14. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 3. 2005

Deportace do lesa - moskevská imigrační politika

Již od svého vzniku se Česká republika potýká s přílivem ilegálních pracovníků ze zemí bývalého Sovětského Svazu. Pokud bude takový dělník u nás přistižen, může mu hrozit pokuta nebo až správní vyhoštění. To znamená, že je mu stanovena lhůta (v horizontu dní či týdnů) k opuštění státu. Poté, co rozhodnutí o správním vyhoštění nabude právní moci, odveze policie cizince na hranice. Cizinci, kteří nejsou internováni, mají povinnost vycestovat sami. Trochu jinak to ale se stejnými post-sovětskými dělníky dělají v Rusku.

Doslova "revoluční imigrační politiku" provozuje v těchto měsících moskevská policie. Dělníky, převážně ze Střední Asie, přistižené bez pracovního povolení neposílá domů, ale jednoduše jim odebere veškerou finanční hotovost, kterou mají u sebe a vysadí je na některé z moskevských příjezdových komunikací nebo v lese.

Šavkat Šukrulajev byl jedním z 20 mužů z Uzbekistánu, Tádžikistánu a Kyrgyzstánu, kteří byli zatčeni policií 7. března 2005 poté, co už 8 let ilegálně pracovali na moskevských staveništích. Pravidelně cestoval domů do Uzbekistánu, aby předal vydělané peníze rodině. "Takový život nebyl nikdy lehký. Policie věděla, že máme celou dobu falešné pracovní povolení a náležitě toho využívala," řekl Šukrulajev. "Ale v minulosti nám vždy vzali jenom peníze a nechali nás být. Teď je to mnohem horší."

Skupina byla odvezena na policejní stanici, kde dělníci strávili 3 dny, než byl vydán rozkaz k jejich deportaci. "Podepsali jsme nějaké papíry, potvrzující naše vyhoštění, potom nás posadili do autobusu na letiště," uvedl 27-letý Bolotbek Dyjkanbajev z Kyrgyzstánu.

Jenže přibližně po 25 kilometrech autobus s dělníky sjel z hlavní cesty vedoucí z Moskvy na letiště Šeremetěvo. Skupina byla na opuštěném místě donucena vystoupit z autobusu. Policisté jim vrátili pasy a odjeli. "Neměli jsme žádné peníze, protože nám je policie všechny vzala," řekl Dyjkanbajev. "Náhodou jsme byli vysazeni asi 15 kilometrů od budovy, na které jsme zrovna pracovali a tak jsme šli zpátky pěšky."

Mnohým z nich se to nestalo poprvé. "Tentokrát jsme měli štěstí," upozorňuje Šukrulajev. "Muž pro kterého jsme pracovali, nám pomohl. Nabídli jsme mu, že pro něj budeme znova pracovat a on podplatil policii, aby nás nechala být tak dlouho, dokud u něj budeme zaměstnání. A platí nám pravidelně a dobře, což je zde spíše raritou."

Z dokumentů uložených na výše zmiňované policejní stanici se moskevský dopisovatel IWPR (Institute for War and Peace Recording), podporované z prostředků Open Society Fund a americké administrativy, Erbol Jumagulov dočetl, že zmiňovaní dělníci byli deportováni do místa bydliště v zemích Střední Asie. "Z dokumentu vyplývá, že byly vynaloženy finanční prostředky k jejich deportaci. Protože se však nedostali ani na letiště, není těžké uhodnout, kde se tyto peníze poděly," informovala Anna Berezinová z lidsko-právní organizace Moscow Partnership. Také uvedla, že takových příkladů je celá řada.

Pracovní imigranti z chudých zemí se často stávají obětí vydírání ze strany policie, protože většinou nemají potřebné dokumenty, které by je opravňovaly žít nebo pracovat v Ruské federaci. Teoreticky dělníci mají právo získat legální statut, ale prakticky je to velmi obtížné. Noví migranti, kteří přijedou do Ruska se musí do tří dnů registrovat u příslušných orgánů. Problém je, že to nemohou udělat sami. Musí je zaregistrovat jejich zaměstnavatelé, kteří jim zajišťují ubytováni.

Zaměstnavatelé shánějí imigrantům povolení, která jsou většinou falešná. Noviny jsou plné inzerátů, nabízející povolení k pobytu nebo pracovní povolení. Světlana Ganuškinová, odbornice na právní otázky migrace uvádí, že největší problémy imigrantům způsobuje neznalost složitého a nepřehledného imigračního zákona. Problém potom mají většinou migranti ze Střední Asie, kteří nedůvěřují odborníkům z neziskového sektoru, jenž by jim mohli pomoct, a raději se spoléhají na osobní vazby -- rodinu, přátele atd.

"Ruští podnikatelé nechtějí ztrácet čas registrováním sezónních dělníků - zvláště když můžou finančně těžit z toho, že jsou zaměstnáni načerno," uvedl Polat Jamalov, zmocněnec moskevské radnice pro dohlížení na práva menšin. Doplnil, že zaměstnavatelé podplácejí policii, aby nekontrolovala místa ve kterých jsou jejich dělníci ubytováváni.

"Nejhorší je, že všichni vědí o tomto spojenectví, ale nikdo proti tomu nemůže nic udělat," upozornila Anna Berezinová. "Rusko se stalo policejním státem a lidsko-právní iniciativy na pomoc obětem nemají vůbec žádný efekt. Pracující imigranti jsou vlastně dělníci, kteří porušili imigrační zákon, takže se nemohou bránit. V ilegálních registracích se točí velké peníze. Je to obchod, kontrolovaný přímo policejními složkami," dodává Berezinová.

IWPR zjistilo, že téměř polovina všech zaměstnanců ze Střední Asie zaměstnaných na stavbách mají zkušenosti s "deportacemi" do lesů okolo Moskvy. "Nyní si dáváme peníze do tajných kapes, takže když se ocitneme v lese, můžeme zastavit kolem jedoucí auta a dát řidiči nějaké peníze, aby nás vzal zpět na staveniště," vysvětluje Abduvahid Chojijev z Uzbekistánu.

Ruské zákony garantují, že ilegální migranti mají právo na tři varování, po nichž bude zahájen proces deportace. V praxi takovýto systém přímo vybízí k vydírání. "Varujeme každého ilegálního pracovníka a udělujeme jim pokuty," oznamuje poručík v Nagatinské policejní stanici. "Samozřejmě, využíváme toho, že se imigranti bojí deportace z Ruska, protože to znamená pětiletý zákaz vstupu na území Ruské federace."

Imigranti ze Střední Asie se v Rusku snaží za každou cenu zůstat, i když jsou zde pravidelně diskriminováni a vydíráni. Výše peněz, které si zde mohou vydělat i za cenu všech těchto nesnází je však stále nesrovnatelně vyšší než v chudých středoasijských republikách.

"Byl jsem policií zadržen třikrát během deseti dnů, a potom mi řekli, že bych měl být deportován," podotkl Šukrulajev. "Pro nás je slovo deportace synonymum se slovem smrt, protože kdybychom skutečně deportováni byli, potom bychom se nemohli dlouho vrátit zpět a takové peníze jako tady v Uzbekistánu nikdy nevyděláte."

Novinář Mirzaid Sultonov v rozhovoru pro organizaci Econnect říká: "Média v Rusku portrétují pracovní migranty jako ty, co berou práci Rusům, neplatí daně, peníze posílají domů a tím škodí ruské ekonomice, žijí ve slumech a v nepořádku a neumějí pořádně rusky."

Podle oficiálních údajů ruského statistického úřadu žilo v roce 2001 v Ruské federaci cca 65 000 Kazachů, 25 000 Uzbeků, 11 000 Kyrgyzů a 7 000 Tádžiků. Je jisté, že ne všichni mají pracovní povolení a pracují legálně. Ti co povolení nemají, slouží jako přivýdělek místním policistům a úředníkům. Velkou výhodou jsou také pro své zaměstnavatele. Jediný, kdo za všechno platí a jeho pozice je nejhorší je ilegální imigrant, kterému policie zajišťuje pravidelné procházky lesem.

podrobnosti ZDE ZDE ZDE

                 
Obsah vydání       14. 3. 2005
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
14. 3. 2005 Coming out Alex  Koenigsmark
12. 3. 2005 Stáří vpřed! Jan  Sýkora
12. 3. 2005 O soudcích v povijanu Štěpán  Kotrba
14. 3. 2005 O mladých soudcích: To snad ne, pane Kotrbo
14. 3. 2005 Michael  Marčák
12. 3. 2005 Zeman doporučil čtenářům Práva číst Britské listy
14. 3. 2005 Reforma voleb: dát veřejnosti větší prostor rozhodovat o zařazení politiků na kandidátky Stanislav A. Hošek
14. 3. 2005 Kam spějeme? Milan  Kulhánek
14. 3. 2005 Podzim demokracie a politická pornografie Mirek  Vodrážka
14. 3. 2005 Deportace do lesa - moskevská imigrační politika Roman  Staněk
14. 3. 2005 Často závidíme primitivům jejich způsob života Bohumil  Kartous
14. 3. 2005 Ekonomika a demokracie Jindřich  Kalous
14. 3. 2005 Božena Němcová. Život, dílo, doba
14. 3. 2005 Tradiční pedagogika versus moderní Radek  Sárközi
14. 3. 2005 Volíš Losnu nebo Mažňáka? Josef  Provazník
14. 3. 2005 Spravedlnost
14. 3. 2005 Write for the BCSA 2005 prize
14. 3. 2005 Je cena jednoho soudce jeho čtrnáctý plat?
14. 3. 2005 Bajka o nenažrané veverce Lýdie  Junková
14. 3. 2005 Hugo Chávez v Paříži: Ropa za podporu Simone  Radačičová
14. 3. 2005 Brutálně převařený Major Zeman Jiří  Karban
12. 3. 2005 O nedůvěryhodnosti médií Jan  Čulík
12. 3. 2005 Vězni z Guantánama mají být posláni do vězení ve svých zemích
12. 3. 2005 Jest potřebí, brzo sněmu obecního tohoto království českého
11. 3. 2005 Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen Irena  Ryšánková
11. 3. 2005 Nevěřme, že se nedá dvakrát vstoupit do stejné řeky Jaroslav  Doležal
11. 3. 2005 Milí Čížkové! Filip  Sklenář
11. 3. 2005 Nevolnost z politiky aneb Gross je příliš snadný terč! Josef  Brož
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce