19. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 5. 2005

Co musí udělat ODS, aby vyhrála volby

Není vyhrát jako vyhrát. Bude-li mít po volbách nová vládní koalice, ať už jakýchkoli stran, opět většinu jednoho či dvou poslanců, nic ji nezachrání před vydíráním, před krizemi a kompromisy, v nichž se politika bude i nadále znicotňovat, až volební účast klesne na nulu. A protože prosadit dneska většinový systém není možné, musí se politické strany snažit ne jen o vítězství, nýbrž o drtivé vítězství.

Žádná jiná strana kromě ODS nemá k něčemu takovému potenciál, ale její převaha je umělá a není zakotvena v opravdovém přání občanů. Jakožto opozice sklízí procenta od lidí, kterým vadí vláda a chtějí to dát najevo -- a že těch lidí za éry minulé vlády výrazně přibylo, to je asi víc než patrné. Jenže člověk, jenž dnes využívá ODS k tomu, aby vyjádřil svou naštvanost, zítra začne přemýšlet nad tím, proč by ji měl vlastně volit. Řekněme, že nějakých 15% voličů představuje skalní jádro, ti budou takto volit vždycky. Nyní zbývá otázka, jak získat ty voliče, jimž se říká "nerozhodní".

Velkou změnu představovala poslední Sedmička na TV NOVA. Topolánek a Paroubek spolu svedli vyrovnaný zápas dvou tatíků směšně neschopných formulovat myšlenky. Vzato kolem a kolem, zvítězil současný premiér, neboť suverénního šéfa ODS, který sklízel dříve úrodu, aniž by ji zasel (to za něj dělala ČSSD), zatlačil naprosto do kouta. Povýšený úsměv, prázdná hesla a čestné pionýrské se spoustou nicneříkajících grafů... to zbylo Topolánkovi a spolu s ním celé ODS. Paroubek naopak nasadil závažná témata, byť o nich mluvil tak hloupě, že by ho průměrně schopný politik snadno argumentačně (a ne řvaním jako šéf ODS) rozdrtil. Ale do budoucna nepůjde jen o to porazit rétoriku Paroubkovu, nýbrž dát odpověď občanům na jejich obavy z budoucí vlády pravice. Vyjmenuji nyní pár témat, jež jsou podle mého názoru rozhodující pro volební výsledek ODS v příštích volbách.

1. Je Modrá šance jen pro bohaté? Odpověď na tuto otázku především předpokládá vytvořit stručnou, jasnou a promyšlenou verzi volebního programu, jejíž myšlenky bude každý politik ODS schopen konkrétně bránit, a to tak, že průměrný volič po zhlédnutí několika debat v TV bude dobře rozumět tomu, co jej čeká. Já sám, a myslím, že nejsem retardovaný, po přečtení mnoha článků a vyslechnutí mnoha argumentů nevím, krom povšechných hesel, co Modrá šance bude konkrétně znamenat. Její základní idea je mi v porovnání s myšlenkami reálného sociálního státu sympatická, ale to je tak vše. ODS zatím nebyla schopna jasně odpovědět na otázku: je Modrá šance jen pro bohaté?

2. Co ODS nabízí důchodcům a chudým lidem? Musí jim nabídnout zřetelně více než ČSSD a nesmí se jednat o pouhá hesla. Především důchodci a lidé, již v následujících čtyřech letech půjdou do důchodu, představují vlivnou voličskou skupinu, která pozorně naslouchá tomu, co kdo říká. Zatím jim ODS nic reálného nenabízí, a to ji podle mého názoru může stát dokonce i volební vítězství...

3. Dokáže ODS ctít politickou kulturu ve vlastních řadách? Projde sebereflexí, uzná neřádstva devadesátých let a dá společnosti jasně najevo, že napříště chce být už stranou civilizovaného kapitalismu, ne džungle? Tohle je zase jedna z rozhodujících otázek pro mladou generaci.

4. Stane se z ODS konečně něco jiného než mateřská školka pod taktovkou Václava Klause? Ideová strnulost především ve vztahu k EU (kde Klaus neváhá toto společenství srovnávat s tlupou totalitních satelitů pod vedením sovětských hrdlořezů), k ekologii a k demokracii (Klaus odmítá občanskou společnost a nahrazuje ji stranickou společností, v níž společenská role občana začíná a končí ve volební místnosti) je přímo odstrašující. Jsme v 21. století a s mentalitou normalizačních prognostiků se těžko budou vyhrávat volby, byť by nepřítelem měl být zapomenutý Gross.

Přinese ODS džungli nebo liberální společnost blairovské Británie? Jedno je jisté: ani na USA, ani na Skandinávii si v Česku hrát nemůžeme...

                 
Obsah vydání       19. 5. 2005
19. 5. 2005 Potřebujeme demokracii? I. Milan  Valach
19. 5. 2005 Katalog výmluv Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
18. 5. 2005 Více než polovina Francouzů žije na vzdálené planetě
19. 5. 2005 Co musí udělat ODS, aby vyhrála volby Boris  Cvek
19. 5. 2005 Britské listy překročily práh 100 000 individuálních čtenářů měsíčně
19. 5. 2005 Jak se Češi chovali za druhé republiky?
19. 5. 2005 Tokijské metro, Nagojské metro - lidé jezdí na kole! Ivo  Barteček
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce
19. 5. 2005 Ředitelka marketingu a PR televize Prima Linda Kozáková odchází z Primy Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Statistika - první člověk sní kuře a druhý se na něj kouká Josef  Vít
18. 5. 2005 Paroubek odstartoval Oskar  Krejčí
18. 5. 2005 Masaryk: Zkušenost učí, že charakter politiky je stejný jak v zahraniční, tak ve vnitřní politice Tomáš Garrigue Masaryk
18. 5. 2005 Wright vystoupí na Karlově univerzitě s kritikou kapitalismu Martin  Brabec
18. 5. 2005 Edvard Beneš --- stále nepochybně pochybný a nanejvýš kontroverzní? Miloš  Dokulil
17. 5. 2005 Neokonzervatici: muži za oponou Greg  Evans
17. 5. 2005 Američané přitvrzují v postoji vůči Uzbekistánu
17. 5. 2005 Demokracie v akci
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"
17. 5. 2005 Lety Přemysl  Janýr
17. 5. 2005 Největší Čech Filip  Sklenář
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005