31. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 3. 2005

Jsou Britské listy intelektuální pevností, obehnanou vysokou zdí?

V reakci na názor pana Radka Veselého z 29.3. tento článek chci podrobněji vysvětlit, proč mám na internetovou diskusi k uveřejněným článkům zcela shodný názor jako redakce Britských listů. Sama tyto listy čtu pravidelně, právě proto, že nejsou bez tváře, je v nich k přečtení nepřeberné množství článků širokého spektra, jak z různých západních periodik, tak i od četných přispěvovatelů, o kterých nelze pochybovat, že by psali jednotvárně. Zároveň jimi splňují své heslo v záhlaví: deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví. Nakonec ze všech článků si pochopitelně vybírám jen to, čemu sama mohu uvěřit. To je v zacházení s jakýmikoli médií naprosto nezbytné, nejen s internetovými informacemi, ty však vidím díky jejich rozmanitosti a četným zdrojům nesporně důležitější a zajímavější.

Je znát, že pan Radek Veselý čte tyto listy jen výjimečně. Ovšem je to škoda, jednak proto, že jak sám uznává, jsou kvalitní, a jednak by si musel všimnout, že rozdílné názory čtenářů, které jsou slušně napsané a týkají se témat článků, jsou zcela pravidelně uveřejňovány přímo na hlavní stránce. Osobně tento způsob považuji za velmi úspěšné řešení kvalitní diskuse, tím se dostává i polemika, která není na stránkách Britských listů nijak ojedinělá, na žádoucí úroveň a pisatel jakéhokoli názoru se nemusí obávat, že se na jeho hlavu snesou útoky, nadávky a vulgarismy, kterých není ušetřena žádná nemoderovaná diskuze, nevyjímaje tedy i tu na Zvědavci.

Sama jsem se delší dobu účastnila diskuse na zmíněném webzinu a věnovala ji hodně úsilí. Později jsem zjistila, že to je úplně marná ztráta času. Diskuze má dávat prostor k vytříbení názorů čtenářů, i když je nasnadě, že nikdo svůj názor nezměnní, jejím účelem má být hlavně zamyšlení nad oponentovým příspěvkem, zvláště když se v něm dá poznat životní zkušenost. To se samozřejmě často stává, vždy se najdou lidé podobného smýšlení, ale bohužel naprostá většina internetových diskutujících se zásadně opírá jen o své dogmatické předsudky, proto nejsou žádnou vyjímkou osobní urážky a ani samotní editoři či redaktoři nejsou ušetřeni velmi nevkusných útoků (jen zcela ojediněle jde o věcnou kritiku).

Proto nemohu potvrdit, že zrovna jen v diskusi na Zvědavci jsou čtenáři k sobě tolerantní. Ano, je tam dostatek kvalitních příspěvků, ale k těm se musí jeden dobrat přes četné vzájemné výpady. Jsem přesvědčena, že kompetentnost a pluralita jde uskutečnit pouze při moderované diskusi, aby se mezi ní nedostal primitivní odpad. Pan Stwora, editor Zvědavce, mi kdysi nabízel, abych diskusi na jeho webzinu moderovala. Musela jsem jeho návrh odmítnout, protože rozhodně nemám náturu na to, abych pouštěla do diskuse ostře rasistické příspěvky nebo nacisticky orientované, i když by byly bez osobních útoků. Sám pan editor Zvědavce upředňostňuje (mimo jiné) i články, velmi mírně řečeno, s xenofobním obsahem. Všichni, kteří se čirou náhodou nenarodili jako bílí, jsou v jeho článcích peskováni a ponižováni. Jak by se dal asi například klasifikovat tento výraz : "Je to černoch jako poleno". Na Romy tam vždy jen útočí, nikdy se nesnaží hledat příčiny dnešního neutěšeného stavu v naší společnosti, nebo snad dokonce, že by snad navrhl nějaké řešení! Jediné, co ho napadne je jen to, že poradí někomu, kdo vidí otázku Romů komplexněji, že si má vzít nějakého Cikána domů na byt! Diskuse pak podle toho vypadá, láká to do ní všechny možné zastánce jen té výjimečné bílé rasy a hlavně k společnému si zanadávání od plic na všechny ostatní, barevnější, o kterých ve své zaslepenosti málokdy z nich co ví.

Na otázku, jestli se Britské listy otevřené diskuse bojí, odpovídám - a věřím, že nejen za sebe, NE. Jsem přesvědčena, že se nebojí těch názorů, za kterými si pisatelé stojí a dokáží se pod ně podepsat svým jménem a nekryjí se za zcela anonymní nick, pod kterým se může napsat kdejaká nejapná neslušnost či vybít agresivnost vůči druhým. Respektuji naprosto to, jak to Britské listy kultivovaně řeší, protože prostě na moderování diskuze nikoho nemají.

                 
Obsah vydání       31. 3. 2005
31. 3. 2005 Lidská činnost ohrožuje přežití planety
30. 3. 2005 Generál schválil extremní vyšetřovací metody
31. 3. 2005 Pro Austrálii jsou Spojené státy zdrojem obav
31. 3. 2005 Ani doleva, ani doprava - nové a neotřelé návrhy sociální demokracie Štěpán  Kotrba
30. 3. 2005 Loď bláznů Bohumil  Kartous
31. 3. 2005 Kde není dozorce, není žalobce aneb Praha -- město psů Jan  Lipšanský
31. 3. 2005 Šifra mistra Leonarda -- a skutečnost Jan  Lipšanský
31. 3. 2005 Vzkaz duchovním: mluvte hlasitěji, prosím! Jiří  Karban
31. 3. 2005 Michael  Marčák
31. 3. 2005 Zajímavá ekonomická publikace Marián  Belko
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě
31. 3. 2005 Jsou Britské listy intelektuální pevností, obehnanou vysokou zdí? Jana  Malá
30. 3. 2005 Lékaři se nesnaží své pacienty zabít Petr  Wagner
31. 3. 2005 Michael  Marčák
30. 3. 2005 Kdo si hraje, nezlobí Jan  Sýkora
30. 3. 2005 Důchodci v Taipei Times Petr  Fiala
30. 3. 2005 Ano, Češi jsou stále hloupější Václav  Špíka
30. 3. 2005 Rozhodný krok do neznáma Oskar  Krejčí
30. 3. 2005 Prostor k obývání Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
30. 3. 2005 "Programové prohlášení frakce sociálně-demokratické levice" není východisko, ale cesta do slepé uličky Radim  Valenčík
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
29. 3. 2005 Britské listy - intelektuální pevnost, obehnaná vysokou zdí
29. 3. 2005 Oko za oko, zub za zub jako zákon milosrdenství Karel  Sýkora
28. 3. 2005 Svalte vinu na komunismus Max  Park
28. 3. 2005 Devastace mladých lidí je globální Jiří  Jírovec
28. 3. 2005 Můj život, moje volba? Max  Park
28. 3. 2005 Chtělo by se říct: Bohumil  Kartous
29. 3. 2005 K čemu jsou politikům občané Milan  Valach
28. 3. 2005 K čemu jsou občanským demokratům občané Boris  Cvek
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
22. 11. 2003 Adresy redakce