21. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 8. 2006

Způsob, jak si z někoho skutečně udělat nepřítele, je označit ho za nepřítele

Od tragického "jedenáctého září" se počet muslimů, vyznavačů islámu a lidí arabských národů všeobecně, který - řečeno velmi jemně - nemiluje Spojené státy Ameriky, výrazně navýšil. Jak je to vůbec možné, když nemilosrdně hodný a jemně nekompromisní usměvavý hoch z bílého domku chce pro muslimy jen to nejlepší?

Ve své pomoci jde často až tak daleko, že pomáhá s destrukcí jejich koncepčně zastaralých ubytovacích kapacit, případně technologických, dopravních a průmyslových infrastruktur a to naprosto zdarma. Všimněte si, padají už návrhy jak obdobně pomoci Íránu. Tak proč si toho ti nevděčníci neváží?

Na sklonku posledního století patřili ponejvíce lidé v České republice, na Slovensku, na Ukrajině a v Rusku k těm, kdož odmítali bombardování Jugoslávie jako tzv. nejlepší řešení krize v oblasti Kosova. Přes mediální snahy prokázat naši genetickou historii málem za jedině Keltskou, byl jedním z podvědomých důvodů k odporu pocit slovanské sounáležitosti, bez ohledu na to, jestli takový argument někdo považuje za směšný. Pokud nás totiž něco s někým spojuje, je jisté, že už to samo o sobě nadřazuje "spojení" nad pouhé "propojení". Cítíte také nějaký rozdíl mezi těmi slovy? Vnímáte dočasnost obsahového významu u delšího z těch dvou slov?

V současnosti jsou arabské státy propojeny s celým světem prostřednictvím ropy, potažmo v některých zemích i prostřednictvím bohatství z těžby ropy plynoucím ale jsou to pouta chatrná, ropa brzy dojde, z hlediska historie zeměkoule, za několik milisekund, a co zbude pak? Je skoro nepříjemné o tom jen přemýšlet. Arabský svět je v atomech své existence spojen nejprve svým "arabstvím", tedy příslušností k "velké Arábii", a v této množině převážně svým náboženským vyznáním, tolik odlišným od evropského "křesťanství".

Většina Arabů je se skutečným terorismem pouze propojena, jen s omezenou možností propojení ovlivňovat, přitom na vině jsme z velké části my v Evropě, a z ještě větší části ti ve Spojených státech Ameriky. Jsme vinni tím, že vytrvale odmítáme pochopit, že je rozdíl mezi tím, označit "někoho" za teroristu a nebo tím, označit za teroristu "nějakého" Araba, muslima, obyvatele Blízkého či Středního východu. Způsobem jakým medializuje západní Evropa a SSA (Spojené státy Ameriky) svůj protiteroristický boj, jen narůstá počet lidí, kteří se díky svému "spojení" s teroristy cítí být námi označováni - také - za terosristy. Články mnohých komentátorů, novinářů a ostatních "chytrých" - třeba poslanců a různých poradců prezidenta republiky - jsou více či méně skrývanou propagací rasové a náboženské nesnášenlivosti a zároveň ukázkami okázalé nadřazenosti sebe nad těmi ostatními. V opravdu slušném prostředí by orgány činné v trestním řízení měly konat - leč nekonají.

Nejlepším způsobem, jak si z někoho skutečně udělat nepřítele, je označit ho za nepřítele, případně za nepřítele označit někoho, kdo je mu blízký.

Pánové a dámy, nebylo by pak ale čestnější, vyhlásit islámským zemím válku a na rovinu jim říct, že z naší strany je nečeká nic dobrého? Vojenské kapacity na to máme, vlastně by to byla hračka, stačilo by snad jen několik desítek jaderných bomb použitých takříkajíc včas, nakonec arabské ženy a děti určitě nemají tu tržní hodnotu jako ty evropské a americké, že? S arogancí nám (a Izraelcům) vlastní jim můžeme chirurgicky přesný zásah jaderné munice ohlásit - dejme tomu tak pět minut předem - prostě dát jim jasnou nabídku, že ze svých domovů mohou včas odejít a jestli ne, tak jejich chyba.

Zlomové a jednostranné odstoupení od smlouvy ABM (smlouvy omezující protiraketovou obranu) otevřelo Spojeným státům dveře dokořán do prostoru pro aplikaci své domnělé nadřazenosti nad zbytkem světa. Technické prostředky, jakým je například ona zamýšlená protiraketová základna ve střední Evropě jsou přitom jednoznačně podpůrnými prostředky, významnými ale nikoliv jedinými, právě pro nadřazená jednání s "ostatními".

Američtí experti prý při návštěvě u nás zvažovali při výběru vhodné lokality pro základnu také ekologické aspekty. Aby bylo jasno, tak zde nejde o to, aby americké splašky byly vypouštěny do naší přírody s jemnými ohledy, jako spíš o fakt, že uvažovaný "radar" by logicky měl obrovský vyzařovaný výkon a jeho začlenění do poměrně lidnaté oblasti je docela zapeklitá záležitost, není třeba to rozvíjet, v porovnání s kauzou televizního vysílače na Žižkově se to ale jeví jako závažnější případ.

Shrňme si základní fakta, kterými je třeba podpořit jasné ODMÍTNUTÍ základny u nás a pokud je někdo schopen je vyvrátit, ať tak, prosím, nečiní ideologickými kecy ve smyslu našeho euro-atlantského přátelství a spojenectví a naší povinnosti pomáhat svým spojencům. Podle jednoho, docela konkrétního, pána, mluví z nás odpůrců pouhé emoce. Ano, ten člověk má pravdu, moje emoce se ale soustavně zrozují z arogance názorů a přezíravosti lidí, kteří jsou k mému skutečnému (reálnému, faktickému, opravdovému) zděšení placeni za to, aby radili panu prezidentovi nebo jsou navrhováni za ministry zahraničí. Otázkou k zamyšlení je, na čích výplatních seznamech jsou za své rady placeni a v jaké měně? (Otázka je to hypotetická a je vyprovokována pouze veřejným konáním veřejně známých, byť nejmenovaných zde osob).

1. americká základna u nás, tak jak je koncipována, nemůže být prvkem obrany naší republiky, je to (v současném konceptu) technicky vyloučeno. Aby byla schopna bránit i nás, musely by se na základně rozmístit i jiné protiraketové prostředky, schopné zasahovat i cíle letící v atmosféře

2. je zřejmé, že zejména umístění radaru by představovalo ekologicky neúnosnou zátěž, jakýkoliv ekonomický přínos by nebyl sto kompenzovat rizika a náklady (rozumějte náklady a rizika pro české občany)

3. výstavbou základny bychom více než naznačovali koho považujeme za svého nepřítele. Arabové právem nepochopí, že nepovažujeme za své nepřátele prostý lid v jejich zemích, zatímco Rusové se ani o takové pochopení snažit nemusí. Těm stačí přeprogramovat svoje vlastní rakety na cíle u nás - jen tak, jaksi pro jistotu.

4. Slibovaný ekonomický přínos je prostá propagandistická lež (pane Cabanissi). Dokonce ani kdyby se na základně podařilo zaměstnat několik set (předtím nezaměstnaných) uklízeček, nemůže to nikdy vyrovnat náklady spojené s provozem základny, které by po dlouhá (delší než dočasná) léta musela vynakládat Česká republika.

5. I pouhé zkoušky, cvičné sestřely devastují naší planetu svými roztříštěnými zlomky ze zničených cvičných cílů a cvičně odpálených raket. Jako argument PROTI základně by možná bylo vhodné, zařadit jej na "volitelnější místo na kandidátce".

6. Protiraketová základna je snadno a v krátké době přeměnitelná na základnu raketovou.

Jestli kecám, vyvraťte mi někdo moje názory. Patřím k lidem, kteří umějí říct tu krásnou větu na konci své řeči: .. Třeba se mýlím .? Ale jak jsem už napsal, ideologické řeči jsou jenom řeči, nikoliv argumenty. Jsem ateista, svého času jsem se pokoušel založit v České republice Ateistickou stranu jako alternativu pro lidi, kteří se cítí být slušní, přestože nejsou věřící. Nebylo to nic proti nikomu a navíc se mi ani nepodařilo sehnat dostatečné prostředky na rozjezd, přestože lidí ochotných se zapojit byla spousta. Ale to jen na okraj. Chci vlastně jen připomenout, že jedním z témat zmíněné strany bylo usilování o vzájemnou pomoc a pochopení mezi státy a jejich obyvateli, přičemž plenění bombami za pomoc považováno býti nemůže.

A na tom trvám. I v kontextu s "protiraketovými" základnami.

                 
Obsah vydání       21. 8. 2006
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"
21. 8. 2006 Cabanissovy polopravdy Milan  Vlk
21. 8. 2006 Northern Echo: Britské ministerstvo obrany popírá, že bude základna v Yorkshiru
21. 8. 2006 Veřejná diskuse nezačala, manipulativní mediální kampaň pro základnu pokračuje Jakub  Rolčík
21. 8. 2006 Ring volný Ivan  Kunc
17. 8. 2006 Američané by chtěli základnu v Česku či v Polsku, ale kvůli tamější opozici nyní žádají Británii
21. 8. 2006 Starejte se o maminku, přijdete o invalidní důchod Jan  Čulík
21. 8. 2006 Dva premiéři? Bouře ve sklenici vody Jiří  Pehe
21. 8. 2006 Řím a SSSR Bohumír  Tichánek
21. 8. 2006 Srpnové hospodské kecy a žurnalistické komentáře Ladislav  Žák
21. 8. 2006 Účtování příplatků k letenkám je v rozporu se zákonem
21. 8. 2006 Bezdomovci Petr  Wagner
21. 8. 2006 Nekulaté výročí invaze spojeneckých vojsk a Základna Vladislav  Černík
21. 8. 2006 Michael  Marčák
21. 8. 2006 Sad knights, and the `Ostrava Hillary` Irena  Ryšánková
19. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)
21. 8. 2006 Borek na Paroubka vypuštěný
21. 8. 2006 Vojenská suita 5. Václav  Hrabě
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace
21. 8. 2006 Michael  Marčák
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními
20. 8. 2006 Abychom se z té protiteroristické hysterie nezbláznili...
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe
21. 8. 2006 Michael  Marčák
21. 8. 2006 Bush "stojí za hovno" Jan  Čulík
21. 8. 2006 Těšili se na práci ve slunné Itálii, čekala je realita pracovního tábora!
21. 8. 2006 Strategický partner a základna Wenzel  Lischka
21. 8. 2006 Mýtus privatizace: všechno je jinak. Ale jak? Tibor  Vaško
21. 8. 2006 Cesta za sluncem Jan  Paul
21. 8. 2006 Emigrace Milan  Cimburek
21. 8. 2006 O tom, jak Telefónica 02 pohrdá zákazníkem Boris  Cvek
21. 8. 2006 Není pravda, že všechny politické strany téma raketové základny zabily Monika  Hoření
21. 8. 2006 Válku je třeba vyhlásit viru HIV Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Způsob, jak si z někoho skutečně udělat nepřítele, je označit ho za nepřítele Jan "Matt" Hájek
18. 8. 2006 ČSSD: proč možná nevyhrála volby Oldřich  Průša
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
18. 8. 2006 Proč jsou někteří muslimští mrtví "zcela nevýznamní"?
18. 8. 2006 Snad ten poslední muž, u něhož očekávali esesácké tajemství
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
17. 8. 2006 Rakety "darebáckých států" používají kapalná paliva a mezikontinentální balistické rakety nelétají podle pravidel civilních kosmických letů Karel  Dolejší
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce