29. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2007

ANALÝZA

Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLčlánek, zaslaný astronomem Valníčkem v lednu 2007 deníku Právo, který už v něm ale podle autora nemohl vyjít, přestože předchozí díl pod názvem "Proč Američané nepotřebují obrannou základnu v Evropě" zveřejněný v Právu 12. srpna, na který upozornil v BL Jakub Rolčík článkem Protiraketová základna v ČR: Fyzikální nesmysl, vyvolal zvýšený zájem veřejnosti. Možná právě proto... Článek před několika dny zveřejnil server Trokavec.cz. Autor dodává k článku geofyzika Stanislava Ivanoviče Kozlova (BL 26.10.) Z českých hor lze držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti :
závěry Kozlova jsou zcela v souladu s mými závěry. V uvedeném článku uvádím zhruba stejné parametry možnosti zachycení raket, jako Kozlov a vyslovuji zároveň pochybnost nad možností jejich sestřelu. V této souvislosti upozorňuji znovu na význam analýzy vlastností možných variant radaru tak, jak je podal Ing. NERAD 5. 9. 2007 v článku Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů a ing. BRDSKÝ 10. 9. 2007 v článku Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání. Boris Valníček pracoval v Astronomickém ústavu ČSAV, pak vedl astronomickou část kosmického výzkumu programu Interkosmos, nyní působí jako poradce pro satelitní komunikaci.

Jak se zdá, jednání o umístění antiraket a radaru USA ve střední Evropě vrcholí. Znovu se opakuje zdůvodnění tohoto kroku ohrožením USA a Evropy ze Severní Koreje a Iránu. V minulosti jsem se snažil zdůvodnit nevhodnost tohoto opatření pochybnostmi o možnostech raketového útoku z obou zemí zejména tím, že rakety, které by mohly USA ohrozit, musí letět východním směrem, nikoliv přes Evropu, neboť asi 25 % energie jim pak dodá zemská rotace. Také jsem vyslovil pochybnosti nad možnostmi, které obě země mají pro realizaci systému přesného navedení na cíl.

Tyto pochybnosti trvají - jedna věc je rakety vyrobit, druhá je zajistit jejich start a navedení na cíl. Při startu z Koreje by taková raketa při letu východním směrem, musela překonat vzdálenost 170 délkových stupňů (t. j. téměř polovina obvodu planety). Je možný let přes severní pól, což je asi 110 šířkových stupňů (t. j. do Washingtonu). ovšem je to napříč směrem otáčení Země, jehož směr se přitom mění, což vyžaduje energii navíc. Let směrem západním znamená 250 délkových stupňů proti směru zemské rotace, t. j. se zvýšenou potřebou energie.

Při startu z Iránu je situace v podstatě stejná, s tím rozdílem, že východním směrem je nutno překonat 230 délkových stupňů, západním pak 130, ovšem proti směru zemské rotace. Toto je také hlavní důvod, proč všechny starty umělých družic probíhají právě východním směrem-významná úspora paliva a hmotnosti při startu. Lze tedy říci, že možnost ohrožení USA z obou zemí má značná omezení, a k indikaci raket musí stačit základny na Havaji a na Aljašce, případně někde v Tichomoří.

Poněkud jiná je situace v ohrožení Evropy. Je pravda, že Irán disponuje svými raketami Shahab s dostřelem asi 2200 km a obdržel ze Severní Koreje asi 18 raket BM-25 se stejným dostřelem. Je také pravda, že usiluje o zesílení raket Shahab a chce se pokusit vypustit vlastní umělou družici o hmotnosti asi 300 kg na nízkou dráhu. Čili: jeho raketový potenciál v současnosti může zasáhnout Izrael a v jižní Evropě dosáhne na čáru Sofie-Bukurešť. Pokud se mu podaří vypustit uvedenou družici, znamená to, že má balistickou střelu. Ještě to ovšem zdaleka neznamená, že může bombardovat Washington, nebo že tuto střelu dovede navádět na cíl v Evropě.

Závěrem této části tedy je, že určité nebezpečí tu být může, ale kilogram Semtexu, šikovně uložený ve voze pražského metra v dopravní špičce a dálkově odpálený, bude daleko účinnější, jednodušší a podstatně levnější, než jakákoliv raketa. Pokud jde o raketové ohrožení, tam je nejpravděpodobnější střelba z Iránu na Izrael, případně na Bagdád. V případě zvětšení doletu Shahábu by pak vhodným cílem mohla být i radarová základna v Jincích.

Podívejme se ještě na záležitost umístění radaru v Čechách. Podle novinářských zpráv (např. Právo 22. 1. ) má být jeho dosah 5000 km. Po zakreslení do mapy (viz obrázek) s vyznačením pásem po 1000 km je celkem zřejmé, že zahrnuje všechny hlavní ruské kosmodromy (Plesetsk, Kapustin Jar, Bajkonur), Iránský - asi u města Qom jižně od Teheránu, a jen o tisíc km východněji jeho dosahu i čínský Jinquan.

Umístění radaru ve střední Evropě se tedy jeví jako mimořádně výhodné z hlediska možnosti kontroly nad celou Evropou, Ruskem, Přední Asií, Blízkým východem a podstatnou částí Afriky, zejména Egypta, Libye a Alžíru. Musíme ovšem při jeho použití počítat s důležitým faktem, kterým je zakřivení zemského povrchu (= Země je kulatá). To má svůj význam pro sledování počáteční fáze startu raket, kdy horizontální paprsek radaru zjistí cíl např.

  • ve vzdálenosti 5000 km teprve 1580 km nad Zemí,
  • ve vzdálenosti 3500 km teprve 920 km nad Zemí,
  • ve vzdálenosti 2200 km teprve 480 km nad Zemí.

Tak vzniká zpoždění při zjištění rakety, které může být významné právě pro zachycení počáteční fáze letu - např. pro raketu, startující z Iránu to činí 920 km, což jsou asi 2 minuty letu. Při celkové době letu na cíl ve střední Evropě asi 7,5 minuty je to podstatné, a má-li dojít k sestřelu, zdá se to málo pravděpodobné. Právě to zpochybňuje celý projekt, pokud mluvíme o obraně Evropy, tedy i naší vlasti, před takovýmto útokem, vedeným třeba i na samotný radar.

Je možné, že součinnost s vhodným družicovým systémem, který je schopný zjistit start už v počátku, se zpoždění dá eliminovat. Není to ovšem tak prosté, jak plyne z obrázku v Právu 22. ledna. Těch družic musí být tolik, aby celá planeta byla trvale pod kontrolou. Např. by se k tomu hodil družicový navigační systém GPS, jehož družice tuto podmínku splňují. Není vyloučeno, že nesou utajený detekční systém, který to umožní. Vhodná by byla i soustava asi tří až čtyř špionážních družic na stacionární dráze. Jedná se ale o značně komplikovanou soustavu čidel, komunikace a logiky, s vysokým stupněm selhání.

Co je tedy skutečným účelem celého tohoto projektu, který náš svět posouvá do nové studené války a závodů ve zbrojení?

Rozhodně to není lidumilnost USA se snahou chránit Evropu před nebezpečím z východu. Jedná se především o snahu USA získat nad touto částí světa kontrolu, možná také za účelem zvýšení vlastní bezpečnosti. Je jim také asi jedno, jestli toto opatření vyvolá nějaké nepříjemnosti "té malé zemi, k vůli které v Londýně nechtěli kopat zákopy", podle jednoho Brita z roku 1938. Nejlépe to snad shrnul před několika dny pan Vondra, když řekl že "základny zajistí přítomnost USA v Evropě". O to jim jde asi nejvíce. Současná vláda se bude snažit, aby se zavděčila.

Kružnice vyznačují tisíce kilometrů.bKřížek a písmeno R je umístění radaru v Čechách,P-kosmodrom Plesetsk,K-Kapustin Jar,B-Bajkonur,I-Qom-Irán,šipka a J ukazuje na čínský kosmodrom.

SOUVISEJÍCI INFORMACE

Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti ZDE

Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? ZDE
Americký vědec Theodor Postol: Protiraketová obrana má vážné nedostatky ZDE
Protiraketová základna v ČR: Fyzikální nesmysl ZDE
Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů ZDE
Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání ZDE
                 
Obsah vydání       29. 10. 2007
28. 10. 2007 Miminko není vicepremiér, aneb O rovném přístupu k právu v ČR Zdeněk  Jemelík
29. 10. 2007 Topolánek řekl, že přijde noc dlouhých nožů. Ultrapravicová Národní strana založila gardu. Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Nepotřebuji, aby někdo dával z daní na cizího dědka korunu
29. 10. 2007 50 let pořadu Today
29. 10. 2007 El Baradei: Irán není akutním nukleárním nebezpečím
29. 10. 2007 Můžeme žít i bez politických stran? Martin  Gřeš
29. 10. 2007 Obří letecké pumy: superzbraně supervelmocí Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
29. 10. 2007 Paroubek nejspíše končí, i když o tom ještě neví Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
29. 10. 2007 Není kouře bez ohně aneb úžera PPF v Rusku
29. 10. 2007 Michael  Marčák
28. 10. 2007 iDNES jako někdejší Rudé právo Petr  Nachtmann
29. 10. 2007 Proč Lidovky zamlčely, že Jiřičná byla Kaplického milenkou ?
27. 10. 2007 Modernismus, antikomunisté, Spojené státy, Rusko a radar v České republice Jan  Čulík
29. 10. 2007 Jednou Václav  Hrabě
28. 10. 2007 Američané se holt zřejmě poučili od Sovětů, aneb Co dělat v demokracii, když se uzná, že je svoboda tisku nebezpečná Uwe  Ladwig
28. 10. 2007 Rusko chce "demokratizovat" americký systém raketové obrany
29. 10. 2007 Po práci v uranových dolech zemřel...
28. 10. 2007 Měl Havel Klause a Mečiara nechat zatknout? Přemysl  Janýr, Michal  Petřík
29. 10. 2007 Hromadné blahořečení obětí španělské občanské války v Římě Richard  Seemann
29. 10. 2007 Zásadní chyba - žádní "četní levicoví" kněží nebyli
29. 10. 2007 Design Centrum před zánikem, nebo před tolik potřebnou transformací? Štěpán  Kotrba
28. 10. 2007 Koho se bát víc: Íránu, nebo Pákistánu? Miloš  Kaláb
29. 10. 2007 Vyšel Sborník literárního, výtvarného a divadelního kritika Bohumila Polana Jan  Paul
29. 10. 2007 Proč by měl stát vařit pivo? Stanislav A. Hošek
29. 10. 2007 Červené maso, obezita a alkohol "zvyšují riziko rakoviny"
29. 10. 2007 V Ostravě skutečně vládne silný rasismus Darius  Nosreti
28. 10. 2007 Koncert tibetské zpěvačky
29. 10. 2007 Labyrint manipulace Ivo  Bubeník
28. 10. 2007 Protiválečná demonstrace v Bostonu
29. 10. 2007 Proč nad NATO v Afghánistánu vítězí Taliban? Lukáš  Lhoťan
29. 10. 2007 Informovanost o základně? Ivan  Kunc
28. 10. 2007 Odešel jeden z největších českých popularizátorů vědy - Ivo Budil Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Kdos bez papíru, nemluv -- elitářství v praxi Pavel  Zoch
28. 10. 2007 Licence to Kill: Týrání žen je fikce, ve skutečnosti ženy týrají muže Lumír  Bobek
28. 10. 2007 K 28. říjnu
27. 10. 2007 Litviněnko byl agentem britské tajné služby MI6
27. 10. 2007 Skotští nacionalisté zavádějí státní sociální služby a jsou na vrcholu popularity
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?
27. 10. 2007 Eisman: Na cizího spratka nedám ani korunu Anna  Čurdová
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Bouda Jan  Zeman
27. 10. 2007 Bursík brání stanovení dlouhodobých cílů v oblasti snižování emisí skleníkových plynů - stal se antiekologickm ministrem Petr  Petržílek
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2007 Informovanost o základně? Ivan  Kunc
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
28. 10. 2007 Rusko chce "demokratizovat" americký systém raketové obrany   
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
26. 10. 2007 Putin přirovnal krizi s americkými základnami ke kubánské krizi   
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák
25. 10. 2007 Spojené státy zvou na území České republiky ruská vojska a nevědí, k čemu má základna sloužit   
24. 10. 2007 Bush: Raketová obrana je naléhavě nutná. Gates: Uvedeme ji do provozu když tak až později. Rusové: Americké návrhy jsou pozitivní, ale nejdou dost daleko   
24. 10. 2007 Bloomberg: Spojené státy se podle Rusů "snaží vycouvat z plánů na raketovou obranu"   
22. 10. 2007 Klvaňa je úspěšný   
18. 10. 2007 "Byla by přítomnost"   
17. 10. 2007 Radar -- nástroj války Milan  Valach
17. 10. 2007 Česká televize se dotkla mé cti Jan  Neoral

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
12. 10. 2007 Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Ornitolog: Bude příroda radarem ovlivněna až 100 km daleko? Lubomír  Peške
12. 10. 2007 Radar v Turecku není možný: dvě třetiny Turků nesnáší Američany   
8. 10. 2007 Digizone: Americký radar v Brdech: nejen o "rušení" satelitní televize   
27. 9. 2007 Stokrát opakovaná lež se stává pravdou Tomáš  Gawron
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
17. 9. 2007 Kurt Beck v Praze, Gerhard Schröder v Moskvě Richard  Seemann