8. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 11. 2005

Kam se dívá Evropská unie?

Ještě jednou k Česku, Evropě a světu

Nejdříve několik pokorných vyznání, pokud ovšem čtenáře zajímají. Pokud ne, může tento odstavec přehlédnout: Jsem opravdu rád, že po nástupu Jiřího Paroubka do čela české vlády se výrazně zmenšují šance ODS na volební vítězství 2006. Jsem opravdu rád z až nepochopitelně dobrých hospodářských výsledků ČR, ještě k tomu v době, kdy její vládu kontroluje strana, jíž jsem členem a když evropské hospodářské mocnosti zápasí s problémy. Rád bych, aby tento trend vytrval až do voleb a po nich. Proto kritizuji předsedu české vlády za vyjádření a postoje, kterými nepochybně krátkodobě získává sympatie velké části veřejnosti a menší části médií. Nerad bych, aby je do voleb zase ztratil. S ním by je totiž nejspíš ztratila i sociální demokracie A co pak, na další čtyři roky a možná více?

Jsem sociálně cítící demokrat a myslím to upřímně!

Domnívám se, že poradci předsedy vlády pro styk s veřejností ho neuvěřitelně rychle naučili zbavit se dřívější nejistoty a vystupovat s rozhodností až přehnanou. Zbavil se dřívějšího 'myslím` v každé větě. Nyní začíná většinu vět slovy 'já jsem` téměř i tam, kde v češtině je podmět zamlčený. To lidem, obzvláště po dosavadních zkušenostech z velmi přízemní demokracie, vyhovuje. Touží konečně po silném a 'razantním` vůdci, který ví, co chce a jak toho dosáhnout. Alespoň na čas po tom touží. Nejsem si ale jist, zda pan předseda vlády opravdu ví co chce a jak to dosáhne. Znejišťuje mne čím dál víc i obsah a frekvence jeho poselství k nám.

Zhruba před týdnem jsem pro Britské listy napsal text v souvislosti se slovními  manévry politiků z členských zemí Evropské unie (EU) před neformální vrcholnou schůzkou v Hampton Parku u Londýna a s diskusemi v rámci Světové obchodní organizace k otázkám nadhozeným na jednáních v Doha. Kritizoval jsem v něm mimo jiné i část českých politiků a médií proto, že nás o těchto, pro naši budoucnost důležitých věcech, buď neinformují vůbec, nebo nás dokonce ve vlastním zájmu matou. Uplynulou sobotu ovšem uveřejnil pan Paroubek svou verzi schůzky v Hampton Parku v deníku Právo pod titulkem Evropská unie se dívá do budoucna. Text je bohužel další dezinformací.

Nevím, zda šéfové vlád v Londýně vycházeli z materiálu předloženého předsedou Evropské komise (EK) Barrosem, jak tvrdí pan Paroubek. Vím ale, že témata vzdělání, výzkum, energetická politika, globální bezpečnost a migrace nastolil britský premiér Blair naposledy na jednání 26. 11. ve Štrasburku. Předseda české vlády nám také píše, že o těchto tématech budou v Česku diskutovat nejlepší mozky země a že s tím také souvisí informování veřejnosti. Nemám vůbec pocit, že bych patřil k 'nejlepším mozkům této země`, přál bych nám všem ale, abychom byli opravdu věcně a pravdivě informováni. Nejen o těchto otázkách, ale o všech, které se naši přítomnosti a budoucnosti týkají. Bojím se, že nebudeme. Od politiků opozice se totiž pravdu sotva dovíme. A předseda české vlády mění bohužel názory na současnost a budoucnost EU podle toho, s kým právě mluví.

Nemíním zde pokračovat v jeho seznamu, o čem všem poučil pány Chiraca, Schrödera, Perssona, Blaira, Barrosa a další. Kdo chce, si to může v jeho textu přečíst sám. Namísto toho zde ocituji něco z myšlenek, které v Londýnských Finantial Times (FT) právě před týdnem vyjádřil o schůzce v Hampton Parku jeden z předních komentátorů novin Wolfgang Munchau.. Konstatuje, že na nastolenou otázku o tom, jaký vliv bude mít globalizace na evropské hospodářství, přítomní vůdcové evropských zemí nedali odpověď, z čehož vyvozuje dvě věci: Evropské politické elity nemají ponětí jak se ke globalizaci postavit a instituce EU nejsou místem, kde se problém vyřeší.

Stará Evropa

Ve Francii je podle komentátora FT konsenzus o tom, že globalizace je hrozba. Proto Francouzi v referendu odmítli návrh Evropské ústavy a proto prezident Chirac zuby-nehty brání Společnou zemědělskou politiku, její dotace a cla. To je možná dobré pro zemědělce, především ve Francii, není to ale dobré pro Evropu a hlavně -- pro chudé země světa. Němci, největší přispěvatelé do rozpočtu EU, vidí prý globalizaci jako problém soutěživosti, proto chtějí snižovat mzdy a jsou ochotni přijmout dlouhodobou depresi aby si udrželi průmyslovou základnu Za stanovisko Evropské komise považuje komentátor FT 'první velkou myšlenku` jejího předsedy Barrosa, kterou nazývá 'Fond morálního hazardu`.Podle tohoto názoru se mají z navrženého Fondu vyplácet zaměstnancům peníze, pokud přijdou o práci v důsledku globalizace. Z toho pisatel vyvozuje, že Fond zajistí peníze pro ty, kdo dostanou výpověď například od Hewlett Packard-u, nikoli ale třebas pro řidiče autobusu, kteří se ocitnou na ulici. Munchau pak píše, že EU je příliš velká a rozdělená v zájmech než aby mohla řešit problémy globalizace. To by, podle něj, mělo být úkolem pro národní vlády a pro eurozónu. V Německu by to, například, chtělo uvědomit si, že budoucnost není v nekonečné výrobě středně velkých aut; Francie by si měla umět představit, že život půjde dál i po Společné zemědělské politice. Obecně by členské vlády měly hledat a prosadit správnou kombinaci flexibility a bezpečnostních opatření, potřebnou v éře globalizace. Taková kombinace je v různých zemích různá. Eurozóna by prostřednictvím koordinace mezi svými členskými státy měla zlepšit přizpůsobivost své makroekonomické politiky. A co ji, nakonec, k tomu donutí? Podle Wolfganga Munchaua -- globalizace. Člověk nemusí s autorem ve všem souhlasit, musí ale uznat, že se od něj o problémech Evropské unie -- a teda i našich -- dozvěděl podstatně více, než z textu předsedy české vlády.

Na závěr obdoba vtipu, který si pisatel článku přetlumočil do svého titulku v němž říká že peklo je, když Evropa diskutuje o globalizaci.: To kdysi v 60-tých letech minulého století britský žurnalista David Frost (termín moderátor tenkrát ještě neexistoval a dnes se stejně nepoužívá pro žurnalisty ale pro kdejakou naparáděnou holku nebo kluka) v jednom ze svých programů přirovnal peklo k místu, kde Němci jsou policajty, Řekové politiky, kuchyně je anglická, jazykem je holandština a Švédové mají na starosti zábavu. Nedivím se, že kdekdo dnes za starou Evropou pociťuje nostalgii.

                 
Obsah vydání       8. 11. 2005
8. 11. 2005 Co si počít ve Francii
8. 11. 2005 The Times: Příčinou násilí ve Francii je nezaměstnanost
8. 11. 2005 The Times: Francie diskriminuje své menšiny
8. 11. 2005 "Západ je dokonalý a Francii ohrožují teroristé" Jan  Čulík
8. 11. 2005 Daily Telegraph: Rozdělená Francie
8. 11. 2005 Francie je na pranýři
8. 11. 2005 Motivace násilí ve Francii není ani politická, ani náboženská
8. 11. 2005 Vyhlásí Francie výjimečný stav? Simone  Radačičová
8. 11. 2005 Paříž hoří Josef  Vít
7. 11. 2005 Francouzští vzbouřenci: "Přestaňte nám tykat!"
8. 11. 2005 Jaké jsou kořeny násilí ve Francii a proč se tak rychle šíří ? Lucie  Doleželová
8. 11. 2005 Co budoucí děti Ukrajinců? Milan  Daniel
8. 11. 2005 Gorily: nikdy jsme nepředstíraly, že nejsme nahé Karel  Moudrý
8. 11. 2005 Michael  Marčák
8. 11. 2005 Reality show Odhalení: premiéra na ČT 24 na pozadí bojující Francie Štěpán  Kotrba
8. 11. 2005 Kam se dívá Evropská unie? Egon T. Lánský
8. 11. 2005 Zmateni hlasy znalců Petr  Pospíchal
8. 11. 2005 Michael  Marčák
8. 11. 2005 Až budou zdroje, rádi najmeme a zaplatíme personál Ivan  David
8. 11. 2005 Generál Jan Babinec (1917 - 2005) Jaroslav  Čvančara
7. 11. 2005 Pozor na komunistický omyl! Michal  Rusek
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
7. 11. 2005 Sněm České advokátní komory za nezájmu široké advokátní obce Aleš  Uhlíř
7. 11. 2005 Krutá zima Jindřich  Kalous
4. 11. 2005 Odtikávání mesaliance, když kapitál uzavírá mocenské sňatky z rozumu s lumpenproletariátem Jaroslav  Čejka
7. 11. 2005 Čekání na romskou Hirsi Ali Pavel  Pečínka
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2005 Kam se dívá Evropská unie? Egon T. Lánský
2. 11. 2005 Quo vadis, Evropo Oskar  Krejčí
24. 10. 2005 Je Evropská unie před zánikem?   
31. 8. 2005 Václav Klaus: Evropa musí odmítnout pojem evropského občanství   
24. 6. 2005 Blair: "Je načase, aby se Evropa probudila"   
23. 6. 2005 Britský ministr financí požaduje reformy, aby se EU vyrovnala Číně   
13. 6. 2005 Euro a suverenita Přemysl  Janýr
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach