23. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 3. 2007

Česko v zajetí olympijských kruhů

Olympijský byznys dorazil do Prahy. A jak se náleží na počátek třetího tisíciletí osedlal si nejen milovníky sportu, ale i politiky. Za uspořádání olympijských her v Praze, které by byly také po nepodařené Moskvě 1980 prvními ve východní Evropě a postkomunistických zemích vůbec, se přimlouvá primátor města a 1.místopředseda ODS Pavel Bém, předseda ČSSD a někdejší Bémův náměstek Jiří Paroubek, vstřícně se k nim staví i sportující prezident Václav Klaus. Veřejné mnění je zatím rozpolcené, může se však těšit na důkladnou mediální masáž.

Vysílal ČRo 6 v rámci pořadu Názory a argumenty od 18:10 DOWNLOADSTREAMFLASH 

Žijeme v době, kdy všemožní lobbisté stále více ovlivňují rozhodování státní správy, legislativu a zprostředkovaně pak i naše všední životy. Zastánci zájmů stavařů, výrobců tabáku, zemědělců, ale třeba i lékařů jsou ve Sněmovně a senátu skoro více doma než poslanci a senátoři. Bez jakékoli zákonné úpravy, regulace, ba registrace se pohybují parlamentními kuloáry a mnozí z nich se navíc bezostyšně honosí legitimacemi poslaneckých či senátorských asistentů. Problém přitom není v lobbingu samotném, ale v jeho neprůhlednosti a obtížné oddělitelnosti od řemesla politického.

Specifickými lobbisty jsou zástupci sportovních organizací, svazů, jednot a klubů. Kdo z politiků by nebyl duší fotbalistou, hokejistou či tenistou. Není pak náhodou, jak snadno rok co rok při schvalování státního rozpočtu procházejí Sněmovnou příspěvky z všeobecné pokladní správy v podobě tzv. poslaneckých pomníčků na nejrůznější sportovní aktivity, amatérské i profesionální. Budují se sportovní centra, zimní stadiony, bazény i golfová hřiště. Zatímco infrastruktura řady měst a obcí utěšeně chátrá, o stavu dejme tomu komunikací ani nemluvě.

Sportovci si zkrátka cestu k politikům a penězům vždy nakonec najdou. A nemusí jít zrovna o Sazku. Stačí pohlédnout, jak si cestu Sněmovnou probíjí i naprosto atypický návrh zákona o doživotní rentě pro olympijské medailisty. Co na tom, že špičkoví sportovci už dávno nepatří k nuzákům a že jsou naopak vyhledávanou oběti komerčních sponzorů. Na rozdíl od špičkových herců, muzikantů, vědců, učitelů či lékařů. Přesto minulý týden tato norma, která zvýhodňuje tu část občanů, co si dobrovolně rozhodla krátit živit fyzicky náročným režimem, prošla v Poslanecké sněmovně prvním čtením, hlasy zákonodárců levých i pravých.

Lobbistické skupiny mají přirozený přístup do médií a poměrně snadno mohou manipulovat veřejným míněním. A jde-li o olympiádu, mohou se pochopitelně přetrhnout. Sportovci se na nás z televizních záběrů a novinových fotografií usmívají, aby si splnili jeden ze svých dětských snů. Méně nápadně pak na nás působí ti, co by rádi stavěli stadióny, silnice, kompletní infrastrukturu. O stavitelích, vybavovatelích a provozovatelích hotelů nemluvě. Pověst ve sportovní obci a zájmy ekonomiky, stavebnictví a cestovního ruchu v první řadě, rozhýbávají jinak obvykle opatrný národ. Zatím je ve veřejnosti poměr zastánců a odpůrců pražské olympiády vyrovnaný, konečné číslo je však v mlhách. Ti, kteří trpí nedůvěrou k podobným magalomanským projektům, nota bene v komorním městě, jsou ale roztroušeni a sotva mají peníze na osnování mediálních kampaní. Mohou se leda spoléhat na své volené zástupce. Jenže ti hájí zájmy vlastní. A tak klidně argumentují nejen růstem věhlasu Prahy, ale i dalších míst v republice. Nadto prý olympiáda bude potřebovat sportoviště i zázemí i v jiných městech, pročež nezbytné investice budou směřovat i mimo hlavní město. Jako by za jiných okolností naše města a vesnice upravovat a krášlit nešlo.

Když už jsme u investic, vzpomeňme na astronomické náklady olympijských her. Zásluhou sponzorů šlo slušně finančně pokrýt vrcholné sportovní svátky ve Spojených státech amerických. Již hůře na tom jsou ostatní pořadatelé. Kanaďané se nadšeně vrhají do druhé olympiády, aniž by byly splaceny dluhy po té první. Každá legrace něco stojí. O olympijských hrách to platí dvojnásob. V roce 2012 proběhnou ty letní v Londýně. Původně měly stát 2,3 miliardy liber. Pak se hovořilo o 3,3 miliardy. Nedávno ministryně kultury a sportu Tessa Jowellová přiznala, že rozpočet dosáhl 9,3 miliardy liber, což je kolem 400 miliard korun. Křivka nákladů roste a nikdo netuší, kde se zastaví. Podle ministryně „Londýnská olympiáda je projekt, který změní Británii k lepšímu, a to navždy.“ Budovatelské nadšení pak završila odhadem, že letní olympijské hry zajistí zemi „obrovský finanční zisk“. Jako bych slyšel české politiky. Jenže zatímco v Británii vznášejí nepříjemné a skeptické dotazy opoziční konzervativci, u nás je zatím slyšet jen pár jednotlivců z řad Sdružení nezávislých kandidátů – Evropských demokratů na pražské radnici. Lehce skeptická je naštěstí i ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová.

Nesmíme se přitom opájet dojmem, že olympiáda může proběhnout v ryze soukromé režii. Většinu nákladů vždy nese stát a pořadatelské město. V našem případě by na ryze sportovní účely mělo padnout zhruba 135 miliard korun. Ovšem o další částce se hovoří v souvislosti s dopravní infrastrukturou – prý asi 487 miliard. Kam se na olympiádu hrabe se svými nároky sociálně demokratický advokát Altner! Pár týdnů špičkového sportování je s to zhltnout částku odpovídající polovině státního rozpočtu. Pamatujme však na to, že všechno kolem nás je dražší a dražší a léta 2016 či 2020, kdy by teoreticky mohlo k pražské olympiádě dojít - pekelně daleko.

Zajímavá by byla debata, nakolik je olympiáda součástí veřejného zájmu, pod jehož vlajkou lze u nás zválcovat ledacos. Skutečností však vždy zůstane, že bychom si ji museli štědře zaplatit ze svých daní. Přesto – anebo právě proto – se primátoru Bémovi pranic nezamlouvá nápad učinit olympijské hry předmětem referenda. A když už by k němu mělo přece jen dojít, tak v rámci celé republiky. No jistě. V pražském lidovém hlasování by Bémův záměr nakonec mohl i pohořet. O případném lokálním hlasování v městské části Letňany, které by se měly stát jakýmsi epicentrem, ani nemluvě. Podle primátora by nebylo fér přenést odpovědnost politiků na občany, kteří by navíc neměli dostatek potřebných informací. Kde probíhalo olympijské referendum v minulosti, tam veřejnost řekla NE. V pražském zastupitelstvu má ke svému štěstí Bém nadpoloviční převahu. A kdyby se přesto někde vloudila chybička, přitlačí se v mediální kampani.

Rozhodování politiků, jemuž by měly být stanoveny určité mantinely, bývá zpravidla neprůhledné. Dvojnásob to platí, nejsou-li naši zastupitelé vedeni volebním programem otestovaným volební kampaní. To se stejně tak týká otázky amerického radarového systému, jako olympijských her. Ostatně, co už jiného může být tématem pro lidové hlasování, když ne pořádání nákladného sportovního podniku za peníze daňových poplatníků. Jde pochopit, proč s občany nekonzultovat lidsko-právní témata, daně, hůře pak zajištění národní bezpečnosti či využívané zdroje energie. Ale olympiáda? Nakolik ona může být nesrozumitelným a ryze odborným oříškem. A oříškem jakých expertů? Ze zájmových skupin sportovců či stavařů? Jediný argument proti olympijského referendu spočívá opět v penězích. Drahý plebiscit o drahém špásu může být ďábelskou kombinací.

Čím více budeme bez zevrubné veřejné debaty a mimo širší kontext přesvědčováni jak o prospěšnosti celoživotní renty olympioniků tak o zásadním národním významu pořádání letních olympijských her, tím spíše v nás budou hlodat červíci pochybností. Pochybnosti, nakolik jsme se vzdálili odkazu Miroslava Tyrše či hraběte Cubertaina a nakolik nás postupně komercionalizované olympijské kruhy škrtí a omezují při chladném rozhodování dle zásad prostého selského rozumu.

                 
Obsah vydání       23. 3. 2007
24. 3. 2007 Opozice v Rusku pod sílícím autoritářským tlakem
25. 3. 2007 Blair doporučuje jako svého nástupce Davida Milibanda
24. 3. 2007 Rozhlas BBC o amerických protiraketových základnách
23. 3. 2007 Jak to vidím já.... aneb když točíte o radaru Vojtěch  Frič
24. 3. 2007 O reportáži, ktorú sa nepodarilo vyvážiť Peter  Vittek
24. 3. 2007 Česká televize -- televize veřejné služby, nebo PR agentura? Milan  Valach
24. 3. 2007 Jak se vám líbí reportáž, když točí o radaru bývalá agentka kontrarozvědky Štěpán  Kotrba
24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?
24. 3. 2007 Nevěrohodnost iniciativy Ne základnám Miroslav  Šuta
24. 3. 2007 Lze důvěřovat českým médiím? Jan  Čulík
23. 3. 2007 Jak se nejspíše dohodl Klaus se Zemanem, aneb v jednotě je síla Štěpán  Kotrba
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
23. 3. 2007 I s Mongoly se musíme naučit žít Milan  Daniel
23. 3. 2007 Co si myslí Mongol v Blansku
23. 3. 2007 Volanty pošité kůží - komu ku prospěchu? Václav  Hála
23. 3. 2007 Levicová nálepka takypravicových demagogů Vladimír  Myslík
23. 3. 2007 Partnerem občanských iniciativ je stát Jiří  Csermelyi
23. 3. 2007 Česko v zajetí olympijských kruhů Lukáš  Jelínek
23. 3. 2007 Distancujeme se od Klause
23. 3. 2007 Umějí Lidové noviny česky? Tomáš  Samek
23. 3. 2007 Jak to bylo dál na čtvrteční brněnské demonstraci proti radaru
23. 3. 2007 Iniciativa Ne základnám? No, potěš pánbůh!
23. 3. 2007 Pan Havlačka měl na demonstraci setrvat déle
23. 3. 2007 Nepřesnosti v informacích o včerejší brněnské demonstraci proti základně
23. 3. 2007 Nechci zůstat němý Vít  Hinčica
23. 3. 2007 Alkohol je nebezpečnější než ecstasy
23. 3. 2007 Převratná justiční reforma Aleš  Uhlíř
23. 3. 2007 H2CAR - Udržitelná budoucnost pro uhlovodíková paliva Bushka  Bryndová
23. 3. 2007 Globální oteplování -- další fakta a další mýty Pavel  Kalenda
23. 3. 2007 Co to četl pan Kovář za noviny v padesátých letech?
23. 3. 2007 Soudruzi modří a modrorůžoví, děkujeme
23. 3. 2007 I na Slovensko mělo za komunismu svůj vlastní disent František  Muška
23. 3. 2007 Jsou v médiích přípustné rasistické výroky na adresu Romů?
23. 3. 2007 Jak Bush a Chavez cestovali po Americe Nikola  Čech
23. 3. 2007 Rozlišné právo pro kuřáky, aneb Politický bordel ze sedmi písmen a šestnácti zemí Uwe  Ladwig
23. 3. 2007 REVO si z nás dělá legraci!
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu
23. 3. 2007 Poděkování KSČ Michal Z. Čenko
23. 3. 2007 Sportovní pohádka o rychlobruslařce Sáblíkové Antonín  Hubený
23. 3. 2007 Borovice Vladimír  Holan
22. 3. 2007 Deník vzdělaného a bohatého bolševika Bohumil  Kartous
22. 3. 2007 Přistěhovalci - několik údajů k zamyšlení Darina  Martykánová
21. 3. 2007 Současný stav "výuky" omezuje tvůrčí svobody studentů Jan  Paul
22. 3. 2007 Američtí vojáci znásilňují v Iráku své kolegyně v armádě Miloš  Kaláb
21. 3. 2007 "Ústav paměti národa" v praxi Miroslav  Polreich
22. 3. 2007 Kauza Uzunoglu: Podivný začátek, podivný konec Zdeněk  Jemelík
22. 3. 2007 Netrestat schopné? Tomáš  Jurčík
21. 3. 2007 Politický program lidovců v jedné větě Boris  Cvek
21. 3. 2007 Státní maturity vyděšené Kuchtové Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007