29. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 6. 2005

Dálnice D8 - kapitulace se nekoná, ministr Ambrozek by měl odstoupit

Se zájmem jsem si přečetl článek Martina Škabrahy "Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace" s druhým titulkem "Palčivé otázky ekologického hnutí". Než jsem stačil na autorův článek reagovat, došlo v případu dálnice přes České středohoří k důležitému posunu. Na základě žaloby občanského sdružení Dětí Země Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí Ministerstva životního prostředí ČR o povolení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny k zásahu do biotopů kriticky ohroženého stromu jeřábu českého a pěti kriticky a silně ohrožených druhů živočichů v trase dálnice D8-0805 přes CHKO České středohoří.

Soud uznal procesní i věcné námitky Dětí Země, že rozhodnutí bylo vydáno bez vyjádření účastníků řízení k novým podkladům a dále že nebyly vyjasněny rozpory v počtech dotčených druhů rostlin a živočichů v trase dálnice. Proto bude muset řízení o výjimce proběhnout znovu. Ale co dálničáře jistě rozpálí do ruda: bez vydání nového rozhodnutí o výjimce nelze podle zákona vydat žádné stavební povolení pro tento úsek dálnice!

Rozsudek soudu je důkazem, že Ředitelství dálnic a dálnic ČR ale i MŽP ČR ignorují zákony ve jménu miliard, které tečou do kapse několika vyvolených stavebních firem. Čeští politici se místo reflektování chyb při stanovování nesmyslné dopravní politiky (na naplánované dálnice, vodní kanály a železniční koridory by nestačil ani celý státní rozpočet) pokoušejí okleštit účast veřejnosti a obcí v rozhodovacích procesech, usnadnit vyvlastňování soukromého majetku a manipulují s veřejným míněním, když označují Děti Země za jejich odvahu říkat lživou nálepkou - (eko)teroristi. Prezident Klaus sice na jedné straně nezná špinavé peníze, ale nedávno celou Evropu poučil, že nevládní organizace jsou prý největším ohrožením demokracie.

Tahle strategie ostrakizace kritiků není vůbec nová. Použil ji například svého času Baťuška Stalin, který ji díky své neomezené moci přivedl k "dokonalosti" a miliony "teroristů" skončilo v gulagu či na hřbitově. Naštěstí moc dnešních českých politiků není neomezená. Leč hloupost a nebezpečnost jejich chování je dle mého srovnatelná. Občanská sdružení roli hlídacího psa demokracie plní s omezenými prostředky nesrovnatelně lépe než z našich daní královsky placení politici roli svou. A to česká malost neodpouští.

Případná prohra Dětí Země v boji o vedení trasy dálnici D 8 (skoro se zapomíná, že Děti Země nebojují proto dálnici, ale žádají jen vhodnější variantu) nebude jejich prohrou. Oni upozornili na nezákonnosti a za pravdu jim dal nejprve ombudsman Motejl a teď i soud. Palčivé otázky tedy nestojí před ekologickým hnutím, ale před českou společností. Budeme nečině přihlížet nezákonnostem politiků a státních úředníků? Pokud ano, můžeme být příště postižen kdokoli z nás. A taky označen za "teroristu". Domnívám se proto, že ministr Ambrozek by si měl vzít příklad z policejního ředitele Koláře a okamžitě odstoupit ze své funkce. Jeho úřad jednal nezákonně a byl na to mnohokrát upozorněn. Ambrozek proti nezákonnosti nezakročil (nebo dokonce nezákonnou vyjímku sám podepsal ?) a musí proto odejít.

Ostatně není to první Ambrozkův problém. Mohu připomenout skandální výběrové řízení na koncese pro výrobu biolihu (HN: Biolíh zůstal na Ambrozkovi), podivné sanace zamoření pozemků pro Sazka Arénu (HN: Sazka Arena - výhra, nebo prohra?) a ve Spolaně (BL: Ve prospěch SUEZu lžou úředníci FNM i ministr Ambrozek, nebo konflikt zájmů Ambrozkem protěžování ředitelky odboru Honové.

                 
Obsah vydání       29. 6. 2005
29. 6. 2005 Prezident Bush se pokusil televizním projevem posílit podporu Američanů pro válku v Iráku
29. 6. 2005 Podvod projektů v rámci "veřejněsoukromých partnerství"
29. 6. 2005 Izraelský voják odsouzen za zabití britského studenta
29. 6. 2005 Veselé kraviny Bohumil  Kartous
29. 6. 2005 Zpráva o tom, že Evropa pro ústavu dozrála Lukáš  Jelínek
29. 6. 2005 Dálnice D8 - kapitulace se nekoná, ministr Ambrozek by měl odstoupit Karel  Vaníček
29. 6. 2005 České banky jsou špatně regulovány
28. 6. 2005 Jak se vyhnout vykořisťování klientů velkými bankami
28. 6. 2005 Ani v Lotyšsku se neplatí bankovní poplatky
28. 6. 2005 Šéfové bank dělají z českých zákazníků idioty - v Británii občan bance neplatí ŽÁDNÉ poplatky Jan  Čulík, Josef  Vít
29. 6. 2005 Divoký odsun
29. 6. 2005 Odsun sudetských Němců byl morálně zcela oprávněný Milan  Valach
29. 6. 2005 Výsměch lidskosti
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.
29. 6. 2005 Znovu o ekonomice a o etice Jindřich  Kalous
29. 6. 2005 Zdá se, že USA nejsou jen hamburgery a Bush... Josef  Provazník
28. 6. 2005 Rozvojové země léčí schizofreniky daleko úspěšněji než Západ
27. 6. 2005 Chěli byste raději bydlet vedle jaderné, anebo větrné elektrárny?
22. 11. 2003 Adresy redakce
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí
8. 6. 2005 Hospodaření OSBL za květen 2005