27. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 7. 2007

ANALÝZA

Válka mezi USA a Evropou začala

Když jsem před lety varoval, že napětí mezi politickými systémy v USA (po krachu clintonovské politiky a předvídatelném nástupu neocons) a federálně se sjednocující EU může dospět k válce, v prvé fázi alespoň obchodní, posléze může dojít i k lokálním ozbrojeným střetnutím v třetích zemích, označovali mne optimističtí zastánci euroatlantismu za šílence a anarchistu.

Spor se odehrál na pozadí tvorby dlouhodobého programu ČSSD v zahraniční komisi a v komplexu národohospodářských komisí této strany, definujících dlouhodobou strategii evropské levice, ale i v médiích. Lubomír Zaorálek jako zahraničně politický expert vysvětloval na stranických konferencích i na sjezdu, jak je pro Česko podstatné udržovat nadstandardní vztahy s kolébkou demokracie. Dokonce obhajoval tehdy i bombardování Jugoslávie a českou účast v koalici ochotných. Hřímaje z tribuny sjezdu proamerická klišé, čelil tehdy opovržení většiny delegátů. Proti tomu argumentovali ekonomové v čele s doyenem makroekonomie Pickem, že bublina dolaru praskne a že už Ameriku skupují Arabové a Číňané... Program pak nakonec akcentoval evropskou vizi politiky. Zaorálek, na rozdíl od americké administrativy, zmoudřel. Dnes, po rozpoutání několika válek Spojenými státy, setrvalém pádu dolaru by Zaorálek svá slova z roku 2000 nejspíš nezopakoval. Dospěl. Zkušenost z praxe potřebuje ten, komu není jasná logická hra moci a nerespektuje teoretická východiska. Romantický optimismus univerzitního učitele, učícího se politice a rozdílu mezi politikou a rétorikou, vystřídala politická praxe - tvrdá konfrontace s realitou česko-amerických vztahů, v poslední době eskalující v podobě americké silové diplomacie ohledně špionážní radarové základny, předtím v lobbingu za zastaralé stíhačky F16. Američané v českém průmyslu navíc pokazili pověst tunelováním a následným krachem v automobilkách i letecké výrobě. Naposledy zde pohořel Westinghouse se svým jaderným palivem. Německý ex-kancléř Schroeder teď buduje ropný most z Ruska do Německa, Španělsko normalizuje vztahy s Kubou za celou EU, a v Praze se američtí stipendisté mezitím mediálními a zpravodajsko-policejními špinavými operacemi dostali k moci. I s pomocí americké agentury, která je známá intervencemi do cizích politik a pragmatickou výrobou proamerických "barevných" revolucí. Americký trojský kůň na nádvoří Lidového domu vyrobil těsnou porážku a náhradního vůdce.

A ta válka mezi USA a Evropou mezitím začala. Docela nenápadně. V roce 2003 Spojené státy ustoupily v obchodní válce s EU ohledně oceli. V roce 2004 chtěla Evropská unie uvalit na Spojené státy sankce za to, že odmítají zrušit protizákonné obchodní předpisy podle tzv. Byrdova dodatku. Pascal Lamy, komisař EU pro obchod však konstatoval, že Spojené státy se musejí podrobit rozhodnutí Světové organizace pro obchod, anebo budou muset čelit následkům. Nyní Spojené státy schválily a prezident Bush nyní podepíše zákon na ochranu bezpečnosti. Další z komplexu Homeland Security. Což mimo jiné znamená, že Američané chtějí kontrolovat všechny kontejnery se zbožím, které míří do země. Všechny. Evropská unie šílí, neboť detailní zkoumání každé zásilky povede ke zhroucení obchodu mezi starým a novým kontinentem, některé zboží vyloučí ze vzájemné výměny úplně. Evropské přístavy budou přeplněny. Miliardy euro nákladů za rozšíření přístavů nemá kdo zaplatit. V éře externalizace internalit a snižování nákladů za každou cenu není ekonomický prostor na takováto drakonická opatření, pokud není válka. Evropa si bude muset najít jiné odbytiště, aby svým firmám uhájila zisky a svým občanům zaměstnanost a ekonomickou úroveň. Jinak budou padat hlavy vlád. Další zákon, který jakoby náhodou ve stejnou dobu téměř v utajení schválila Evropská komise, stanoví, že Spojené státy dostanou naše osobní informace při jakékoliv cestě občanů EU do USA. Americkým politikům je i to málo. Kritizují Evropu za liberální migrační politiku a navrhují zpřísnění podmínek pro povolení vstupu na území USA nejen zemím, jejichž občané potřebují vízum, ale i těm ze "staré" Evropy, kde je styk bezvízový. Což znamená, že řada občanů zemí EU si cestu do USA odpustí, někteří z principu. Bez pohybu osob nelze až tak moc realizovat ani technologickou výměnu, ani obchod. Spojené státy se uzavírají jako pevnost s příliš těžkými, ale o to odolnějšími vraty. Chtějí to, mají to mít.

Střednědobá i dlouhodobá orientace Evropy na obchod s USA by za této situace byla sebevraždou. Východiskem pro pragmatické obchodníky se stává jiná velmoc, která tato omezení neplánuje. Rusko. Bezedné odbytiště, nekonečné odbytiště, bohaté odbytiště. Ti, kteří rozumějí zahraničnímu obchodu a nepletou si ho se zahraniční pomocí a nebo plundrováním ekonomických zdrojů, ví, že nastala jejich příležitost. Ví to i největší boháč Česka, Kellner, který už v Rusku kupuje firmy a zajišťuje se na tamním nepřehledném finančním trhu. Ví to i další, včetně akciové společnosti Economia, vydavatelé Hospodářských novin. Zahraniční politika se v 21. století nedělá s ústy plnými humanistických frází o lidských právech či dělovými čluny, ale s šekovou knížkou a vlaky zboží. A harddisky plnými informací.

A tak zatímco v Evropě Spojené státy prohrály jedním jediným politickým rozhodnutím strategicky na dlouhou dobu dopředu, Evropa získala, i když někteří euroskeptici a zastánci atlantických vazeb ztratili. Ropa se stala vyjednávacím zbožím i nutností k přežití západoevropského průmyslu. Česká republika je ze tří čtvrtin závislá na ruských surovinách. Nikliv ale na americkém konceptu Homeland security či tezích o lidských právech. Teplo,světlo i ty PET lahve jsou z ruské ropy. Putina budou muset brát čeští politici včetně premiéra Topolánka či místopředsedy Parlamentu Lubomíra Zaorálka odteď daleko vážněji, protože obchod je většinou určen těmi, kteří něco chtějí a umí zaplatit. Americký velvyslanec v Česku Vondra by si měl oprášit zapomenutý jazyk svého dětství - ruštinu. Bude ji potřebovat, protože Klaus se obejde bez tlumočníků... Putin dokázal, že zahraniční politku dělat umí. Rusko už také neobchoduje tolik v inflačních dolarech, ale v euru. Ropné zisky nejdou už magnátům a nekončí v amerických a britských bankách, ale pomáhají státu znovuoživit zašlé impérium Ruska. Děje se tak díky hlouposti amerických politiků a jejich spojenci, Usámovi bin Ládinovi. Američanům zbyl boj proti stínům terorismu a nenávist ponižovaných kdesi na druhém konci světa. Asie je v tuto chvíli nestabilní, Indočína svou gravitací spěje do role satelitu pevninské supervelmoci. V Africe také hraje prim rudá Čína. Válku o jižní Ameriku USA prohrály nástupem rudých státníků Chaveze, Luly, a dalších. A emancipací těchto zemí od Celoamerické dohody o volném obchodu. OSN Spojené státy ztratily definitivně a na dlouho. OBSE se nevytvořila . NATO se stalo servisní organizací, která dosluhuje a ochota k poslušnosti se rozpadá. Těch malých a slabých je v OSN a NATO příliš mnoho na řinčení se zbraněmi. A příliš málo vděčných a ochotných k americkým válečným dobrodružstvím. První kolo války o Evropu začalo a zároveň skončilo, než si toho kdo všiml. Právě teď. Možná budeme mít nikoliv americkou, ale ruskou či čínskou Evropu. To ještě není jasné. Evropská ale nebude určitě.

                 
Obsah vydání       27. 7. 2007
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
29. 7. 2007 Když lže premiér v parlamentě, je to opravdu vážné
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí
29. 7. 2007 Jak britská rozvědka pomohla Američanům při zatýkání "teroristy"
29. 7. 2007 Další z obcí odmítla radar v referendu
28. 7. 2007 Co jsou mikrovlny? WHO o vlivu mikrovln na lidský organismus
28. 7. 2007 Bush do buše, vlastně do Brd Pavel  Čámský
28. 7. 2007 Proč Česká televize bojuje za radar? Bohumil  Kartous
28. 7. 2007 Proč Britské listy bojují proti radaru?
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě
28. 7. 2007 Kongresové jednání o raketové obraně bylo naopak "menším vítězstvím pro Bushe"
27. 7. 2007 Pane premiére, nepřeháníte to už více, než je únosné? Jan  Neoral
29. 7. 2007 Jsem spíš pro základnu, ale budu i dál publikovat v Britských listech Boris  Cvek
28. 7. 2007 Zákazníky s notebookem vyhazují i v Poděbradech
28. 7. 2007 Bojí se majitelé restaurací, že notebook poškodí?
28. 7. 2007 Wagner jako ikona prominentů v Bayreuthu Tomáš  Krček
27. 7. 2007 USA: Gates má "mimořádný náhradní plán" na stažení vojsk z Iráku
27. 7. 2007 Preventivní likvidace obchodníka se smrtí Olega Orlova Štěpán  Kotrba, Blahoslav  Zahradníček
28. 7. 2007 Miroslav Šuta: Vymazal jsem Britské listy z oblíbených
27. 7. 2007 Nejvýznamnější orgán pro lidská práva s celosvětovou působností po druhé kriticky posoudil situaci v Česku
27. 7. 2007 Nástup nové totality? Pavel  Urban
27. 7. 2007 Radar a jeho pravý význam Jiří  Jírovec
27. 7. 2007 Pouť do Staré vody
27. 7. 2007 Ještě jedno vysvětlení o zdravotnictví v Libyi Petr  Wagner
27. 7. 2007 Léky proti cukrovce způsobují selhání srdce
27. 7. 2007 Kočka, která předpovídá, kdy který pacient zemře
27. 7. 2007 Euthanasií na bolesti českého zdravotnictví po jedenácti letech Jaroslav  Kuba
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
27. 7. 2007 ■ ■ ■ Karel  Dolejší
27. 7. 2007 Za odmítáním referenda se skrývá strach z demokratické diskuse Jakub  Rolčík
27. 7. 2007 Ideologické rámování České televize v programu Události Mirek  Vodrážka
27. 7. 2007 Pokrytectví ve sporu o srp a kladivo v Brně Ivan  Sommer
26. 7. 2007 Síť restaurací Paneria vyhazuje zákazníky s notebookem Bohumil  Kartous
27. 7. 2007 Ke Komunistickému manifestu 2 aneb partaje jsou pakáž Michal  Kuklík
27. 7. 2007 Šípovi haraší v hlavě Tamara  Nováková
27. 7. 2007 Nejen harašení jako téma Petr  Baubín
27. 7. 2007 Novináři, megawatty, Temelín Josef  Vít
27. 7. 2007 R.C.Cook: Záchranný program k reformování finančního systému v USA
27. 7. 2007 Castro nepřítomen na oslavách Dne revoluce
27. 7. 2007 BBC: Fidel Castro - světový symbol
27. 7. 2007 Loupež mozků Fidel Castro Ruz
27. 7. 2007 Účet za Bushe...nebo poukázka na titul buran roku?!? Ladislav  Žák
27. 7. 2007 A tak všichni nakupovali Beno  Trávníček
27. 7. 2007 Omyly ohledně Richarda Wagnera
27. 7. 2007 O svobodě a blahobytu Zdeněk  Vopat
27. 7. 2007 Langer v Peříčku Štěpán  Kotrba
27. 7. 2007 I já jsem smutný Jaromír  Eisman
27. 7. 2007 Někteří lékaři nejsou kromě medicíny schopni pochopit nic
26. 7. 2007 Karel Havlíček Borovský o referendu k americkému radaru
26. 7. 2007 Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Posudek Ústavu státu a práva ve věci legality vysílání Radia Wave
24. 7. 2007 Rowlingová je nána... Martina  Dostálová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2007 Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA Jakub  Rolčík
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
27. 6. 2007 Úspěchy a záhady Oskar  Krejčí
23. 6. 2007 Vedoucí představitelé EU se dohodli o reformě evropské organizace   
22. 6. 2007 Bitva o evropskou ústavu   
22. 6. 2007 Polský hněv nad mrtvými   
20. 6. 2007 Demokraté, kteří chtějí odmocňovat, aneb Jak pomoci cizím nacionalistům Uwe  Ladwig
20. 6. 2007 Polsko možná přijde kvůli svému vetu o dotace z EU   
9. 5. 2007 Prečo sa Európa nemôže spoliehať na NATO Eduard  Chmelár
28. 3. 2007 Angela na vrcholu Igor  Záruba
27. 3. 2007 Unie potřebuje odvahu Oskar  Krejčí
26. 3. 2007 Berlínská deklarace   
12. 3. 2007 Iniciativa za Evropské ústavodárné shromáždění   
12. 3. 2007 Evropa, její hodnoty, sjednocení a "ústava" Ondřej  Šlechta
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
30. 1. 2007 Občanská debata o míru a válce není seminář z matematiky pro první třídu Štěpán  Kotrba

Liberalizace světového obchodu a WTO RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
14. 11. 2006 Nastává smrt demokracie? Michal  Černík
25. 7. 2006 Po pěti letech, rozhovory o světovém obchodu těsně před zhroucením   
29. 6. 2006 WTO: Léto 2006 ve Světové obchodní organizaci Ludmila  Štěrbová
14. 4. 2006 WTO: Co přinese konec dubna v liberalizaci obchodu s průmyslovými výrobky? Ludmila  Štěrbová
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
13. 12. 2005 Summit WTO v Hongkongu: zahájení a demonstrace rolníků   
3. 12. 2005 WTO: hra na jistotu Ludmila  Štěrbová
27. 11. 2005 WTO: dva týdny před konferencí Ludmila  Štěrbová
19. 11. 2005 WTO: přetrvávají rizika neúspěchu Ludmila  Štěrbová
11. 11. 2005 WTO: přehodnotit, zpřesnit, snížit Ludmila  Štěrbová
10. 11. 2005 WTO: aby byl plán splněn, musí být upraven Ludmila  Štěrbová
31. 7. 2005 WTO: zklamání, nikoli katastrofa - nebo naopak? Ludmila  Štěrbová
8. 7. 2005 Světová obchodní organizace: jak horké bude léto 2005 Ludmila  Štěrbová
4. 3. 2005 Světová obchodní organizace: Závěry zprávy o budoucnosti WTO Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Americké volby 2006 RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba
4. 12. 2006 Prečo sa Američania domáhajú reformy zdravotnej starostlivosti Branislav  Lichardus
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
20. 11. 2006 Demokrati -- čo prinesú vo vnútornej politike   
15. 11. 2006 USA: Jak vykročit z kruhu Oskar  Krejčí
10. 11. 2006 Demokraté získali i Senát   
9. 11. 2006 Donald Rumsfeld odvolán v důsledku volebních ztrát Republikánů