3. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 6. 2005

United Islands of Control & Profit podruhé?

Dnes v Praze začíná třídenní hudební festival United Islands of Prague. Minulý ročník této akce nepřinesl jen spoustu zajímavé hudby, ale také nehorázné prohlídky osobních zavazadel návštěvníků koncertů na Střeleckém ostrově, při nichž byli lidé nuceni - prý z "bezpečnostních důvodů" - u improvizované brány zanechávat nápoje, které měli s sebou.

Po mé kritice těchto kontrol uveřejněné minulý rok došlo k zajímavé polemice dvou právníků , k níž bych se zde nyní chtěl vrátit - začíná sezóna letních open air festivalů a problém sepětí kultury a nuceného konzumu, jakož i hrubých zásahů festivalových zřízenců do soukromí návštěvníků se zřejmě objeví častěji.

polemika 2004 ZDE ZDE ZDE ZDE TÉMA BL

Před přečtením tohoto článku doporučuji seznámit se hlavně se dvěma příspěvky Patrika Šebesty, které jsou pokusem obhájit velmi extenzivní pojetí práv soukromých bezpečnostních agentur v zájmu "ochrany majetku", rozuměj zisku podnikatelů.

Podle Šebestova názoru je nejen zcela v pořádku, když se návštěvníkům koncertů apod. zakazuje mít u sebe vlastní nápoj (podtrhuji ono "mít u sebe", nemíním zde konzumaci, k ní viz níže). Podle jeho argumentace i příkladů, které uvádí, by stejným způsobem musel hájil i to, kdyby v restauracích atd. bezpečnostní agentury přicházejícím lidem prohledávaly zavazadla a kapsy a nedovolovaly jim vstup se žádnými potravinami, popř. by je nutily zbavit se jich před vchodem. Jinými slovy: Šebesta obhajuje presumpci viny, kdy se nepostihuje případná konzumace návštěvníky donesených potravin na místech, kde není dovolena, ale již pouhé jejich držení. U celodenních open air festivalů by to znamenalo třeba to, že na ně nemůžete zajít s drobným nákupem potravin, který jste pořídili předtím (protože po koncertu už budou obchody zavřené), ba neměli byste tam u sebe mít například ani čokoládu, kterou pro někoho máte jako dárek - vždyť podle železné logiky zajištění zisku stánkařů v koncertním areálu ad hoc zřízeném na veřejném prostranství platí, že jakékoli jídlo a pití v tomto prostoru může pocházet pouze od těchto obchodníků, ať je jejich nabídka a ceny jakékoliv.

Naplnění Šebestovy "ochrany zisku" by přineslo orwellovsko-zamjatinovsko-huxleyovský režim ultrakapitalistického ražení: majitelé obchodních domů by nás prostřednictvím svých ochranek nutili, abychom před vchodem odkládali třeba svetry - vždyť ty oni nabízejí a mají přece plné právo na to, abychom si je koupili právě u nich...

Patrika Šebestu, který podle vlastních slov má právnické vzdělání a pracuje v bezpečnostní branži, tímto nechci ironizovat; plně uznávám například to, že ve svém prvním příspěvku správně upozornil na nepřesnosti mého loňského článku o kontrolách návštěvníků United Islands of Prague (především na chybné užití pojmu "osobní prohlídka" místo "prohlídka zavazadel"). Jeho argumentace je ale opravdu extrémní. Čím okázaleji se autor snaží sebeprezentovat jako médium "čisté právní logiky", tím pochybnější se stává jeho rétorika.

V daném kontextu je zajímavá také otázka sepětí kultury a konzumu při akcích na veřejných prostranstvích, kde improvizovaně vznikne vyhrazený prostor přístupný jen návštěvníkům koncertů atd. (tedy právě jako na Střeleckém ostrově). Opravdu se takové místo stává se vším všudy provozovnou a není žádný rozdíl mezi zdejším koncertem a koncertem pořádaným v nějakém klubu či restauraci, jak sugeruje pan Šebesta? Opravdu nemá návštěvník Střeleckého ostrova právo tvrdit (narozdíl od hosta zmíněného klubu či hospody): přišel jsem na koncert, neberte mi mou láhev s vodou ani bagetu či jablko, nevědel jsem, že tu budou stánky s občerstvením a jejich nabídka mě vůbec nezajímá? Pokud toto jeho právo není uznáno, říká se tím, že jeden jediný stánek s občerstvením mění místo jsoucí jinak veřejným prostranstvím ve stravovací zařízení a ona kulturní akce, ať jakkoliv velká, je pouze jeho součástí. To je ovšem absurdní, a to nejen kvůli příkrému rozporu s tím, že akce není inzerována jako x-hodinový prodej občerstvení, ale třeba divadelní představení či jako na United Islands of Prague "world music & folk stage". Neříká to vše o naší společnosti něco velmi podstatného? Cosi o subsumpci umění a kultury do klobásy s pivem?

Kolik návštěvníků "ostře sledovaných koncertů" asi letos odmítne kontroly svých zavazadel a nucené zbavování se svého majetku kvůli presumpci viny, jejíž aplikace je někdy navíc zastírána žvástem o "opatřeních k naší bezpečnosti"?

                 
Obsah vydání       3. 6. 2005
3. 6. 2005 Británie: Úřady zasahují proti pirátům s farmaceutiky
3. 6. 2005 United Islands of Control & Profit podruhé? Petr  Šafařík
3. 6. 2005 Děti žijící v blízkosti vedení vysokého napětí trpí leukémií
5. 6. 2005 Vzkazuje vám Jeremy Paxman Jan  Čulík
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá
2. 6. 2005 John Bruton: Evropská ústava není mrtvá
3. 6. 2005 Demokracie je vláda nevědoucích Martin  Škabraha
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Jak to chodí na Ruzyni
3. 6. 2005 Proč byl odvolán ředitel Českého krasu?
3. 6. 2005 V Litoměřicích se konal 11. Salon kritického myšlení Jan  Čulík
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
3. 6. 2005 O čem právě hlasuji/eme... Vladimír  Rott
3. 6. 2005 Okupace politické strany a její důsledek Stanislav A. Hošek
3. 6. 2005 Je načase zrušit euro
3. 6. 2005 Jak ochočit kamiony Jiří  Kofránek
3. 6. 2005 Nechte Gatesovi jeho miliardy
2. 6. 2005 Používáte MS Office? Pak jste dinosauři! Jan  Sýkora
2. 6. 2005 Po privatizaci britských železnic: Vlaky jezdí pomaleji
2. 6. 2005 Malý - ať člověk nebo stát - je vždycky bit Josef  Vít
2. 6. 2005 Elita bohužel selhává a kritika Národní galerie má slabiny v argumentaci Jan  Paul
2. 6. 2005 Památník anebo byty? Přemysl  Janýr
1. 6. 2005 Jak se Japonsko brání globalizaci
1. 6. 2005 Elity informačního věku a útlak v Americe?
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005

Orgie konsumerismu: kontroly návštěvníků na kulturních akcích RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2005 United Islands of Control & Profit podruhé? Petr  Šafařík
28. 6. 2004 Láhve bylo povinností odebírat, jinak by došlo ke škodě na zisku Patrik  Šebesta
18. 6. 2004 Dovolují občanské předpisy šacování? Jan  Rovenský
17. 6. 2004 Vynucení prohlídky zavazadel je dáno právem na ochranu majetku provozovatele - tedy i zisku Patrik  Šebesta
15. 6. 2004 "Boj proti terorismu" jako marketingový tah - malá, česká verze Petr  Šafařík