutečně padělán podpis Liubov Gruzinove. Původně Maksimov vyloučil pravost podpisu již tím, že doložil jeho falešnost expertýzou soudního znalce.

To ale nestačilo. Křivé výpovědi Kasalové a spol. slavily úspěch. Rovněž zapůsobilo nepravdivé vyjádření hotelu Moskevský dvůr v Karlových Varech, které potvrdilo přítomnost mladší z obou Gruzinových v té době v Praze. Zdá se, že právě známosti obou advokátů tu vykonaly své a trestní stíhání v této věci bylo policií odloženo.

To dalo křídla Honzíkovi, který se tvářil sebejistě před posledním jednáním u krajského soudu, kde se projednávala žaloba o neplatnost usnesení valné hromady, a zřejmě byl přesvědčen o podobném průběhu také v tomto řízení. Přílišná sebejistota ovšem zbavuje ostražitosti. Advokát povznesený nad obavy o výsledek procesu tak nemohl předpokládat, že po dvou letech bude soudu předložen nezpochybnitelný důkaz, který je oba s Kasalovou usvědčí z křivých výpovědí na policii a před soudem.

Výsledek sporu, který se neustále snažili bagatelizovat, bude možná mít pro oba advokáty trpkou příchuť počátku konce jejich kariéry. Bylo poučné sledovat změnu ve výrazu tváře JUDr. Honzíka během jednání i to, jak postupně brunátněl.

Kupodivu nekomentoval už vystoupení svého korunního svědka JUDr. Chvosty, který nejprve soudu poslal vyjádření, ve kterém potvrdil ubytování Gruzinové v Praze od 16. do 20. 10. 2002. To pak potvrdil znovu i v přípravném řízení na policii. Před soudem po poučení o důsledcích křivého svědectví (trestní sazba do tří let) však znejistěl, náhle řekl, že nevěděl, proč se po něm potvrzení požaduje, že Gruzinova u něj byla ubytována jen jeden den a že si přesné datum již nevybavuje.

Důkaz z Moskvy

Proces pak nabral obrátky a v závěru gradoval. Žalující strana totiž ke konci vyšla s důkazem, který postaršímu advokátu doslova vyrazil dech. Moldavské velvyslanectví v Moskvě, konkrétně odbor koordinace boje s organizovaným zločinem v rámci Svazu nezávislých států, potvrdilo, že podle databáze ruského ministerstva vnitra společnice Venezie, paní Liubov Gruzinova, koupila dne 19.10. 2002 lístek směrem do Prahy a téhož dne večer také odjela. Dokument bylo možné získat díky směrnici ruských drah, podle níž se musí všichni cestující při koupi vlakové jízdenky do zahraničí vykazovat pasem, což se eviduje. Liubov Gruzinova proto mohla být opravdu jen těžko na valné hromadě konané 17.10. 2002 v kanceláři JUDr.Kasalové v Plzni. O takovém drobném háčku však neměla skupina kolem Kasalové ani tušení.

Honzík byl nakonec natolik dezorientován, že vůbec nic nezměnil na svém dopředu písemně připraveném závěrečném vystoupení a dokola opakoval, že se má za prokázané, že Gruzinova se valné hromady účastnila a zápis z ní podepsala. Soud však nakonec musel uznat nezvratnost argumentů žaloby a rozhodnutí valné hromady prohlásil za neplatné. A tak se oba advokáti vezou...

V celém případu totiž nešlo ani tak o usnesení valné hromady. Mnohem podstatnější byly neomalené praktiky podsvětí a jeho kompliců z řad advokátů. Copak asi na to advokátní komora...? Souvislosti naznačují, že karlovarský organizovaný zločin si s plzeňským v ničem nezadá...

Také občanské sdružení Občané za svá práva v Plzni se staví proti Kasalové. Ta se přihlásila k památce nedávno náhle zemřelého JUDr. Tišera, který měl kritizovat poměry mezi plzeňskými soudci, advokáty a státními zástupci. Chce jeho jméno očistit. Občanské sdružení se však domnívá, že rozhodnutí advokátky vyvolává v mysli nezávislého pozorovatele spíše představu kozlí siluety v zahradnické zástěře, než upřímnou účast s takovou šlechetností...

Otázkou na závěr tedy je, jak daleko lze v Plzni s drzostí dojít...

                 
Obsah vydání       22. 11. 2004
22. 11. 2004 Teroristé jako filmoví režiséři
21. 11. 2004 Levice je mrtva
22. 11. 2004 Podle posledních údajů vyhrál volby na Ukrajině s velmi těsným výsledkem dosavadní premiér
22. 11. 2004 Írán suspendoval svůj jaderný program
22. 11. 2004 The journey toward democracy continues Jan  Čulík
22. 11. 2004 Jak daleko může právník s drzostí dojít Robert  Kvacskai
22. 11. 2004 Deníky Josefa Mengeleho Fabiano  Golgo
22. 11. 2004 Michael  Marčák
22. 11. 2004 Nárazy vetra na Chopku dosiahli 173 km/h
22. 11. 2004 Slovenská katastrofa zamiešala karty aj politikom Lubomír  Sedláčik
22. 11. 2004 Klaus a Gross v Berlíně představili diametrálně různý pohled na EU Radek  Vogl
22. 11. 2004 Michael  Marčák
22. 11. 2004 Opustil tento svět pokojně, na rozdíl od tisíců obětí, které poslal do hrobu předčasně
22. 11. 2004 ÚPV organizuje fórum o právech k vynálezům Hynek  Hanke
21. 11. 2004 Volby v Iráku se budou konat 30. ledna 2005
22. 11. 2004 A až se vzpamatují z krveprolévání........
22. 11. 2004 Špatné zboží se nestává prodejným ani v lepším obalu Radim  Valenčík
22. 11. 2004 Michael  Marčák
22. 11. 2004 Dekonstruktivismus: Veškeré citáty jsou čirou fikcí, mystifikací a satirou Petr  Svoboda
20. 11. 2004 Skrytá reklama v televizi Nova?
22. 11. 2004 Josef Lux Přemysl Mýša Pergler
22. 11. 2004 Smlouva pro hospodářskou a ekologickou spravedlnost
22. 11. 2004 V sázce je naše víra Marta  Pešková
21. 11. 2004 Jdi dál a už nehřeš Hana  Pfannová
22. 11. 2004 Ingrid Bétancourt: 1000 dní v zajetí Simone  Radačičová
22. 11. 2004 Zmírní EU sankce vůči Kubě? Simone  Radačičová
22. 11. 2004 Kuba, jiné země a lidská práva
22. 11. 2004 Václav Havel na Tchaj-wanu
22. 11. 2004 Môcť a mať možnosť Radovan  Geist
22. 11. 2004 Arafat Radovan  Geist
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
22. 11. 2004 Eurostrany a hľadanie ich miesta Stephen  Day
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
19. 11. 2004 USA: Televizní propagandou k šíření ultrapravicového vlivu
19. 11. 2004 Ukázka marxistické dialektiky a demagogie Jiří  Drašnar
20. 11. 2004 Gödel a minulost
20. 11. 2004 Násilí se rozšířilo po celém Iráku
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Jak daleko může právník s drzostí dojít Robert  Kvacskai
22. 11. 2004 Josef Lux Přemysl Mýša Pergler
22. 11. 2004 Dekonstruktivismus: Veškeré citáty jsou čirou fikcí, mystifikací a satirou Petr  Svoboda
22. 11. 2004 Etika v České republice - pohled z Německa Josef  Hladik
22. 11. 2004 Teroristé jako filmoví režiséři   
22. 11. 2004 Deníky Josefa Mengeleho Fabiano  Golgo
22. 11. 2004 Ministr financí Sobotka neví, o čem mluví Štěpán  Kotrba
21. 11. 2004 Levice je mrtva   
19. 11. 2004 Studie o "zázračných otěhotněních" byla falešná   
19. 11. 2004 Přehlídka amatérů Václav  Dušek
19. 11. 2004 USA: Televizní propagandou k šíření ultrapravicového vlivu   
18. 11. 2004 Česká televize pojala "sametovou revoluci" opravdu kýčovitě Bohumil  Kartous
18. 11. 2004 Mediální kýč podruhé ukradené revoluce Štěpán  Kotrba
17. 11. 2004 Proti absurditě nekontrolované moci Jan  Čulík
17. 11. 2004 Jak se Václav Havel snažil v roce 1989 stát prezidentem Jan  Čulík