23. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 5. 2006

Kdo je nepřítel?

Nezávislý publicisté patří asi do říše snů...

Mám asi problém. Netýká se to jen toho, že jsem dva měsíce nenapsal žádný "pamflet" do Britských listů a kromě Strategie ani nikam jinam. Jde spíš o to, že si nejsem jist, jestli je rozdílu mezi Petrem Štěpánkem, Petrem Žantovským či Vítem Blahou na jedné straně a Janem Čulíkem, Štěpánem Kotrbou či Bohumilem Kartousem na straně druhé. Přiznávám, že bližší mi jsou ti tři poslední. Nicméně, proč první skupina kritizuje ze zásady jen ČSSD (nebo KSČSSD, jak se dnes říká) a druhá skupina nezávislých publicistů jen ODS?

Chápu, že onen pojem "nezávislý publicista" patří asi jen do říše snů, ale přesto mi na současné mediální scéně schází jistá nezaujatost. Nesdílím názor čtenáře Oldřicha Nováka, že "článek Bohumila Kartouse není jen na facku". Na druhou stranou, z článku čiší skutečná radost, že autor může opět tepat nešvary na straně ODS.

Nevěřím tomu, že by tomu tak bylo i v případě, že by fackoval ministr zdravotnictví Rath (kterého na rozdíl od "nezaujatých" českých médiích či lékařů nezatracuji). Nejsem snílek a skutečně rozumím tomu, že každý z nás je svým způsobem zaujatý, ale nedokážu si představit, o čem budou psát například jmenovaní pravicoví novináři Žantovský, Štěpánek či další až vyhraje ODS. Pustí se snad do kritiky vlastních řad?

A tak je to bohužel v Ćechách všude. Buď jsi pravičák nebo levičák. O nic jiného nejde. Voliči nekriticky přijímají názory své strany a nepřemýšlí už o tom, že život je i o něčem jiném než jen o té pravici a levici.. Jak by to dnes vlastně bylo, kdyby si ti nešťastníci z francouzské revoluce na konci 18. století sedli ve Francii na stejnou stranu? Skoro 17 let po pádu komunismu se u nás například bojovně brojí proti hrozbě komunismu. Není to směšné? Já bych řekl, že je to spíš ubohé. Četl jsem Solženicina a jeho gulagy, sledoval desítky dokumentů a přečetl další knihy o komunismu, takže tento režim mi je nejen směšný, ale zároveň odporný, přesto klidně přijmu fakt, že moji spoluobčané budou volit KSČ třeba až z 20%.

Má smysl volat po dekomunizaci? Samozřejmě, že nemá. Volat po dekomunizaci se mělo před 20, 30 a 40 lety. Teď to není žádné hrdinství, ale naprostá zbytečnost. KSČ je dle zákonů České republiky zcela plnoprávná strana a tak by se k ní mělo přistupovat.. Pokud tedy vezdejší snílkové tak kritizují údajný příkon ČSSD ke KSČM, tak se mýlí naprosto ve všem.

V sousedním Polsku vládl po dvě volební období prezident, který vzešel z komunistické strany a EU či USA ho nezatratily. Premiér Paroubek byl nedávno "odhalen" díky svému projevu ze 70. let, ve kterém se "doznává" ke svému obdivu ke "48" roku. Je to nějaká hanba? Kdoví v jakém to bylo kontextu. Kolik z nás drželo, s prominutím, v té době hubu. A kolik z nás formálně souhlasilo s režimem a opakovalo komunistické fráze, jen aby mohli dělat svou práci.

Většina udatného "Žižkova, Husova či Masarykova" národa se radostně přizpůsobovala a teď bude nadávat na premiéra Paroubka? O co jsme vlastně lepší? Já v té době nežil, takže mohu být z obliga. Určitě ale nesdílím názor nás "mladších" a neodsuzuji chování premiéra, protože tak se choval téměř každý. Náhlý výron tolika antikomunistů mi přijde prostě přinejmenším podezřelý...

Co jsem chtěl vlastně říci předchozími řádky, ptá se logicky čtenář? Nic velkého, snad jen to, že jedna macka od Facka (ha ha) nemůže a ani nesmí zkreslit názor voliče na ODS. I toto nepovedené antré by se mělo hodnotit s chladnou hlavou. Ne třeba tento "těátr" využívat "tak nějak politicky". Pravdu měl asi v Moravcově pořadu klerikán Kalousek, když říkal: "Dva narcisové se poprali"....O nic víc, tuším nejde. Kdyby radši novináři stejně tak horlivě referovali o výsledních onoho sjezdu než o nějakém úderu....

Pozn. JČ: Potíž je, že normální, civilizovaní lidé, natož politikové, na veřejnosti nikoho nefackují. To nemá se sympatiemi či antipatiemi k nějaké politické straně nic společného. Jak rád bych publikoval inteligentní a zvídavé texty přinášející nové konzervativní myšlenky. Žádné takové autory v českém prostředí bohužel nenalézám...

                 
Obsah vydání       23. 5. 2006
23. 5. 2006 Základna USA? A je to venku Oldřich  Průša
22. 5. 2006 New York Times: Raketová sila v České republice? Po volbách ! Štěpán  Kotrba
22. 5. 2006 V čím zájmu a proti komu je "protiraketový štít"? Jiří G. Müller, Stanislav  Kliment
23. 5. 2006 Je fackování "chlapské" a "výchovné"? Jan  Čulík
23. 5. 2006 Čím méně se o něčem chce někomu mluvit, tím hůř to půjde zamlčet Oldřich  Průša
23. 5. 2006 Milostná Zbyněk  Benýšek
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků
22. 5. 2006 Ztracené generace -- krásný mýtus Václav  Dušek
23. 5. 2006 Útlak - nutná podmínka vzniku myšlenky či tvorby Miroslav  Polreich
23. 5. 2006 Desítky lidí v Afghánistánu usmrtil americký letecký úder
23. 5. 2006 Předvolební žertování? Pavel  Kopecký
22. 5. 2006 Michael  Marčák
23. 5. 2006 Český prezident pracuje vědecky Jiří  Pehe
23. 5. 2006 ČT: Odpovídejte na mé otázky! Nemluvte, co chcete! Michal  Rusek
22. 5. 2006 Michael  Marčák
23. 5. 2006 Urážky jako příčina k útoku Macka na Ratha? Ale kdeže...
22. 5. 2006 Toto je změna, kterou slibuje ODS? Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Sine nobilitate Václav  Chyský
22. 5. 2006 Křivárny v České televizi Oldřich  Průša
23. 5. 2006 Kdo je nepřítel? Josef  Provazník
23. 5. 2006 Další díl seriálu ohlupování občana Jan  Hošek
22. 5. 2006 Kdyby Karel Hvížďala nečetl Der Spiegel, přišli bychom o spoustu jeho myšlenek
23. 5. 2006 11. září 2001 - budeme skutečně argumentovat fakty? Michal  Brož
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006