25. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 5. 2005

Můj otec je tedy prase

Jak se zakazuje vlastní otec? K petici bohužel není přiložený návod pro podobné účely. Mohl bych ho třeba zavřít do skříně. Nebo bych mu možná mohl vzít klíče od bytu a občanku k tomu? Což o to, to bych možná ještě dokázal, ale co s těmi asi patnácti procenty dospělé populace, která by KSČM podle průzkumů volila? Počítají se jako komunisté? A pokud ano, co tedy s nimi? Možná by nebylo od věci udělat jakési hlídky po vzoru Svědků Jehovových a obcházet podezřelé "komunistické byty", vysvětlovat pomýlení jejich světonázoru a rozdávat brožurky.

Tak jsem se minulý týden dozvěděl, že můj otec je prase. Musím uznat, že je to něco, co mne překvapilo. Znám ho jednatřicet let a za tu dobu o něm vím celkem dost. Vím, že byl komunista od osmnácti let a do strany vstoupil deset dní potom, co jeho otce zastřelili během Pražského povstání. Vím, jak na tom trval a jak moc nebyl rád, když jsem jeho politické názory už od velmi rané puberty nesdílel. Volil jsem jednou v životě ČSSD a dodnes toho lituji. A vím, že ho v jeho téměř osmdesáti letech asi už nepředělám a ani o to nestojím.

O politice jsme se, stejně jako o spoustě jiných věcí, přestali bavit už dávno. Ale vím, že je to prostě jednou můj rodič a ty si, jak známo, nevybíráme. Jen to s tím prasetem je pro mne novinkou. Jistě, když Ester Kočičková ve svém pořadu na Čro 1 prohlásila, že komunisté jsou prasata, asi nemyslela zrovna mého otce. Myslela komunisty jako takové. Myslela všechno to, co na komunistech poprávu nemáme rádi (a nikdo rozumný mít nemůže): lágry, životy zničené režimem, města zničená obludnou architekturou a země zničená smysl nedávající ekonomikou.

Když to říkala, asi myslela na Miroslava Grebeníčka a celou tu nereformovanou stranu jménem KSČM, frustrovanou politickou stranu pro frustrované voliče. Nemyslela nikoho konkrétního, ani komunistické odbojáře za války, ani mého otce. Ostatně bůhví, kdy naposledy viděla živého komunistu. Chápu, kdyby do rádia řekla "Ten starší Staněk je prase", nebyl by to asi tak výrazný projev občanského postoje, o který jí asi šlo. Nicméně "satiricky vtipné" by to bylo asi stejně.

Samozřejmě, kdyby řekla něco takového, mohl bych jít a dát jí facku. Problém, který s celou věcí mám a který asi i Ester podvědomě cítí, je ale ten, že jí nepůjdu dát facku za urážku komunistů, potažmo komunistické strany. Koneckonců, pokud o sobě dnes tvrdíte, že jste liberální intelektuál, antikomunismus máte jaksi v ceně základní výbavy. Není nic snažšího než nadávat na komunisty. Paradoxně, je dnes daleko bezpečnější říct v denním vysílání veřejnoprávního rozhlasu, že "komunisti jsou svině", než jít po deváté večer do kterékoli hospody v oblasti s dvojcifernou nezaměstnaností a zmíněný skeč přehrát naživo.

Problém je samozřejmě v tom, že stejně jako roste frustrace některých voličů z politiky vlády, úměrně roste také frustrace mnoha lidí z toho, že tito voliči houfně podporují Grebeníčkovy komunisty. A jak se zdá, zmíněná frustrace zatemňuje i jinak velmi výkonné mozky. Užil jsem si spoustu legrace, když jsem pozoroval svého nemocného otce a přemýšlel, jak bych nejlépe splnil výzvu signatářů petice "Zakažte komunisty".

Jak se zakazuje vlastní otec? K petici bohužel není přiložený návod pro podobné účely. Mohl bych ho třeba zavřít do skříně. Nebo bych mu možná mohl vzít klíče od bytu a občanku k tomu? Což o to, to bych možná ještě dokázal, ale co s těmi asi patnácti procenty dospělé populace, která by KSČM podle průzkumů volila? Počítají se jako komunisté? A pokud ano, co tedy s nimi? Možná by nebylo od věci udělat jakési hlídky po vzoru Svědků Jehovových a obcházet podezřelé "komunistické byty", vysvětlovat pomýlení jejich světonázoru a rozdávat brožurky. Nebo je rovnou zbavit volebního práva s tím, že pokud volí nedemokratickou, nereformovanou stranu, bude lepší, když se na volby vykašlou rovnou? A proč nezakázat i ty, kteří v roce 1989 ze strany vystoupili? A tak dále, pokračovat se dá libovolně dlouho.

Uznávám, že je strašně svůdné vytloukat komunistický klín klínem podobným. Ale maskovat tím vlastní nemohoucnost je ubohé. Ani Ester Kočičková, dokonce ani signatáři petice Zakažte komunisty, kteří se dnes tak tetelí na to, aby byli případně s Kočičkovou za zmíněný výrok obžalováni (asi usoudili, že mezi antikomunisty módní trička s Hučínem by bylo vhodné nahradit širší škálou modelů) nepředvedli nic, co by problém stoupajících preferencí KSČM byť jen vysvětlilo. Nikdo nepochybuje o tom, že v současné podobě je KSČM zatraceně nebezpečná strana, od které se lze dočkat hodně velmi nemilých překvapení, které se jednomu nechce riskovat.

Ale pokud je dnes to nejlepší a nejvtipnější, co s komunistickou stranou a její stoupajícími preferencemi umíme udělat to, že děláme vtipy o "komunistech, co jsou prasata", případně je chceme zakázat , byť historie ukazuje, že takové masové vyhlazení je zdaleka efektnější metoda (pro skalní fanoušky komunistů i zaryté antikomunisty pro jistotu dodávám, že ta poznámka je myšlena ironicky), pak si opravdu zasloužíme úplně každé procento podpory, které KSČM v příštích volbách dostane.

autor je šéfredaktorem časopisu Esquire z produkce nakladatelství Stratosféra

                 
Obsah vydání       25. 5. 2005
25. 5. 2005 V současné společnosti nejsou nové myšlenky
25. 5. 2005 Nechceme u Slavkova radar NATO!
25. 5. 2005 Slavkov: Pro pana náčelníka generálního štábu
25. 5. 2005 Můj otec je tedy prase Luděk  Staněk
25. 5. 2005 Naděje umřela později Bohumil  Kartous
25. 5. 2005 Útěk dopředu Tomáš  Krček
25. 5. 2005 Hráč Schröder Josef  Provazník
25. 5. 2005 Lafontaine na protest vystoupil z SPD Milan  Neubert
25. 5. 2005 Památníky Alex  Koenigsmark
25. 5. 2005 Obyčejní lidé nevědí, že někdo odsoudil urážku od Kočičkové
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
25. 5. 2005 1989: Omluva KSČ občanům
25. 5. 2005 Petici proti slučování škol podepsaly stovky rodičů
25. 5. 2005 Promění žena mužský svět agresivní tržní společnosti, anebo tomu bude naopak? Petr  Sak
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
25. 5. 2005 Oslavujte kapitalismus!
25. 5. 2005 Cílem socialismu je posílení moci společnosti nad ekonomikou Erik Olin Wright
25. 5. 2005 Wright v Praze: Moc, nerovnost, vykořisťování a sociální třídy Martin  Brabec
25. 5. 2005 Výzva "sociálního" v sociální demokracii Erik Olin Wright
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
24. 5. 2005 O patlamentě Alex  Koenigsmark
24. 5. 2005 Tichý převrat Miloš  Kužvart st.
23. 5. 2005 Humor, inteligence a svoboda Ondřej  Hausenblas
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005