19. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 2. 2007

Cesta zpět až ke kořenům slev

Utíral jsem prach a s poličky mi spadla taková malá atrapa helmy, jakou nosí závodníci F1. Asi před pětadvaceti léty jsem koupil švýcarské hodinky zn. Heuer a to byl jejich obal. Napadlo mě, že bych je po tolika letech měl dát alespoň vyčistit. Zašel jsem za přítelem hodinářem a ten mi doporučil, abych strojek svěřil do speciální značkové opravny, ale ta že je jen v Praze.. Vydal jsem se do Prahy hledat opravnu. Nebyl jsem v Praze více jak deset let a tak jsem byl zvědavý, co se tam změnilo.

Když jsem vystoupil z vlaku, nervozita vrcholila natolik, že jsem se začal rozhlížet. Raději dříve než pozdě. Našel jsem potřebné celkem snadno podle odéru. Standardní železniční zařízení. Vešel jsem do úlevového zařízení a manažerka zařízení (dříve hajzlbába) mi za příslušný obnos otevřela komůrku. Než mě vpustila dovnitř, komůrku prohlédla. Později mi došlo, že nešlo snad o kontrolu úklidu a čistoty, ale o ujištění, že zde minulý návštěvník nic nezanechal. Za trubkou byl zastrčený výtisk jakéhosi periodika. Z dlouhé chvíle jsem tiskovinu otevřel. Titulky říkaly, že jde o běžné události: konečně máme vládu ale není to důvod k národní veselici, USA chtějí u nás základnu, ale většina národa ne, prý chtějí referendum, ale vláda je proti. Rozhodne sama a poslanci. Jsou demokraticky zvolení a tak mají právo mluvit jménem národa.

Ta demokracie, ta nám dává. Prý demokracie je vláda lidu prostřednictvím většiny. Bylo by to prima, kdyby to byla pravda. Lid volí, partaj nominuje a aby byla partaj výkonná, potřebuje prachy a ty musí někdo dát a ten někdo za ně bude něco chtít -- a tak to jde dokola. Zvolený poslanec si myslí, že je tam na věky. Většina poslanců ale po volebním období skončí, vypadne ze sněmovny a ani pes po nich neštěkne Teď ale vládnou. Většinou s mizernou produktivitou práce. Nacpou si panděro v poslanecké jídelně kvalitním čerstvým jídlem za poloviční cenu, než jakou zaplatí třeba důchodce za daleko méně kvalitní studený oběd, dovezený pečovatelskou službou v plechovém kastrůlku. Po dobrém obědě zasedne do lavice, která má pro něho hodnotu jedenašedesáti tisíc plus příplatky měsíčně, což je bratru průměrný důchod za deset měsíců, to křeslo má pro stranu, která ho nominovala cenu devět set tisíc korun ročně do stranické kasy, vše z peněz vybraných od daňových poplatníků. Jediná povinnost takového poslance je neusnout před hlasováním a hlasovat podle toho, jak ukáže předseda klubu nebo jak je dohodnuto. Je potřeba začít s důchodovou reformou a snížit sociální dávky.

Jsem sedmnáct let ve starobním důchodu a podle dnešního pohledu a názoru tedy "socka". Těch je příliš. Co na tom, že jsem čtyřicet let pracoval a odváděl daně. Většinou sedmý sloupec daňové tabulky. Pro toho, kdo neví, co to bylo: ze 3.000. -- Kč daň 703. -- Kč a 30% z částky, která byla přes. Mám tedy svůj důchod předplacený. V inzerátech jsem četl, jak firmy hledají řemeslníky vyučené v oboru zámečník, soustružník, frézař, brusič a další obory černého řemesla. Prý je těch profesí nedostatek. V našem městě bylo do "sametové revoluce" osm velikých továren s počtem zaměstnanců více jak dva tisíce. Ve všech těch továrnách měli svoje učební střediska a starali se o dorost a o nástupce. Ani jedna z těch továren už neexistuje. Podlehly privatizaci.

Napadlo mě, že až jednou, a to nebude zase až tak dlouho trvat, vymřou ti poslední řemeslníci, nebude nikdo, kdo to řemeslo bude ještě umět a naučit ho někoho dalšího. Máme v Česku japonsko-francouzskou automobilku, ale ta učně nevede. Chce jen hotové řemeslníky. Zaučené nádeníky na pásovou výrobu. Až se auta přestanou vyrábět, seberou mašiny, lidi propustí a zmizí. Opuštěné haly někdo za pár korun pronajme, naveze sem načerno nebezpečný odpad a než se na to přijde, sebere prachy, které vydělá a zmizí aby již nikdy nebyl nalezen. Odpad uklidí hasiči a hygienici za přispění armády, která náhodou v tu dobu nebude působit v zahraniční misi, to vše za peníze daňových poplatníků.

Paní manažerka zabouchala na dveře a ptala se: "Přišel jste se vyspat nebo vys...t?" Rychle jsem odešel s omluvou. I když jsem si myslel, že za odevzdaný peníz jsem měl právo posedět. Vyšel jsem před nádraží a pocítil hlad. Nalevo do nádraží bývala pekárna a mlékárna. Byla. Už není Je tam nějaká banka nebo pojišťovna. Vydal jsem se směrem k Prašné bráně a těšil jsem se, jak si dám v Sevastopolu boršč. Sevastopol není, je tam banka nebo jaký čert. Kdesi jsem četl, že jistý Žid říkal: "Všechno je jinak..." Jaká moudrost. Všechno je jinak -- jinak než to je, jinak než chceme aby to bylo a jinak než si myslíme, že to je. Dám si v Koruně loupáček a kafe. Nedám. Nabídli mi kalhoty a potom kdosi potajmu heroin. Měl jsem tip, že nějaká opravna hodinek je na rohu Železné a Staromáku. Byla tam, ale už není. Je tam cestovka. Hlad se zvětšoval a já začínal být nervózní. Na Uhelném trhu není hodinář, ale můžete si koupit dámské prádlo z dovozu. Prošel jsem Perlovkou na Jungmannovo náměstí, tam také býval hodinář. Už není, francouzské parfémy. Prošel jsem do pasáže Světozor s nápadem, že se najím v dietní restauraci. Už tam není a na smradlavý, kečupem zapatlaný karbanátek v žemli, bratru za šedesát Kč, nejsem zvědavý. Prošel jsem podchodem na druhou stranu Václaváku, protože jsem se mezitím dozvěděl, že opravna mých hodinek je pod Bílou labutí - to je tam, kde dříve býval Dům potravin. Dobře, dám si před Luxorem opečenou klobásku a kousek chleba. Stoupnul jsem si do řady čekajících. Když už jsem byl téměř na řadě, podíval jsem se, co mě ten kousek klobásy bude stát a přešel mě hlad. Dám si tedy v Mléčném baru kakao. Jenomže tam se teď prodává konfekce dovezená z USA. Žide Žide, tys` měl pravdu -- všechno je jinak!

Podíval jsem se do výlohy hodinářství a přešel mě zrak. Nejlevnější hodinky stály 80.000. -Kč. Vešel jsem a nalezl opraváře. Ten mi řekl, že vyčistění mých hodinek bude trvat asi šest měsíců a bude stát dva tisíce korun, pokud nebude něco potřeba vyměnit. To potom bude dražší. Musím podepsat, že v případě, že po ošetření nebudou hodinky plně funkční, nebudu na provozovně žádat nějakou náhradu, protože nemají žádné náhradní díly. Naivně jsem se zeptal, proč je to tak drahé, když já jsem hodinky koupil za. 4.000. -Kč. Smál se a říkal: "Drahý pane, ale kolik jste tenkrát vydělával a kolik vyděláváte dnes?" Zmlknul, když jsem mu řekl, že tenkrát jsem pracoval jako údržbář-elektro v nepřetržitém provozu a měl jsem hrubý plat právě na ty hodinky. Teď mám slabě podprůměrný důchod, který po každé valorizaci klesne v poměru k průměrnému platu. Nabídl mi, že hodinky za dva tisíce koupí, prý na náhradní díly. Jsem sice z venkova, to poznala a podle toho se mnou jednala i manažerka úlevových zařízení na nádraží, ale neupadnul jsem na hlavu ani mě v mládí do hlavy netloukli. Tak mi hodinky zůstaly, jsou nevyčištěné a jdou stále stejně.

Měl jsem Prahy už dost. Rozkmital jsem nohy a svoje francouzské hole směrem k pražskému safari, sherwoodskému hvozdu a mazal na vlak. Prošel jsem tím odkladištěm existencí a v hale zjistil, že rychlík mým směrem jede až za dvě hodiny. Vydal jsem se znovu na pouť přes zmíněný hvozd, směrem k nádraží pojmenovaném po našem prvním prezidentovi. Sedl jsem si do předměstské pantografové jednotky. Vlak nebyl nijak moc obsazen, všehovšudy asi pět nebo šest cestujících. Na sedadle přede mnou ležel kus letáku nějakého supermarketu. Nabízejí toaletní papír -- čtyři kusy za 20,- Kč. Pomeranče, dovoz Španělsko, sleva 23%, kilogram za 13,90 Kč, banány dovoz, nevím odkud, bylo to nečitelné, 12,90 Kč za kilogram, brambory, zřejmě z Vysočiny, 17,90Kč za kilogram. Drahý dovoz, dražší vstupy, promítá se do cen cena ropy. Už se nedivím, že v obyčejném automatu na stojáka stojí bramboračka dvacku a oukrop, neboli česnečka, jídlo chudých, devatenáct korun.

Z toho toaletního papíru musí mít zvláště radost bývalý ministr vnitra pan Ruml. Jeho oblíbené úsloví bylo, že byl nedostatek tohoto zboží, mandarinky a banány jen s frontou. To říkal na obranu demokracie, když mu někdo vyčítal kriminalitu po revolučním otevírání věznic. Teď můžete svobodně cestovat a banány jsou bez fronty. Já osobně když mám jako důchodce chuť podívat se na kanáry, nejdu do Čedoku, ale do Zverimexu.

Někdo ve voze poslouchal tranzistorák. Byly zprávy. Zahraniční firma, která v České republice vlastní cukrovary, se rozhodla tři cukrovary zavřít. Propustí více jak tři sta lidí. Od Evropské Unie dostane odměnu v přepočtu na koruny několik miliard za snížení výrobní kvóty cukru a z vývozce cukru se stane dovozce. Ještě několik zajímavostí jako třeba, že v nemocnici odmítli ošetřit bezdomovce, nechali ho vyvést ven ochrankou a on na schodech před špitálem zemřel. Potom ještě něco z dopravy a zprávy skončily. Hlasatel, nyní moderátor, oznámil, že to byly zprávy Českého rozhlasu. Pak přišla písnička -- zpívaná anglicky, jak jinak, pane Hašlere. Ta naše písnička česká. ...až se ta písnička ztratí, pak už nic nebudem mít, jestli nám zahyne všechno s ní pomine, potom už nebudem žít. Vzpomněl jsem si na Luďka Munzara, na jeho komentář k filmu "Bude Praha naše?", který před časem vysílala ČT. Polovina Hradčan patří Vatikánu, vysílač Radio Liberty Kongresu Spojených Států, Brdy budou brzy patřit také USA. Tak ještě pan Schwarzeneger, pardon, promiňte přeřeknutí Schwazenberg. I ministr se splete, místo Leinen řekne Lenin, ten možná nechá Sudetengau opět do těch pravých rukou.

Cestou domů jsem měl jenom starost, abych neusnul a někdo mě ve vlaku neokradl. Dojel jsem šťastně a v pořádku. Doma v klidu jsem vzpomínal, s jakým nadšením jsme před balkonem Melantrichu zvonili klíči. Jsem povahou spíše introvert a nikdy jsem nepodléhal stádu, ale před ten balkon jsem šel a zvonil. Po zkušenostech, které jsem za tu dobu od sametu získal, bych si pod balkon nevzal klíče, ale asi jinou řehtačku, možná značku AK47.

Autor je šestasedmdesátiletý elektrikář v důchodu.

                 
Obsah vydání       19. 2. 2007
19. 2. 2007 Podle Ivana Langera představuje americká základna bezpečnostní riziko Bohumil  Kartous
19. 2. 2007 Vnitro si podmanilo OSUD Bohumil  Kartous
19. 2. 2007 Michael  Marčák
19. 2. 2007 Německý ministr zahraničí kritizuje americké plány na raketové základny Tomáš  Krček
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit
19. 2. 2007 Putin: "Dobře vidíme, jak se změnil svět, realisticky hodnotíme své vlastní možnosti a svůj vlastní potenciál" Vladimír Vladimirovič Putin
19. 2. 2007 Od Středomoří až po indický subkontinent: Hicham Ben Abdallah El Allaoui
19. 2. 2007 Michael  Marčák
19. 2. 2007 To už raději ty komunisty, chtělo by se říci Milan  Daniel
19. 2. 2007 Michael  Marčák
19. 2. 2007 Bursík poškozuje jméno evropských Zelených
19. 2. 2007 Na Ruzyni za celý svet Gustáv  Murín
19. 2. 2007 Jahnovo pozdní přiznání Vojtěch  Filip
19. 2. 2007 Jak vytvořily Spojené státy krizi v Severní Koreji Miloš  Kaláb
17. 2. 2007 Svět morálních jistot a preemptivních útoků jako svět nočních můr Jana  Ridvanová
19. 2. 2007 Uhl Janečkovi: "Snažíte vyhnout se své právní odpovědnosti za porušování zákona a činíte to na úkor České televize a jejího dobrého jména" Petr  Uhl
19. 2. 2007 Lambert: Proč jsem byl milicionářem František  Lambert
16. 2. 2007 Jak vyřešit případ příslušníka Lidových milicí ve funkci vrchního ředitele České televize Jiří  Janeček
19. 2. 2007 SKANDÁL: Česká televize si dělá databázi politické orientace občanů, které zve do pořadu Štěpán  Kotrba
19. 2. 2007 Dům sem, dům tam, nám už je to všechno jedno Jan  Paul
19. 2. 2007 Vysoké vatry Vlado  Janček
19. 2. 2007 Zündel: Pět let na tvrdo pro popírače holocaustu Richard  Seemann
19. 2. 2007 Senzace ve fotbale, aneb Konečně se něco dělá proti fotbalovému chuligánství Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
19. 2. 2007 Podivná kouzla s penězi Václav  Dušek
19. 2. 2007 K čemu ten radar vlastně je? Hynek  Hanke
19. 2. 2007 K výročí Pankráce Krkošky Pavel  Kopecký
19. 2. 2007 Do jaké míry je americký systém protiraketové obrany systémem obranným?
19. 2. 2007 To opravdu není legrace Jan  Polívka
19. 2. 2007 Canaletto v Londýně
19. 2. 2007 Přijeďte do Krnova na festival 70 mm filmu
19. 2. 2007 Americká armáda začala rozmísťovat neviditelné bitevní letouny F-22 Raptor u Japonska
18. 2. 2007 Bývalý generální ředitel BAWAGu ve vídeňské věznici Richard  Seemann
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
17. 2. 2007 DNES: Občané, poslanci i ministryně obrany o americké základně v Parlamentu
18. 2. 2007 Príroda v chápaní náboženstva Číny Štefan  Šrobár
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
18. 2. 2007 Tamáš promluvil ve Vicenzi
16. 2. 2007 Debaty o radarech a evropské Ústavě jsou o stejném tématu Lída  Rakušanová
17. 2. 2007 Ó běda bláznivým masopustníkóm - aneb Hus, Luther a chvála internetu Zdeněk  Bárta
17. 2. 2007 Cesta zpět až ke kořenům slev Jiří  Vlasák
16. 2. 2007 K nótě Velvyslanectví USA ve věci radarové základny Pavel  Čámský
16. 2. 2007 Obstojí psychotronická argumentace? Miloš  Dokulil
16. 2. 2007 "Raketový hřebec" z BBC je nyní v Al Džazíře
16. 2. 2007 Leden 2007 opět rekordem ve čtenosti Britských listů - počet stažených stran překročil milion
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce