20. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 8. 2007

Lekce radarové propagandy

Stavba potenciálního cíle atomového ostřelování neohrozí zdraví obyvatel

Při všech výtkách, které jsou na adresu ČT snášeny z Britských listů, se jejím komentátorům nedá upřít um pro úvodníky ke zprávám: "Ministerstvo obrany představilo první studii vlivu případné radarové stanice v Brdech na zdraví lidí v okolních obcích. Její závěr je, že působení radaru nemůže být škodlivé, odborníci se ale shodli, že kvůli strachu a nedostatku informací může v budoucnu lidi v okolí radaru postihnout takzvaný psychosomatický syndrom." ( Zprávy 12:00 ze 17.08.2007 )

Po přesvědčovací kampani typu "záření bude jen slabě ohřívat lidské tkáně", "případné trosky sestřelené hlavice neškodně shoří v atmosféře" a "všude umírají lidé" se ukazuje, že výběr pana Klvani byl velmi podařeným činem.

Ucelená argumentace pro radar je zřejmě pro masy příliš sofistikovaná, proto se ji rozhodl Klvaňa přednášet pouze uzavřenému okruhu starostů. Věc ruské nelibosti nad přibližováním amerických sil k hranicím země, podobně jako nedotknutelnost vojáků na amerických základnách kdekoliv ve světě také patří k těžko argumentovatelným faktům.

O otázce definitivního zneškodnění jaderné hlavice jejím shořením v atmosféře se v zemi, kde se negramotnost blíží nule, a základy fyziky patří k osnovám ZŠ, přesvědčuje podobně těžce.

Na co už však osnovy nepamatují, a co by mohlo vhodně odvést pozornost od jiných problémů, je otázka zdravotních rizik spojených s působením radaru, jenž má být postaven méně než 1500 metrů od nejbližšího lidského obydlí.

Odvedení pozornosti od jiných otázek je zvláště efektní díky servilním českým médiím, například novinky.cz: "Právě zdravotní rizika jsou jedním z nejčastějších argumentů obyvatel obcí z okolí místa, kde by měl radar stát." Prodejná česká média totiž okamžitě skočí po tomto jako pes po granuli a přitom zapomínají na všechny ostatní otázky se základnou spjaté.

Připomíná to tak trochu způsob, jakým se v průběhu desetiletí vyvíjela reklama na cigarety. Nějakou dobu dokonce byly cigarety doporučovány lékaři podobně, jako dnes fungují reklamy na zubní pastu, později se zase image makeři snažili přehlušit fakt o jejich zdravotní závadnosti propagací cigaret jako stylového doplňku prostřednictvím celebrit.

Vraťme se ale k radarovému záření a obavě z jeho negativních zdravotních následků. Docent Luděk Pekárek je přesvědčen, že "[s]vazek vln, který radar vysílá je tam úzký a ubývá na výkonu, Vůbec se do vesnic nemůže dostat."

Současně v rozhovoru pro českou televizi tvrdí, že výpočty vycházejí ze 150 let starých poznatků pana Maxwella o šíření elmag. pole. Nejsem fyzik, nezbývá mi, než mu věřit.

Jeho tvrzení, že i kdyby radar mířil přímo na vesnici, tak by představoval menší riziko, než když do oken míří vysílač mobilního signálu, je sice těžko stravitelné, nicméně informaci, přirovnávající velikost záření 150m od ústí antény se zářením vycházejícím 5cm od mikrovlnné trouby přinesly BL už dávno.

Podle pana Pekárka tak tedy představuje hlavní nebezpečí strach a neinformovanost občanů: "... když se toho budou lidé bát, [v původním kontextu má na mysli samotné záření, pozn TG] tak skutečně mohou i tělesně onemocnět, říká se tomu ten psychosomatický syndrom [reportérovi ČT už tahle informace asi nevoní, instinktivně odtahuje mikrofon, viz zprávy 12:00 odkaz výše], který má všechny možné jako projevy, od nespavosti, bolení hlavy, zvracení a tak dále, až po často velice závažné stavy tělesné, že, nervové, a tak dále, a to je také důležitý důvod, aby se lidé tam uklidnili, a tímto způsobem, a dali si jaksi práci s tím, aby se seznámili s těmi výsledky..."

Můj známý, bydlící v Praze, mi k otázce hrozby, že radar bude cílem prvotního jaderného úderu, řekl, že on to má blízko, tak by to měl aspoň rychle, takže se nemá čeho bát. Slezsko, kde bydlím, je od Brd docela daleko. Proto se z mé perspektivy může zdát otázka exteritoriality podobně jako zdravotní (ne)závadnosti vln docela vzdálená. Bohužel případný atomový hřib u Prahy by mou bídnou existenci takto jednoduše nevyřešil.

Radar představuje ohrožení zejména ze strategického hlediska. Jeho prvotním účelem je chránit další radary, které chrání americké území. Radary jsou vždy cílem prvotního útoku. Například v Iráku byly radary a telekomunikační zařízení cílem vzdušných útoků před samotnou invazí. Proto taky Poláci požadovali pro případ, že by na jejich území bylo raketové silo, aby jim Američané poskytli zbraně pro ochranu samotného tohoto sila. Nechci dostat psychosomatický syndrom. Obava je tedy velmi důvodná. Ale já nechci mít "závažné stavy nervové i tělesné". Otázka radaru je mnohem širší, než jen vliv vln na zdraví.

Blahopřeji tedy Klvaňovi k úspěšnému vyřešní pochyb o přímém negativním vlivu radaru na lidské zdraví. 300 obcím v okruhu 40 km kolem radaru se jistě oddychlo v této jedné otázce. Už jen zbývá uklidnit 10M obyvatel ohledně dalších problémů spjatých s radarem, které se dotknou celého území.

Možná by to vyřešil všeobčanský výdej prozacu zdarma...

A propos, nakonec ještě něco málo ze serveru novinky.cz: "Podrobněji budou hygienici dopad záření zkoumat v případě, že USA se rozhodnou radar v ČR definitivně postavit. V září by měla být zveřejněna studie, která vyhodnotí dopad radaru na signál mobilních telefonů nebo televizního vysílání. Podle Klvani v blízkosti podobných zařízení ve světě lidé problém nemají*). Navíc v Brdech je signál mobilních operátorů slabý už teď."

*) To není správná informace, viz "Riziko mobilních telefonů vyžaduje další studie, BBC, 20. ledna 2007 ZDE

                 
Obsah vydání       20. 8. 2007
20. 8. 2007 Zn. "Hledá se stoprvní poslanec", aneb reforma podle Melčáka Michael  Kroh
20. 8. 2007 Reforma může klienty bank poškodit Miloslav  Roch
20. 8. 2007 Lekce radarové propagandy Tomáš  Gawron
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Veřejné popravy v Íránu
20. 8. 2007 Jeremy Paxman bude autorem letošní klíčové přednášky na Edinburském televizním festivalu
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
20. 8. 2007 Sloni v porcelánu Václav  Dušek
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
20. 8. 2007 Má 87 minut animovaného filmu větší cenu než lidský život? Miroslav  Uhlíř
20. 8. 2007 Lékaři bohy nikdy nebyli, aneb Budiž pochváleno to řemeslo lidí v bílých pláštích Uwe  Ladwig
20. 8. 2007 Pawlowski dluží sedm miliónů za zdravotní pojištění novinářů, za 425 milionů koupil pozemek Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Záchranná služba opravdu "nejprve požaduje platbu od cizinců, než je odveze"
20. 8. 2007 Bez komentáře
20. 8. 2007 Stále více Rakušanů nesplácí dluhy Richard  Seemann
20. 8. 2007 Čína si zachovává meziroční 23% růst zahraničního obchodu
17. 8. 2007 Rusko obnovuje strategické lety svých vojenských bombardérů
17. 8. 2007 Schwarz odmítá, že by Golga nechtěli odvézt, kdyby nezaplatil Štěpán  Kotrba
18. 8. 2007 Zemřela "národní instituce", novinář "svědek století"
17. 8. 2007 Železářská firma dostala od Pentagonu milion dolarů za dvě podložky v ceně 19 centů
17. 8. 2007 Čechy Čechům aneb xenofobní Luboš Palata Štěpán  Kotrba
17. 8. 2007 Cena pevných svazků s obyvateli České republiky Štěpán  Kotrba
17. 8. 2007 Herec a senátor Tomáš Töpfer je pro radar Jakub  Rolčík
17. 8. 2007 Kořeny nelidského systému v českém zdravotnictví Petr  Wagner
16. 8. 2007 Záchranka pro cizince? Zaplaťte předem, ošetření bude později a lékaři a zdravotní sestry na vás budou sprostí Fabiano  Golgo