26. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 3. 2008

Neupadejme do tenat ideologie

Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy

Mám problémy s dobře vyresearchovanými články Štěpána Kotrby, poukazujícími na to, že veškerá hnutí za svobodu jsou faleš a klam jen proto, že jich "strategicky zneužívají Spojené státy".

Navzdory excesům za vlády současného, nyní dosluhujícího, amerického prezidenta George Bushe, jsou Spojené státy pluralitní, demokratickou společností, v jejímž veřejném diskursu se svářejí nejrůznější protikladné názory vynikajících elit. Toto je za normální situace korektivem touhy sobeckých jednotlivců i korporací po moci. Ať se nám Spojené státy jakkoliv nelíbí, moc je tam podřízena zákonem, sdělovacími prostředky i opozicí daleko tvrdší veřejné kontrole než v Číně (která je uprostřed procesu složitého, rozporuplného a často velmi krutého procesu směrem k modernizaci) nebo v Rusku (kde probíhá obdobný proces směrem k modernizaci, méně překotně, a tedy do jisté míry méně krutě).

Většina Američanů skutečně věří ideálům lidských práv a demokratických svobod a prosazuje je na světě v dobré víře. Proti tomu samozřejmě existuje v Americe protinázor: že Západ nemá právo arogantně zasahovat do zvyklostí jiných kultur. (Přiznám se, že bych nositele takovéhoto amerického názoru zabil, když mi v Praze za komunismu v sedmdesátých letech tvrdili, že Spojené státy nemají právo podporovat v Československu úsilí o svobodu, protože by to bylo arogantní zasahování do místní etnické kultury, součástí jejíž identity je i to, že vás estébé zve na pravidelné výslechy. Obdobně instruují anglosasky psané turistické průvodce do zemí, jako je Tunisko, aby se zahraniční návštěvníci nezmiňovali místním lidem o tom, že tam všichni kouří a že všude je nesnesitelně zahuleno: podle průvodců je kouření nedílnou součástí místní kultury a není rozumné snažit se místním lidem vysvětlovat, že kouření zabíjí. Kouřit je jejich "etnická zvyklost".)

Přiznejme, že i když jistě lidé jako Richard Gere podporují svobodu pro Tibet z idealismu a dobré vůle (nevidím důvodu, proč tyto lidi ironizovat, jen proto, že se stali "úspěšnějšími" než např. Štěpán Kotrba), je zjevné, že zahraniční politika Spojených států úsilí za svobodu v různých zemích světa, které USA podporují, využívá a možná i zneužívá ke svým strategickým cílům. Nemyslím však, že podpora osvobozeneckého boje různých utlačovaných komunit ze strany Spojených států je nutně vždy "zločinná", sobecká či kontraproduktivní, jak to černobíle vidí Štěpán Kotrba. Ten, zdá se, podvědomě vždy sympatizuje s autoritářskými režimy, jako je Kuba, Čína či Rusko. To se zdá být nelogické. Proč? Jen proto, že autoritářský režim ztělesňuje, mrtvolnou, stabilitu? Bylo skutečně záhodno nechat Saddáma Husajna beztrestně vraždit desetitisíce občanů své země? Bylo opravdu nesprávné ho svrhnout? Zdá se mi, že dnešní chaos a krutost v Iráku je důsledkem neuvěřitelné americké arogance a nekompetence, avšak není to asi argumentem pro to, že se invaze neměla provést.

Je bezesporu, že "imperiální" vliv Spojených států na Amerikou "osvobozené" země bývá většinou o hodně míň agresivní než diktát Ruska či Číny. České politiky nikdo nenutí, aby Spojeným států lezli ve věci radaru kamsi -- pokud by výstavbu radaru odmítli, Spojené státy těžko provedou do ČR invazi, aby tam radar umístily. (Jiná věc je zřejmě politika Spojených států vůči střední a jižní Americe, ale ani tam většinou nepáchají Spojené státy takové krutosti, jako Rusko v Čečensku.)

Ale i kdybychom přijali představu, že zahraniční politika USA v oblastech, které považují Spojené státy za svou sféru vlivu, je stejně zločinná a sobecká jako politika jiných velmocí, ani to ještě nedelegitimizuje úsilí občanů za nezávislost.

Vezměme příklad Československa -- v době, kdy bylo Československo v područí Sovětského svazu, byla zahraniční politika USA v plném souladu se zájmy československého lidu. Americká vláda, stejně jako občané v Československu, měli stejný cíl: zlikvidovat totalitní režimy sovětského bloku. To se v roce 1989 podařilo a od té doby už zájmy Čechů a Slováků nejsou v souladu se zájmy americké vlády. To, že čeští politikové nadále zájmům americké vlády podlézají, je jiná věc.

Tibeťané mají plné právo snažit se získat pro svůj národ svobodu a tvrdit, že na to právo nemají a že je jejich údělem být součástí Číny, jenom proto, že by jejich úsilí za svobodu mohla "zneužít" nějaká mocnost, je obscénní. Je to stejně tak, jako kdyby někdo Čechům a Slovákům říkal v roce 1988, aby neposlouchali Svobodnou Evropu a nesnažili se o rozšíření prostoru svobody, protože za jejich úsilím stojí Spojené státy a ty ho někdy zneužijí.

Rasisticky působí argumentace Miroslava Polreicha, že Tibeťané byli až velmi donedávna zaostalý národ: "Byli zaostalí, tak nemají nárok, musejí zůstat v nesvobodě." Ano? Nepřesvědčivé je i tvrzení, že Spojené státy boj za nezávislost nepodporují v zemích, které jsou v jejich sféře vlivu. Nepodporují, no a co? Proti tomu je záhodno protestovat, ale že by to znamenalo, že proto nemají na úsilí o svobodu legitimní právo lidé v jiných částech světa?

Pro pacifistické Čechy není přijatelné, že byly nedávné nepokoje v Tibetu poznamenány násilím: že mladí Tibeťané vypalovali a plenili čínské obchody. Jenže boj za svobodu bývá v mnoha částech světa poznamenán násilím. Tvrdé násilí, spáchané proti čínským majitelům obchodů ve staré tibetské čtvrti ve Lhase, není přijatelné, ale je pochopitelné. A čínští obchodníci ve Lhase si za to mohou tak trochu sami. Co můžete očekávat, když se nastěhujete jako příslušník "nadřazeného", vládnoucího národa do země, kterou vláda, skládající se z vašeho etnika, desítky let utlačuje? Je to tak trochu jako v pobaltských zemích. Tamější tvrdě xenobofní vládní opatření proti ruskému obyvatelstvu porušují veškeré zásady etnické snášenlivosti, jak je prosazuje Evropská unie, avšak z historického hlediska jsou pochopitelná. I tam platí: co mohli tamější Rusové čekat, když se nastěhovali do země, kterou jejich vláda zotročila?

Úsilí Tibeťanů o větší míru svobody je pochopitelné a ospravedlnitelné, bez ohledu na to, že se ho Spojené státy snaží zneužívat k svým vlastním cílům. Podporovat dalajlámu je záhodno, přestože dostal od Spojených států 180 000 dolarů.

Nynější nepokoje v Tibetu jsou známkou uvolňování poměrů a rostoucího bohatství. Lidé jsou svobodnější, tak protestují. Čínské úřady reagovaly zmateně a protichůdně. Není zrovna jednoduché snažit se přivést tak obrovskou zemi, jako je Čína, z někdejší středověké komunistické totality do moderního věku. Čína se musí snažit ze všech sil zabránit chaosu -- a často to dělá i prostřednictvím neuvěřitelné krutosti. Jinak to dělat neumí a možná jiné metody ani nejsou.

Přesto je však zjevné, že nynější čínští vládnoucí pragmatici byli tibetskými protesty překvapeni a zaskočeni. Je velmi pravděpodobné, že to v dlouhodobější perspektivě povede k posílení občanských práv i demokratických svobod tibetského obyvatelstva.

Je správné být ve střehu a poukazovat na to, že úsilí Tibeťanů o svobodu mohou Spojené státy zneužít. Nicméně to jejich úsilí nedelegitimizuje. Snažme se na svět dívat bez ideologických brýlí, ať takzvaně "pravicových" či "levicových". Realita je daleko složitější než ideologický mustr.

                 
Obsah vydání       26. 3. 2008
26. 3. 2008 Mirek Topolánek byl pobytem ve Vietnamu dojat
26. 3. 2008 "Nadstandartní" atmosféra?
26. 3. 2008 Kosovo: Jak československá diplomacie selhala Miroslav  Polreich
26. 3. 2008 Kosovo -- naše odpovědnost za konflikt má pokračovat uznáním Miroslav  Polreich
26. 3. 2008 Plastiky dneška je Komunistický svaz mládeže Ondřej  Slačálek
26. 3. 2008 Kritéria omezenosti určují ráz světa Bohumil  Kartous
26. 3. 2008 Informace, které by neměly zapadnout Jiří  Jírovec
26. 3. 2008 Které Americe máme být vděční? František  Řezáč
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?
26. 3. 2008 Česká média informují o Tibetu neobjektivně
26. 3. 2008 Internetové stránky BBC v angličtině byly v Číně odblokovány
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů
26. 3. 2008 Přestal už být dalajláma agentem CIA? Štěpán  Kotrba
26. 3. 2008 Nahá Carla, obnažený Sarko... A co bude dál? Josef  Brož
26. 3. 2008 Investice se zvláštním účelem, neboli "A tak si koupím odbory"... Uwe  Ladwig
26. 3. 2008 Feministická lingvistika a politická lež Milan  Kubr
25. 3. 2008 Koordinace tibetských protestů proti olympiádě Štěpán  Kotrba
26. 3. 2008 Výsměch křesťanství je Boží dar Boris  Cvek
26. 3. 2008 Různost názorů a "určité meze" zbožštění koček Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Festival poznání a zábavy - SciFaCon
25. 3. 2008 Dosah radaru Jince Boris  Valníček
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
25. 3. 2008 Cikáni Přemysl  Janýr
25. 3. 2008 Kořeny terorismu -- psychologický aspekt Oskar  Krejčí
25. 3. 2008 Sudoměř - 25. března 1420 Petr  Kužvart
25. 3. 2008 Mise dosud nedokončená: New York Times a svoboda českého tisku Mojmír  Babáček
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
24. 3. 2008 Od malička předpokládám, že v Americe žijí muži i ženy Hana  Tomšů
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008
26. 3. 2008 Demokracie Karel  Kryl

Tibet RSS 2.0      Historie >
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
21. 3. 2008 Olympiáda pro tělesně postižené Jiří  Drašnar
21. 3. 2008 Tibet - Vytrženo ze souvislostí Petr  Ďásek
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu   
20. 3. 2008 Novinářský skvost Jiří  Drašnar
20. 3. 2008 Už se diskuse k něčemu dobrala? Jan  Čulík, Karel Dolejší
20. 3. 2008 Kdo zapálí svíčky za oběti tibetského násilí Štěpán  Kotrba
20. 3. 2008 Je argumentem dřívější tisícileté porobení pro následné udržení nadvlády nad dříve samostatnou zemí? Miloš  Dokulil
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu