2. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2007

Globalizace u nás doma

To se ví že jsem o globalizaci slyšel, už dávno: Byla něco jako Měsíc. Viděli jsme ji, slyšeli jsme o ní, pořád se s ní něco dělo, ale doopravdy na tom nezáleželo.

Až dnes ráno. Přijdu do obýváku, a ona tam sedí, kouká na mě vyzývavě z novin, z očí do očí, a říká: tak jsem dorazila, líbí se mi tu, už tady zůstanu,

"Co chcete? " říkám trochu nejistě.

"Mám seznam", povídá ona, "nejprve tu základnu, za humny."

Honem si vzpomínám: "Aha, modrej Topolánek, zelenej Bursík, nestrannej Klaus .." "Ale kecy" , povídá ta globalizace. Já skoro ani nevím, kdo tihle lidi jsou.

Z mého hlediska je tady tahle malá modrá kulička a na ní roste plíseň. Už se rozlezla po celé planetě, má už šest miliard buněk a říká si lidstvo."

"No dovolte," reaguji trochu pohoršeně ...

"Ale jo, dovolím, ale až domluvím," ona na to, úplně klidně.

Každá planeta k tomu bodu dospěje, některá dřív, jiná později..."

"Myslíte jako k moři? Jako v tý písničce? "

"Můžete tomu říkat jak chcete, moře, poslední dny, království boží, Nový světový řád,. na jméně nezáleží .. "

"Aha, už mám navrch" myslím si. Do kostela občas chodím, ale na pověry nejsem.

"Takže vy jste od místních proroků apokalypsy? Tak to jo!" povídám vesele:

"První anděl zatroubí, čtyři jezdci přiklusají...

Modli se a lituj svých hříchů, kup si žárovku spořivku.

Chceš pětikačku? - jako příspěvek?"

Když už ji znám, tak jí můžu taky tykat, že jo.

"Nechci. Jsem přírodní jev. Na Golfský proud také neplatíš, že ne."

Taky mi začala tykat, no dobrá.

"Přírodní proces? Není globalisace výsledek lidských aktivit, jako to globální oteplováni?"

"Plíseň je přírodní proces a tedy všechny její projevy jsou přírodní. To by ti Vaší vědátoři z té OSN komise klimatologů, co si říká IPCC, taky mohli vědět. Ona ta plíseň neuvažuje moc logicky, Vlastně neuvažuje skoro vůbec. Je v prvé fázi samoorganizace, asi jako hlenka."

"Hlenka?"

"No jo. Je to plíseň na přechodu k mnohobuněčnému organismu."

"..chová se buď jako mnoho samostatných jednobuněčných organismů (hodně potravy), nebo se shlukne a vytvoří jeden mnohobuněčný organismus (málo potravy)" [1]

"Lidstvo je teď v té prvé části samoorganizace. Všechny buňky už spolu začínají komunikovat, pomocí skypu a jiných internetových aplikací, ale zatím nemají žádnou funkční organisaci."

"Tak prr, povídám. "Máme Spojené národy. A co je Skype? Dá se to jíst?"

"Ale OSN přece není fungující organizace. Je taková kavárna pro diplomaty. Je jen na kecání a nemá žádnou moc, nebo spíš, nemá jí moc. A některé buňky ještě neví o skypu:

Skype - Kdokoliv na světě může volat zdarma komukoli na celém světě

Skype [2] právě dorazilo do Česka. Shlukování je důsledkem komunikace mezi buňkami. Aglomerace či shlukování: Buňky se shlukují v organismy, zvířata ve stáda a kmeny, kmeny v národy a společenství.. A stáda mají své alfa samce, kmeny své náčelníky a národy krále ...

"To chápu, to je asi dobře".

"To záleží na hledisku. Evropské národy se shlukují do EU a hned tu máš byrokraty z Bruselu, kteří chtějí, abys balil housky do celofánu, a chtějí zdanit pivo, protože nechápou že pivo je základem života.

A ještě ani nemají ústavu a už by někteří radikálové chtěli mít mezinárodní právo. Fungující právo. Nicméně, to je proč jsem tady. Jsem Tvůj sen, Tvá noční můra. Musíš si vybrat."

"No já jsem pro právo a pořádek. Kdybychom měli skutečné mezinárodní právo, tak bychom mohli zakázat atomové bomby. Darebácké státy by se zavřely, a byl by pokoj. Jsi vítána, Globálko. Bud pozdravena..."

"Seš blbej, nebo je to nepovedený pokus o vtip? Mluvíme teď o lidstvu, ne o hlence".

?????

"Lidi se nemůžou shluknout je tak, jako mikroorganismy. I v tom stádu si to první místo musí alfa samec vybojovat. U lidí ještě víc. Musíš si vybrat. Jeden bude první a ten druhý bude holt druhý"

"To snad není problém?"

Ne pro toho jednoho co vyhraje. Ten, co vyhraje, bude pojmenován Spasitel a ten druhý, ten co prohraje Satan. Spasitel bude řídit svět a rozhodovat spory. Už nebude válek a tak se všichni budou mít rádi. Satan bude uvržen do bezedné jámy. Tak to už s lidskou plísní chodí. To máš jako Stalin a Trocký, nebo Gottwald a Slánský. Musíš si vybrat.

"Nemůžu počkat a přidat se k tomu prvnímu, až uvidím jak se věci vyvinou?"

Nemůžeš. Tak chytrej je totiž ve stádu skoro každý. Čekají, čekají a pak běží. Tlačí se a jen přes druhého volají:

Pravda konečně zvítězila. Sláva vítězi,

ať žije spasitel, vykupitel, báťuška

" Nemůžete čekat věčně. Jede vám vlak. Třeba to vypukne už příští měsíc."

"No, a kterej to vyhraje?"

"To já nevím. Já jsem jen přírodní proces. Na to kterej, na to máte proroky. Jestli to bude Magog nebo magor, MacCain nebo Al Gore, to je z mého hlediska celkem jedno. Jisté je jen to, že se to stane, a že lidstvo nebude vědět až do poslední chvíle kterej je kterej. To už se ví přes dva tisíce let."

"No jo, tak nemusím dělat nic. To se rozhodne jinde a jindy, že jo?"

"Ne. To se rozhodne tady a teď. To je proč jsem tady a proč tu zůstanu."

"Proč tady? Já jsem jen malej českej člověk, v malé zemi, v srdci Evropy. O nás se rozhoduje v Bruselu, nebo v Moskvě, nebo ve Washingtonu."

"Tady a teď říkám. Zřejmě nejsi zvyklý dělat rozhodnutí a nevíš, jak to chodí. Čím složitější organismus, čím větší prostor k rozhodnutí, tím víc vrstev vstoupí do hry ."

" Vrstev?"

"No jo, vrstev. Pamatuješ na toho Buridanova osla?"

"To je ten co stál mezi dvěma otýpkami sena a nevěděl jak se rozhodnout až chcípnul?"

"Nemůže si vybírat moc dlouho. Neví jak se rozhodne, ale ví že má namále a času není moc."

" A ty vrstvy to za něj rozhodnou?"

"Ano. Kdyby jedna z otýpek byla blíž, žádné rozhodování by nebylo. Každý organismus jde nejkratší cestou ke svému cíli. Cílem je především přežití a rozmnožení. Teprve druhotně hromadění prostředků, které tyto cíle umožňují: bohatství a moc. Pokud existuje jedna nejkratší cesta k tomu cíli, není rozhodováni potřeba. Strategie a cíl naprogramované v genech, v té šroubovici DNA. Takže organismus se rozhoduje , když jsou obě otýpky stejně daleko. Když stojí uprostřed. Rozumíš?"

"No jo. Začíná to dávat smysl. A ty vrstvy?"

"On ten Buridanův osel opravdu nechcípl. Zafoukal větříček z jedné strany, jestli zleva nebo zprava to nevím, ani na tom nezáleží, ale jedna to otýpka mu zavoněla silněji. To proč zafoukal, to je druhá vrstva příčinnosti, které ta prvá vrstva -- vědomí osla -- si není vědoma.

Proč zafoukal, to nebyla náhoda. Ta druhá vrstva má také své zákony a dynamiku."

"Takže není náhody ve světě? Vše se dá předpovědět? Tak proč nevíš kdo je Spasitel a kdo je Satan?"

"Někdy se historie dá vyvodit, i předem. Jindy ten závan kterým oslíkovi zavoněla otýpka je okrajem vzdáleného orkánu. A ten orkán, byl způsobem tím, že motýlek v Indii roztáhl křídla v tom pravém okamžiku, na pravém místě."

"To se nestává."

"Ne moc často. Ale nagoogluj si "motýlí efekt" a uvidíš že se to stává. Když ten motýlek je na Havaji, tak ten orkán vypukne na Floridě. Když ten osel je v sousední Alabamě, v ten pravý čas, tak ho to ovlivní. Rozhodne to za něj."

"Takže historii nelze předvídat? Je přece další vrstva: Proč ten určitý motýlek roztáhl křídla v tom kritickém okamžiku? Proč?"

"Motýlek v Indii, ten co způsobil orkán na Floridě se rozhodoval zda má stále čekat na nějakou motýlí krásku nebo to zabalit. A tu si všiml malinkého obláčku. 'Bude pršet' , pomyslel si a odletěl se schovat.

Ten obláček vznikl ze shluku mlhových kapiček, které se vytvořily ve dráze částice kosmického záření, která tam doletěla z výbuchu supernovy v souhvězdí Velryby.

"Aha. A proč ta velryba vybuchla v ten určitý moment na určitém místě?"

"Nevím, a ani mně to nezajímá. Jsem pozemský proces, ne nějaká vševědoucí vesmírná bohyně. Můj vývoj je svázán s osudem lidstva. To mě zajímá:"

"Osel kterým je lidstvo, stojící na kolejích a k němuž se řítí vlak globálního oteplování." "Chci vědět jak se mám vyvíjet. Je to pro mně otázka seberealizace.

Zatím jsem vyzkoumala, že rozhodnutí, které bude pro můj vývoj osudné, se stane na podzim ruku 2008"

"Aha. To budou v Americe volby."

"Ano. McCain proti jednomu z Demokratů. To je ta první vrstva, ta makroskopická dynamika. Kdo vyhraje bude záležet na tom, co se stane v EU. Jestli Evropa přijme amerického prezidenta jako vůdce svobodného světaů jestli bude i nadále provádět jeho politiku v Iráku a Afganistanu, Iranu,... pak vyhrají Republikáni, McCain. Jenže Evropa není rozhodnutá. Podobně jako v USA, volby jsou 50-50, euroskeptici proti federalistům. Pokud se Bushově vládě podaří postavit ve Východní Evropě svou raketovou základnu,

první základnu NMD vně amerického území, bude to velký úspěch Bushovy nekonzervativní politiky.

"O Bushově neokonském programu jsem slyšel. Podaří se mu to?"

"To záleží na té další vrstvě a tou jste vy, východní Evropa."

"Jakápak Východní Evropa, paničko. Přece jsme šli do Evropy. My jsme teď v NATO a jsme střední Evropa, východní Evropa je teď Ukrajina."

" To není otázka zeměpisná ale politická. Pokud se Česko chová jako satelit, ať už Moskvy nebo, nebo Washingtonu, tak jste východní Evropa. Jenže, Česko není rozhodnuté. Jestli vysloví parlament Topolánkovi nedůvěru, což by demokratická samostatná země v této situaci udělala, záleží na straně, která si říká Zelená a která, jak ukázal její únorový sjezd, je taky nerozhodná."

"Ty, panáčku, jsi ta další vrstva. Až se ráno probudíš, buď zavoláš svému poslanci nebo ne. On je nerozhodnutý a tvůj názor byl to poslední stéblo které by zlomilo jeho poslušnost."

"Já nevím co je lepší. Jak to říkal V+ W = na jedné straně se nám nabízí výhody materiální, na druhé straně výhody hmotné. Já bych spíš šel s tím Kajnem . Paroubkovci říkají že McCain je neokon, a když vyhraje bude víc oteplování a válka s Íránem. Ale profesor Klaus říká že oteplování je jen zelený strašidlo a válku s teroristy jistě vyhrajme. Nebudu přece Paroubkův hlas. On mluví s komunisty!

Ti Zelení co říkají, že profesor Klaus tomu nerozumí, jsou melouni: zvenku zelený uvnitř červený.

Já si náhodou pamatuji na vládu komunistů. když se jim někdo nelíbil, rak ho zavřeli! bez soudu, bez poroty. Jejich známí a příbuzní je nemohli navštívit! Ani nevěděli kde jsou.

"Ale jdi. Klaus není žádný vědec, je ekonom. To oteplování naměřilo i NASA pomocí satelitů. Není to ekonomie, ale fyzika chemie a klimatologie. Mnozí z těch odborníků pracují pro americkou vládu. Je to fakt, ne teorie jak si myslí pan profesor. Vlak se blíží. Tak se rozhodni."

" Co já vím. Komunisti dělají povyk, když president Bush nechá unést pár teroristů z Evropy. Byrokrati v Bruselu s toho dělají aféru. Komouši jsou tak záludní že už jeden neví čemu věřit. Nechám to jinejm. Je to na mě moc složitý."

"Ale není. Z mého hlediska jsou jen dvě strany. Koalice poslušných a koalice slušných. Unést někoho a ždímat z něho informace namáčením do vody jistě není slušné, zvláště pokud jste mu nebyl představen. Komunisti to teď odsuzují, protože nemají naději takovou moc znovu získat. Neokoni to budou používat, když jim takovou moc lidé dají. Extrémní strany se v tomto shodují: totalitní moc je dobrá když je naše a lze ji užít proti nepřátelům. Je špatná, když ji mají nepřátelé. To snad chápeš."

" Kdo má být ta Koalice slušných? Komunisti a teroristi?"

"To těžko. Ti nejsou politickou silou. Koalice slušných věří, že je možné vytvořit bezpečný svět, v němž by všichni lidé měli základní lidská práva. Demokrati v USA, jejich kandidát Kerry který chtěl, aby americká zahraniční politika obstála v globálním testu tedy aby se ohlížela i na názory Evropy a jiných spojenců. Tady v Česku to ti kteří vidí Bushovu základnu jako agresivní krok, krok který ten globální test nesplňuje. A možná i ty. "

"Takže malinké Česko je motýlek?"

Jeho demokracie něco jako kanárek. Její smrt je předzvěst světové války, jako kdysi v Mnichově."

"Přesně tak. A ty, panáčku, jsi ta poslední vrstva. Až se ráno probudíš, buď zavoláš svému poslanci nebo ne. On je nerozhodnutý a tvůj názor ho ovlivní. To je důvod, proč jsem tady. Tvé rozhodnutí až se probudíš záleží na tom, jak se vyspíš. Dělá ho Tvé podvědomí, zrovna teď. "

A zmizela. Asi jsem se zrovna probudil.

Odkazy

1) česky Hlenka ZDE

2) Hlas po internetu = Voice over Internet = VoIP

česky

http://www.skype.cz/

http://www.czech-talkpro.cz/

http://www.lupa.cz/clanky/voip-od-czech-on-line-slibuje-jeste-levnejsi-volani/

anglicky

list of the voip providers Czech Republic, hardware and software resources Czech Republic.

www.voipproviderslist.com/ country-voip-consulting/?country=czech-republi

3) Neobvyklá situaci kdy nerozhodná situace se objeví v několika vrstvách současně, se jmenuje v teorii chaosu "Velká konjunkce" , podle filmu Tmavý Krystal.

http://imdb.com/title/tt0083791/

Patové volby a skoro nerozhodné volby, v Americe, v Německu, v Česku a na sjezdu zelených představují konjunkci čtvrtého řádu.

                 
Obsah vydání       2. 4. 2007
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Michael  Marčák
2. 4. 2007 Střílejte podkaliberní municí do míst, kde prorazíte
2. 4. 2007 Prostitutky před každým zápasem, prosím! Bohumil  Kartous
2. 4. 2007 Proč ženy většinou nečtou Britské listy? Jan  Čulík
2. 4. 2007 Ženy nevyplňují dotazníky?
2. 4. 2007 Tomu říkáte ponižování?
2. 4. 2007 Propagace neonacismu pod záminkou ekologie
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
2. 4. 2007 XXXIX. Mikuláš  Šprinc
2. 4. 2007 I opálený Čunek Čunkem zůstane Boris  Cvek
2. 4. 2007 Nezlobte se na zrcadlo, když máte křivé huby Milan  Daniel
1. 4. 2007 Aprílové příklady arogance a zneužívání pravomoci veřejného činitele v obci Úhonice Zdeněk  Belušík
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Čapkova Válka s mloky v britském rozhlase
2. 4. 2007 Disciplinárne konanie proti US-pilotov Karol  Dučák jr.
2. 4. 2007 Dotčená ješitnost Petra Uhla Phillip  Janýr
31. 3. 2007 Případ Uzunoglu: Odmítám apriorní negativistické postoje Petr  Uhl
1. 4. 2007 Kauza Uzunoglu: Legenda a skutečnost Zdeněk  Jemelík
1. 4. 2007 Daně jako trest úspěšných, aneb Progresivní tarif jako cena tržního hospodářství Uwe  Ladwig
2. 4. 2007 Tony Blair nemá dostatek mezinárodních sympatií, aby rychle osvobodil zajaté námořníky Miloš  Kaláb
2. 4. 2007 Globalizace u nás doma Petr  Frish
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
1. 4. 2007 Útok na Írán bude možná proveden na začátku dubna Jakub  Rolčík
1. 4. 2007 Michael  Marčák
31. 3. 2007 Rasismus na serveru Novinky.cz
1. 4. 2007 Květná neděle s Kurtem Vonnegutem Zdeněk  Bárta
31. 3. 2007 Chce být Miloš Zeman Lafontainem českých důchodců? Štěpán  Kotrba
31. 3. 2007 Sociálně demokratičtí europoslanci se obrátili na Kongres USA kvůli protiraketové obraně
31. 3. 2007 Radar, který funguje na každém větším letišti - omyl ministra zahraničních věcí Václav  Exner
31. 3. 2007 Schwarzenberg chce za americký radar od USA bezpečnostní záruky
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce