14. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Volby v Peru
14. 4. 2006

ANALÝZA PERUÁNSKÝCH VOLEB

Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice

Ve dnech 8. -- 9. dubna 2006 se v jihoamerickém Peru uskutečnily další ostře sledované prezidentské volby na tomto kontinentě.

Ty se, jak již se stalo pravidlem, stávají "černou můru" pro nadnárodní společnosti a Spojené státy. Oba favorité prezidentských voleb v Peru odmítají diskutovat o FTA se stávajícím prezidentem Alejandrem Toledem Manriquem, který s USA dohodu podepsal. Trend, který odstartoval svým vítězstvím v roce 1999 venezuelský prezident Hugo Chávez, pokračoval vítězstvím bolivijského prezidenta Evo Moralese a brazilského Luly da Silva, nachází své pokračovatele.

Levicový favorit peruánských voleb, bývalý plukovník Ollanta Humala Tasso, Unión por el Perú, který vedl neúspěšný pokus o převrat proti bývalému prezidentovi Alberto Fujimorimu, dnes slibuje "revoluci chudých" postátněním ekonomiky a zrušení zóny "volného obchodu" s USA. Podporuje celolatinskoamerickou ekonomickou dohodu ALBA. A s tímto programem vítězí.

Ve hře jsou - mimo postu prezidenta - funkce dvou viceprezidentů a pět peruánských členů spolu s 10 náhradníky Andského parlamentu pro volební období 2006 - 2011, zároveň se volí 120 kongresmanů v 25 volebních obvodech. Podmínkou vítězství v prezidentských volbách je nadpoloviční výsledek, jinak se musí konat druhé kolo voleb na začátku května.

Volby v Peru - Ollanta Humala TassoPodle 85,467 % hlasů, doposud sečtených do 14. 4. 2006 15:33 z 16 494 906 oprávněných voličů v prezidentské části voleb dostal prozatím Ollanta Humala Tasso, 43, Unión por el Perú, 3 447 598 platných hlasů (30,940 %). Proti němu stál někdejší prezident, sociální demokrat Alan García Pérez, Partido Aprista Peruano (2 721 144 platných hlasů, 24,420 %). Další protikandidátkou je žena. V peruánských poměrech věc značně exotická. Představitelku konzervativců, pravicovou právničku Lourdes Flores Nano, 46, Unidad Nacional, podporuje 23,464 % voličů (2 614 545 platných hlasů). A jen ona podporuje dohodu FTA s USA. Kandidáti Martha Chávez Cossio, Alianza por el Futuro (831 070 hlasů, 7,458 %), Valentín Paniagua Corazao, Frente de Centro (640 041 hlasů, 5,744%), Humberto Lay Sun, Restauración Nacional ( 482 694 hlasů, 4,332 %) a dalších 14 kandidátů, kteří získali méně než jedno procento, tak vypadávají ze hry. Pikantní je, že Javier Diez Canseco z Partido Socialista získal jen 0,496 %...

Doposud bylo sečteno 1 543 196 čistých a 350 588 neplatných hlasovacích lístků, vyjadřujících tak většinou protest vůči peruánskému volebnímu systému, kde je volba povinná pod pokutou 136 soles (asi 41 dolarů), což je přibližně čtvrtina roční minimální mzdy.

Obdobné procentní výsledky pak jsou zaznamenány v kongresové části voleb. Nicméně, volební "absentérství" ze zvýšilo, když tolik občanů platně nehlasovalo pro žádného kandidáta. Reprezentují 14 procent oprávněných voličů. Politická strana musí vyhrát minimálně pět míst ve dvou volebních obvodech nebo 4% celostátních platných hlasů, aby byl reprezentována v kongresu.

Podle předběžných odhadů by rozdělení křesel v kongresu mohlo vypadat takto: UPP 42 (Ollanta Humala), APRA 38 (Alan Garcia) , UN 17 (Lourdes Flores), AF 13 (Alianza por el Futuro, nástupci Alberta Fujimori), FC 5 (Frente de Centro), PP 3 (Peru Posible, vládnoucí strana).

Vládnoucí strana klesla z 45 křesel na 3. To je debakl. UN má stejnou reprezentaci jako dříve: 17 míst. APRA se stala rozhodující stranou. Je to jediná strana, která by mohla ustanovit povolební koalici vlevo (s UPP) nebo vpravo (s UPP). Alianza por el Futuro zvýšila svůj podíl křesel z 3 na 13. Oni jsou předpokládanou silou a budou mít jeden hlavní cíl: připomenout Alberta Fujimoriho. Jedním z největších vítězů v této formaci je Fujimoriova dcera, Keiko.

V roce 1992, po dvou letech v úřadě, prezident Alberto Kenyo Fujimori (Změna 90-Nová většina- C90/NM) provedl převrat proti vlastní vládě, vymohl si diktátorské pravomoci, rozpustil parlament a pozastavil platnost ústavy. Za doby jeho vlády komando Revolučního hnutí Túpaka Amarua (MRTA) déle než tři měsíce zadržovalo v limské rezidenci japonského velvyslance 72 rukojmích. Po útoku speciálních jednotek byli všichni únosci zabiti. Tři Peruánci ze čtyř se domnívali, že měl prezident přistoupit na požadavky únosců. V roce 2000 proběhly nové prezidentské volby, Fujimori musel odstoupit.

Koalice UPP-AF by prospěla Humalovi tím, že přenese blíž k legislativní většině a sníží jeho závislost na APRA nebo jiných stranách. Zatím ale myšlenka na nějaký druh dohody mezi oběma stranami provokuje ostře negativní reakce uvnitř obou táborů. Není divu, je před druhým kolem voleb a o koalicích se vyjednává po volbách. Takže namísto vyvážené koalice blíže středu bude snaha o levicový blok. Druhou neznámou je hlasování voličů v zahraničí. Těch bylo celkem 458 000 a 250 000 jich hlasovalo. Sečteni budou až na poslední chvíli.

Kapitálový trh vypadá prozatím stabilizovaně - investoři počítjí s povolebním zmírněním radikální rétoriky a s vlivem Lourdes Flores, která je silným stoupencem dohody o volném trhu se Spojenými státy - FTA. Prezident Toledo se snažil, aby dohoda FTA s USA byla schválena na zasedání kongresu. Jak to ale prozatím vypadá, marně. Odmítají to oba favorité voleb.

Elecciones Presidenciales, Congresales y de Parlamento Andino Peru 2006 ZDE

Pokud se potvrdí tyto předběžné výsledky a nikdo z prezidentských kandidátů neobdrží nadpoloviční většinu, rozhodne o příštím peruánském prezidentovi druhé kolo. V něm by se 7. května utkali dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, nejspíše Ollanta Humala a Alan García. Definitivní oficiální výsledky budou známy do 20 dnů.

Bushova administrativa nedokázala rozpoznat zvýšenou touhu Latinské Ameriky po politické nezávislosti a sociálně-ekonomické spravedlnosti. A nedokázala si přiznat, že politika "volného trhu" zhoršila již tak špatnou životní úroveň v oblasti.

Zděšení americké vlády či nadnárodních společností se nelze divit. Humalu nazývají "nacionalistou". Jen proto, že by dal peruánské zájmy před příkazy Washingtonu. Nově zvolení levicoví prezidenti se jim totiž ve snaze zlepšit materiální a finanční zabezpečení "svého" obyvatelstva snaží sáhnout na jejich zisky a zbrzdit také drancování latinskoamerické přírody. Z více než půl miliardy Latinoameričanů jich totiž sto miliónů musí vystačit s méně než dolarem na den! Podle Zprávy OSN o lidském rozvoji za rok 2005 je nerovnost v příjmech v Latinské Americe srovnatelná jen se subsaharskou Afrikou. Nelení však ani nadnárodní společnosti. S pomocí  silové diplomacie USA a dalších zemí a s  pomocí místního, většnou pravicovově orientovanéh tisku útočí na nové vlády jednotlich zemí a různými způsoby se proti demokraticky zvoleným vládám snaží vytovřit opoziční frontu z řad domácího obyvatelstva.

Většina se však zatím kampaní zviklat nedala. Ve většině zemí do nástupu nových "rudých" prezidentů neznali nic podobného, jako sociální dávky nebo důchody. Mezi obyvatelstvem byla vysoká negramotnost, lékařská péče byla na velmi nízké úrovni, hospodářství stagnovalo či zaznamenávalo nepatrný růst. Země se nemohly rozvíjet.

A nyní? Díky penězům získaným např. zavedením regulace některých cen a znárodněním vodovodů a kanalizací (Argentina), nebo zvýšením daně cizím ropným firmám a vymáháním jejich daňových nedoplatků a částečným znárodňováním nebo vytvářením společných podniků (Venezuela) se podařilo již mnoho. Brazilský prezident Lula zavedl nový příspěvek pro 8,5 miliónu Brazilců. Uruguayský Tabaro Vázquez vyhradil 200 milionů dolarů na boj proti hladu, začala být vyplácena podpora ve výši 50 dolarů měsíčně rodinám žijícím v extrémní chudobě a připraveny jsou i další sociální programy. A to je jen začátek...

Nejdále se podařilo zajít vládě prezidenta Cháveze. Té se za více než šest let vlády podařilo, i přes silnou opozici, snížit dětskou úmrtnost z 21,4 promile na 16,7 promile (16 zemřelých do 1 roku na 1000 narozených dětí. Mortalita dětí do 1 roku činí ve státech EU 5,2 na 1000 narozených dětí, na rozdíl od roku 1980, kdy se hodnota pohybovala na 12,4/1000. Pro srovnání - Japonsko uvádí 4,1/1000, USA 6,4/1000 v Číně činí úmrtnost již 45,5/1 000, v Indii pak dokonce 63,1/1000. "Nejbezpečnější" zemí pro narození dítěte je Švédsko - 3,5/1000), vymýtit vysokou negramotnost a např. index chudoby snížit ze 48 % (1998) na 37 % a předpokládá se, že chudoba bude plně odstraněna do roku 2021. Hospodářský růst dosahoval na konci loňského roku 9,4 %.

Latinskoameričtí politici dali najevo odpor vůči plánu amerického prezidenta George Bushe na celoamerickou zónu volného obchodu (ALCA) jeho nahrazením Bolívarovskou alternativou integračních dohod (ALBA), kterou prosadil venezuelský prezident Hugo Chavéz. Další společnou akcí je energetické zajištění regionu. Společný plynovod by měl vést z Venezuely, přes Brazílii a Uruguay až do argentinské Patagonie. Osm tisíc kilometrů dlouhá stavba, jejíž cena je odhadována na dvacet miliard dolarů, by měla do sedmi let spojit venezuelský přístav Puerto Ordaz s patagonským Neuquenem.

I národní plodina - koka patří k hlavním tématům peruánských prezidentských voleb. Všichni tři hlavní kandidáti se shodli v tom, že násilné ničení kokových platnáží, které prosazují Američané, není možné.

Možná až Bushova administrace skončí, Spojené státy budou nakonec nuceny uvědomit si potřebu přehodnocení americké politiky na kontinentu a považovat své sousedy jako partnery, oprávněné k jejich vlastní politické volbě.

Jestliže to naudělají, , Spojené státy budou stát před rizikem zvýšené izolace a zmenšujícím se vlivem v Latinské Americe. Jejich roli ekonomického partnera hravě nahradí Čína, Japonsko, Kanada a Evropská unie. A to je příležitost i pro Českou republiku.

V roce 2003 zrušilo Peru pro turisty z ČR vízovou povinnost. Pivovar za téměř sedm milionů dolarů (asi 175 milionů korun) dodá do Peru česká společnost DIO. Peru má zákon podporující free software, existuje zde potenciál pro rozvoj spolupráce v oblasti hi-tech. Česko do Peru vyváží elektrická generátorová soustrojí, kolejnice, potrubí, pletací a prošívací stroje, sklo, pistole. Rozvíjí se cestovní ruch a země Inků láká české turisty, odchované Zamarovským.

Český premiér Jiří Paroubek vyzdvihl při své návštěvě hospodářské úspěchy brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy, který jej přijal ve svém paláci v metropoli Brasílii, a připomněl, že Brazílie dokázala v posledních letech zkrotit vysokou inflaci v řádech set procent. Paroubek zdůraznil, že podporuje úsilí Brazílie o získání statusu stálého člena Rady bezpečnosti OSN. Navázat na tradici společných podniků na výrobu cementu v Brazílii a podílet se na budoucí produkci biopaliv, tramvají či rodinných pivovarů v Brazílii má zájem český stát i soukromé firmy.

Česká republika se rozhodla hledat v Latinské americe partnerství a trhy, které kdysi opustila, a to je dobře.

Peru - CIA Factbook - v angličtině ZDE

Peru - volby 2006, Wikipedia - v angličtině ZDE

Média

Adonde ZDE
Agencia Peru ZDE
Correo ZDE
El Comercio ZDE
El Peruano ZDE
Expreso ZDE
La Primera ZDE
La Republica ZDE
Peru 21 ZDE
Gato Encerrado ZDE

Kandidáti

Ollanta Humala ZDE
Alan García ZDE
Lourdes Flores ZDE
Valentin Paniagua ZDE
Martha Chávez ZDE
Peter Koechlin ZDE
Jaime Salinas ZDE

Politické koalice

Alianza por el Futuro ZDE
Concertacion Descentralista ZDE
Frente Amplio de Izquierda ZDE
Unidad Nacional ZDE

Politické strany

Accion Popular ZDE
Con Fuerza Peru ZDE
Coordinadora Nacional de Independientes ZDE
Justicia Nacional ZDE
Movimiento Independiente Nueva Generación ZDE
Movimiento Nueva Izquierda ZDE
Partido Aprista Peruano ZDE
Partido Nacionalista Peruano ZDE
Partido Popular Cristiano ZDE
Partido por la Democracia Social ZDE
Partido Socialista ZDE
Peru Posible ZDE
Solidaridad Nacional ZDE
Somos Peru ZDE
Union por el Peru ZDE
Fuerza Democrática ZDE
                 
Obsah vydání       14. 4. 2006
16. 4. 2006 Předvolební...
17. 4. 2006 Proč budu volit ODS
17. 4. 2006 ODS a rovnost příležitostí? Josef  Vít
17. 4. 2006 Palestinský sebevražedný atentát usmrtil šest osob
16. 4. 2006 Královna v osmdesáti -- protilátka proti naší hlouposti, posedlé mládím
17. 4. 2006 Dá se žít z 880 Kč měsíčně?
15. 4. 2006 Britská vojska se účastnila simulované invaze do Íránu
15. 4. 2006 Rumsfeld se "telefonicky podílel na týrání v zálivu Guantánamo"
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování
14. 4. 2006 Britský vojenský lékař odsouzen do vězení
14. 4. 2006 Američtí generálové požadují, aby Rumsfeld odstoupil
14. 4. 2006 Papež odsoudí genetiky, "kteří si hrají na Pánaboha"
17. 4. 2006 Zemřel bývalý diplomat Rudolf Slánský
14. 4. 2006 Monoteismus není totalitní Pavel  Urban
15. 4. 2006 Nejsem zamindrákovaný levičák
14. 4. 2006 Vrchní soud potvrdil osm let vězení pro Karla Srbu Štěpán  Kotrba
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
14. 4. 2006 Tragická Lincolnova smrt
14. 4. 2006 Jaderné humanitární bombardování? Karel  Dolejší
14. 4. 2006 Den zrady... Ladislav  Žák
14. 4. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
14. 4. 2006 Vzestup kapitalismu pohromy Naomi  Klein
14. 4. 2006 Porno se lvem a orlicí Filip  Rožánek
14. 4. 2006 Kdo má židli, bydlí František  Beneš
14. 4. 2006 Co si myslí politikové o bankovních poplatcích?
14. 4. 2006 Zelení se zelení Jan Bohuslav Akláb
14. 4. 2006 Londýnská policie zatkla bývalého vládního poradce
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
14. 4. 2006 WTO: Co přinese konec dubna v liberalizaci obchodu s průmyslovými výrobky? Ludmila  Štěrbová
14. 4. 2006 Pravo-levé zmatení jazyka Vladimíra Al-Maliki Levá
14. 4. 2006 "One on One" s Janem Čulíkem
14. 4. 2006 RRTV jednala o televizním "hlasování" esemeskami
14. 4. 2006 Jakou řečí k nám mluví Bůh? Jan  Paul
14. 4. 2006 Krize německého zdravotnictví se prohlubuje Richard  Seemann
14. 4. 2006 V ČRo7 si myslí, že stát peníze pumpuje Štěpán  Kotrba
14. 4. 2006 Média a virtuální realita Rudolf  Převrátil
14. 4. 2006 Modrá šance pro ČR
14. 4. 2006 Mozek a učení František  Augusta
14. 4. 2006 4. evropské sociální fórum se bude ve dnech 3.- 7.května 2006 konat v Athénách
13. 4. 2006 Írán není extremistickou zemí, nenuťme ho k extremismu!
13. 4. 2006 Automobil jako hořící klec Pavel  Pečínka
13. 4. 2006 Osud letu United 93...
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda
12. 4. 2006 Revolta či virtuální existence? Petr  Sak
12. 4. 2006 Zelení proti velké čtyřce Oskar  Krejčí
13. 4. 2006 Půlkulaté narozeniny souboru Krepsko Lukáš  Nozar
14. 4. 2006 Vít vedoucím marketingu Microsoftu?
18. 4. 2006 Islam a Biblia: Vznešený Boh povedal Štefan  Šrobár
16. 4. 2003 Pesach 5763:
Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň?
Štěpán  Kotrba
8. 4. 2004 Týden Pesachu a Velikonoc
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
20. 3. 2006 Kubánsko-floridská stopa: počkáme až se ministr Svoboda opět převlékne? Michal  Brož
10. 3. 2006 Chávez převzal Mezinárodní cenu UNESCO Fidel Castro Ruz
23. 12. 2005 Bezuzdný spotřební styl bohatých zemí Fidel Castro Ruz
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
10. 11. 2005 Protikubánští spojenci USA a embargo Oldřich  Průša
29. 9. 2005 Je třeba vychovávat lékaře, kteří budou mít rádi venkov, vesnice, okrajové a chudé čtvrti měst třetího světa Fidel Castro Ruz
26. 7. 2005 Kubánský model trvale udržitelného zemědělství Jindřich  Kalous
27. 5. 2005 Proč je Václav Havel pokrytecký? Martin  Šaffek
26. 5. 2005 Na Havanu! Zdeněk  Jemelík
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil
23. 3. 2005 OSN: Není předkladatel   
22. 3. 2005 Lidská práva Petr  Wagner

Bolívie a Evo Morales RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
24. 3. 2006 Exploze v centru La Paz, první pokusy o destabilizaci vlády Evo Moralese? Michal  Brož
22. 12. 2005 Bolívie má "domorodého" prezidenta Miloš  Kaláb
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
22. 11. 2004 Deníky Josefa Mengeleho Fabiano  Golgo
14. 10. 2004 Che Guevara: revolucionář jako komerční artikl Bohumil  Kartous
14. 10. 2004 V Londýně začíná Evropské sociální fórum Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít
12. 11. 2003 Bolí nás Bolívia?   
11. 11. 2003 Bolívie Ignacio  Ramonet
1. 10. 2003 Konec historie nebo začátek konce kapitalismu? Josef  Vít
17. 9. 2003 Bechtel a krev za vodu: válka jako omluva pro rozšiřování práva korporací Vandana  Shiva
17. 3. 2003 Privatizácia železníc v treťom svete Martin  Brendan
10. 3. 2003 Tajnosti a klamstvá Európskej komisie: oslabovanie sociálneho systému Radovan  Geist

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
10. 3. 2006 Chávez převzal Mezinárodní cenu UNESCO Fidel Castro Ruz
7. 12. 2005 Venezuela: Chavez není diktátor   
6. 12. 2005 75 procent Venezuelanů říká NE Chavezovým volbám Fabiano  Golgo
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
28. 11. 2005 Chavéz začal podporovat chudé Američany Miloš  Kaláb
24. 10. 2005 Hugo Chávez na třetí návštěvě Paříže Simone  Radačičová
29. 9. 2005 Je třeba vychovávat lékaře, kteří budou mít rádi venkov, vesnice, okrajové a chudé čtvrti měst třetího světa Fidel Castro Ruz
20. 5. 2005 Compañero Chávez je problém Štěpán  Steiger
11. 4. 2005 Chavez, malý dav a Le Monde   
17. 3. 2005 Výzva intelektuálů na podporu Kuby   
14. 3. 2005 Hugo Chávez v Paříži: Ropa za podporu Simone  Radačičová
7. 3. 2005 Buďme slobodní, na ostatnom nezáleží Sergio Moya Mena
1. 2. 2005 Chavez... Fabiano  Golgo
28. 8. 2004 Venezuelská volební komise uznala Chávezovo vítězství   

Brazílie a Luiz Inácio da Silva, zvaný Lula RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
12. 4. 2006 GMO: Brazílie trestá pokusy s GM sójou u národního parku   
6. 3. 2006 Lula -- začátek nebo konec jednoho historického procesu? Beat  Wehrle
31. 1. 2006 OSN chce vyřešit světové problémy uvolněním blokovaných 7 bilionů dolarů   
27. 12. 2005 Teológia oslobodenia žije Eduard  Chmelár
22. 8. 2005 O odvážných Polácích, flegmatických Češích a neutrálních Brazilcích Fabiano  Golgo
24. 7. 2005 Brazílie požaduje vysvětlení, proč a jak byl zabit   
13. 6. 2005 Brazílie používá Linux