29. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 8. 2007

Opuštěná agora

(Nejen vzpomínka na přítele.)

Rozepsanou drobničku s titulkem ,,SLAV/SLAVE" (o zásadní rozdílnosti významu termínů anglického jazyka, jakkoliv jsou si foneticky i graficky příbuzné) musím změnit. Téma související s tisíciletou existencí původního domorodého obyvatelstva České kotliny a dneškem dostává jiný obsah. To proto, že nás nečekaně opustila mimořádná osobnost PhDr. Prof. Dušana Třeštíka.

Rozepsanou drobničku s titulkem ,,SLAV/SLAVE" (o zásadní rozdílnosti významu termínů anglického jazyka, jakkoliv jsou si foneticky i graficky příbuzné) musím změnit. Téma související s tisíciletou existencí původního domorodého obyvatelstva České kotliny a dneškem dostává jiný obsah. To proto, že nás nečekaně opustila mimořádná osobnost PhDr. Prof. Dušana Třeštíka.

Téměř vše co je ve mně uloženo v souvislosti s tímto jedinečným zjevením naší historie, pedagogiky, odborné a populární publicistiky řekli téměř bezezbytku jeho kolegové. Ředitel Centra medievistických studií AV ČR a UK v Praze pan Petr Sommer a docent Masarykovy university v Brně pan PhDr. Prof. Martin Wihoda na stránkách LN.

Říkám-li téměř a bezezbytku mám na mysli to, co zmíněno nebylo snad k nenadálosti a otřesu z jeho odchodu. On nám nebude virtuálně jen ,,nahlížet přes rameno". Měřítkem pro současníky i budoucí následovníky je jeho obsáhlé dílo a laťka byla nasazeno velmi vysoko. Pokračovat ,,třeštíkovsky" bez Třeštíka bude věru, že velmi obtížné a nikoliv jen pro jeho osobnostní kouzlo a přesvědčivost.

Otázky, zda je možno plnohodnotně zaplnit nenadálou mezeru jsou na místě. Nejen pro jeho lidskou dimenzi a laskavou vlídnost , hluboké znalosti a mimořádný rozhled. Neoddělitelná součást a dominantní rys jeho charismatu byl neustálý vnitřní nepokoj, investigativita v objevování, revizích a nových artikulacích fosilizovaných a nepravdivých mýtů naší národní historie. Odmítal ,,srdeční přístup" a šálivou melancholii národního uspokojení v omylech. Viděl v nich předpoklad k emotivním přístupům, které vnímal nejen principiálně nepřijatelné. Zdůrazňoval věcnost a logiku. Trápily ho tvrdošíjně opakované ,,věčné scholastické pravdy" předminulého století i dob předešlých, které v jeho názoru dnes utloukají přirozený zájem žáků dějepisu na základních školách.

Jeho analytický kriticismus a maximalismus spolu s vědomím, že ,, takto by to zůstat nemělo" byla pohaněčem. Bylo zmíněno jeho okřídlené rčení : ,,Vždyť to přeci ví každý". Ve směru k laické občanské veřejnosti tato prostá věta skrývala prosté přání: Totiž aby tomu tak opravdu bylo.

Odtud pramenilo jeho neustálé hledání nových forem sdělení. Přednášková síň, symposia a knihy mu jako by už nestačily. Hledal a nalézal svojí ,, Agoru" nejenom ve svých čtenářích, posluchačích a partnerech všude kde byla ochota naslouchat i nonkonformním interpretacím a diagnosám příčinných souvislostí, jež utvářely následný běh národních dějin. To byly zásadní motivy které svedly dohromady malíře a restaurátora obrazů a historika.

On velmi rychle pochopil společný zájem v oboustranném poznání: Jak neblahou ,,medvědí službu" pro široké národní podvědomí znamenají přečetná umělecká díla, obrazy které nepravdivě popisují tu, či onu osobnost či historický příběh, jež byl prokazatelně, či doložitelně jiný.

Přijal za prokázané, že i nepravdivé umělecké dílo ve své vypovídací schopnosti může dlouhodobě, či trvale deformovat životní názor, či postoj vnímatele. Třeštílkovi nešlo o boření národních mýtů ,,za každou cenu".

Spojovala nás myšlénka se konkrétním projektem pokoušet o postupné odstraňování všeho, co v historických souvislostech zapleveluje a zahleňuje naše společné prostředí. Byl si velmi dobře vědom toho, že proces nové národní sebeidentifikace v prostředí integrující se Evropy jakkoliv dlouhodobý je přirozený a současně velmi potřebný.

Otázka kdo se tohoto úkolu ujme zůstává otevřena a mnohé závisí na jeho spolupracovnících a žácích. Myslím, že Třeštílkovo dílo a on sám si to zaslouží.

                 
Obsah vydání       29. 8. 2007
29. 8. 2007 Akce Praha Bohumil  Kartous
29. 8. 2007 Bush útočí na Írán, Ahmadinežád na Ameriku
29. 8. 2007 Co Američané poručí, my prostě udělat musíme Jaroslav  Klíma
30. 8. 2007 Projekt "tak trochu jiné reality show" Odhalení nominován na další mezinárodní cenu
29. 8. 2007 Oprava a omluva: Jan  Čulík
29. 8. 2007 Michael  Marčák
29. 8. 2007 Bushova vláda věděla, co se stane v Iráku
28. 8. 2007 Ruský soud vydal zatykač na dalšího ropného oligarchu
29. 8. 2007 Být mlsný je něco jiného, aneb 20 tun zvířecí stravy zapracováno pro milovníky döneru Uwe  Ladwig
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
29. 8. 2007 Založme web, na němž by se o radaru hlasovalo
29. 8. 2007 Stihneme být první?
29. 8. 2007 Vymění Paroubek Ovčáčka za putovního mazlíka Dimuna? Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Byl jsem šest let závislý na počítačových hrách
29. 8. 2007 Osel v televizi a neviditelná ruka trhu Rudolf  Převrátil
29. 8. 2007 Opuštěná agora Pavel  Novotný
28. 8. 2007 Prémie makléřů dosahují rekordních hodnot
28. 8. 2007 K zatčení osob obviňovaných z vraždy novinářky Politkovské - další informace
28. 8. 2007 Gordon Brown odmítl nátlak, aby stáhl britská vojska z Iráku
28. 8. 2007 Starý Peking Lukáš  Zádrapa
28. 8. 2007 Výměna padesátníků za třicetikorunu aneb fikce, vize nebo napřesrok smutná realita Oldřich  Průša
27. 8. 2007 Vládní reforma a rovnost příležitostí aneb o české Pepině z Vysočiny a českém hlupákovi Anna  Čurdová
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský