5. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 10. 2005

V jakési Chimérii

Na politické scéně české zjevně panuje nějaké výjimečné napětí. Takový dojem získává pozorovatel tím, že je informován, zpravidla v přiměřených porcích denně, a to novinami, těmi velkými listy papíru, v nichž mezi levnými barevnými nabídkami z Lídla také prosvítají černobílé zprávy politické. A to televizí, tou čarovnou krabicí, v níž mezi reklamou se vždy najde místo také pro barevné zprávy politické. A to rozhlasem, který nám obrazu nedopřeje, a tak si vystačí jen se slovy, ať už suše vyřčenými nebo nadšenecky artikulovanými.

Ale kdoví, jestli to výjimečné napětí politické je skutečné, nebo je to jen dojem sdělovacích prostředků! Kdyby občané procházeli Sněmovnou jako stanicí metra Můstek, zdali by si tak zjevného napětí skutečně všimli? Kdyby občané, třeba stylově opatření červenou kravatou, jezdili s Buldozerem tu na návštěvu uranových dolů, onde na schůzku třeba se Šrédrem, zdali by to mediálně očividné napětí ihned zaznamenali?

Je takové napětí tedy jen přenosem nepokoje ze sněmovních kuloárů k nám, nebo se přiřazuje k událostem dodatečně, jaksi po cestě? Prodávaly by se vůbec ty noviny a programy včetně reklamy v nich, kdyby nebyly tím všudypřítomným nepokojem prolnuty? Co když ten neklid, svár a spor v nich prostě z definice vždycky být musí, jako musí být ropný olej v multikáře, aby mohla odvézt hromadu listí?

A ještě? Copak vlastně je pro sdělovací prostředky nejzajímavější? Je to minulost, přítomnost nebo budoucnost? Nedochází náhodou k mísení těchto plynoucích veličin, aby výsledná summa silněji přitáhla pozornost? Tím snadno dospějeme k otázce, již francouzský básník Pierre Emmanuel vyslovuje pro jinou dobu a naléhavější souvislosti: A nežijeme snad v jakési Chimérii?

Že se blíží parlamentní volby, to je dosti zjevné, ale to se snad blíží už dávno, aniž by se však ještě nějak zvlášť přiblížily! Za devět měsíců lze počít a donosit dítě, ale sdělovacím prostředkům českým se jeví, jako by každý dnešní úklon politikovy hlavy byl pokýváním nad volebními výsledky. Jako by běžný všední provoz demokratického státu nebyl sám o sobě vzrušujícím vějířem témat a námětů - ono se dělá špatně, tamto dobře, a to sice proto a proto a proč! Nedočteme se téměř o kořenech dnešních jevů, o možných důsledcích dnešních činů, o dnešních projevech minulých pochybení, o příčinách dnešních úspěchů či o tom, nejsou-li vykoupeny něčím, co už zítra budeme postrádat mnohem více, než jak dnes dokážeme odhadovat. Rozvážná úvaha nad dneškem, zodpovědně volená slova, která i v později zažloutlých dnešních novinách budou vypadat stejně vážně, jako se tváří dnes. O tom, že do voleb - jsou-li už dnes vůbec tématem, které bychom měli tak intenzivně prožívat - se může změnit skoro všechno, jako v minulosti už nejednou. O tom, že autorita, pověst a důvěra se vytvářejí pomalu a těžce, avšak našlapují po povrchu kluzkém jako led.

Obraz světa ve sdělovacích prostředcích je oblíbené intelektuální téma; tedy nic nového. Ale ptáte-li se vydavatelů či provozovatelů sdělovacích prostředků, dozvíte se, že čtenář, divák, poslouchač to tak chce. A jak víte, že to chce právě tak, když o jiné schéma téměř nezavadí? Inu, průzkumy říkají, že ....

Jistěže k životu je třeba jísti chléb a píti mléko, ale mění-li tato přírodní nutnost sdělovací prostředky na pouhý obal, v němž se k živému člověku dopravuje reklama, tak je to důvod k zamyšlení, které nutně přesahuje odtažitou intelektuální úvahu. Nebo se jen smíříme s tím, že takhle to na světě prostě chodí?

O včerejšku se dozvídáme hojně útržků a klipů, obrazových sekvencí a jednotlivin. O dnešku to zítra nebude lepší. Francouzský básník v téže básni dále: " .... svůj dech však zastíráme ze strachu, že by jím roztálo mlčení."

článek vychází jako úvodník Literárních novin

                 
Obsah vydání       5. 10. 2005
5. 10. 2005 Britská vláda kriminalizuje pokojné protesty
5. 10. 2005 Proč chce Jaromír Štětina zrušit komunisty? Jan  Čulík
5. 10. 2005 Josef Bouška: "Vy na Západě našemu antikomunismu nikdy nemůžete rozumět" Jan  Čulík
5. 10. 2005 Mea culpa Fabiano  Golgo
5. 10. 2005 Proč by měli mít homosexuálové stejná práva jako ostatní lidé? Fabiano  Golgo
5. 10. 2005 Xenofobie v Britských listech
5. 10. 2005 Post coitum Milan  Ohnisko
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
5. 10. 2005 Budou o Karolině místo odborníků rozhodovat politici? Marta  Pilařová
5. 10. 2005 Michael  Marčák
5. 10. 2005 Chvála podivných teorií... Štefan  Švec
5. 10. 2005 Literárky bez Patočky Štěpán  Kotrba
5. 10. 2005 Miliarda lidí zemře na kouření
5. 10. 2005 Rakousko nezadržitelně rudne Richard  Seemann
5. 10. 2005 Tradice sociálních stran Oskar  Krejčí
5. 10. 2005 Laborem Exercens Jan  Pavel II.
5. 10. 2005 Spodní proudy Igor  Záruba
5. 10. 2005 Romové obviňují mezivládní organizaci ze zatajování informací a netransparentnosti
5. 10. 2005 Sin City -- skvělá forma s podprůměrným obsahem Milan  Černý
5. 10. 2005 V jakési Chimérii Petr  Pospíchal
5. 10. 2005 Francie: Armáda zasáhla proti námořníkům, přístavní dělníci se vzbouřili Petr  Jindra
5. 10. 2005 Nejsem českým intelektuálem, souhlasím s Klausem
5. 10. 2005 Péče o umírající je v ČR nedostatečná Jan  Paul
4. 10. 2005 Bude 21. století ve znamení Asie? František  Mrázek
4. 10. 2005 Opilí bezdomovci v Praze u Anděla? Nemusí to být problém... Jan  Čulík
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce