26. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 5. 2006

VZESTUP A PÁD

Harry Jelínek kontra Vladimír Železný

Josef Jelínek se narodil 14.října 1905. Byl to velmi roztomilý chlapec, obdařený nejen inteligencí, ale i chytrou drzostí. Matinka ho prosadila na zámek Auerspergů, kde se přátelil s mladými pány, zúčastňoval se vyučování a osvojil si solidní základy angličtiny a francouzštiny . Ovšem si též osvojil vědomí nadřazenosti a osobní výlučnosti. Těchto rysů se nikdy nezbavil a pojmenoval se tenkrát módním jménem Harry.

Josef Jelínek, nyní už Harry, byl zapsán ke studium medicíny. Prahu však v té době potkal závratný boom. Smělí mladí mužové vydělávali statisíce a také je dovedli rozházet. Na tyto nové zbohatlíky a světáky čekaly bary a dancingy a to byl svět, který Harryho přitahoval. Mluvil čtyřmi jazyky, měl skvělé vystupování. Zlomovým okamžikem v jeho kariéře byla hraběnka Lizy, která pocházela ze starobylého vznešeného rodu.

Tato hraběnka se do Harryho panensky zamilovala a uvedla jej do světa mezinárodního obchodu s uměním.V té době měnilo majitele velmi mnoho uměleckých děl, od vykrádaných kostelů a kapliček jižních Čech, až po zchudlá šlechtická sídla. A zde Harry naplno rozvinul svůj talent, svoje umění přesvědčovat a využít při jednání každé slabiny partnera ve svůj prospěch. Při tomto podnikání se nevyhnul soudním žalobám, ale všechny - bylo jich asi 500 - končí odvoláním žaloby nebo smírem. Stal se v tomto směru skutečným mistrem. Měl ještě jeden rys - byl geniálním hráčem.

Jak se prodává Karlštejn, to bylo vcelku dobře podáno ve filmu s Oldřichem Kaisrem v hlavní roli. Ve skutečnosti byl na počátku Jiří Kristián Lobkovic, který pozval Harryho na zámek v Roudnici, kde hostil amerického krále žvýkaček Mr. Chikelse. Při prohlídce obrazů, jež mu měly být nabídnuty, však Mr Chikels projevil zájem o koupi spíše nějakého hradu. Víte jak by se s takovou reklamou prodávala žvýkačka? A v ovíněné společnosti recesista Lobkovic pronesl k Harrymu: Vy byste neprodal rodinné sídlo, barone? A Harry zabodoval: " Viděl jste Karlštejn, Mr Chickelsi?" A potom už to šlo jako v tom filmu. Žvýkačkový král vyplatil tučnou zálohu a Harry po zinkasování se vyrazil zotavit do Splitu. Zde brzy získal okruh známých a jeden loďař mu nabídl ke koupi jachtu Zornica s tím, že si ji Harry vyzkouší. Ten najal posádku, zakoupil zásoby, avšak při výpravě do jedné přepychové kavárny uviděl před kavárnou u stolečku Mr a Mrs Chikelsovy. Nejdříve v něm zatrnulo, ale potom je suverénně pozval na jachtu, kterou jim vzápětí dokázal prodat za 10 000, dolarů a manželé se vydali na plavbu do Terstu. Tam byli ovšem zadrženi policii a tu Mr Chikels pochopil vše. Nikdy však Harryho nežaloval, protože se nechtěl zesměšnit. Další, takřka neuvěřitelný příběh je o tom, jak Harry využil svých schopností - jednomu Čechoameričanovi prodal "Tramvajovou linku číslo 1" a obdržel též zálohu, celkem 9 000 dolarů.

Jeho osudově chybné rozhodnutí - pozvolná cesta do propadliště začíná při nástupu protektorátu kdy se postavil na stranu okupantů. Poslední stopa - 17. dubna 1945 s brilianty a zlatem ve společnosti prominentních Poláků uprchl na západ. Nikdy nebyl dopaden.

Vladimír Železný se narodil 3. března 1945. Vystudoval pražskou Fakultu sociálních věd a publicistiky, v roce 1967 byl předsedou fakultního výboru ČSM. Už za studii pracoval externě v Československé televizi jako asistent produkce a později se stal jejím zaměstnancem. Jeho působení v přelomovém roce 1968 zůstává dodnes záhadou. Po listopadu 1989 pracoval jako mluvčí OF, později jako mluvčí Občanského hnutí. Účastní se projektu soukromé televizní stanice společně s CME (Central European Media Enterprices ). Po získání licence společností CET21 se stává ředitelem TV NOVA.

TV Nova zahájila vysílání 4.února 1994. Díky šikovné větičce v licenční smlouvě, "držiteli licence se nebrání, aby změnou programové skladby reagoval na měnící se nároky diváků", mohl Železný beztrestně nesplnit svůj slib "vytvořit kultivovanou televizi pro třetí tisíciletí". Velmi brzy začal s pokleslými krváky, či telenovelami a zatvrzele odmítal hodnotné pořady. Vybudoval mocné mediální impérium a Američani mu navíc půjčili 4,7 milionu dolarů, na vykoupení podílů svých společníků.

Jeho osudově chybné rozhodnutí - pozvolná cesta do propadliště začíná v roce 1998. Tehdy mu byla nabídnuta panem Lauderem královská odměna za jeho podíl na CET21, hovoří se o částce čtyři miliardy Kč, ale Železný smlouvu odmítl! Je přeci velkým hráčem, který chce mnohem víc, chce být středoevropským Berlusconim. Ačkoliv důvěřiví Američané zaplatili vše, až do pověstných šroubků ve stolech, Vladimír Železný se spoléhal, že smlouvu o ochraně investic za pomoci svých vlivných politických přátel počesku "přehraje", že tedy televizi Novu pomocí kliček svých excelentních právníků, jednoduše ukradne.

V roce 1999 je totiž na svém absolutním životním vrcholu, přátelí se s nejmocnějšími politiky Zemanem i Klausem a za jejich přízeň se jim štědře odměňuje. A co by čeští politici neudělali za reklamu v televizi? Pomocí svého pořadu "Volejte řediteli " se stává nejvlivnějším Čechem a pomocí zářivé televizní obrazovky může dosáhnout téměř čehokoliv. Výsledky arbitráží v dalších letech jsou však zdrcující:

1999 - Lauder pro podezření z tunelování odvolává Železného z místa generálního ředitele Novy. Železný a CET21 odchází od Laudera a zahajuje vysílání z Barandova. CME zahajuje arbitráž proti Železnému, které posléze vyhrává a Železný má zaplatit podle rozsudku cca 1 miliardu

2003 - Lauder zahajuje arbitráž proti Českému státu. Arbitrážní soud rozhodl, že Český stát zaplatí CME v přepočtu 10,4 miliardy Kč, protože nedokázal jejich investici ochránit. Soudní poplatky pro náš stát činily 750 000 dolarů. V roce 2000 začíná mít Železný problémy, kterým čelí s celou svojí energii a obratností. Na tiskové konferenci v únoru ještě prohlásí, že vše zaplatí, ale ne okamžitě, neboť " peníze nemá ve štrůzoku". Tento slib jako mnoho jiných nesplnil. Svůj obrovský majetek naopak rozdělil na společnosti, které ovládal a sám zůstal " úředně chudým". To je zřejmě podle jeho současného volebního hesla "JSME VŽDY 0 KROK NAPŘED". Exekutoři se skutečně dostavili pozdě a -- " splakali nad vejdělkem". Vladimír Železný samozřejmě i nadále obývá přepychovou rezidenci, stejně jako např. fotbalový boss František Chvalovský, také miliardový dlužník. Ten alespoň nemá tu drzost, aby ještě kandidoval do parlamentu.

V těchto souvislostech lze připomenout, že arbitráž prokázala Železnému porušení obchodní smlouvy. Slíbil vrátit miliardu, kterou dostal a neudělal to. Přesto jej Václav Klaus přijímá k rozhovoru (!) a zahraniční novináři jen v údivu kroutí hlavou. Český prezident přijímá přátelsky člověka, který prokazatelně lže a podvádí. Jak nevzpomenout na mravní integritu prezidenta Masaryka, který ministru Práškovi po jeho finančním skandálu, odmítl i jen podat ruku.

V roce 2002 ještě úspěšně odrazí útok na svoje ředitelské křeslo a za pomoci TV obrazovky nevídaným výsledkem, při dobrovolné absenci ODS (!), zvítězí v senátních volbách. Síla televize je fantasticky mocný fenomén moderní doby. (S její pomocí byla například i tak ordinérní dáma, jakou bezesporu paní Bobošíková je, zvolena poslankyní Europarlamentu).

Katastrofa však přichází v roce příštím. Vladimír Železný je stíhán za celkem 7 (sedm) trestných činů. Dne 14.ledna 2003, na základě žádosti policie, vyslovuje Mandátový a imunitní výbor senátu, za předsednictví senátora Bárty, souhlas s jeho trestním stíháním s odůvodněním, že se jedná o skutky výlučně majetko-právního charakteru, spáchané před vznikem mandátu senátora. Pokud by senátor nebyl zbaven imunity, byl by doživotně beztrestný. Souhlas se stíháním byl vysloven jen těsnou většinou (!) jednoho hlasu. Proti vydání byli - komunisté (jak jinak) a ODS - ( ó, jak hluboko jsem klesla).

Podle očitých svědků odchází senátor jako zlomený člověk, takto jej ještě nikdy neviděli. Právě pochopil, že vše ztraceno jest........ A scházelo tak málo k záchraně - zbývá teď již jen jedna teoretická možnost..........Záhy se však otřepe a s komunisty zakládá v senátu společný klub.

Život jde dál a se svým zbytkem televizní aureoly se Železný stává za hnutí Nezávislí europoslancem, ale již za pomoci paní Bobošíkové. Nedlouho potom, se však tito dva spolustraníci pohádají a vzájemně se obviní z podvodu. Koho jsme si to proboha do této vznešené, evropské instituce navolili? Dne 13.10.2005 i Evropský parlament zbavuje Železného poslanecké imunity. Zároveň rozhodl, že až do vynesení rozsudku nesmí být Železný zatčen, ani vzat do vazby.

V roce 2005 zakládá Vladimír Železný stranu " Nezávislí demokraté" opět pozoruhodným způsobem. Asistují mu " levá ruka levicového" Miloše Zemana - Jana Volfová a " pravá ruka pravicového" Václava Klause - Václav Musílek. Zvýšení důvěryhodnosti, by ještě mohlo přinést spojení se " Stranou za životní jistoty". Ještě se všichni pamatujeme, jak bývalý předseda této strany ( dříve DŽJ ) Eduard Kremlička splnil, jako málokterý politik, svůj předvolební slib. V přímém televizním přenosu, snědl živého brouka. Dokáže si snad někdo představit bizarnější konstelaci? Trochu mne přiznávám překvapilo, že spojenectví tohoto fantaskního seskupení neodmítl pan Topolánek. I takto lze ztrácet body.

Nelze dost dobře srovnávat životy lidí z různých historických dob a odlišných životních podmínek, ale lze porovnat shodné rysy osobností a jejich nestandardního, zato však úspěšného hromadění majetku. Harry Jelínek ulehčoval pouze soukromým peněženkám, avšak Vladimír Železný způsobil ztrátu přes 10 miliard státu, i když v podstatě jsme se na něho složili všichni, ze svých soukromých peněženek. Tak tedy :

Možná, že podobnost je čistě náhodná ........

  • V obou případech, u Harryho i u Vladimíra se Američané podivili, co to vlastně u nás nakoupili.
  • Oba dva dosáhli značného jmění, pohybovali se na hraně i za hranicí zákona, netrpěli přitom nadbytečnými skrupulemi a jsou, či byli takřka geniálními hráči.
  • Osobní vlastnosti obou: Nadprůměrná inteligence spojená s charismatickou schopností přesvědčit své okolí. Tyto vlastnosti mají ostatně velcí politici, velcí podnikatelé a ..................... též velcí podvodníci.
  • Oba jsou obdařeni tvůrčí fantazii i schopností věci realizovat. Metody " Jak prodat Karlštejn ",nebo na př. jak " Jak získat televizi" a s ní pak veliké jmění si jsou velmi podobné. Těm poctivým se něco namluví (oni jsou i většinou méně obezřetní) a těm vstřícnějším se zaplatí. O tom by jistě něco věděl pan Štěpánek (tajtrlík) a ještě další.
  • Oba byli a budou úspěšní. Buď kdesi ve světě se svým bohatstvím a jako kdysi Harry, také i Vladimír nám po soudním verdiktu elegantně zamává z blízkého, či vzdáleného zahraničí. Druhá možnost, i když méně pravděpodobná, je ta, že pan PhDr. Vladimír Železný bude nejúspěšnějším vedoucím vězeňského kroužku.

Prameny: Arno Bělohlávek, Karel Dobeš - Neprodal jen Karlštejn

Internet -- různé portály, zejména BL
                 
Obsah vydání       26. 5. 2006
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Dotaz na Marka Síbrta Jan  Čulík
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl
27. 5. 2006 Koho volit Milan  Valach
28. 5. 2006 Koho volit? Jan  Čulík
28. 5. 2006 Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? Jan  Čulík
27. 5. 2006 Více než 3000 mrtvých
26. 5. 2006 Myslete! Volte. Ale hlavně -- po volbách NEMLČTE! Jakub  Rolčík
26. 5. 2006 Volme sebe!
27. 5. 2006 Ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě nevrátí, lide nevrátí...ani po volbách? Jan  Paul
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
27. 5. 2006 Infantilní "student"
26. 5. 2006 Konečně! ČT přijala profesionální princip vybírání diváků pro diskuse Jan  Čulík
26. 5. 2006 Jak mohou mít tu drzost ptát se jménem občanů! Oldřich  Průša
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Americkou raketovou základnu za bezvízový styk Oldřich  Průša
26. 5. 2006 Čeští filmaři z protestu stáhli filmy, na které dostali státní dotace Filip  Rožánek
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
26. 5. 2006 Alexander Geljevič Dugin: Filozofie války
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu
26. 5. 2006 Američané zkoušejí v Iráku laserové zbraně Karel  Dolejší
26. 5. 2006 Další názory českých politiků
26. 5. 2006 Uneseme americký protiraketový deštník? Jan  Sýkora
26. 5. 2006 NYT: Spojené státy nabízejí Evropě deštník proti íránským střelám
26. 5. 2006 Klausovy liché obavy
26. 5. 2006 Kočky mňoukaly na střeše František  Gellner
26. 5. 2006 Děkujeme vám, odjeďte! Helena  Pavlíková
26. 5. 2006 Panafrikanismus je žijící skutečností Mesfin  Gedlu
26. 5. 2006 Co skutečně chtějí soukromí lékaři Richard  Suda
26. 5. 2006 Nejvíce rad k podnikání pochází od lidí, kteří nepodnikají František  Hájek
26. 5. 2006 Harry Jelínek kontra Vladimír Železný Jaromír  Hájek
26. 5. 2006 Jak se sovětský důstojník zapsal do historie, aniž o tom věděl Filip  Rožánek
25. 5. 2006 Nejvyšší správní soud nařídil vyplatit Evropským demokratům peníze
26. 5. 2006 Volební výzkum České televize
26. 5. 2006 KohoVolit
25. 5. 2006 Není v televizi čas na revizi? Oldřich  Průša
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
25. 5. 2006 Amnesty International USA: Bush je jako Pinochet
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
25. 5. 2006 Dilema českého zdravotnictví Jan  Mertl
24. 5. 2006 Evangelium předvolebních tužeb Štěpán  Kotrba
25. 5. 2006 K čemu nám jsou některé úřady? Zdeněk  Belušík
26. 5. 2006 Sluha a pán? Rudolf  Převrátil
25. 5. 2006 Americké antiraketové základny v Evropě: Je docela jasné, proti komu Karel  Dolejší
24. 5. 2006 Co je důležitější? Kanyza nebo pokus českých politiků zamést pod koberec snad nejvážnější rozhodnutí posledních 17 let? Jan  Čulík
24. 5. 2006 Proč neinformovala ČT o rozhodnutí českých politiků vyloučit z předvolební diskuse téma americké základny v ČR? Jan  Čulík
24. 5. 2006 Jiří David: Hlad a láska Jan  Čulík
26. 5. 2006 Armáda a rozvědka rozhodují samy
27. 5. 2006 Masarykovskej ksindle!
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Televize Nova RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Harry Jelínek kontra Vladimír Železný Jaromír  Hájek
31. 10. 2003 Televizi Nova: Žádost o opravu   
31. 10. 2003 Jemelíkova stížnost mě zaskočila   
8. 10. 2003 CME uzavřela dohodu o prodeji ČNTS za 53,2 milionů USD   
11. 9. 2003 Další milion a čtvrt USD pro CME   
28. 8. 2003 Je Železný opravdu mimo hru o Novu, čemu nevěřím kolem arbitráží a co s tím mají společného koně? Ladislav  Kahoun
28. 8. 2003 Proč už nikdo nikdy nemůže brát Vladimíra Železného vážně Jan  Čulík
28. 8. 2003 Leden 1997: Ještě jednou k případu CET 21, CME a televize NOVA: Jan  Čulík
28. 8. 2003 Říjen 1996: Kontrast - Komerční televize v ČR a v Británii Jan  Čulík
28. 8. 2003 Leden 1997: "Jak prostřednictvím Železného sílí vliv CME v televizi Nova" Jan  Čulík
28. 8. 2003 Leden 1997: Rozhovor s Tomášem Ježkem, ředitelem pražské burzy   
29. 7. 2003 Memento 18
O čem to svědčí?
Miloš  Dokulil
16. 6. 2003 Hájím se proti nepravdivým nařčením Helena  Havlíková
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near