10. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 9. 2007

BILANCE Z DRUHÉ STRANY

Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta

Po roce "upřímný" Langer, nepotrestaný CzechTek a kontrola policie v nekonečnu

Ministr vnitra Ivan Langer se po ročním působení ve funkci odhodlal k bilancování. Ve čtvrtek 6. září 2007 prezentoval na tiskové konferenci své úspěchy a poučen pravidly public relations přiznal i selhání svého resortu. Těmi byly podle jeho vlastního hodnocení odchody policistů po přijetí nového služebního zákona a nevyšetření zákroku policie proti CzechTeku v roce 2005. V rozhovoru pro Radiožurnál (6.9.2007) doslova uvedl: " ...to beru jako i své osobní zklamání, protože jsem si velmi přál udělat jasno ve vyšetřování policejního zásahu v průběhu CzechTeku 2005, ale od té doby uplynuly skutečně příliš dlouhá doba a tam se nám nepodařilo z těch sto dvaceti osmi podání se dobrat konkrétnějších výsledků."

Zdá se, že legendární slogan Langerova předchůdce na ministerstvu Stanislava Grosse "Myslím to upřímně" má universální platnost. Upřímnost z úst politiků vypuštěná má přesně opačný význam.

Vyšetřování CzechTeku v režii Ivana Langera

Ivan Langer patřil k několika předním představitelům ODS, kteří zásah proti CzechTeku intenzivně využívali ve své opoziční kanonádě proti soupeřům v ČSSD. Připomeňme například jeho výzvu k odstoupení policejního prezidenta Husáka , kterou sepsal v únoru 2006 po zveřejnění zprávy ombudsmana. Překvapivě po Langerově nástupu Husák nerezignoval, Langer ho neodvolal, ale zbavil se ho až za několik měsíců během kampaně pod jejímž tlakem Husák nakonec odstoupil .

Když se Ivan Langer loni v září po patové mezihře konečně ujal ministerské funkce, slíbil i další vyšetřování CzechTeku. Dodejme, že tak učinil na své první tiskové konferenci , kde ho k tomu vyzval Stanislav Penc - po rozpadu iniciativy PolicejníStát.cz, poslední aktivista, který na nevyšetření kauzy CzechTek upozorňoval.

Splnění tohoto slibu bylo již podstatně obtížnější než opoziční prohlášení či vzletná slova za řečnickým pultíkem. Více jak po měsíci předstupuje Ivan Langer před novináře znovu. Informace, které zveřejňuje, jsou však pouze rekapitulační zprávou Inspekce ministra vnitra, která sečetla podaná trestní oznámení. Celkem bylo podáno 128 t.o., pouze dvě z nich dostali státní zástupci s návrhem na obžalobu . V reakci na dotazy novinářů Langer slibuje, že šetření bude pokračovat . Další tiskovka na téma CzechTek se však již nikdy konat nebude.

Na konci ledna 2007 Langer v rozhovoru pro Frekvenci 1 prohlašuje, že CzechTek již nelze vyšetřit vzhledem k dlouhé době, která od něj uplynula. Podle této logiky by tedy nebylo možné vyšetřit téměř žádný zločin starší jednoho roku. Je jasné, že Langer se chce CzechTeku zbavit. S tím nesouhlasí poslankyně Strany zelených a členka sněmovního bezpečnostního výboru Kateřina Jacques, která chce zodpovědět dosud nevysvětlené okolnosti zásahu .

Ministr vnitra na položené otázky zodpověděl v březnu . Oficiální dokument se však řadě konkrétních informací znovu vyhýbá či je úspěšně maskuje. Policie tak například dodnes odmítá zveřejnit jména vysokých funkcionářů, kteří zásahu na místě údajně „pouze“ přihlíželi.

V březnu jsou zveřejněny i další dokumenty z tzv. Langerova šetření:

Zpráva o činnosti IMV při šetření zákroku Policie ČR na akci CZECHTEK 2005 a Informace o příčinách, průběhu a důsledcích událostí na technoparty CzechTek 2005.

Oba materiály vykazují podobné znaky – v podstatě jde jen o lehce zaktualizované směsi různých polopravd či vysloveně nepravdivých tvrzení (byť již několikrát před tím přesvědčivě vyvrácených), kterými se od počátku konfliktu snažila policie bránit kritice za brutální zásah.

Realisticky vzato je celkem pochopitelné, že Langer nechce otevírat staré rány a dráždit policejní sbor případem, který by při skutečném vyšetřování dokázal paralyzovat podstatnou část policejního systému. I v případě, kdy by byl obětován nějaký policejní beránek, hrozilo by, že se bude bránit a zasáhne přitom další pohlaváry.

Podstatně horší je ovšem skutečnost, že dosavadní působení Ivana Langera na policejní složky nenaznačuje kvalitativní změnu do budoucna a nedává tak záruky, že se něco jako CzechTek nebude opakovat.

Policejní násilí po nástupu Langera

Prvním signálem, že to s kontrolou policie a zásadní změnou chování policistů a policistek nemyslí příliš vážně, byl incident ze října 2006 na freeparty u obce Ždírec nedaleko České Lípy . Na neurvalé chování zásahové jednotky ani krkolomná tvrzení českolipské policejní mluvčí nikdo z oficiálních míst nereagoval. Námitka, že nikdo nepodal inspekci podnět, neobstojí, po výkonu inspekce, který předvedla právě po CzechTeku se na ní bude obracet a marnit s ní čas jen prostoduchý naivka. Navíc inspekce může zahájit šetření z vlastního rozhodnutí.

Oddíly těžkooděnců také tvrdě zasahovaly proti několika antifašistickým blokádám. Policie opět dává přednost použití síly před sofistikovanějšími postupy. Vyvrcholení této taktiky byl letošní 1. máj, kdy takzvané pořádkové oddíly rozehnaly přibližně 200 antifašistických demonstrantů, kteří blokovali pochod několika hnědě zabarvených „vlastenců“. Při zásahu na obranu neonacionalistů bylo zraněno několik osob, někteří zásahy výbušek , další povalili či zbili těžkooděnci. Jedna z protestujících dívek odnesla zásah zlomenou nohou. Minimálně o tomto zranění byl informován přímo ministr Langer, protože ho kontaktovala matka zraněné dívky, shodou okolností novinářka týdeníku MF Plus .

Zcela výjimečně byla rozehnána i neonacistická demonstrace v Brně, zřejmě aby nebylo tak nápadné, že se trénuje pouze na antifašistech.

Mediální smetanu z 1. máje slízla ovšem skupina Mladých sociálních demokratů , kteří protestovali přímo na Střeleckém ostrově. Policie je sice nezmlátila, ale zadržela na několik hodin a podrobila je ponižujícím prohlídkám. Svoje první nepříjemné setkání s celkem běžnou policejní praxi náležitě využili a mediálně tak zastínili mnohem závažnější zásah před mostem Legií.

Ministr Langer postup policie označil za profesionální.

Těžkooděnci se objevili v pražských ulicích ještě 4. června při protestech proti návštěvě prezidenta Bushe. Po krátké potyčce na Loretánském náměstí se snažili neúspěšně zachytit živelný anarchistický průvod . Ten, i přes rozsáhlé bezpečnostní manévry doprovázející celou návštěvu údajně nejmocnějšího muže planety, bez větších problémů prorazil do červené zóny - k rezidenci amerického velvyslanectví v Bubenči. Tam byli anarchisté obklíčeni, ale policie se k nim chovala na české poměry slušně. O incident a následnou publicitu skutečně nestála a radši se snažila své lehké fiasko ututlat .

Zatím posledním známým případem policejního násilí, které proniklo do médií, byl opět zásah proti freeparty. Tentokrát v Liberci na opuštěné vojenské střelnici. Během posledního srpnového víkendu zde měli příslušníci Policie ČR zbít muže, který se jim zdráhal vydat elektrocentrálu. Policie tvrdí, že je napadl a obvinila ho z útoku na veřejného činitele . Skutečně vhodný příklad „polidšťování“ policie , které vyhlásil nově nastupující šéf pořádkové policie.

V kontrastu k uvedeným případům je mediální aktivita ministra vnitra v jiných pochybeních policie. Ivan Langer neváhal razantně vystupovat v mediích, když šlo o bulvární kauzu ukradených fotografií mrtvého skladatele Karla Svobody nebo v případě kladenských policistů, kteří se nechali uplatit zabíjačkou .

Kontrola policie – hra do ztracena

Tristní je pohled i na legislativní přípravu nezávislé kontroly policie. Český stát neplní mezinárodních dohody o lidských právech a je za to minimálně posledních 10 let opakovaně kritizován. Po MMF v roce 2000 Amnesty International i Výborem OSN proti mučení . V letošním roce naposled v březnu a znovu v červenci . Přesto je tento oprávněný požadavek vytrvale ignorován celou politickou reprezentací.

V červnu 2006 sice vyhlásila vládní Rada pro lidská práva, že se jí podařilo donutit ministerstvo vnitra, aby připravilo do konce března 2007 legislativní návrh na vznik zcela nezávislé instituce . Koaliční vláda pod vedením ODS ovšem tento projekt v dubnu 2007 odmítá . Místo jasné koncepce se téma občas objeví v tisku, kde se zainteresovaní už celý rok nemohou shodnout ani na tom, zda by měla být inspekce nadále pod ministrem vnitra či přesídlit pod ministerstvo spravedlnosti nebo vzniknout zcela nová instituce.

Řešit kontrolu policie se zdá se někomu příliš nechce. Pokud si totiž odmyslíme nejkřiklavější případy policejního násilí, je inspekce i mocná zbraň nejen na policisty, ale i na politické protivníky. To názorně ukázala i aféra s odposlechy , kdy vyšetřovatelé inspekce odposlouchávali celkem 46 telefonních čísel v souvislosti s únikem tzv. Kubiceho zprávy.

Přitom by stačilo málo. Pokud by to současný ministr vnitra myslel se zásadní změnou vážně, jmenoval by šéfem inspekce vhodnou a respektovanou osobu a ne policistu, který navíc nechvalně proslulou inspekci již vedl . Že je něco takového možné, ukazuje přitom jmenování Pavla Žáčka ředitelem archivu ministerstva vnitra.

Ivan Langer naproti aspiruje stát se dalším členem galerie ministrů, kteří více či méně politicky kryli brutální praktiky českých policistů – Jan Ruml (Propast 1996), Cyril Svoboda (Global street party 1998), Stanislav Gross (MMF 2000), František Bublan (CzechTek 2005).

V této ambici mu úspěšně sekundují jeho političtí spoluhráči - počínaje vládou, Sněmovnou a Senátem konče, pro které kontrola policie doopravdy není to pravé téma. Vzpomene si na CzechTek například ministr Alexandr Vondra ? Nebo už pro radar zapomněl, proč do aktivní politiky vstupoval?

A nahrávají mu v tom i čeští novináři, pro které přestává být policejní násilí atraktivní. Soudě například podle toho, že je nezaujala ani zraněná dívka z prvomájové blokády. Podobně dopadl i zmlácený mladík z Liberce, jeho případu se věnoval pouze Liberecký deník. Kupodivu jeho zprávu ostatní média nepřevzala, a to ani v situaci, kdy prováděla sezónní hon na technoparty a referovala z nich div ne o teplém pivu.

Pravděpodobně bude tedy muset nějaký ten policejní mameluk zmlátit přinejmenším Karla Gotta, aby s tímto neřešeným problémem konečně začal někdo něco dělat a přinutil policii chovat se tak, jak jí zákon káže.

                 
Obsah vydání       10. 9. 2007
10. 9. 2007 Zákaz kouření ve veřejných místnostech vedl k podstatnému zlepšení zdraví občanů
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous
10. 9. 2007 České noviny nemají s elitami nic společného Boris  Cvek
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem
10. 9. 2007 Zachrání jaderná energetika USA před závislostí na islámské ropě?
10. 9. 2007 SIS prolomila PGP?
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
10. 9. 2007 Bývalý pákistánský premiér deportován do Saúdské Arábie
10. 9. 2007 Rozděl a panuj Pavel  Čámský
10. 9. 2007 Propagace amerického radaru: nový úkol starých kolaborantů? Petr  Nachtmann
10. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Vítězové a poražení v Palestině Immanuel  Wallerstein
10. 9. 2007 Schröder se s Putinem shodl na odporu k americkému radaru v Česku
10. 9. 2007 "Podprahové" podplácení univerzitních studentů
10. 9. 2007 Knihy jsme dostali od americké armády už dávno
10. 9. 2007 Myšlenka dne zoufalého příznivce radaru
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
10. 9. 2007 44 Ivan  Diviš
10. 9. 2007 Svoboda za peníze je otroctvím Sandra  Wain
10. 9. 2007 Zase jedna zrušená železnice Jiří  Landa
10. 9. 2007 Charta 77: Dokumenty 1977--1989
10. 9. 2007 Dva zámky a jiné radosti Václav  Dušek
10. 9. 2007 Chvályhodná snaha o modernizaci ČSSD, ale... Miroslav  Uhlíř
10. 9. 2007 Existuje Faradayova klec
10. 9. 2007 Ještě Ungdomshuset Václav  David
9. 9. 2007 Fantaskní výmysly
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
8. 9. 2007 Francouzi protestují proti desítkám tajných amerických špionážních satelitů
8. 9. 2007 GROTESKA: České asociace David  Nesnídal
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
8. 9. 2007 Rakouský Der Standard: Proč kritika USA na Norberta Darabose vyzněla naprázdno
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
7. 9. 2007 Vláda se chystá podplatit obce - Brdy budou jako ze škatulky Jan  Keller
7. 9. 2007 Dánský Ungdomshuset - strašák nové studené války? Martina  Augustinová
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
4. 9. 2007 Proč hoří Kodaň Dalibor "Exx" Záhora
25. 7. 2007 Buď free Jan  Smolák
25. 7. 2007 Buď svobodný! František  Řezáč
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
26. 2. 2007 Zbožná přání Štěpána Kotrby   
26. 2. 2007 Zpověď mladého, hloupého, nešťastného....podle Štěpána Kotrby Martin  Maděra
26. 2. 2007 S ODS se začal paktovat Policejní stát za účelem prosazení svých zájmů Jan "RaveBoy" Němec
23. 2. 2007 Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí Štěpán  Kotrba
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   

Armáda, policie a lidská práva RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
21. 6. 2007 Podivná historka. Nevím o nikom, kdo by jí věřil. Petr  Wagner
11. 5. 2007 Dozvuky 1. máje 2007: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele Štěpán  Kotrba
16. 1. 2007 Vějička evropské lidskoprávní politiky a vějička boje proti terorismu Štěpán  Kotrba
24. 2. 2006 Británie zadržuje osoby podezřívané z terorismu v "kafkovském světě"   
19. 8. 2005 Neobčané v Evropské unii Oskar  Krejčí
19. 8. 2005 Kde doopravdy končí svoboda Ivo  Železný
18. 8. 2005 Pendrekový zákon Made in Bublan: Důvodová zpráva   
2. 7. 2004 Aubonne 2003: Tak trochu jiný terorismus Pavel  Houdek
15. 6. 2004 "Boj proti terorismu" jako marketingový tah - malá, česká verze Petr  Šafařík
15. 3. 2004 Britští vězni z Guantánama: Američané porušují lidská práva   
22. 10. 2003 Sloboda prejavu v období boja proti terorizmu Adrian Peter Pressburg

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
21. 6. 2007 Podivná historka. Nevím o nikom, kdo by jí věřil. Petr  Wagner
11. 5. 2007 Dozvuky 1. máje 2007: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele Štěpán  Kotrba
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Vyšetřování pokračuje, nezapomeňte! Oskar  Krejčí
30. 7. 2007 Kubiceho zpráva byla předem připravenou kampaní Pitra a ODS Jiří  Paroubek
24. 7. 2007 Jen tak mimochodem vyšlo najevo, že Spyra pracoval pro polskou rozvědku Štěpán  Kotrba
4. 7. 2007 Transparency International: přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
3. 7. 2007 Transparency International: tajný etický kodex Štěpán  Kotrba
8. 6. 2007 Vesecká v kauze Čunek: vrchní policejní komisař měl "nadstandardní vztahy" s korunní svědkyní   
18. 5. 2007 Antonín Seďa (ČSSD): Vláda se snaží o destabilizaci vojenské rozvědky   
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
15. 5. 2007 Situace ve zpravodajských službách a k jmenování ředitele ÚZSI   
13. 5. 2007 Klíčové informace ze spisu Krejčíř si nechal "ukrást z auta" státní zástupce Štěpán  Kotrba