2. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 3. 2007

Odpověď od Václava Moravce

Polemika s "Dopisem Václavu Moravcovi" od Jana Čulíka.

Milý Jane, věř, že jsem dlouho váhal, zda se mám pouštět do obsáhlejší polemiky. Je totiž velmi komplikované vést polemiku s někým, kdo používá obraty jako "lezete pořád kamsi jen establishmentovým politikům". Přiznávám, že jsem z akademické půdy zvyklý vést věcnou polemiku nad čísly a fakty. Netuším, o jaké obsahové analýzy opíráš své tvrzení o "lezení kamsi".

Pořad, který nese mé jméno, se snaží o co nejširší spektrum názorů, proto v něm byl účasten v uplynulých 12-ti měsících několikrát i Jan Tamáš jako předseda Humanistické strany. Chodí do něj politologové či sociologové (například Václav Bělohradský, Jan Švejnar, Jiří Pehe, Jacques Rupnik atd., to vše v první hodině OVM na ČT1), kteří sedí proti politikům a rozrušují jejich fráze.

Předpokládám, že můžeš při způsobu své emocionální argumentace namítnout, koho zastupují tito "establishmentoví sociologové a politologové". Do OVM chodí i lidé z nevládních organizací (viz David Ondračka z Transparency International, který minulý týden v první hodině Otázek polemizoval s českými politiky o korupci).

Mohl bych jmenovat další hosty a pokoušet se sestavit přehled, jak se pořad, který má stopáž 60 minut na ČT1 a 60 minut na ČT24, snaží dávat prostor co nejširšímu spektru názorů. Když se však podíváš na diskusní pořady v zahraničí (viz pořad NBC Meet the Press či pořad CNN Late Edition atd.) nejsou politici z veřejného diskursu vylučováni, proto zveme do Otázek i politiky.

Milý Jene,

tuším, že je pro Tebe snadné a lehké odmrštit jakýkoliv argument, aniž nad ním hlouběji přemýšlíš. O tom vypovídá i skutečnost, kterou mi podsouváš, že má kritika vůči Britským listům je dána Tvoji kritikou předvolebních speciálů. Jsi-li malicherný Ty, já nikoliv. Mohl bych v logice Tvé argumentace říci: Čulík se pouští do OVM pouze proto, že zatím nebyl osloven jako ten správný odborník a zástupce lidu, který by to nandal "establishmentovým politikům".

Podobnou logiku bych vůči Tobě nikdy neuplatnil, taková věta by mi přišla více než pokleslá a mrzí mne, že mi tyto nízké důvody podsouváš. Z Tvé předvolební kritiky jsem se snažil poučit (jako to ostatně dělám vždy, když slyším věcnou argumentaci, která směřuje na moji hlavu), proto jsme zavedli do OVM, které se vysílají s publikem, sociologické dotazníky po vzoru BBC.

Telefonické hlasování se v Otázkách neobjevuje a víš, že jsem Ti při našem posledním osobním setkání řekl, že bych považoval za větší poškození kandidátů, pokud by v průběhu série speciálů bylo zrušeno. Navíc hlasování bylo po celou dobu předvolebních OVM relativizováno, dáváno do kontextu s reprezentativními předvolebními výzkumy. Diváka navíc nepovažuji za hlupáka.

Milý Jane,

věř, že je rovněž velmi komplikované vést polemiku s někým, kdo si před napsáním dopisu nezjistí ani základní fakta. Petici Jana Tamáše nepodepsalo 100 tisíc lidí, nýbrž necelých 20 tisíc lidí.*)

I to je jeden z mnoha dalších důvodů (lehkomyslná práce s fakty a důkazy), proč považuji Britské listy za nedůvěryhodné. Mrzí mne, že i Ty přistupuješ na argumentační logiku Jana Tamáše (ostatně v pátek jsem s ním hodinu mluvil po telefonu), že iniciativa Ne základnám reprezentuje 60 procent veřejnosti, která je proti umístění amerického radaru v České republice.

Dramaturgický záměr nedělních Otázek byl zřejmý, nezvat přímo mluvčí iniciativ, ale zajímavé signatáře. Proto byl pozván sociolog Jan Keller či religionista Ivan O. Štampach (signatáři petice Ne základnám). Stejně tak byl pozván i vojenský analytik Stanislav Kaucký, který publikuje inspirativní texty k celému problému. Nemohu však za to, že se všichni tři pozvaní z různých důvodů pořadu nezúčastní. Odmítám však přistupovat na nátlak Jana Tamáše, že když Keller nemůže, tak pozvete mě. Neustupoval jsem politikům a raději jsem z ČT odešel.

Věř, že nebudu ustupovat ani nátlaku Jana Tamáše a jeho příznivců. Je mi osobně líto, že právě Jan Tamáš, který několikrát již prostor v pořadu dostal, je teď schopen psát o nedemokratické diskusi v souvislosti s pořadem OVM. Nejsem si jist, zda je vhodné posuzovat demokratičnost či nedemokratičnost pořadu pouze toho, zda se ho budu účastnit. Proto proti "establishmentovým politikům" (jak je označuješ) bude sedět například starosta Příbrami, když Jan Keller, Ivan O. Štampach či Stanislav Kaucký nemohou.

Milý Jene,

je volbou Britských listů, že se rozhodly stát platformou pro argumenty předsedy jedné neparlamentní politické strany, a že jejich šéfredaktor přistupuje na tuto logiku. To je další z mnoha důvodů, proč periodikum, které vedeš, považuji za nedůvěryhodné. Mrzí mne, že v této věci nemáš větší odstup a kritické myšlení, které tak často doporučuješ českým novinářům. Mohl bych na dalších případech odůvodňovat svůj názor, který jsem napsal jednomu z diváků Otázek a dal Ti jej na vědomí.

Milý Jene,

z celého srdce Ti děkuji za závěrečné přání (i když v něm cítím jistou ironii). Stále se snažím svoji práci dělat odpovědně, odvážně a jak nejlépe umím. Stále se snažím bojovat proti českoteleviznímu étosu a rozrušovat i své vlastní klišé. Věř, že v souvislosti s posledním dění kolem ČT mám mnoho pochybností, zda na to stále ještě mám sílu. Odejít může být snažší, než dál bojovat, a jednu zkušenost jsem již prožil. V poslední době si také říkám, zda by neměli odejít jiní.

Přeji Ti vše dobré a věřím, že se někdy vrátím ke čtení Britských listů, jak si je pamatuji z devadesátých let - tedy jako periodikum s kritickým myšlením nejprve vůči sobě sama a pak k ostatním.

Z celého srdce Tvůj V.M.

PS: Omlouvám se za překlepy a případné chyby. Celou sobotu odepisuji na dopisy signatářů petice Ne základnám, proč nebude zítra hostem Otázek Jan Tamáš. A protože pořad OVM děláme na koleně s malým redakčním zázemím, tak jsem již mírně unaven. Díky za pochopení.

*) Pozn. JČ: Tuto věcnou chybu jsme asi dvacet minut po vydání mého dopisu Václavu Moravcovi opravili.

                 
Obsah vydání       2. 3. 2007
4. 3. 2007 Moravec řídil diskusi věcně a profesionálně Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Odpověď od Václava Moravce Václav  Moravec
4. 3. 2007 Bída akademické argumentace Bohumil  Kartous
3. 3. 2007 Americké antirakety se budou střílet do jiných zemí
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
4. 3. 2007 Generální prokurátor nechal soudním příkazem zakázat BBC, aby informovala o soudním slyšení o obviněních z vládní korupce
3. 3. 2007 Půst aneb filipika proti rituálům Zdeněk  Bárta
3. 3. 2007 Greenpeace: Zajistěte vyvážené informování veřejnoprávní České televize o amerických základnách, nebo odstupte!
3. 3. 2007 Přesun z IHT do Blesku? Michal  Brož
3. 3. 2007 Prohlášení starostů obcí a měst okresu Příbram k radaru USA
2. 3. 2007 Konečně reakce z České televize
3. 3. 2007 Václav Moravec: Propagandistické Britské listy nečtu
3. 3. 2007 Dopis Václavu Moravcovi Jan  Čulík
3. 3. 2007 Věc: Dopis Václava Moravce "jednomu čtenáři", bez data Milan  Nápravník
1. 3. 2007 Janečku, proč cenzurujete a zkreslujete v ČT veřejnou debatu?
3. 3. 2007 Doporučení Sašovi Vondrovi
2. 3. 2007 Proč Šiklová a Kocáb Bohumil  Kartous
3. 3. 2007 Prostá ideologie Jiřiny Šiklové
3. 3. 2007 Tři čtvrtiny obyvatel ČR chce referendum o základně, ČT jejich zástupcům neposkytne prostor
2. 3. 2007 "Nejvíce o americké základně dezinformují TV Nova a Britské listy"
2. 3. 2007 Petru Suchému: Prosím, vysvětlete, jak Britské listy dezinformují veřejnost
2. 3. 2007 Pokud bych to před volbami věděla...
1. 3. 2007 Nedělní Moravcova televizní debata bude zase propaganda
2. 3. 2007 Janeček a Šámal odmítají hovořit s iniciativou Ne základnám
2. 3. 2007 Nejde o názor, ale o to, zda jej někdo vůbec může vyslovit
2. 3. 2007 Smutný pád Václava Moravce Bohumil  Kartous
2. 3. 2007 Kdo vybíral účastníky vaší nedělní "debaty"?
3. 3. 2007 Úroveň Britských listů je stylisticky slabá
2. 3. 2007 Pozor! Nebavte se s televizí Nova Alex  Koenigsmark
2. 3. 2007 14. adar: Purim ad lo jada - až do ztráty vědomí Daniel  Mayer
2. 3. 2007 Rány egyptské Jiří  Staněk
2. 3. 2007 V práci mě diskriminují: Jsem žena
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
2. 3. 2007 Mýlil se Marx? Milan  Valach
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 BBC byla informována o pádu mrakodrapu v komplexu WTC půl hodiny předem Michal  Brož
2. 3. 2007 Dojem z léta F. X. Šalda
2. 3. 2007 Základny a svoboda tisku, aneb Největší nebezpečí hrozí čtvrté mocnosti v demokratickém státě od těch, kterých se neptají... Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Ekologie nebo nový "vědecký světový názor"? Michal  Petřík
2. 3. 2007 Horečka rychlosti Michal  Rusek
2. 3. 2007 Poděkujme základnou Američanům, aneb kulturní maloměšťáctví v apelu Alexandra Vondry Jan  Paul
2. 3. 2007 Nejabsurdnější bankovní poplatek v ČR
2. 3. 2007 Bez okupace jsme ruské základny nepřijali, odmítněme dnes americké Miloš  Pick
2. 3. 2007 Svaz zlodějů požaduje od státu náhradu ušlého zisku Wenzel  Lischka
2. 3. 2007 ANO REFERENDU -- jako politická strana? Milan  Daniel
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
1. 3. 2007 Diskuse o radaru: Je na co být hrdý? Jan  Sládek
1. 3. 2007 Protestantské poselství MF Dnes: Andělé v tryskáčích Bohumil  Kartous
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2007 Bída akademické argumentace Bohumil  Kartous
3. 3. 2007 Odpověď od Václava Moravce Václav  Moravec
20. 1. 2007 Tahle partaj je pěkně zkurvená   
25. 3. 2004 "Zapomenutá" privatizace? Ondřej  Čapek
5. 3. 2004 Jde především o kvalitu vysokoškolského vzdělání Radim  Valenčík
15. 2. 2002 Jakub Patočka kdysi: sledujeme začátek frašky