5. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 6. 2006

Oldstars a jejich inscenace Tvář v Ohni od Mariuse von Mayenburg

Promluvím zde o mladém velkoměstském divadle, jehož činnost je zcela mimořádná. Mohli by na kterémkoli českém sídlišti rozbalit stan. Napsat vstup "od 15 let" a hrát svou coolness tragédii, která uskutečňuje vše, co Aristoteles pro emocionální sílu a prospěšnost tragédie stanovoval ve spisku nazývaném Poetika. V recenzi tedy nazřeme proč byl Aristoteles prvním teoretikem coolness dramatiky, nejdříve však zmiňme něco o souboru.

Hercům souboru je od devatenácti do dvaadvaceti. Jejich režisérovi Tomášovi Staňkovi určitě není víc než pětadvacet. Oldstars, tedy "staré hvězdy" se nazvali, protože všichni prošli unikátní velkoměstskou průpravou v Dismanově souboru, který je zřízen Českým rozhlasem jako umělecké těleso, vedoucí děti k všestranné kulturní výchově. Dismanův soubor trvale spolupracuje s různými uměleckými agenturami, dabingovými a televizními studii. Tedy jsou to vlastně takoví mladí profesionálové, už příliš staří pro Dismanův soubor.

Před třemi roky jsem od nich viděl živelný Poprask na laguně podle Goldoniho, byla to opravdová teenagerovská "itálie", tehdy se jim ještě příliš nevěřilo. Avšak loni o prázdninách se do dějin českého divadla zapsali podivuhodným postmoderním návratem ke kočovnému divadlu. S divadelním vozem taženým zahradním traktůrkem putovali od vesnice k vesnici a místním divákům na náměstích odehrávali večer co večer svoji inscenaci. Cesta vedla Žatcem, Podbořany,Krásným Dvorem, Mašťovem a Radonicemi. Hráli Sen noci Svatojánské a projekt se jmenoval Sen noci Podkrušnohorské. Finančně to bylo podpořeno Nadací Život umělce. Mediálním partnerem byl Český rozhlas sever. Letos budou pravděpodobně jezdit s Macbethem a lokalita se ještě upřesňuje. Peter Brook také kdysi putoval africkým venkovem, za nadační peníze amerických boháčů, zkoumal tak prameny divadelnosti. Také slovenské Teatro Tatro vyjelo s maringotkou na podobnou pouť do Itálie a Rumunska, avšak samoúživně.

K představení: Původně jsem se samozřejmě chtěl nudit:Vidět ani dvacetiletého jak hraje tátu v pyžamu a pantoflích, nebo nějaké cool výkřiky mladistvých, se mi příliš nechtělo. Avšak, co se nestalo, byli krásní a autentičtí. Ve scénách, kdy bratr spí se sestrou nádherní, nad scénou jsou promítány dotáčky z podobných scén ve sprše. Také když sestřička dělá rukou bratříčkovi dobře na jeho údu, vůbec to není trapné a obscénní, ale pouze okouzlující a závist budící. Abych nebyl nařknut z voyerismu, tvrdím, že to byla Aristotelovská rozkoš s nápodoby (hedoné mimesis). Mayenburg hru napsal pro postavy jejich věku a i postavy rodičů byly věrojatné.

K příběhu: Olga je holka, co má mladšího bratra a začíná chodit s klukem, přece nebude žít s bratříčkem! Kurt je trochu více trucovitý pubescent, co žárlí na kluka své sestry, to je přece docela přirozené. Děs pak plyne nejen z  toho, co v zápletce coolnes tragédie provádí a co nakonec provedou rodičům, ale hlavně z toho, že právě pro takové mladistvé jako Kurt je asi třeba zřizovat věznice. Opravdu nevíme jak pomoci těmto dětem, už jenom pobavit se s někým podobným, je nám na obtíž. Ivan Vyskočil, gurú většiny českých alterujících divadel, kdysi právě s takovými pracoval. Naše společnost není tak čistá, jak si myslíme. Děsí mě v jakém sterilním ghettu žiju a jak si ho snažím udržet.

Musíme si uvědomit jak těm šíleným událostem, jako je žhářství a incest na představení podezřele rozumíme. Je to dáno charakterem tragické postavy, jenž už Aristoteles postihl takto: "Nešťastníkem se před divákovýma očima nemá stát člověk s vynikajícími vlastnostmi, neboť to by mohlo diváka znechutit, ani člověk zcela špatný, neboť pak by měl divák potíže pohnout se k lítosti a ke strachu." Prostě se s tím žhářem identifikujeme a fandíme mu. Jsme spolu s ním tváří v ohni.

Děsivým pramenem všeho neštěstí na scéně má být už samo narození Kurtovo. Porodní i poporodní šok Kurta jako novorozeněte, je interpretován tak, že se narodit nechtěl. Takováto událost a její následky jsou prostě tragicky neřešitelné, či lépe řečeno řešitelné jedině tragicky. A nemůžeme nevzpomenout na konečný výkřik Sofoklova Oidipa krále nad svým osudem se kterým nešlo vlastně nic udělat: "Lépe se nenarodit!" Zapálit několik domů a násilně přervat ta nejsilnější mezilidská pouta.

Tolik snad o této hře, avšak upřímně řečeno, nevím, proč tato elita mezi mladými něco takového velice věrojatně hraje. Je mezi nimi například dvacetiletý polyglot, nebo student matematiky a logiky. Ovšem, ptám se hloupě! A už jsem si vlastně svou recenzí odpověděl a jen jsem hloupě znevážil jejich mládí. Tragédie se hrají, abychom byli vzbuzeným soucitem a děsem očištěni, pro naše životní potýkání. A že tuto tragédii dokáží svými vlastním sehrát v Praze tak mladí lidé, je opravdu velkoměstské. Kromě toho je třeba Oldstars brát v jejich celé dramaturgické šíři 11.6. například hrají kabaretní "Slaměný klobouk" (Suchý/Labiche) aby byli emocionální šťávy komedie i tragédie vyrovnány.

O jejich dalších představeních ZDE

                 
Obsah vydání       5. 6. 2006
5. 6. 2006 Jihočeští Zelení jsou ochotni podpořit menšinovou vládu
5. 6. 2006 Buduje Rusko námořní základnu v Sýrii ?
5. 6. 2006 Volební pat Michael  Marčák
5. 6. 2006 Pat? Ne, to jen volby skončily Petr  Wagner
5. 6. 2006 Tak nám zvolili Topolánka, paní Müllerová Ctirad  Novák
5. 6. 2006 Jak jsme si vyhráli volby Bohumil  Kartous
5. 6. 2006 Svaly je možné ukazovat před volbami, po volbách je třeba jednat Štěpán  Kotrba
4. 6. 2006 Sláva vítězům...!!! Čest...?!? Ladislav  Žák
5. 6. 2006 Voliči zvolili změnu. Bude to Paroubek respektovat? Radek  Sárközi
5. 6. 2006 Jak reformovat volební systém? Josef  Baxa
4. 6. 2006 Volby 2006: změňme volební systém! Boris  Cvek
5. 6. 2006 Skončilo druhé kolo prezidentských voleb v Peru Štěpán  Kotrba
4. 6. 2006 Nejsem skalním příznivcem ČSSD, ani bezmezně neobdivuji ODS
5. 6. 2006 Prizma komunistických teorií o agentech a přisluhovačích Boris  Cvek
5. 6. 2006 Bude čtvrtý odboj? Vstanou noví Hučínové... Štěpán  Kotrba
5. 6. 2006 Penc: Smůla... Stanislav  Penc
5. 6. 2006 Ostuda volebního zpravodajství: kapacita připojení a meze "vteřinové" žurnalistiky Štěpán  Kotrba
5. 6. 2006 ČT: "Česká televize se intenzivně věnovala volbám do Poslanecké sněmovny"
5. 6. 2006 Zelení jsou již tak dost rozděleni Darius  Nosreti
5. 6. 2006 Policista, který zadržel fotoreportéra Britských listů, je obviněn Štěpán  Kotrba
5. 6. 2006 Dosud nebyly vytvořeny podmínky pro využívání IZIP v praxi
5. 6. 2006 Dědictví jaderné energetiky v Británii bude stát 90 miliard liber Jan  Beránek
5. 6. 2006 Raketová základna USA v ČR a referendum o Evropské ústavní smlouvě Oldřich  Průša
3. 6. 2006 Objíme sa Paroubek s Ficom ? Lubomír  Sedláčik
5. 6. 2006 Cesta ke svobodě - vtip z internetu
4. 6. 2006 Turecký generální štáb připravuje mezinárodní mediální seminář
5. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006
2. 6. 2006 Jak dopadly volby v roce 2002 a proč Štěpán  Kotrba
4. 6. 2006 Paroubek chce odejít do opozice
5. 6. 2006 Oldstars a jejich inscenace Tvář v Ohni od Mariuse von Mayenburg Lukáš  Nozar
5. 6. 2006 Paranoidní symptomy Jiří  Štěpánek
5. 6. 2006 Mobilní dálkový ovladač a programátor DVR
5. 6. 2006 BBC on demand services uzavřela dohodu s producenty
5. 6. 2006 Témata Britských listů
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce