1. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 6. 2006

Učitelská rákoska

Můj otec tvrdil, že ani indián nebije své dítě a, líbání že je nehygienické. To ovšem říkal jen doma, veřejné by to nebyla až taková moudrost. Ani jednoho, ani druhého jsem se za jeho života nedočkal. Bylo to dobře, nebo špatně?

Ve škole to bylo jinak. Učiteli hudební výchovy a matematiky se říkalo profesor "Pecka". Jinak se jmenoval Pohanka. To snad je rostlina, nebo dokonce květina. Na matyku jsem ho neměl. Tuším, že tam říkal: "Jdi si sednout, je to pecka." Snad chtěl říci pětka. V hudební výchově se tato známka nedávala, i když by si jí mnozí, včetně mne, zasloužili.

Snad, i když vyučoval hudební výchovu, byl natolik hluchý, že neslyšel ani zvonění konce hodiny. Ale, co se šustlo ve třídě, to vnímal až zatraceně dobře. Obzvlášť nudící se žactvo, si dobře prožvýkanou papírovou kuličku v puse, vložili do vykuchané verzatilky a přesně mířenou střelou mu dali ťafku rovnou za ucho. Jak to bylo ze zadu, odborně odhadl, kdo to byl, smyčec na vteřinku opustil struny a pachatel, ještě přesněji to trhl za ucho. A hrál dál. Do žákovské knížky dotyčný dostal poznámku: "Střílí bílé kuličky, z ocelové trubičky!"

Tento profesor si obvzláště potrpěl na zprávy rodičům v nové zavedené žákovské knížce. Jinak vedla ruštinářka Nedveděvová, pro svou šifonérovou postavu přezdívaná "mašina". Sice ruská emigrantka, když nesouhlasila s Velkou říjnovou revolucí ve své vlasti, ale mnou nenáviděná, protože do kolonky jednocentimetrové mně psala zuřivě třícentimetrové kule. S pastelkami a s papírem jsem se narodil a se zmizíkem, žiletkou a gumou jsem se brzy naučil pracovat, ale tak obrovskou kuli předělat na tři mínus, byl vždycky problém. Ona si toho ta potvora byla snad vědomá. Otec její a mé dílo v žákovské knížce přehlédl okem gentlemana a ještě větším podpisem kvitoval.

"Pecka", když už nemohl pořádně známkovat, tak se vyblbl se svým smyčcem. Procházel uličkou, hrál na housle a my falešně zpívali. Když už ta faleš byla do nebe volající, opět na vteřinku smyčec opustil struny a přesným zásahem za ucho si nás každého postupně ladil.

Ještě neměl každý plnící pero a propisovačka byla vynalezena maďarským kutilem až později. Převážně se špička pera ještě namáčela do inkoustu. Čtvereček papíru s napsaným tahákem se složil do formy větrníčku. S ještě dobrými zuby stisknutá špička praskla a do ní se dál papírek. Ten letěl přes celou třídu do uličky k adresátovi. Jednou to vzal nešťastně obloukem a přistál u nohou profesora matematiky. Žáček to schytal poeticky do žákovské knížky: "Házel špičku přes uličku."

A na konec ta nejhezčí poznámka z žákovské knížky, co by mohlo sedět i na moje psaní: "Říkal, že říkal a potom říkal, že neříkal."

Curriculum vitae

Žabinský vzduch jsem poprvé vdechl v létě roku 1943 plácnutím po prdelce doktorem sanatoria pana Šilhána. Jeho brácha řezník mamimkám dodával maso, salámy asi nesměly. Poslední dva roky války jsem bojoval na venkově s naukou chůze a žvatlání. To druhé mne šlo prý lépe, než chůze. Osamělý dům u fotbalového hřiště S. K. Žabovřesky, kde jsem vyrůstal, se hodil osvoboditelům k obývání. Že si myli hubu v záchodové míse jim nikterak nevadilo.

Školku jsem absolvoval vedle hotelu Kozák. První tři školní roky jsem seděl ve škamně "myšárny" u dolní kapličky, již dávno zbořené. Obecnou jsem dodělával na Šeránkové ulici. Poslední tři roky povinné školní docházky jsem chodil přes Vilzoňák na Sirotkovu ulici.

Ze Žabin jsem se na čtyři roky ztratil v městě Brně na Škole uměleckých řemesel na Husové ulici pod Špilberkem.

Po dvouleté "švejkárně" jsem se usadil opět v Žabinách ve stodole za domem na Horové ulici jako samostatný výtvarník. Tam jsem pracoval do roku 1968. Z dovolené ve Švýcarsku jsem se již nevrátil, na bratrskou pomoc jsem prostě nebyl zvědavý.

Bez mála dvaatřicet roku jsem měl vlastní tiskárnu v Curychu, kde jsem tiskl mimo jiné i české knihy, kalendáře a časopisy. Časopis Čechů a Slováků ve Švýcarsku Zpravodaj jsem tiskl 16 roku. Letos vychází 39. ročník.

Uzavřením tiskárny jsem na zaslouženém odpočinku, jak pro koho. Hlava, nezatížená pracovními starostmi, má dost místa i na vzpomínání, které píši pro náš časopis do rubriky Čtení pro volné chvíle. Čtenáři jsou mi nakloněni, protože to není politika, nebo jen okrajově. Své článečky doplňuji kresbami nebo fóry svého přítele Pavla Kantorka. S ním jsem přivedl na svět deset knížek kresleného humoru a po třicet roků kalendáře.

                 
Obsah vydání       1. 6. 2006
1. 6. 2006 Britskoamerická rada pro bezpečnostní informace vyzývá k odtajnění studie NATO o protiraketové obraně
1. 6. 2006 Frank: "Neměl jsem o tajných dokumentech o americké základně ani tušení" Robert  Kvacskai
1. 6. 2006 Kubice namísto básně Štěpán  Kotrba
1. 6. 2006 Policejní odbory se distancují od Kubiceho
1. 6. 2006 Navedl Kubice k útoku Topolánkův tajemník Dalík? Štěpán  Kotrba
1. 6. 2006 Politici a policisté se perou, organizovaný zločin se směje Michael  Kroh
1. 6. 2006 Šestnáct let po formálním pádu komunismu obraz deprimující nicoty Čestmír  Hofhanzl
1. 6. 2006 Lidovci: Volte pivní rozum Milan  Berka
1. 6. 2006 Učitelská rákoska Milan  Cimburek
1. 6. 2006 Když se dva perou, třetí se směje Věra  Říhová
1. 6. 2006 Předvolební mumraj jako příležitost k hlubší reflexi fungování českého reálného kapitalismu Petr  Kužvart
1. 6. 2006 Nadsázka nebo realita? Vlastimil  Balín
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková
1. 6. 2006 Knížecí rady toho, kdo má "jasno" Josef  Vít
1. 6. 2006 Pravicová agitka Jan  Hošek
31. 5. 2006 S Topolánkem růst, s Paroubkem dluhy Jiří  Šatánek
30. 5. 2006 Napsali mi ze Slovenska přátelé Egon T. Lánský
31. 5. 2006 iHNed: Lékaři z brněnského LOK se distancují od akcí Krizového štábu
31. 5. 2006 EU: Předávání dat Američanům o cestujících do USA je nezákonné
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006
1. 6. 2006 Rakousko: Westenthaler vystřídá Haidera Richard  Seemann
1. 6. 2006 Stěžuji si tímto na stranickost České televize
1. 6. 2006 Český pilot v base a pseudohumanizmus Lubomír  Sedláčik
29. 5. 2006 Témata Britských listů - nejen pro předvolební poučení
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce