7. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 6. 2005

Bývalý generální tajemník FPÖ byl spolupracovník Mossadu

Vídeňské státní zastupitelstvo připravuje obžalobu proti bývalému generálnímu tajemníkovi Haiderových Svobodných a evropskému poslanci Peteru Sichrovskymu pro jeho údajnou spolupráci s izraelskou tajnou službou Mossadem. Podle veřejnoprávní stanice Rakousko 1 měl Sychrovsky informovat Mossad o kontaktech svého předsedy Jörga Haidera v arabské oblasti.

Vídeňské státní zastupitelství v této souvislosti navrhuje, aby se nejprve vrchní státní zastupitelství obrátilo na Spolkový úřad pro ochranu ústavy a boje proti terorismu s žádostí, zdali má k dispozici akta, týkající se Sichrovskyho. Ten se zatím hájil v rakouském rozhlase, že nemohl vědět, zdali skutečně hovoří s agentem Mossadu, což však podle názoru odborníků jej nevyvazuje z viny. Stačí, že s ním jednal, za což mu hrozí podle rakouských zákonů, pokud zemi z toho vznikla škoda, až tři roky vězení. Celá aféra vznikla poté, co vídeňský zpravodajský magazín "Profil" přinesl informaci, že Sichrovsky podle vlastního prohlášení mnoho let spolupracoval s Mossadem. "Souhlasí, že jsem až do svého odchodu z politiky kooperoval s Mossadem. Chtěl jsem pomoci Izraeli a nedělal nic protiprávního.Nejsme žádný James Bond", prohlásil bývalý blízký spolupracovník krajně pravicového Haidera, ale o podrobnostech této spolupráce se nechtěl vyjádřit.

Peter Sichrovsky, dnes 54 letý syn židovských rodičů, byl znám jako rozhodný odpůrce nacismu a antisemitismu a jako novinář, spisovatel, je autorem řady článků, divadelních her a reportáží na toto téma. Byl též znám jako Haiderův kritik za jeho sympatie k nacistickému režimu a přesto překvapivě byl jím v roce 1996 navržen za kandidáta jeho strany do evropských voleb a později povýšen na generálního tajemníka Svobodných FPÖ. Na dodaz, jak může spolupracovat se stranou politika, o kterém prohlásil, že "Haider je špína, která plave na povrchu" odpověděl, že "nejzarytější nepřátelé se někdy stali jeho nejlepšími přáteli". Haider nabídl Sychrovskymu spolupráci před volbami do Evropského parlamentu v roce 1996, kdy sám byl zbaven rakouským parlamentem imunity ve věci dvou žalob, které proti němu vznesl tehdejší spolkový ministr vnitra Caspar Einem a časopis "News". Stalo se tak na základě celé série nactiutrhačských výroků, které vyvrcholily na podzim roku 1995, kdy Haider obvinil Einema, že "se zapletl do drogové aféry a byl v souvislosti s tím ve vězení", což se nikdy neprokázalo. Tenkráte si nikdo nedovel vysvětlit, jak Sychrovsky se mohl stát "Haiderovým dvorním Židem", jak to charakterizoval tehdejší tisk. Při jeho představení Haiderem byl tvrdě napadán především intelektuály (autor článku byl tehdy přítomen), když předtím se proslavil jako autor životopisu Ignatze Bubise, předsedy Ústřední rady Židů v Německu a nesmlouvavý kritik šéfa Svobodných. Haiderův politický přemet slavil však nečekaný úspěch a opoziční Svobodní získali při eurovolbách 1996 stejně tolik mandátů jako tehdejší vládní strany, a to na úkor sociálních demokratů. Tento jejich vzestup pokračoval i v příštích měsících, až je nakonec přivedl do spolkové vlády jako koaliční partnera lidovců. Sychrovsky byl za tuto pomoc kritizován zleva, ale i krajní pravicí. Rafael Seligmann konstatoval, že "vzorný Žid" Peter Sychrovsky Jörgu Haiderovi výtečně zapadá do jeho konceptu. Sichrovsky přitaká k většině rasistických prohlášení svého kmotra a ve Štrasburku i jinde se snaží politickou reputaci svého mistra židovskou barvou zvýraznit. "Je si přitom vědom, že je jako "vzorný Žid" zneužíván".

Představitel německé krajní pravice Franz Schönhuber byl však opačného mínění a obvinil Haidera, že politickou podporou "americko-rakouského Žida Sichrovskyho se snaží najít přístup k establishmentu amerického východního pobřeží a zajistit si jeho přízeň". Tento záměr však podle jeho názoru nevyšel, protože v knihách Sichrovskyho se projevuje nenávist proti všemu, co považuje za fašisoidní, což použil proti Le Penově nacionální frontě. Tím se mu podařilo zarazit hluboký klín mezi FPÖ a Front National poté, co Sychrovsky hlasoval v Evropském parlamentu pro vyloučení Le Pena z jeho řad.

Peter Sychrovsky vstoupil i do české politiky, když tehdejší premiér Miloš Zeman začátkem roku 2002 v rozhovoru s pražskou Frekvencí 1 označil Haidera za postfašistu a doporučil Rakušanům, aby ho příště nevolili. Sychrovsky na to kontroval, že "Zeman očividně zapomněl, že Rakousko je parlamentní demokracii a národ se nenechal po desetiletí utlačovat komunistickou diktaturou jako v Československu". Situace postupně eskalovala, když Sychrovsky obvinil Čechy, že pomáhali nacistům s deportacemi Židů a že po roce 1945 byla Praha centrem politických procesů, namířených proti Židům v KSČ a že oběti holocaustu, jejich potomci a židovské organizace se dodnes domáhají práva na odškodnění. Předseda pražské židovské obce na to reagoval, že Rakousko odškodnilo Židy na rozdíl od České republiky z přinucení a proto, aby zlepšilo svůj image v zahraničí a někteří historici k tomu dodávali, že v koncentračních táborech dělali za Němce špinavou práci Rakušané. Na dotaz "Profilu" na tehdejšího předsedu Poslanecké sněmovny, jaké je jeho mínění na prohlášení generálního tajemníka FPÖ Sichrovského, že vláda v Praze v protikladu v Rakousku nevrátila žádný majetek židovskému obyvatelstvu , Václav Klaus německy odpověděl: "Výpověď pana Sichrovskyho je tak nesmyslná, že je zbytečné na ní reagovat". Přitom Sichrovskymu nevadily Haiderovy antisemitské výroky proti předsedovi Izraelské náboženské obce Arielu Muzicantovi.

Podle zatím zveřejněných informaci se Mossad zřejmě ani tak nezajímal o aktivity Haiderových Svobodných, jako spíše o jeho kontakty s arabskými politiky, především libyjským šéfem státu Muammarem Gaddafim, "Izrael chtěl Jörga Haidera využít jako most k arabským zemím. ke kterým neměl žádné oficiální kontakty" uvedl "Profilu" Sichrovsky, který podle vlastního vyjádření připravil Haiderovi návštěvu u iráckého šéfa státu Saddama Husseina, když zařídil na iráckém velvyslanectví zvací dopis do Bagdádu.

Vícekrát pak vedl rozhovory v Sýrii, kde koncem roku 2000 doprovázel tehdejšího spolkového ministra obrany Herberta Scheibnera a zde se snažil zjistit osud tří do Libanonu zavlečených izraelských vojáků. Také 11.září 2001 v den teroristického napadení New Yorku a Washingtonu byl podle vlastního vyjádření v Damašku. Za tuto činnost mu Mossad, jak prohlásil Sichrovsky, hradil pouze vzniklé výlohy. Bývalý předseda FPÖ, nynější šéf "Hnutí za budoucnost Rakouska" Jörg Haider k tomu prohlásil : "Od začátku byla strana varována, že Sichrovsky byl vyslán Mossadem. Nebyly však žádné konkrétní důkazy. Považoval jsem to za blbost".

O dílech Sichrovskyho ZDE

Ex-FP Generalsekretär soll für Mossad gearbeitet haben, 29. 5. 2005 Profil ZDE
Rafael Seligmann Abschied von den Musterjuden ZDE
Franz Schönhuber Rechts aber wie ZDE
Německé odpovědi Václava Klause Profilu 5.2.2002 ZDE
                 
Obsah vydání       7. 6. 2005
7. 6. 2005 Firmy dávají zaměstnancům elektronické náramky, aby zvýšily jejich výkonnost
7. 6. 2005 Gorbačov: Podporuju socialismus Tonyho Blaira
7. 6. 2005 On to řekl Bohumil  Kartous
7. 6. 2005 Kde je ta Klausova "literatura"?
7. 6. 2005 Omluvou k demokracii
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů
7. 6. 2005 Slova plná zloby
7. 6. 2005 Zkuste napsat do českých novin, že prezident Klaus není zrovna génius
7. 6. 2005 Neškodí se připomenout
7. 6. 2005 Britské listy nemají k dispozici vilné dvacítky Filip  Rožánek
7. 6. 2005 Unikátní periodikum
7. 6. 2005 Lidi jsou fakt natvrdlý
7. 6. 2005 Britské listy jsou dobré právě proto, že nemají peníze
7. 6. 2005 Není to drzá a nemravná výzva Michael  Kroh
7. 6. 2005 Čtu a neplatím
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost
7. 6. 2005 S hlubokou neúctou
7. 6. 2005 Jsem člověk pravicového smýšlení a rozhodně vás nebudu podporovat
7. 6. 2005 Jsem člověk pravicového smýšlení a nedivím se vaší výzvě
7. 6. 2005 "Já vám předkládám kvalitní médium a vy to, holoto, čtete zadarmo"
7. 6. 2005 BL jsou špatné, ale jsou tím nejlepším, co máme
7. 6. 2005 Používejte systému paypal
7. 6. 2005 Město by mělo MHD spíše podporovat a více dotovat
7. 6. 2005 Jak multinacionální společnosti "klonují" britská města
7. 6. 2005 Pod lampou na pravé poludnie Jan  Dancer
7. 6. 2005 Češi a Evropa v dáli Miloslav  Zima
7. 6. 2005 Jednotná Evropa je naším společným cílem Milan  Valach
7. 6. 2005 Konfiskace občerstvení na koncertě je zásahem do vlastnického práva návštěvníka Jaroslav  Štemberk
7. 6. 2005 Bývalý generální tajemník FPÖ byl spolupracovník Mossadu Richard  Seemann
7. 6. 2005 Vzpomínky na svět včerejška Lubomír  Novotný
7. 6. 2005 Černobyl - 19 let poté
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft
7. 6. 2005 V Čechách je svoboda, važme si toho!
6. 6. 2005 Počítač má známkovat studentské seminární práce
6. 6. 2005 Rebelie kmánů
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
6. 6. 2005 O tvrdém rasismu mezi mladšími Čechy Jindřich  Kalous
6. 6. 2005 Jak jsem se pokusil vymezit část prostoru na české vizuální scéně v rámci 2. pražského bienále 2005 Jiří  David
6. 6. 2005 Britský komik šokován znesvěcením slovenského hřbitova
6. 6. 2005 Jezdit automobilem přestane být právem Jan  Čulík
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Rakousko nejen za časů Jörga Haidera RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2005 Bývalý generální tajemník FPÖ byl spolupracovník Mossadu Richard  Seemann
30. 5. 2005 Polovina Rakušanů věří v možný holocaust Richard  Seemann
16. 5. 2005 Rakousko: Haider chce referendum o ústavě EU Richard  Seemann
2. 5. 2005 Hitler jako "sociální revolucionář" Richard  Seemann
18. 4. 2005 Haiderova oranžová revoluce   
12. 2. 2005 Rakousko dohání Českou republiku -- ve skandálech Karel  Dolejší
3. 2. 2005 Holocaust nebyl!? Jan  Maršák
13. 7. 2004 V Rakousku se vyšetřuje sexuální skandál v katolickém semináři   
7. 7. 2004 Zemřel rakouský prezident Klestil   
9. 12. 2003 Rakousko a Pražské jaro Přemysl  Janýr
21. 10. 2003 Rakúsko a Únia Zolo  Mikeš
26. 9. 2003 Vranitzky v Praze: rakouské zkušenosti se vstupem do EU Miroslav  Polreich
26. 8. 2003 O Češích, jejich sousedech a odsunu Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
19. 6. 2003 Dôchodkovú reformu rakúska vláda pretlačila Albrecht K. Konečny