6. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 5. 2005

V Brně bez zásahu státních orgánů směli pochodovat neonacisté

V únoru tohoto roku obdržel Úřad měststké části Brno -- střed oznámení o plánovaném Pochodu studentské mládeže, který jeho organizátoři naplánovali na první květnový den. Úředníci v té době přirozeně neviděli za oznámením nějaký podvod, takže pochod nezakázali. Proč by to také dělali? Vždyť v naší demokratické společnosti platí svoboda projevu a právo se pokojně shromaždovat a nejrůznější studentské akce již tradičně patří k májovým dnům. Během času se však začalo ukazovat, že nepůjde o pochod studentů, ale pochod českých neonacistů z organizace Národní odpor. Tato organizace byla již v roce 2001 v oficiálním dokumentu Ministerstva vnitra ČR Zpráva o problematice extremismu na území České republiky zařazena mezi "otevřeně fašistické a neonacistické organizace" a o charakteru plánovaného pochodu středem Brna tedy nemohlo být pochyb.

K tomu: Jan Čulík, "Češi pořád chtějí někoho zakazovat"

Co je neonacismus

Podle současných politologů je neonacismus úzce svázán s pokusy rehabilitovat nacionální socialismus a nastolit jej jako politický systém. S historickým nacionalismem má společný odpor k liberalismu, parlamentarismu, komunismu i kapitalismu a zřetelné tíhnutí k rasismu a antisemitismu. Podle dnešních českých neonacistů je potřeba dosáhnout očisty národa a pozvednutí malého národního sebevědomí. Avšak spíše než na pozitivních návrzích, které by měly napomoci řešení sociálních, ekonomických a politických problémů naší společnosti, staví jejich politický program na útocích vůči menšinám, především etnickým a národnostním. Terčem útoků jsou tradičně židé, avšak stále častěji se pozornost neonacistů obrací na Romy, a také přistěhovalce z jiných zemí, např. z Ukrajiny nebo Vietnamu a Číny. Zvláště Romové stále více přebírají roli ostrakizované menšiny, která je navíc vizuálně lépe rozeznatelná než židé. Nejlépe postoj českých neonacistů ilustrují slova někdejšího zemského vedoucího dnes již zakázané Národní aliance Vladimíra Skoupého: "Odmítám věřit báchorkám o holocaustu, žádných šest milionů neexistovalo ani žádné plynové komory, neexistovalo vyhlazování židů a Cikánů, a i kdyby to náhodou byla pravda, copak má český člověk, skutečný hrdina, navíc legionář menší hodnotu nez nějaký Izák nebo Lakatoš?"

Předáci Národního odporu, který navazuje na působení neonacistické organizace Blood&Honour (tedy krev a čest), sice verbálně spojitost s nacismem odmítají a tvrdí, že jsou "svobodní autonomní nacionalisté", ale názory, které hlásají jednoznačně dokládají jejich navazování na nacismus. Na svých internetových stránkách www.odpor.net se např. zastávají popíračů holocaustu, útočí na Romy, židy a antifašisty. Přestože chtějí zvýšit naše národní sebevědomí, odmítají státní vlajku, protože "byla vytvořena zednáři", kteří v té době seděli ve vládě a zůstali v ní dodnes. Tito "původní křivonosí tvůrci státní vlajky se nám smějí ze svých lóží dodnes".

Odpůrci neonacismu

V okamžiku, kdy vyšlo najevo, že místo studentů budou Brnem mašírovat neonacisté, vnikla občanská iniciativa, která se snažila pochodu zabránit. Jedním z výsledků této iniciativy byla výzva "K neonacistickému pochodu v Brně nesmíme mlčet!", která vzešla ze Strany zelených a kterou podpořila předsedkyně brněnského Německého kulturního sdružení Dora Müller, ředitel Romského střediska DROM Miroslav Zima, ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, předseda brněnské židovské obce Pavel Fried, senátor Jiří Zlatuška a další. Tato výzva odsoudila konání neonacistické demostrace a požadovala, aby tak učinili i představitelé města. Primátor města Brna Richard Svoboda (ODS) a starosta městské části Brno -- střed Kameníček (ODS) byli vyzváni, aby z titulů svých funkcí nejvyšších představitelů samosprávy učinily všechny kroky ke znemožnění demostrace.

Nic takového se nestalo. V poledne se u brněnského hlavního nádraží shromáždilo několik stovek neoanacistů, kteří za hlasitého skandování hesel typu "Nic než národ" a za doprovodu policistů prošli středem města. Na chvíli se zastavili na náměstí Svobody, aby zde v projevu zazněla tato slova: "Jedině nová, silná generace, která prohlédla loutkové divadlo zvané parlamentní demokracie, může opět nastolit všeobecný přirozený řád. Řád, který už tu jednou byl ... My jsme tato nová generace. My jsme národní socialisté." Minimálně těmito slovy se pochodující "studenti" přihlásili k nacionálnímu socialismu.

Pár desítek odpůrců neonacismu (které média omylem ve svých zprávách vytrvale označovala za anarchisty, ačkoliv šlo o pestrobarevnou skupinu složenou z členů Strany zelených, aktivistů sociálně ekologického hnutí Nesehnutí, Hnutí DUHA, brněnského sdružení gayů a lesbiček Stud atd.) se pokusilo projevit svůj protest, ale byly silným policejním kordonem vytlačeni. Takže v době, kdy městem procházeli černěodění holohlaví neonacisté a vykřikovali svá hesla, o kousek dál byli po zemi policisty vláčeni lidé, kteří chtěli mírumilovně vyjádřit svůj odpor proti neonacistickému pochodu.

Kdo nese zodpovědnost

Neochota úředníků místní samosprávy je v této souvislosti zarážející. Jediným argumentem, kterým zdůvodňují svoji neochotu zabránit pochodu neonacistů zní: Pořadatelé nahlásili pochod studentů a tak pro zákaz nebyl důvod. Avšak již v pátek MF Dnes přinesla slova brněnského policejního ředitele, ze kterých je jasné, že pochodujícími budou neonacisté: "Aktivisté Národního odporu sice nahlásili asi sto padesát účastníků, ale pravděpodobně jich bude nejméně jednou tolik". Stejné noviny také citovala slova, která byla zveřejněna na internetových stránkách Národního odporu a kterými se jakýsi Jan Braun (německy Hnědý) ohrazuje proti označování aktivistů Národního odporu na neonacisty. O tom, že pochod studentů bude pochodem Národního odporu bylo tedy jasné již před zahájením pochodu. Tato skutečnost se stala naprosto nepopiratelnou v okamžiku zahájení pochodu, kdy pochodující "studenti" roztáhly velké transparenty s nápisy "Národní odpor". V tuto chvíli mohl tajemník radnice Brno -- střed, který pochod sledovat okamžitě zakročit, neboť šlo evidentně o jinou akci než ta, která byla ohlášená. Dalším důvodem pro okamžité zrušení pochodu byl transparent s nápisem ve švabachu "Braune Macht" (tedy Hnědá síla), který podle slov soudního znalce a experta na pravicový extremismus Miroslava Mareše z brněnské univerzity jednoznačně odkazuje na nacistické hnutí v Německu ve 30. letech minulého století.

Odpovědnost jednoznačně padá na tajemníka radnice Brno -- střed Radovana Novotného (ODS), který nejenže akci nezakázal, ale navíc vedl zasahující policisty proti odpůrcům neonacismu, kteří stáli mimo plánovanou cestu pochodujících "studentů". Během pochodu jej několikrát neúspěšně vyzývali k rozpuštění pochodu také představitelé brněnské židovské obce. Těmto navíc po skončení celé akce řekl, že pochod odpovídal ohlášené akci. A tedy, že je všechno v pořádku.

To, že iniciátoři protestu proti pochodu neonacistů podali na Radovana Novotného trestní oznámení za zneužití pravomoci veřejného činitele a trestní oznámení na organizátory pochodu pro podezření spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, je jen jedna stránka celé věci. Vedle roviny trestně-právní má celá věc silný politický rozměr, protože zřetelně neexistuje politická vůle zamezit hlásání neonacismu. Koneckonců zastupitelé městské části Brno -- střed, ale také zastupitelé města i kraje budou mít možnost svoji politickou vůli prokázat, protože budou vyzváni, aby pochod konání neonacistů odsoudili. Uvidíme kolik budou mít odvahy k tomuto kroku. A přitom to je jednoduché -- není třeba se nechat vláčet policisty, vystavovat se nebezpečí útoků neonacistů, stačí jen zvednout ruku pro usnesení.

(Autor je vedoucí odborné sekce pro lidská práva Strany zelených)

                 
Obsah vydání       6. 5. 2005
6. 5. 2005 Šéf britských konzervativců odstoupí
6. 5. 2005 Labouristé vyhráli, ale s menší parlamentní většinou
6. 5. 2005 Michael  Marčák
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů
6. 5. 2005 Může být demokracie funkční?
6. 5. 2005 Držte hubu, máme přece demokracii!
6. 5. 2005 Dočkáme se zastřelených důchodců na Letné? Štěpán  Kotrba
6. 5. 2005 Konopí způsobuje duševní choroby
6. 5. 2005 Příznivci marihuany letos opět zaplní Letnou
6. 5. 2005 Konopí a zlá čarodějka marihuana Bushka  Bryndová
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
6. 5. 2005 Neřest rozkládá státní moc Zdeněk  Jemelík
6. 5. 2005 Česká republika legalizuje porušování lidských práv v ústavech sociální péče
6. 5. 2005 Veřejné zasedání u odvolacího soudu s policisty, kteří v bytě napadli romskou rodinu
6. 5. 2005 Veřejné prohlášení zastupitelů k připravovanému zdražení jízdného v Praze
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
6. 5. 2005 V Brně bez zásahu státních orgánů směli pochodovat neonacisté Dušan  Lužný
6. 5. 2005 Každé ovoce má svého "červa" Milan  Neubert
6. 5. 2005 Hodnoty... ale rozumíme jim? Pavel  Urban
6. 5. 2005 Křeček nemá pravdu Jiří  Absolon
6. 5. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
6. 5. 2005 Vše po čem dychtí člověk, je pomíjivé Karel  Sýkora
5. 5. 2005 Drobečky Jaroslav  Hutka
5. 5. 2005 "Štve nás hudba na Radiožurnálu"
5. 5. 2005 Jan Pokorný: "Problémem je stereotyp"
5. 5. 2005 Brazílie odmítla americkou finanční pomoc pro boj proti AIDS
4. 5. 2005 Jean-Luc Godard: "Kinematografie je mrtvá"
5. 5. 2005 Velikost velikánů Alex  Koenigsmark
4. 5. 2005 I my máme co oslavovat Oskar  Krejčí
4. 5. 2005 Mladí vpřed, staří na svá místa! Karla  Ladwigová
4. 5. 2005 Itálie: Nastává konec berlusconismu? Josef  Brož
4. 5. 2005 Upalování pneumatik Ondřej  Hausenblas
3. 5. 2005 New York Times: "Letadlo CIA , které převáží vězně k mučení do Taškentu, startovalo z ČR"
3. 5. 2005 Holocaust jako erotický stimul Štefan  Švec
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2005 V Brně bez zásahu státních orgánů směli pochodovat neonacisté Dušan  Lužný
4. 5. 2005 Inspekci ministerstva vnitra: Proč policie přihlíží kriminálním aktivitám neonacistů?   
4. 5. 2005 Studentský průvod Brnem   
2. 5. 2005 Hitler jako "sociální revolucionář" Richard  Seemann
26. 4. 2005 V Brně proběhne slet nacistů Ondřej  Slačálek
11. 4. 2005 Marks vzjal zerno u Chegela Ladislav  Žák
3. 2. 2005 Holocaust nebyl!? Jan  Maršák
20. 12. 2004 A-kontra o "tak trochu jiné" ultrapravici Ondřej  Slačálek
28. 4. 2004 Kdo se v Praze serve na Prvního máje? Ondřej  Slačálek
9. 2. 2004 Skupina JKG jsou nebezpeční neonacisté   
19. 1. 2004 Privatizace veřejného prostoru a "veřejné" násilí páchané na lidech Štěpán  Kotrba
10. 11. 2003 O Romech a skinheadech Stanislav  Holubec
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba