31. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 7. 2007

Já jsem na to káp...

Tak jsem se díval na mapy. Mezi jiným na Marshallovy ostrovy. A tak mi to došlo. Ten americký radar tam má morálně doslouženo, byť fakticky může pracovat dál. Jezděte ale starým autem, které už Vás štve. Jak to udělat, abych si pomohl k novému. U auta a u mne jako soukromníka to je snadné. Staré prodám, nové si koupím. Armáda Spojených států formálně privatizována není a co tedy se zařízením, které sice slouží dobře, ale morálně to má už spočítané: Účetně je ve státní správě nerealizovatelné se fungujícího, morálně ale odepsaného zařízení zbavit. Přitom jej ale obsluha vnímá jako svým způsobem šrot. Na malých atolech souostroví lze jen těžko simulovat útok na radar. I kdyby se to podařilo. pak likvidace zbytků by na malých atolech představovala problém, do kterého by se určitě montovaly takové ty podivné, nevolené skupiny zelených aktivistů a to by věc mohlo velmi prodražit. Co tedy takhle si pomoci takovou malou bokovkou?

Česko je malá zem, možná by jeho občané byli rádi, kdyby alespoň 10 % Američanů vědělo, co to jsou Češi vlastně zač. Mají velmi dobrý důvod trpět komplexem méněcennosti. Ideální. Pozveme na radarovou základnu poslance, bílá koule ničím neuráží, bude se jim líbit. Provozu stejně nerozumí. To, co považujeme my sami za šrot, dáme do Česka. Češi budou samozřejmě polichoceni, jaký význam naše ministerstvo obrany přisuzuje zemičce menší co do počtu obyvatel než je New York. Náš šrot se postaví v Česku, my si místo něj pořídíme radar nový.

To, co dáme do toho Česka nebude mít větší smysl, důvody, nějaké hrozby, se vždycky najdou a podstrčí. Kdo ty hrozby může zpochybnit když pochází od našich tajných služeb? Pro jistotu půjde o hrozby budoucí. Z budoucí hrozby se snadno vykroutíme. Kdyby k ničemu nedošlo je důvodem jiný, třeba příznivější vývoj než jsme předpokládali.

Brdy jsou ideálním místem. Hlavně proto, že až dosáhne radar konce své životnosti a bude možné jej odepsat pak některá šachta na Příbramsku je ideálním místem k jeho likvidaci. Aby ale mohli Češi vychutnat svou důležitost do dna, je pro to třeba něco udělat. Pošleme experty, kteří budou něco měřit a hodnotit. Vývoz našeho šrotu do Česka by totiž mohl narazit na stejné problémy jako měli Němci s dovozem odpadu do Česka.

Proto musí vše vypadat jako dovoz zařízení pro obranu a bezpečnost. Na druhé straně v rámci zábrany zbytečným diskusím bude dobré tento obranný krok provést v rámci bilaterálních dohod. Co kdyby se našly v Evropě šťouravé státy jako předtím, než jsme provedli invazi třeba do Iráku?

Radar se postaví tak, jako by měl být funkční, tím se obejde dovoz odpadu do Čech. Obsluhu i území radarové stanice budeme mít ve svých rukách. Nikdo neprokáže zda vůbec radar jede. Naopak diskuse k radarové základně bude na základě této skutečnosti naprosto planá. Vždyť i nabídka ve výběrovém řízení na naše ojeté F-16 byla vážně Čechy diskutována ačkoli se jednalo o podobný pokus jak se zbavit šrotu.

Obsluha tohoto zařízení nebude k životu na základně potřebovat mnoho energie k tomu, aby simulovala provoz když jde o naplnění pouhé životnosti zařízení. Snadno se tedy prokáže, že žádný jaderný reaktor není nutné budovat. To, že zdravotní následky budou nulové je nabíledni. Zařízení umístěné na dožití žádnou energii přenášet nebude.

Obsluhu snadno Čechům vysvětlíme na základě jejich národní tradice. Budou tam radaroví rytíři. Blaničtí taky nic neudělali když bylo Čechům třeba značně špatně. Nikdy to totiž dosud nebylo ono nejhůř a tak blaničtí rytíři ještě nikdy nevyjeli.

Přičinlivá česká vláda jmenuje koordinátora pro styk s veřejností na vysvětlování potřebnosti radaru. Ten jej bude mít za úkol obhájit před veřejností, která má deficit ve znalostech fungování demokracie díky kruté komunistické totalitě a nebude schopna diskutovat žádoucím způsobem. Jeho hlavním úkolem bude ne stavbu radaru (vlastně našeho vyvezeného šrotu) obhájit, ten nemáme kam jinam dát. Musí zajistit, že veřejnost nebude chápat toto naše zařízení jako technologicky pokročilého strašáka do zelí.

Je nepochopitelné, co na tomto postupu vadí prezidentu Putinovi a jak mohl přijít se svým podivným návrhem na sdílení radarové základny v Kazachstánu. Vždyť byl a je průběžně informován!

                 
Obsah vydání       31. 7. 2007
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní
31. 7. 2007 Česká média zkreslila informace o postoji nového britského premiéra v USA
31. 7. 2007 Nerozborné bratrství
31. 7. 2007 Je to jiné, než když tam byl Blair
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Zemřel Michelangelo Antonioni
31. 7. 2007 V hlavní roli dotace. Anebo Kalousek? Lukáš  Jelínek
31. 7. 2007 Lidská komedie o létajích vepřích, plkajících vrabcích a všech ostatních Bohumil  Kartous
31. 7. 2007 Bylonebylo Bohumil  Kartous
31. 7. 2007 Nežijeme (nejednou) "mimo mísu"?¨ Miloš  Dokulil
31. 7. 2007 Jak racionalizovat podnikání žen: k plotně s nimi ! Anna  Čurdová
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka
31. 7. 2007 Duchovní delimitace Michal  Kuklík
31. 7. 2007 Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti Jan  Motal
31. 7. 2007 Jen dočasný mráz mezi Moskvou a Londýnem? Jiří G. Müller
31. 7. 2007 Německá vláda se rozhodla privatizovat železnici Richard  Seemann
31. 7. 2007 Referendum? I kdyby byla většina pro radar! Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Dosti Nicolase
31. 7. 2007 Po nás potopa -- aneb odpověď panu Cieslarovi Pavel  Čámský
31. 7. 2007 Chci hlasovat proti radaru, prostě protože se mi nelíbí. Mám na to právo
31. 7. 2007 Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů David  Zahumenský
31. 7. 2007 Ještě naposledy o Libyi Petr  Wagner
30. 7. 2007 Neschovávejme své názory za referendum Jiří Š. Cieslar
30. 7. 2007 Já jsem na to káp... Jaroslav  Klíma
30. 7. 2007 Chci se stát opavským Žibřidem Talmanem Petr  Nachtmann
30. 7. 2007 Klvaňa - Člověk s komunikačními schopnostmi té nejvyšší úrovně Jan  Raszyk
30. 7. 2007 České zdravotnictví: šetření na úkor pacientů
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma
30. 7. 2007 Soumrak utopií (prvá část) Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
30. 7. 2007 Překvapení! Český tisk ignoruje Topolánkovo lhaní v parlamentě
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík