19. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 10. 2005

Nevím, jak dostat slušné lidi do parlamentu

Ano, je neuvěřitelné, že gang "Rumunů" může pravidelně operovat na místech, které si ke své činnosti v Praze vybere. Když jsem ten článek pana Fabiana Golga četla, skoro se mi nechtělo věřit, že je to možné. Ale proč se tomu vlastně divit?

Proč by v Praze nemohl svoji zlodějskou živnost neomezeně provozovat gang "Rumunů", když již 15 let v Praze svoji zlodějskou živnost může provozovat gang taxikářů. A Pražákům to vůbec nevadí. Kdyby to vadilo, copak by si nevynutili odstranění tohoto neuvěřitelného stavu, této nebetyčné ostudy. Jistě by se spojili a nevolili stále stejné lidi do zastupitelstva města Prahy. Protestovali by proti šéfovi magistrátu, který se sice nechá dobrovolně okrást a dál NIC. Nebo je to tím, že hodně Pražáků má pocit, že přikrádat je normální? Tomu se mi opravdu věřit nechce. Ale kdo ví? Ono se to v tom nahromadění institucí, peněz a pracovních příležitostí tak nějak více ztratí.

Jenomže příklady táhnou. Dokonce i ty negativní.

Je možné, že už 15 let jsou zastupitelé a představitelé města na tom tak špatně, že se nikdo z nich jaksi nemůže, nedokáže přeptat na západ a na jih od Prahy? Jak to mají zorganizované v zemích, kde sednout do taxíku, neznamená totéž jako padnout do loupežnického doupěte? Co dělat, aby se partě zlodějů zabránilo v páchání ostudy, která nepadá jen na ně, ale na celou zem?!

On i náš slavný parlament dělá, co může, aby se ještě nějaký ten čas tak docela nerozsvítilo. Jak jinak si vysvětlit, že se vždy strhne mela, když se má projednat a schválit zákon, na základě kterého, by se měl udělat alespoň trochu pořádek.

Vám připadá normální, že se za víkend u nás na silnici zabije třeba 15 lidí? Mně ne!! A kdo jezdí, na našich silnicích ví, že dojet domů v pořádku stojí pěkné nervy. A když se schvaloval zákon, který měl zvýšit možnost vynutit dodržování předpisů na silnicích, to bylo žvástů, jen aby byl co nejměkčí, co nejméně účinný. Jak se předháněli novináři, i někteří páni poslanci ve starosti o lidská práva. Ti mrtví a jejich rodiny žádná práva nemají?

Tady se nabízí otázka, proč někteří policisté už rezignovali na práci, za kterou berou plat. Není složité si odpovědět. Ryba smrdí od hlavy. Ono to opravdu začíná všechno v tom parlamentu. Nepořádek.

Co si o tom může myslet poctivý mladý člověk, který začíná pracovat. Jak dlouho bude odolávat nástrahám na nějakou levotu, když zjistí, že pro naše zákonodárce je normální přisvojovat si něco, co jim nepatří, jen proto, že si to prostě odhlasovali. A tu ostudu nemohou odstranit, protože by to bylo nesystémové. A tak bezostyšně a trapně a hlavně hloupě hrabou.

Víte, vůbec by mně a věřím, že hodně dalším občanům, nevadilo, kdyby poslanci brali vyšší mzdu, ale ať si ji regulérně schválí, berou ji za práci, pořádnou práci a nejsou tak neuvěřitelně trapní. Je to ostuda.

To je zrovna jako s jejich imunitou. Proč nedokážou, když jsme vstoupili do EU trochu narovnat záda a přestat s touhle šaškárnou. Proč prostě nezačnou u sebe a nejdou příkladem. Proč si neschválí imunitu v rozsahu, která je obvyklá v ostatních státech? Možná, že jsem naivní. Ale ono je to s národem jako s rodinou. Těžko mohu v rodině vychovat poctivé a slušné děti, když sama budu lhát, podvádět, přikrádat a šulit, kdykoliv to půjde. Ne chci-li mít naději na dobrý výsledek, musím jít příkladem.

A ve firmě? Když se šéf firmy fláká, myslíte, že zaměstnanci budou pilně pracovat? Nesmysl. Stejně tak to platí i pro představitele státu, parlament atd.

Já vím, musíme být k nim shovívaví. Ona je tam z velké části sorta lidí, která by se v opravdovém pracovním procesu neuživila. Nic neumí pořádně, jen žvanit, podle toho co jim jejich kluby předepíší. Jak jsou na tom, předvádí pravidelně na televizních obrazovkách. Napadání jeden druhého a žvásty. Je to smutný pohled. Stále čekám, že jim dojde, že tam nejsou proto, aby nadávali jeden druhému, ale aby řešili problémy, které máme. Marně. Občas svitne jiskřička naděje, ale jen svitne.

Myslíte, že to s těmi zloději, kteří okrádají lidi v Praze nesouvisí? Souvisí.

Reakce těch policistů je samozřejmě neomluvitelná, protože berou plat za to, aby dělali svoji práci. Ale je hodně těch, kteří už jsou naprosto otrávení. Protože jsou na tom jako Sysifos. Dělají dokolečka pořád zbytečnou práci. Sepíšou protokol a delikvent odkráčí krást dál, protože škoda není dostatečně velká na vazbu a zalígrování takového delikventa a zloději se jim jen vysmívají. Nebo je to jinak?

Já nevím jak tenhle problém řeší v civilizovaných zemích, ale zajímat by se o to měli jistě páni poslanci, aby upravili zákony a vyhlášky tak, aby to lépe fungovalo. Aby si policajti nepřipadali jak šašci. Nebo si opravdu myslíte, že ostatní lidé na západě jsou lepší než my? To těžko. Prostě musí dodržovat pravidla hry, za jejich nedodržování musí pykat. Tvrdě.

Vzpomeňte, co dělají Němci. Doma dodržují pravidla silničního provozu ani nemrknou. A když přijedou k nám, tak si to užijí. Proč ne, když v naší zemi je vše dovoleno, že? A co trápení příhraničních obcí s převážením odpadků ... Takže v povaze lidí to není, určitě ne všechno. Je to ve vynutitelnosti práva a pořádku.

Jestliže někdo nedodržuje pravidla hry tak, že je nebezpečný svému okolí, měla by společnost přemýšlet o tom, jak jej přesvědčit, že tohle chování je i pro něj nevýhodné. Jestliže se někdo řítí obcí stokilometrovou rychlostí (i více) je nebezpečný a ohrožuje spoluobčany, pak bych myslela, že sebrat mu řidičské oprávnění na určitou dobu nestačí, myslím, že by měl odstavit auto na hlídané parkoviště a za ostrahu pořádně platit. On by jej humor přešel. A pokud by přestupek opakoval, pak to zveřejnit a dát mu dělat nějaké obecně prospěšné práce.

Už vidím jak by se jim chtělo. Měřit rychlost s ukládáním dat automaticky do databáze, aby s tím nikdo nemohl manipulovat. Já myslím, že by to i policajti přivítali, kdyby mohli všem těm svým známým potentátů a potentátíčkům říci, víš, já bych ti hrozně rád pomohl, ale nejde to, k těm datům se prostě nikdo nedostane.

Takže pořádek, to je to kouzelné slovíčko, které nahání strach různým darebákům. Každý pokus o zavedení pořádku u nás, u stále stejných lidí, vyvolá skoro stejnou reakci: "Policistům nelze svěřit pravomoci, protože jsou úplatní, úředníkům nelze svěřit vyšší pravomoci protože jsou úplatní a neschopní, atd." A kdo, že to říká? Nadarmo se neříká, podle sebe soudím tebe. Takže, když slyším pány poslance a novináře jak ochotně děsí lidi, co všechno by se stalo, kdyby kdokoliv dostal pravomoc napravovat ten náš chlívek, tak si říkám, ty budeš asi také pěkný ptáček, když tě nic jiného nenapadne. Oni tím humbukem chrání totiž sebe a spřízněné duše, chrání ty, kteří odmítají respektovat pravidla hry.

Ale jak z toho, nevím. Znám mnoho slušných lidí. Poctivých, chytrých a pracovitých. Takže naději máme. Ale jak dostat šikovné a slušné lidi do parlamentu, aby jich tam bylo víc než teď, to opravdu nevím. A přesto je to nutné, aby se věci začaly napravovat, a občané měli dobrý příklad a naději, že bude líp. Že zloději a darebáci nebudou mít stále navrch.

                 
Obsah vydání       19. 10. 2005
19. 10. 2005 Dny USA a EU -- že by konspirátoři nebyli mimo mísu? Martin J. Kadrman
19. 10. 2005 Saddam Husajn odmítl uznat soud
19. 10. 2005 Napadne Západ vojensky Írán?
19. 10. 2005 Přístup ke zdravotním a jiným informacím Jiří  Jírovec
19. 10. 2005 Boj o "inteligentní design" člověčenstva se obrací k americké ústavě
19. 10. 2005 To jsou ony Tomáš  Koloc
19. 10. 2005 Hitlerovi "čestní árijci" Richard  Seemann
19. 10. 2005 Nevím, jak dostat slušné lidi do parlamentu Dagmar  Seibertová
19. 10. 2005 Václav Havel slíbil překvapení ve volbách, Britské listy ho odhalily předem Štěpán  Kotrba
27. 10. 2005
19. 10. 2005 Nestydatost nezná mezí Jan  Polívka
19. 10. 2005 Jak to, že se protestuje proti protekci teprve před volbami? Jan  Paul
18. 10. 2005 Obsah zdravotnické dokumentace je věcný, ne hodnotící Petr  Wagner
19. 10. 2005 Nový seriál BBC o starém Římě je příliš šokující pro Italy
31. 10. 2005
19. 10. 2005 Padající hrušky, ministři a pacienti Štěpán  Kotrba
19. 10. 2005 Salón kritického myšlení
19. 10. 2005 Varhanní koncert - Bach u sv. Klimenta v interpretaci Ireny Kosíkové
19. 10. 2005 Je socialismus vědecký, nebo surrealistický?
25. 10. 2005
18. 10. 2005 Nesouhlasím se zákonem o rozhlasových a televizních poplatcích
18. 10. 2005 Život v Severní Koreji -- bída, hlad a státní represe
18. 10. 2005 Ve středu začne proces se Saddámem Husajnem - Iráčany to nezajímá
18. 10. 2005 Být homosexuál je jako obskočit kandelábr Irena  Ryšánková
18. 10. 2005 Český rozhlas nebude prozatím vybírat za počítače připojené k internetu
18. 10. 2005 Jak velký klobouk má premiér? Oldřich  Průša
18. 10. 2005 Slova smutku nad ukořistěným městem Radek  Mikula
18. 10. 2005 Copyright se stal nástrojem, jímž obří publikační firmy ovládají své trhy
18. 10. 2005 Díky, Fabiano Golgo, udělejme něco společně!
17. 10. 2005 Jak neprohrát volby a udržet se ve vládě Radek  Vogl
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce