12. 12. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 12. 2005

REAKCE MINISTRA ŠKROMACHA

Příběh detektivní na pokračování

Četl jsem nedávno paměti stařičkého soudce. Snad fiktivní, snad opřeny o skutečné paměti skutečného doktora práv. Přetaveny alchymisticky do literatury bloudí v onom věčném, leč už navěky stvořeném kruhu básně a pravdy, z nichž se ovšem skládá naše vědomí vlastní existence. Útvaru sdostatek záhadného a tajemného, aby se stal předmětem našeho vlastního zájmu.

Řečeno jednodušeji parafrází bonmotu Jana Wericha -- život máme jen jeden a nezbývá nám, než žít jej od začátku do konce.

Od začátku do konce, alespoň nahlíženo z mé perspektivy člověka pokaždé potěší, když se přihodí v dobách, tradičně vymknutých z kloubů, jak nás ohleduplně upozornil jistý dánský princ Hamlet, něco, co nás dokáže příjemně překvapit. Jak praví zmíněný stařičký doktor práv: "Celý život jsem si myslel, že mě už nic nepřekvapí, ale..."

A s tím mottem soudce prochází kdesi v klidném ústraní procesy, které vedl. Sám sobě žalobcem i předsedou senátu. Sám sobě obžalovaným.Sám sobě soudcem. Vyčítá si jen jedno: že propustil na svobodu budoucího Hitlerova jasnovidce, neboť kdyby jej byl býval odsoudil, nebyl by se býval pouťový šarlatán setkal s pozdějším psychopatickým masovým vrahem a možná by bývalo bylo všechno jinak.

V literatuře možná, v životě kondicionál neplatí. Z prostého důvodu: žena nemůže být částečně těhotná.

Však neběží ani tak o platnost či neodvolatelnost našich činů nebo zločinů a trestu za ně, neběží ani tak o nepoměřitelnost činů dobrých a jejich, možná, snad, budoucích odměn, ale o to, že každý z nás vede ten věčný proces sám se sebou a nad sebou a kupodivu, to co bývá podstatné je čin, který se odehraje ve jménu nezištnosti. Mimo věčné rubriky -- má dáti a dal.

V malé kavárně na Starém Městě jsem vyslechl příběh, jak jsem psal, "paní profesorky", kterou pronásleduje ani ne tak osud jako spíše administrativa, kdo ví, snad jen jeden řehtající úřední šiml a ten spojen s nepraktičností oběti, může způsobovat od drobných lapálií až po životní tragedie ledacos.

Vyšlo slunce a noviny, což bývá neklamnou známkou novosti počínajícího dne, vyšly Britské listy s článkem "o paní profesorce a její cause," ve věci běhu světa i vesmíru příběh přiměřeně ztracený.

Leč zazvonil telefon a ozval se klasicky dívčí hlas, který pravil, že je Štěpánka Mikešová, což se dobře pamatuje, protože je to jako ten kocour Mikeš. A hlas pravil, že kromě toho že je hlas, je také jeho majitelka tiskovou mluvčí ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, jehož znám, jako většina z nás, jen z televizní obrazovky a novin.

A napsali mi posléze i čtenáři Britských listů, má-li ta paní profesorka také jméno a adresu? Odpověděl jsme jim popravdě, jediným slovem : "Má. Se srdečnými pozdravy Váš..."

A tím se celý příběh z kavárny Zlatá ulička, která je na Starém Městě a jmenuje se tak, protože se tak jmenuje, a nikdo neví proč a všichni si myslí, že je na Hradě, což je v tomto případě podobné, jako by si mysleli, že Hrad je u Zlaté uličky na Starém městě, ale ono je to jedno.

Bylo to cosi podobného, jako když se mě dvě německé turistky zeptaly vloni na Staroměstském náměstí, kde leží náměstí Václavské, a když zjistily, že si můžeme povídat jejich řečí, zeptaly se, proč tam ten pán (má informace: Mistr Jan Hus), má pomník. Když jsem řekl, že nám toho pána v jejich Kostnici upálili a bratr Žižka se musel po mnoho let musel zabývat rozháněním křižáckých výprav, zatímco mohl dělat něco užitečnějšího, například popíjet medovinu v rozmanitých Zlatých uličkách, pokývaly uznale hlavou. Ujistil jsem je, že Jan Pavel II. se s Mistrem Janem i s námi už za celý Vatikán porovnal a to se jim líbilo a považovaly všechno -- od křižáckých výprav až po Jana Pavla II. - za definitivní ukončení křižáckých válek - a zeptaly se, naprosto nesmyslně v celém kontextu historické debaty, kde má pomník Alexander Dubček? Řekl jsem popravdě, že nevím, a dámy se mne zcela vážně zeptaly, jako bych byl primátor hlavního města nebo kdo, proč nepostavíme kamenného Alexandra Dubčeka vedle Mistra Jana?

Odpustil jsem si poznámku, že oni také nemají v Německu sousoší "Helmuth Kohl a král Artuš debatují o přitažlivé budoucnosti Evropské unie" - a pokrčil jsem mezinárodně rameny. I s tím se dámy spokojily a odkráčely hledat Václavské náměstí, kde jak předpokládám, se prvního člověka mocného němčiny vyptaly, proč za sv. Václava neposadíme Josefa Jungmanna z nedalekého náměstí, když je na koni ještě místo - a do křesla buditele by mohl přijít Vodník s Rusalkou a ještě bychom ušetřili.

Mezinárodně-historická odbočka ovšem směřuje k předpokládanému původnímu závěru.

S postiženou dámou, která má skutečně jméno i adresu, jsem už mluvil, máme se sejít, ministr práce a sociálních věcí projevil zájem, který v tomto smyslu ani zdaleka nemá v popisu práce, Britské listy mohou být spokojeny, že je čtou ministři i prostí občané a já se ve dnech budoucích budu věnovat nikoli básni a pravdě, nýbrž realitě.

Sociální nespravedlnosti, případ od případu, nemůže vyřešit žádný ministr světa. Může ovšem způsobit to, že případ vyňatý z běžné agendy běžné lhostejnosti celosvětové papírové války, se může stát svým způsobem precedenčním a to především na poli tak poeticky křehkém, jakým je důvěra "těch malých dole" k "těm velkým tam nahoře."

                 
Obsah vydání       12. 12. 2005
12. 12. 2005 Presumpce viny Radovana K. Filip  Sklenář
12. 12. 2005 MI6 a CIA "poslaly studenta do Maroka na mučení"
12. 12. 2005 Střela, která nikoho nezasáhne Štefan  Švec
12. 12. 2005 Kdo křičí, je populární Bohumil  Kartous
12. 12. 2005 Hyundai: cui bono? Boris  Cvek
12. 12. 2005 Nedělní TV debata: politikové nehorázně slibují a sebejistě tvrdí cokoliv Michal  Rusek
16. 12. 2005 Kompletní Johann Sebastian v rozhlase
12. 12. 2005 Křesťanská oslava Vánoc
12. 12. 2005 Narnie zosobňuje všechno, co je odporné na náboženství
12. 12. 2005 Pro bezdomovce nedělá nikdo nic
12. 12. 2005 Příběh detektivní na pokračování Karel  Moudrý
12. 12. 2005 Tajné lety CIA: nejasnosti přetrvávají Simone  Radačičová
12. 12. 2005 Unavení mocí - zachraňme je Václav  Dušek
9. 12. 2005 O branách paměti aneb Zeď svatého Johna Alex  Koenigsmark
12. 12. 2005 Proč si nevážím Britských listů Josef  Bouška
10. 12. 2005 Pro supermarket však jedná magistrát rychle! Vladimír  Mikuša
9. 12. 2005 Další chodec sražen na přechodu smrti přes Vídeňskou ulici
10. 12. 2005 V Montrealu bylo dosaženo dohody o prodloužení smlouvy z Kjóta
9. 12. 2005 Podporovat je i proti jejich vůli? Oldřich  Průša
12. 12. 2005 Omluva Milan  Daniel
9. 12. 2005 O mičurinské "biologii" v Československu Pavel  Paleček, Valerij  Sojfer, Michael  Štorek
22. 11. 2003 Adresy redakce
11. 12. 2005 Hospodaření OSBL za listopad 2005