3. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 4. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008

Arabské kmeny jižního Iráku požadují intervenci arabských států

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Generální sekretariát Vlasteneckého svazu iráckých kmenů v Basře se ráno obrátil na arabské země s výzvou, aby zakročily proti pokračování "vyvražďovací kampaně" prováděné iráckým režimem podle rozkazů Spojených států. V provolání se uvádělo: "Provincie Basra, Násiríja, Kút, Karbalá, Hillá, Díwáníja, Bagdád a další města ve středním a jižním Iráku jsou svědky vražedných operací vládní armády za logistické podpory amerických a britských okupačních sil pod záminkou pronásledování zločinců. Ve skutečnosti však jde o plnění zvláštních úkolů ve prospěch okupačních sil a některých okolních zemí, které mají zájem na rostoucím chaosu v Iráku, což je v souladu s programem současné /irácké/ vlády." Provincie byly zablokovány bez předchozího varování a jejich obyvatelé nemají vodu, elektřinu, potraviny, léky ani přístup k lékařským službám. "Probíhá nevybíravé bombardování, které zasáhlo mnoho nevinných a neozbrojených civilistů. Bojová letadla zaútočila a zničila domy nad hlavami jejich obyvatel, zanechala za sebou stovky mrtvých a zraněných a hrozící humanitární katastrofu." Šajch arabských kmenů v obležené Basře vyzval arabský svět "ve jménu islámu, arabismu a jednoty arabské krve, aby neprodleně zasáhl ve prospěch zastavení genocidy a prolévání irácké krve." Zástupci arabských zemí by měli přimět iráckou vládu, aby zasedla k jednacímu stolu se všemi politickými stranami a nabídla mírové řešení krize bez použití násilí. Červený půlměsíc a další humanitární organizace v Iráku by měly spěšně poskytnout pomoc lidem v oblastech bojů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 16. března 2008

Hadítha

Nedaleko americké základny východně od Hadíthy zaútočily americké síly na dva kamiony, patřící jednomu z podnikatelů, který zajišťoval dopravu zásob na jejich základnu. Oba kamiony beze zbytku shořely.

Bagdád

Na několika místech města se našlo celkem pět mrtvých obětí sektářského násilí.

Ba‘qúba

Ve vesnici Huwadir u města se ráno střetli mahdisté s vládní policií, jejíž dva příslušníci byli v boji zabiti a tři další zraněni.

Mosul

Před sídlem proamerické Kurdské demokratické strany na sobě dopoledne odpálil sebevražedný útočník nálož, jejíž výbuch zranil dva policisty a sedm strážců sídla. O něco později se k útoku přihlásila kurdská islámská organizace Ansar al-Islam, údajně napojená na al-Qá‘idu, s tím, že jej provedl její člen Abú Hafsa al-Ansarí.

Nú‘máníja

Loutková policie našla v zahradách na okraji města tělo podnikatele Athira Ibráhíma, jenž pracoval pro gruzínské okupační síly a byl předešlého dne ve městě unesen ozbrojenci. Na jeho těle byly stopy po mučení.

Ozbrojené akce

Neznámí ozbrojenci zasáhli v Basře palbou ze dvou aut kapitána pohraniční stráže a usmrtili ho.

Na kontrolním stanovišti byl v Hadíthě zastřelen vládní policista.

V Mosulu byl před svým domem zastřelen vládní policista. Kromě toho byla ve městě nalezena dvě bezhlavá těla policistů.

Večer unesli u Duwáru neznámí ozbrojenci dva příslušníky loutkové armády.

Ostřelování

Tři minometné střely zasáhly odpoledne hotel Mosul na západní straně stejnojmenného města, který nyní slouží jako štáb loutkové armády.

Bombové útoky

V Bagdádu ráno zasáhl výbuch auta kolonu aut cizích zaměstnanců bezpečnostní společnosti a poškodil jedno z aut. Američtí vojáci vzápětí nato místo výbuchu uzavřeli, takže se nepodařilo zjistit, k jakým ztrátám došlo v konvoji. Výbuch nicméně usmrtil jednoho a zranil dva náhodné chodce.

V Šaruqatu zasáhla podomácku vyrobená bomba Humvee loutkové armády, v němž usmrtila dva vojáky.

V noci zničila bomba v Jathribu americkou minolovku.

Pondělí 17. března 21008

Bagdád

Podle oznámení loutkového režimu byli za posledních 24 hodin v zemi zabiti tři ozbrojenci a zatčeno 318 „podezřelých“. Tři osoby zabité v Mosulu při vojenské operaci byly označeny jako „teroristé“, dalších šest zatčených jako „podezřelí“. Dalších 291 lidí bylo zatčeno v jižních částech země, pět v Bagdádu a 16 v provinciích Saláh ad-dín, Dijála a Kirkúk. Během operací bylo zneškodněno šest bomb.

Ve městě byla nalezena tři mrtvá těla. Podobný nález tří těl neznámých obětí ohlásila policie také v Mosulu.

Madá‘in

Loutková policie našla na dvoře opuštěného domu ve vesnici Wardíja u Madá‘inu hrob se čtyřmi neidentifikovanými těly.

Chális

Neznámí ozbrojenci zničili ve vesnici u města deset obytných domů a zranili jednoho civilistu.

Iskandaríja

V noci prohledali američtí vojáci doprovázení loutkovými silami čtvrť Askarí v centru města a přitom sebrali šest lidí označených za „podezřelé“. Z čeho byli obviněni, však nebylo oznámeno.

Karbalá

V táboře u hrobky imáma Husajna, šíitského poutního místa, se odpálila žena, která výbuchem způsobila smrt 40 lidí a zranění další 71; mezi oběťmi byla přitom řada žen a dětí.

Sulajmáníja

Na okraji Sulajmáníje 350 km severně od Bagdádu v oblasti, kde jsou sklady pohonných hmot, došlo ve 21:50 k explozi cisterny s benzínem. Místní kurdské bezpečnostní síly nedovolily novinářům přiblížit se k místu výbuchu. Jeho příčina nebyla zatím objasněna; mohlo jít jak o sabotáž, tak o technické problémy. Před několika dny vybuchlo v tomto městě, jež je rodištěm prezidenta Tálabáního, auto nedaleko hotelu Plaza a zabilo či zranilo 13 lidí.

Ozbrojené akce

V Hadíthě byl při útoku na kontrolní stanoviště zabit jeden vládní policista.

V Basře zastřelili neznámí ozbrojenci jednoho policistu; kromě toho bylo ve městě nalezeno tělo neznámé ženy.

V Azimu byli zastřeleni tři členové policie tzv. Probuzení.

Kolem poledne byl v oblasti Thartharu ve srážce s vládní policií zabit jeden z příslušníků al-Qá‘idy.

Ostřelování

Kolem 9:00 dopadla raketa Kaťuša do bagdádské Zelené zóny.

Tři rakety Kaťuša dopadly na americký konzulát v Hillá.

Podezřelá minometná střela zabila večer v jihovýchodním Bagdádu pět civilistů a 12 zranila.

Bombové útoky

V různých částech Bagdádu explodovaly ráno tři bomby. Dvě zasáhly policejní hlídky, zničily hlídkové vozidlo, zabily jednoho a zranily dalšího policistu a civilistu. Třetí exploze v okrsku Zujuna zranila tři lidi. Odpoledne vybuchl v centru Bagdádu autobus Kia, usmrtil tři a zranil 11 lidí. Američané přiznali, že bomba zabila v poledne v Bagdádu dva jejich vojáky.

Úterý 18. března 2008

Kubajsá

Ráno zapálili američtí vojáci ve městě soukromé auto zaparkované na kraji ulice.

Sámarrá

Asi 15 mužů patřících patrně k al-Qá‘idě si postavilo na ulici Watban poblíž hlavního mostu západně od města kontrolní stanoviště. Na něm pak zajali vládního policistu, nacpali ho do kufru auta a odjeli směrem k jezeru Tharthar.

Mosul

Při razii zatkli američtí vojáci za svítání šajcha Rašída az-Zajdána, vůdce kmene Lahíb a předsedu Národní fronty iráckých kmenů. Viceprezident Národní fronty iráckých kmenů Faláh Muhammad Sálih al-Hajalí oznámil, že současně se šajchem byl zatčen generálmajor bývalé irácké armády.

Ozbrojená akce

U Baládu byl při střetu vládní policie s příslušníky al-Qá‘idy zabit policejní poručík.

Bombové útoky

Ráno došlo v Iskandaríji k explozi bomby u kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení, při níž byl jeden z policistů zabit a druhý zraněn.

Ve východobagdádské čtvrti Bunuk zasáhla ráno bomba mikrobus Kia, zničila jej, usmrtila jednoho pasažéra a dva dopravní policisty a šest dalších civilistů zranila. Další bomba explodovala dopoledne nedaleko tržiště na severovýchodě Bagdádu, kde zabila jednoho a zranila 13 civilistů. V Jarmúku zasáhl odpoledne výbuch auta kontrolní stanoviště, na němž zranil tři loutkové vojáky a čtyři civilisty. Americká hlídka najela odpoledne na bombu ve východobagdádské čtvrti Šá‘b.

Odpoledne usmrtila exploze auta v centru Mosulu tři civilisty a zranila 45 osob, mezi nimi tři policisty.

V Ba‘qúbě zasáhl výbuch bomby vozidlo vládní policie a usmrtil rovněž tři policisty.

Pozdě večer zasáhla v Jathribu bomba americkou hlídku a zničila její Humvee.

Středa 19. března 2008

Bagdád

Na jihozápadě Bagdádu došlo ke střetu mezi mahdisty a hlídkou vládních sil. Podle zdroje z ministerstva vnitra nedošlo v boji k žádným ztrátám.

V okrsku Rusafá byla nalezena těla pěti zastřelených lidí, v okrsku Karach dvě; všechny oběti byly svázány a měly zavázané oči.

Sámarrá

Západně od města zaútočil americký vrtulník v noci na dálnici mezi Sámarrá a Tikrítem na auto, které mělo patrně závadu a kolem něho pobíhalo šest lidí. To zřejmě vypadalo natolik podezřele, že posádka vrtulníku všech šest postřílela.

Kirkúk

V okrsku Rašad na jihu Kirkúku zastřelili američtí vojáci časně ráno „přátelskou střelbou“ tři vládní policisty včetně jednoho nadporučíka.

Basra

V poledne přežil ředitel zdejšího policejního ředitelství plukovník Mazin Abd al-Wáhid se zraněním pokus o atentát, když na jeho kolonu v severní části města zaútočili ozbrojenci, pravděpodobně mahdisté. Jejich palba zranila také plukovníkova strážce a dva civilisty. Plukovníkův bratr, podplukovník Madžíd se stal v roce 2007 obětí atentátu v Amáře. Odpoledne byl na severu města zastřelen ještě jeden policista.

Sebevražedné útoky

V Balád Rúzu se dopoledne odpálila žena u kolony důstojníka loutkové policie. Výbuch zabil tři a zranil deset osob.

Sebevražedný útočník najel před polednem do štábu loutkové armády ve čtvrti Intisar na jihovýchodní straně Mosulu, vážně poškodil budovu a zranil 11 vojáků.

Ozbrojené akce

Při útoku ozbrojenců na kontrolní stanoviště sil tzv. Probuzení ve čtvrti Sisak na západní straně Bajdží byli dva policisté Probuzení zabiti. Další dva strčili ozbrojenci do kufru auta a odvezli. Ve vesnici Zawíja severně od Bajdží byla kromě toho nalezena těla dvou osob, jež byly před zastřelením mučeny.

V poledne došlo ve vesnici Udhajba u Isháqí ke srážce vládní policie s ozbrojenci, v níž byl zabit jeden policista.

V Mosulu odpoledne zastřelili ozbrojenci dva vojáky z hlídky loutkové armády. Kromě toho tu další ozbrojenci zranili jiného vojáka a pokusili se ho unést.

Na kontrolním stanovišti mezi Ba‘qúbou a Chán Bání Sa‘dem zastavili odpoledne neznámí ozbrojenci autobus, z něhož odvedli 11 lidí neznámo kam.

Čtyři ozbrojenci zaútočili odpoledne u Tikrítu na kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení a jednoho policistu zastřelili.

Kontrolní stanoviště téže policie se stalo terčem útoku také v Bagdádu u vjezdu na ulici Hajfa. Granát hozený z jedoucího auta tři policisty tzv. Probuzení zranil.

Americká armáda oznámila, že v provincii Dijála zemřel jeden její voják při dopravní nehodě.

Ostřelování

Večer dopadly dvě minometné střely na ulici Filástín na jihovýchodě Mosulu, kde zranily dva civilisty.

Pozdě večer zaútočili neznámí ozbrojenci raketami na sídlo bezpečnostních sil na jihu Díwáníje.

Bombové útoky

Bomba vyrobená z plastické trhaviny zasáhla dopoledne v bagdádském okrsku Karradá auto, v němž zabila plukovníka irácké zpravodajské služby Midhata Alího a zranila jeho spolujezdce. Večer zničil silný výbuch bomby ve čtvrti Chadra americké Humvee, směřující na americkou základnu v Ámiríji, a zranil celou jeho posádku.

V Zubajru 35 km jihozápadně od Basry explodovala bomba, kterou se snažili zneškodnit britští vojáci. Podle svědků došlo k několika zraněním, nic bližšího se však nepodařilo zjistit.

Výbuch bomby zasáhl v Kirkúku auto stavební společnosti Dadžlá pracující pro americké okupační síly. Na další bombu narazila hlídky kurdské milice Asajiš, z níž byli dva členové zraněni.

Čtvrtek 20. března 2008

Bagdád

V poledne uzavřely americké síly části města ovládané mahdisty a jejich letadla je začala ostřelovat

V okrscích Karach a Rusafá se tentokrát našlo pět mrtvých těl, svázaných a poznamenaných mučením.

Musajib

Americké a loutkové bezpečnostní síly zatkly při razii ve městě velitele Mahdího armády Alího Husajna Gharíba al-Chafadžího

Kirkúk

Hlídka vládní policie našla ve městě neidentifikované tělo oběti, která před smrtí prošla mučením.

Sulajmáníja

Íránské dělostřelectvo ostřelovalo ve středu vesnice Razka, Mardu, Šannawa, Surkula, Basti a Sabikula na irácké straně hranice v provincii Sulajmáníja. Ostřelování pokračovalo až do čtvrtka, ale nezpůsobilo žádné ztráty. Obyvatelé vesnic Sabikula a Šannawa byli přesto nuceni opustit své domy a utéci do bezpečí. Z této oblasti podnikají členové kurdské separatistické organizace PJAK své výpady na íránské území. Tato organizace se v roce 2004 po zatčení vůdce PKK Abdalláha Ocalana odtrhla od PKK a zahájila ozbrojený boj proti Íránu za odtržení oblastí s velkou kurdskou populací. Údajně má 3 000 bojovníků.

Kút

Ve městě večer propukl na několika místech boj mezi loutkovou armádou a mahdisty. Ze čtvrtí Džihád a Izza al-Džadída se celou hodinu ozývala silná střelba. Podle zdroje z vládní policie byl v průběhu boje zabit podplukovník loutkové armády, zraněni byli tři vládní policisté a dvě další osoby.

Ozbrojené akce

V Díwáníji byl zastřelen vládní policista.

Večer zranili ozbrojenci střelbou v Rijádu jihozápadně od Kirkúku příslušníka loutkové armády.

Při útoku ozbrojenci na policejní hlídku byli večer v západní části Mosulu dva vládní policisté zabiti. Kromě toho našla policie těla dvou mužů, z nichž policista byl v poledne unesen od svého domu v Zandžilí. Oba byli před smrtí mučeni, což zpravidla činí se svými zajatci al-Qá‘ida.

V Baládu zastřelili pozdě večer ozbrojenci podplukovníka vládní policie Sabrího Látifa, ředitele tamní policejní stanice, spolu se dvěma dalšími policisty. Při přestřelce mezi policisty a útočníky byli zraněni i dva civilisté.

Odbojová organizace Džajš at-tabí‘in onámila, že při útoku na kolonu bezpečnostní služby zničila v Bagdádu jedno z aut.

Ostřelování

Organizace Džajš al-muslimín oznámila, že její příslušníci vypálili raketu na americkou leteckou základnu v Tádží severně od Bagdádu a další raketu na americký Camp Anaconda v Baládu.

Terčem minometné palby se opět stala americká základna v Habbáníji.

Odpoledne dopadla minometná střela do blízkosti policejní hlídky u Džadíríjského mostu na západě Bagdádu a zranila dva policisty.

Raketa neznámého původu dopadla na dům v bagdádské čtvrti Maštall, kde zranila dva obyvatele, jednoho těžce.

Bombové útoky

Na východě Mosulu zasáhla bomba hlídku loutkové armády a jednoho vojáka usmrtila. Vládní policie nalezla a odpálila ve čtvrti Sukkar na severu Mosulu auto. Při explozi byl jeden z policistů zraněn.

V Isháqí zasáhla bomba odpoledne hlídku loutkové Irácké národní gardy.

Pátek 21. března 2008

Bagdád

Americké síly spolu s vládními silami uzavřely oblasti v jihozápadním Bagdádu včetně čtvrti Šurta, kde zahájily pátrání po „hledaných osobách“. Během razií došlo ke srážkám s místními lidmi a s mahdisty, během nichž bylo zraněno pět civilistů, někteří těžce. Ve čtvrtích Šurta, Šuháda a Risála byl pak vyhlášen zákaz vycházení, ulice uzavřeny zátarasy a kontrolními stanovišti a povolány posily loutkové armády.

Provincie Bábil

Poslanec za Sadrovo hnutí Ahmad al-Ma‘súdí ráno oznámil, že premiér Málikí a jeho šíitská strana Dawa se spojili s největší šíitskou stranou SIIC Abd al-Azíze al-Hakíma a na jednání s vůdci šíitských milic, které byly nedávno začleněny do bezpečnostních sil, se rozhodli zahájit vojenskou operaci s cílem „nastolit právo a řád“, zaměřenou ve skutečnosti proti Sadrovým stoupencům v provincii Bábil. Mas‘údí oznámil, že Málikí se osobně podílel na plánování operace, jejímž cílem má být obsazení úřadoven Sadrova hnutí v celé provincii Bábil a zatčení jejich personálu. Poznamenal, že hnutí už bylo terčem podobných akcí v Díwáníji, Kútu a Karbale a varoval, že Sadrovi stoupenci nebudou mlčky přihlížet.

Agentura Jaqín zveřejnila dokument vydaný politickým byrem generálního štábu Organizace Badr (ozbrojeného křídla SIIC) a upozorňující na „korupční kliku“ v Sadrově hnutí a požadující likvidaci tohoto hnutí s tím, že v provincii Bábil zabírá mešity a jiná náboženská zařízení.

Díwáníja

Policejní síly prohledaly časně ráno úřadovnu Sadrova hnutí v Daghará 15 km severně od města a přímo ve městě sebraly 12 Sadrových stoupenců. Ředitel Sadrova úřadu Anwar as-Sa‘idí byl déle než hodinu zadržován na kontrolním stanovišti západně od města a byl nucen snášet provokativní chování vládních sil.

Šaruqat

Američtí vojáci prohledali zdejší okrsek Džurf; při razii rozbili okna několika domů a aut, kradli peníze a sebrali dva vesničany.

Neznámí ozbrojenci vpadli do jednoho z místních domů, kde zastřelili jednu osobu a zmizeli.

Ozbrojené akce

V Jathribu 70 km severně od Bagdádu zranili neznámí ozbrojenci palbou člena policie tzv. Probuzení.

V Mansúríji 90 km severovýchodně od Bagdádu zaútočili večer neznámí ozbrojenci na hlídku vládní policie a zranili tři policisty.

Ostřelování

Za svítání dopadly dvě rakety Kaťuša do tábora amerických sil Camp Echo západně od Díwáníje.

Prudká minometná palba zasáhla americkou základnu na okraji Rawy 315 km severozápadně od Bagdádu.

Minometná střela, která dopadla do obytné čtvrti města Duwáru v provincii Saláh ad-dín, zranila čtyři lidi.

Večer dopadly čtyři rakety Kaťuša na štáb americké zpravodajské služby v Hillá, dalších pět raket dopadlo do blízkého okolí, kde způsobily škody, ale žádné lidské ztráty.

Podle oznámení americké armády byl v Bagdádu jeden z jejích vojáků zabit a čtyři zraněni „nepřímou palbou“, to znamená raketovým nebo minometným ostřelováním.

Bombové útoky

Východně od Tikrítu zasáhl ráno výbuch bomby auto, v němž zranil dítě.

Americké Humvee zničil výbuch bomby na mezinárodní dálnici mezi městy Ma‘adid a Ána 300 km severozápadně od Bagdádu.

V západním Mosulu zranil výbuch bomby dva příslušníky loutkové armády.

Pozdě večer narazila na bombu u vjezdu do čtvrti Bajjá v jihozápadním Bagdádu americká hlídka.

Sobota 22. března 2008

Bagdád

Americké síly spolu s vládními jednotkami pokračovaly v blokádě čtvrtí na jihozápadě města. Srážky mezi nimi a mahdisty probíhaly podle zdroje z ministerstva vnitra už třetím dnem a rozšířily se do několika čtvrtí.

Podle oznámení americké armády byli tři její vojáci a dva civilisté zabiti výbuchem bomby v severozápadním Bagdádu.

Ve městě byly nalezeny další tři zastřelené oběti násilí.

Úřadovna červeného půlměsíce se po neshodě s provládními šíitskými milicemi stala v noci terčem minometného ostřelování a bombových útoků.

Sámarrá

Za svítání ostřeloval americký vrtulník ve vesnici Umm at-Talajib jižně od města oddíl policie tzv. Probuzení, přičemž šest těchto policistů zabil a dva zranil. Zraněné pak Američané dopravili na jednu ze svých základen. Zdroj z vládní policie událost okomentoval, že v této oblasti, známé značnou aktivitou al-Qá‘idy, není dostatečná koordinace mezi americkými silami a tzv. Probuzením. Američané událost nekomentovali nijak. Už přede dvěma dny zaútočil americký vrtulník u města na soukromé auto, v němž zabil šest civilistů; Američané však všechny obět prohlásili za „ozbrojence“ a tvrdili, že v autě byly nalezeny zbraně a výbušniny.

Chális

Členové proamerických tzv. Lidových výborů zahájili palbu na kontrolní stanoviště vládní policie na okraji vesnice Saradžiq, při níž zastřelili jednoho z policistů.

Tikrít

Američtí vojáci večer v Tikrítu zatkli šajcha Chalíla Ibráhíma al-Udžajlího, člena tikrítské odbočky rady ulamá.

Basra

Neznámí ozbrojenci unesli syna děkana technické fakulty zdejší univerzity.

Ostřelování

Ve východním Bagdádu poškodily dvě minometné střely klub Nádí at-Taráfihí, ale nikoho nezasáhly.

Bombové útoky

Ráno došlo ve východním Bagdádu k výbuchu bomby pod autobusem, při němž byl zabit jeden pasažér a zraněni tři další. V Azamíji zranila exploze bomby tři civilisty. V okrsku Mansúr zranil výbuch bomby u kontrolního stanoviště čtyři policisty tzv. Probuzení. Podle oznámení americké armády byli tři její vojáci a dva civilisté zabiti výbuchem bomby v severozápadním Bagdádu.

V Durá jižně od Bagdádu poškodila bomba Humvee americké hlídky.

V centru Kirkúku zasáhla bomba hlídku vládní policie, poškodila vozidlo, zabila civilistu a zranila čtyři osoby, mezi nimi důstojníka z policejní hlídky.

Ve Fallúdže zranil výbuch bomby těžce příslušníka speciálních policejních sil. Ve13:30 explodovala v Ámiríjat al-Fallúdža bomba umístěná v autě činitele Islámské strany Iráku.

Ve 21:00 zasáhla v Sámarrá exploze bomby vládního úředníka okrsku Mu‘tasim.

V noci došlo v Qá‘imu k explozi auta u domu prominenta tamní vládní policie.

Neděle 23. března 2008

Bagdád

Ve čtvrti Džihád zatkli američtí vojáci spolu s příslušníky Irácké národní gardy 12 členů policie tzv. Probuzení i s jejich velitelem.

V Zafaraníji stříleli dopoledne ozbrojenci ze tří jedoucích aut po kolemjdoucích.

Večer agentura Jaqín přinesla zprávu, že vůdce strany SIIC Abd al-Azíz al-Hakím nařídil skupině vysokých důstojníků Organizace Badr, aby zahájili výcvik nové milice zvané „Probuzení Badr“ čili šíitské verze sunnitské policie Probuzení. Nová milice, jejíž vznik podporují Američané, by měla být určena k boji proti Mahdího armádě. Měsíční plat členů této nové milicemá činit 700 000 iráckých dinárů. Řada formací „Probuzení Badr“ už vznikla a byla zařazena do vládní policie a armády, nasazených hlavně do oblastí ovládaných mahdisty. Jejich povinností je mj. shromažďování fotografií a jmen mahdistů k usnadnění jejich likvidace. Podle zprávy Američané připravují rozsáhlou akci na zatýkání a likvidaci velitelů a členů Mahdího armády v Madínat as-Sadr a ve městech Díwáníja a Kút na jihu země.

Šest těl umučených obětí se našlo jako obvykle v okrscích Karach a Rusafá.

Mosul

V 7:00 najel sebevražedný útočník nákladním autem do štábu loutkové armády na západní straně města. Prorazil první zátaras kolem budovy, zničil obrněné vozidlo u vjezdu a pak svůj náklad odpálil. Výbuch usmrtil 13 a zranil 30 vládních vojáků; létající šrapnely zranily také 12 civilistů žijících v okolí. Řada zraněných byla v kritickém stavu.

Ozbrojené akce

Ve srážce ozbrojenců s policejní hlídkou byl v Ba‘qúbě odpoledne zabit jeden policista a dva další zraněni. Ve vesnici Abú Sajdá u Ba‘qúby byl zastřelen velitel pohotovostního policejního oddílu a jeden z jeho průvodců.

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že jejich bojovníci zničili v Jathribu americkou minolovku a zabili nebo zranili přitom několik amerických vojáků.

Ostřelování

Za svítání dopadly dvě minometné střely do dvou obytných čtvrtí Kútu, kde zranily tři osoby.

Časně ráno zasáhlo několik minometných střel bagdádskou Zelenou zónu. Dvě rakety neznámého původu dopadly ráno do Madínat as-Sadr, kde zranily čtyři lidi. Dalších pět lidí zabila a osm zranila raketa Kaťuša, která dopoledne dopadla do obytné čtvrti východního Bagdádu. Večer dopadlo dalších několik raket na různá místa města, kde zabili jednu a zranily celkem šest osob. Kromě toho se večer opakovalo ostřelování Zelené zóny.

Večer zasáhlo sedm minometných střel štáb americké zpravodajské služby v Hillá.

V noci zabila minometná střela v ba‘qúbské čtvrti Katún dva civilisty.

Také na okraji Bajdží dopadly tři střely do obytné čtvrti, zabily civilistu a poškodily několik domů.

Bombové útoky

Čtyři vládní vojáky zabil výbuch bomby v Túz Churmátú.

Při explozi auta u kontrolního stanoviště v okrsku Šula severního Bagdádu byli zabiti dva vládní policisté a tři další osoby.

Odpoledne vybuchlo auto u kontrolního stanoviště loutkové armády ve čtvrti Núr ve východní části Mosulu. Exploze usmrtila důstojníka a zranila tři vojáky a sedm civilistů. Výbuch bomby v mosulské čtvrti Hudaba odpoledne zasáhl hlídku loutkových vojáků a zranil sedm osob.

Na tikrítské ulici Džamil poškodila podomácku vyrobená bomba vozidlo americké hlídky a zabila nebo zranila celou jeho posádku.

V Barwaná severovýchodně od Hadíthy explodovala bomba u domu vysokého důstojníka policie tzv.Probuzení.

V Iskanadríji zasáhla bomba americkou hlídku.

Ve 22:00 najela na jihu Bagdádu na bombu americká hlídka; výbuch zničil Humvee a v něm zabil čtyři vojáky a pátého zranil. Podle oficiálních počtů amerického ministerstva obrany tím počet mrtvých Američanů dosáhl 4 000; 29 000 amerických vojáků bylo podle oficiálních statistik od března 2003 zraněno.

Pondělí 24. března 2008

Hadítha

Zdejší vládní policie oznámila nález skladiště se třemi minometnými střelami a lehkými zbraněmi.

V západní části města zastřelila odpoledne policejní hlídka muže, který se k ní pokusil přiblížit.

Bagdád

Ve městě se našla další čtyři mrtvá těla.

Tikrít

Při razii ve čtvrti Qádisíja sebrali Američané v časných ranních hodinách v prohledávaném domě jednoho člena rodiny. Když jeho bratr začal proti tomu protestovat, na místě ho zastřelili.

Buhríz

Američtí vojáci zastřelili velitele policie zdejších proamerických tzv. Lidových výborů.

Mosul

Sebevražedný útočník zranil při útoku autem na hlídku amerických vojáků na jihovýchodě města pět civilistů.

Sulajmáníja

Íránské dělostřelectvo v reakci na útoky kurdských separatistů z PJAK znovu ostřelovalo iráckou stranu hranice v provincii Sulajmáníja v oblasti vesnic Razka, Mardu, Šannawa, Surkula a Bási.

Karbalá

Vládní policie oznámila zatčení čtyř členů Mahdího armády, u nichž bylo nalezeno 15 kalašnikovů, tři pušky Simonov, pět protitankových střel, pět bomb a množství munice. Část nálezu byla údajně vyrobena v Íránu v roce 2006.

Basra

Od nedělních 21:00 až do 5:00 pondělního rána probíhaly ozbrojené srážky mezi vládními silami a mahdisty v Qurně 60 km severně od Basry. Podle policejní zprávy byla jedna osoba zabita a jeden policista zraněn.

V neděli přijeli do Basry viceministr vnitra Adnán as-Ásadí a ředitel operačního střediska téhož ministerstva generálmajor Abd al-Karím Chaláf. Současně do města od severu dorazil velký počet loutkových vojáků a na městském letišti přistála řada amerických vrtulníků. V pondělí do Basry dorazil také premiér Málikí na „inspekční cestu“. Podle zpráv britského tisku přijížděly do města kolony obrněných vozidel a transportních vozidel s vojáky a USA vyzvaly britské okupační velení, aby odložilo svůj odchod z Iráku a naopak posílilo svou přítomnost jižní části země.

Americká armáda oznámila, že při náletu na Basru ve 23:45 zabila pět a zranila několik dalších lidí, kteří „si počínali podezřele“

Ozbrojené akce

Organizace Džajš al-muslimín oznámila, že její členové zaútočili na silnici z Kirkúku do Bajdží na americkou kolonu. Bomba zcela zničila Humvee a zabila v něm čtyři vojáky a důstojníka. Zbytek kolony z místa ujel, aniž se o osud zasaženého vozidla staral, takže povstalci se zmocnili dvou pušek M-16 a munice.

V Bagdádu odpoledne neznámí ozbrojenci zranili střelbou z jedoucího auta tři vládní policisty.

Ostřelování

Raketa Kaťuša dopadla ráno na dům v centru Kirkúku, kde zranila dvě osoby.

Další tři rakety dopadly do bagdádské Zelené zóny.

Terčem ostřelování byla také americká základna v Thartharu.

Bombové útoky

Jihovýchodně od Baghdádí zasáhla bomba americkou kolonu, zničila cisternu s naftou a usmrtila dva vojáky.

Ve východním Bagdádu poškodil ráno výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo a zranil jednoho policistu.

Výbuch podomácku vyrobené bomby zasáhl v Bajdží americkou hlídku, těžce poškodil vozidlo, dva vojáky usmrtil a tři zranil.

Úterý 25. března 2008

Muqtada as-Sadr vyzval k protestům a občanské neposlušnosti

Poté, co od pondělí platí v provincii Basra zákaz vycházení, vyhlásil loutkový režim stejný zákaz v dalších třech provinciích na jihu země – Dhi Qar, Muthanna a Wásit. Na zahájenou vojenskou operaci v Basře dohlíží osobně premiér Málikí. O pár hodin později byl zákaz vycházení vyhlášen rovněž v provincii Qádisíja a Bábil.

Muqtada as-Sadr vydal prohlášení, jež přečetl jeho pobočník Házim al-A‘radží v Nadžafu. Vyzval v něm armádu a policii, aby se nedala přimět k účasti na tažení proti mahdistům. Vyzval Iráčany k účasti na demonstracích po celé zemi, aby se ukázalo, zda se Málikího vláda bude ohlížet na požadavky mas. Pokud ne, měla by být druhým krokem občanská neposlušnost.

Bagdád

Sadrovi stoupenci zorganizovali v okrscích Šurta, Chamisa a Rusála, ve čtvrti Ámil a v Mahmúdíji jižně od Bagdádu masové demonstrace na protest proti operaci vůči Mahdího armádě v Basře. Mluvčí Sadrova úřadu Hamadalláh ar-Rakkabí operaci označil za neochotu odpovědět na jejich „vlastenecké a legitimní“ požadavky. Režim označil letáky vyzývající k občanské neposlušnosti za „hrozbu“, a s odvoláním na zákon č. 13 z roku 2005 o boji proti terorismu soustředil množství sil Magháwir tzv. ministerstva vnitra v okrsku Karach, aby se připravily k útoku proti mahdistům.

Poslanec Abd al-Hádí al-Hasaní, zastupující premiérovu stranu Dawa, obvinil mahdisty, že v Madínat as-Sadr vypálili úřadovnu jeho strany. Podle očitých svědků se mahdisté rozmístili po Madínat as-Sadr ve velkém počtu a ve skupinách útočili na hlídky vládní policie. Mahdisté v této části Bagdádu zaútočili také na štáb Organizace Badr, kde byli dva badristé těžce zraněni.

Odpoledne se v okrscích Risála, Šurta, Šuháda a Ma‘alif na jihozápadě Bagdádu střetli mahdisté a americkými a vládními silami.

V bojích na jihovýchodě města unesli mahdisté šest vládních policistů včetně důstojníka a zmocnili se dvou policejních aut. O chvíli později přepadli další policejní hlídku. Američané přiznali, že kolem 17:00 zemřel v bojích jeden jejich voják.

Na několika místech našla vládní policie pět mrtvých těl, čtyři v okrsku Rusafá a páté v Sajjidíji.

Dulu‘íja

Americký nálet na oblasti východně od města zabil v noci asi 40 vesničanů.

Sámarrá

Policisté tzv. Probuzení umučili v noci k smrti jednoho civilistu, Zprávu přinesla agentura Xinhua s tím, že záležitost se vyšetřuje.

Hillá

Odpoledne přepadli ozbrojenci sídlo guvernéra provincie Bábil ve čtvrti Uruba. Při útoku byli dva strážci zabiti. Terčem dalšího útoku se stal dům plukovníka loutkové armády Jáse. K oběma akcím došlo navzdory vyhlášenému zákazu vycházení.

Večer propukly ve čtvrti Zahra v centru města boje mezi vládními silami a mahdisty. Ti zaútočili na vozidlo loutkové armády, které zapálili a tři vojáky zranili.

Brigáda Škorpion vládních sil s podporou amerických letounů zaútočila večer na úřadovnu Sadrova hnutí při mešitě Imáma Alího v jižní části města a oznámila, že zajala desítky mahdistů, z nichž většina nepocházela z obyvatel města, a zmocnila se jejich zbraní.

Večer propukly ve městě další boje, když mahdisté zaútočili na několik hlídek loutkové armády. V nich byli zabiti další dva vojáci a sedm zraněno; na straně mahdistů byli zabiti rovněž dva muži.

Kirkúk

Kurdští pešmergové v uniformách vládní policie zahájili za svítání nové útoky proti arabským obyvatelům města, aby se znovu pokusili město „vyčistit“ od převažující arabské a turkmenské populace. Zaměřili se hlavně na průmyslovou zónu, kde byli Arabové nuceni uzavřít obchody a odejít. Podle agentury Jaqín zatkli 12 lidí včetně jedné ženy, které bez bližšího upřesnění označili za „podezřelé“.

Azízíja

V tomto městě ležícím v provincii Wásit 100 km jihovýchodně od Bagdádu propukly odpoledne rovněž boje mezi mahdisty a vládními silami. Podle svědků se odehrávaly v blízkosti policejní stanice a budovy regionální správy a ztráty byly na obou stranách.

Basra

Loutkový režim ráno oznámil zahájení operace Sawlat al-fursan (Útok jezdců) proti mahdistům ve městě, jejímž cílem je město od nich vyčistit.

Svědky bojů mezi mahdisty a vládními silami byly okrsky Hajjaníja, Džumhúríja a Támimíja. Boje pokračovaly celý den a byly vedeny nejrůznějšími druhy zbraní včetně raket a minometů.

Sadrovo hnutí odpoledne pohrozilo zesílením akcí a zapálením ropných vrtů, pokud budou americké a vládní síly v tažení proti nim pokračovat. Sadrův zástupce oznámil, že mahdisté kontrolují větší část Basry a na mnoha místech útočí na pozice loutkové armády, zajali velký počet loutkových vojáků a zmocnili se jejich Humvee. Způsobili přitom těžké ztráty loutkové armádě, takže vrtulníky neustále odvážejí mrtvé a raněné. Dodal, že armáda vrtulníky používá k ostřelování mahdistických pozic a že „přístav Abú Fulús a okrsek Abú al-Chásib na jihu jsou plně pod kontrolou Mahdího armády.“

Podle zprávy vydané v 17:20 na základě údajů fakultní nemocnice bylo v bojích na obou stranách zabito 33 lidí a zraněno 87.

Britské síly oznámily, že se do bojů nezapojily; naproti tomu Američané se a některých místech země přímo účastnili pozemních bojů a vládním silám poskytovali leteckou podporu.

Jiné ozbrojené akce

Při ozbrojeném útoku byl v Rijádu 60 km jihozápadně od Kirkúku večer zabit policista a zraněn jeho bratr.

Při útoku loutkových vojáků byl východně od Duwáru v provincii Saláh ad-dín v noci zabit jeden z příslušníků al-Qá‘idy. Další pak na sobě odpálil nálož, jejíž výbuch těžce zranil jednoho z vojáků.

Ostřelování

Tři minometné střely dopadly i tento den po poledni do bagdádské Zelené zóny. Generál Petraeus obvinil z početných minometných a raketových útoků na Zelenou zónu posledních dní Írán.

Bombové útoky

Ráno zabily exploze dvou bomb v Bagdádu jednoho civilistu a dalších osm zranily. Na východě města zasáhla bomba americkou hlídku.

Odpoledne narazila na bombu západně od Mosulu hlídka ropných polí, z níž byl jeden policista zabit.

Středa 26. března 2008

Bagdád

Boje mezi mahdisty na jedné a americkými a vládními silami na druhé straně se ráno rozšířily do východní části města. Na jihozápadě města se bojovalo od časného rána ve čtvrti Risála. Podle ministerstva vnitra dosáhly ztráty v bojích na území Madínat as-Sadr počtu 20 mrtvých a 115 zraněných.

V jihovýchodním Bagdádu zasáhla bomba americké vozidlo; tři minometné střely dopadly do čtvrti Risála, kde zabily čtyři a zranily 12 lidí. K dalším minometným útokům došlo na několika místech okrsku Karradá, kde byli tři mrtví a šest zraněných. Jeden vládní voják byl zabit a tři zraněni v bojích ve čtvrti Ámil; v okrsku Šá‘b byla zabita jedna osoba a čtyři zraněny. Američané přiznali, že v bojích v Bagdádu byl v poledne zabit jeden jejich voják a odpoledne další.

V Bagdádu a šíitském svatém městě Karbalá vyšli do ulic lidé demonstrovat proti „krvelačnému útoku“ režimu vůči sadrovcům a žádat mírové řešení situace v Basře. Poslanci Sadrova hnutí vyhlásili, že na protest proti jednání vládních bezpečnostních sil přerušují svou účast na zasedání .

Večer mahdisté zničili dům vojenského velitele pověřeného řízením operace proti nim v Bagdádu generálmajora Alá Núrího ve čtvrti Ámil. Generálův syn oznámil, že k útoku došlo náhle a obyvatelé domu s nimi bojovali, dokud nedorazily síly Magháwir a neodvezly rodinu do bezpečí. Rovněž velitelův bratr generálmajor Bahá Núrí se operace proti mahdistům účastní. Dům pak mahdisté střelbou RPG zcela zničili.

Basra

Podle oficiální zprávy proběhla noc na středu relativně klidně, za vítání se však obnovily boje, přičemž mahdisté kontrolovali po celém městě uličky, do nichž velká armádní vozidla nemohla proniknout. Svědek, v jehož čtvrti boj vypukl v 9:00, líčil, že viděl „přelétat svazky britských letadel a irácké vrtulníky, ale neslyšel jsem dnes žádné houkání ambulancí, protože na ulicích nebyli vůbec žádní lidé“. Mluvčí britské armády zopakoval, že její síly nejsou do operace iráckých sil nijak zapojeny. V rozporu s tím však přiznali, že jeden jejich voják zemřel následkem zranění které utrpěl v bojích ve městě v časných ranních hodinách.

Loutkový režim v poledne oznámil, že počet ztrát v bojích ve městě od úterní noci stoupl na 38 mrtvých a 134 zraněných. Současně bylo oznámeno, že loutková armáda zahájila rozsáhlou operaci proti mahdistům, ale zároveň musel režim přiznat, že se intenzita bojů snížila poté, co vládní vojáci z několika částí města ustoupili, protože nedokázali mahdistům čelit a byly nuceni využívat podpory amerického letectva a dělostřelectva. Podle svědků se bojovalo ve většině města, v okrsku Ma‘qál přešli mahdisté do útoku a snažili se obsadit policejní výcvikové středisko. V okrsku Karma probíhal boj o kontrolu nad vjezdem do města. Na mostě Kziza došlo k mohutné explozi, která zničila Humvee patřící loutkové armádě a usmrtila jeho posádku.

Odpoledne agentura Jaqín oznámila, že vzhledem k neúspěchu operace bylo nutno přivolat vládní posily z Karbaly. Vládní policisté podle očitých svědectví utíkali z kontrolních stanovišť a zátarasů, loutkoví vojáci, ačkoli jich byly houfy, „jen dřepěli a dívali se, jak po nich mahdisté střílejí“. Večer dopadla minometná střela na budovu policejního velitelství. V okrsku Hakímíja zasáhli odpoledne mahdisté policejní vozidlo, v němž zahynuli čtyři policisté.

Boje se rozšířily i do Zubajru 20 km jihozápadně od Basry, kde mahdisté přepadli policejní stanici v okrsku Arabí, přičemž byl zabit minimálně jeden vládní policista a další zraněn. Došlo k útokům i na další policejní stanice, nejsou však o nich bližší informace. Ulice Zubajru zůstaly podle svědků po bojích úplně pusté.

Večer došlo v centru města k explozi bomby pod kolonou velitele městské policie brigádního generála Ajdana Matára, generál však smrti unikl.

Premiér Málikí vyzval v poledne „podvedené“ bojovníky proti americké okupaci, aby složili zbraně a do 72 hodin se vzdali. Těm kdo tak učiní slíbil beztrestnost, pokud „nepáchali zločiny“ nebo „nebojovali proti vládním silám“.

Muqtada as-Sadr naopak vyzval Málikího, aby opustil Basru a vytvořil komisi, které se pokusí ukončit krizi ve městě mírovou cestou. K tomuto prohlášení došlo po jednání politické rady Sadrova hnutí v Nadžafu. Jeho úřadovna popřela tvrzení, že někteří z jeho bojovníků složili zbraně a vzdali se vládním silám, a označila je za součást psychologické války, která nemá nic společného s realitou. Naopak velký počet loutkových vojáků a policistů odmítl proti mahdistům bojovat. Jako na potvrzení toho polooficiální TV al-Iraqíja oznámila, že ministr vnitra Džawwád al-.Bulání rozhodl o vyhození všech policistů, kteří nebojovali „odhodlaně“ proti mahdistům a dodal, že za nesplnění povinnosti mohou být postaveni před soud. Vládní televize – v rozporu se skutečností – tvrdila, že vládní síly začaly získávat kontrolu nad některými čtvrtěmi Basry.

Tikrít

Kolem poledne najel sebevražedný útočník autem do kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení u vesnice Awdžá, kde zranil sedm policistů a dva civilisty.

Američtí vojáci uzavřeli v úterý v noci čtvrť Qádísíja v TIkrítu. Až do středečních 10:00 bylo pak ze čtvrti slyšet silné exploze a pohyby amerických tanků a obrněných vozidel. Střelba amerického vrtulníku na obytné domy způsobila smrt čtyř lidí. Když se Američané stáhli, objevila vládní policie nedaleko zničeného domu tělo soudce Munáfa Jásína. Členové jeho rodiny vypověděli, že soudce šel na pomoc obětem v zasaženém domě, ale vojáci ho zastřelili.

Provincie Wásit

V provincii byli v odpoledních bojích mezi mahdisty a vládními silami zabiti dva policisté a pět zraněno.

Díwáníja

Jihovýchodně od města ležícího v provincii Qádísija zaútočili odpoledne mahdisté na kontrolní stanoviště. Také ve městě došlo odpoledne v 15:30 k dvouhodinovým bojům mezi mahdisty a vládními silami. Ty oznámily zabití dvou a zajetí tří mahdistů, ztrátu jednoho vlastního vojáka a zranění sedmi dalších. Velitel díwáníjské policie vyhlásil od 18:00 zákaz vycházení a tvrdil, že jeho síly stále kontrolují situaci v celém městě.

Amára

Boje se rozšířily i do provincie Majsán. V Amáře bylo během nich zabito pět policistů a zapáleno osm hlídkových vozidel.

Chális

Do ulic města vyšly desítky demonstrantů vyhlašujících občanskou neposlušnost a žádajících, aby byl velitel místního pluku loutkové armády obviněný z mučení vězňů postaven před soud.

Hillá

Při útoku na dům guvernéra provincie Bábil byli zraněni dva z jeho strážců. Během nočních a ranních bojů mezi mahdisty a vládními silami byl zabit jeden vládní policista, zraněno bylo sedm dalších a tři loutkoví vojáci. Zranění utrpěli také čtyři civilisté, mezi nimi dvě ženy a dítě.

Jiné ozbrojené akce

V Haqlaníji přepadli ráno ozbrojenci kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení.

V severním Kútu zapálili ozbrojenci dům rozhlasového hlasatele, který pracoval pro vládní televizi al-Iraqíja.

Ostřelování

Za svítání zasáhly bagdádskou Zelenou zónu další tři minometné střely vypálené z jihozápadní části města; čtvrtá střela dopadla na budovu ministerstva zahraničí v sousedství zóny. Při dalším útoku dopadlo do zóny 16 minometných střel. Podle oznámení ministerstva vnitra byl při ostřelování zabit jeden člověk, zraněno bylo pět policistů a čtyři další osoby, mezi nimi žena. Americká ambasáda později přiznala zranění tří Američanů, údajně jednoho vojáka a dva civilisty. Jedna střela dopadla odpoledne na ulici Palestina a zranila tam čtyři lidi.

Minometná palba zasáhla americký Camp Speicher u Tikrítu.

Na dva domy v blízkosti tržiště v Kútu dopadly minometné střely. Další raketa zasáhla obytný dům ve městě, v němž zabila tři a těžce zranila pět členů jedné rodiny.

Čtvrtek 27. března 2008

Bagdád

Od rána byla většina elektráren v Bagdádu, středním a jižním Iráku boji vyřazena z provozu.

Americké síly zablokovaly časně ráno veškeré vstupy a výstupy z Madínat as-Sadr a zahájily operaci proti mahdistům. Na tamním náměstí Muzaffar zaútočili mahdisté na kontrolní stanoviště loutkové armády a čtyři vojáky zranili. Další kontrolní stanoviště ostřelovali mahdisté v okrsku Šurta ar-Rabí‘a v jihozápadní části města. Uzavřen byl rovněž šíitský okrsek Kázimíja. V okrscích Džadída, Ghádir a Zujuna se do bojů s mahdisty zapojila Organizace Badr. Intenzivní boje probíhaly na řadě míst po celý den, mahdisté vytrvale odolávali převaze loutkových a amerických sil, v okrsku Hurríja bylo odpoledne zničeno Humvee vládních sil, za poledne propukly boje v okrsku Šula. Na západě Bagdádu zničili mahdisté další kontrolní stanoviště. Ministerstvo vnitra večer oznámilo, že během posledních tří dnů bylo v Bagdádu zabito 19 lidí a 307 zraněno.

Madínat as-Sadr a Kázimíja byly mimoto dějištěm masových demonstrací na podporu Sadrova hnutí. Jejich účastníci požadovali, aby vláda tažení proti mahdistům zastavila. Demonstranti v Kázimíji nesli rakev s Málikího podobiznou zahalenou americkou vlajkou a s nápisem „nový diktátor“. Volali po vyhlášení nedůvěry vládě a ukončení bojů. Šajch Ijjád al-Ká‘bí ze Sadrova úřadu uvedl: „Dnes se demonstruje za vyhlášení nedůvěry vládě Málikího, který prokázal nezdar svého patolízalství“ a žádal jeho rezignaci, protože se stal „servilním vůči okupantům“ a „spálil všechny své politické karty“.

Rada ulamá večer oznámila, že neznámí ozbrojenci unesli civilního mluvčího vládní operace nazvané Plán na vynucení zákona a pořádku.

Počínaje večerem byl v celém Bagdádu vyhlášen úplný zákaz vycházení až do nedělního rána.

Provincie Bábil

Ve Kiflu 130 km jižně od Bagdádu obsadili mahdisté po bojích sídla stran Dawa a SIIC. Výbuch bomby tu kromě toho zasáhl policejní vůz a zabil tři vládní policisty.

Hillá

Při náletu amerických vrtulníků na obytné oblasti, který měl podpořit vládní síly, bojující už pět hodin neúspěšně proti zdejším mahdistům, bylo zabito 60 lidí, z toho 15 civilistů, a zničeno šest domů. Američané naproti tomu oznámili, že při útoku zabili pouze čtyři osoby.

Odpoledne byli v pokračujících bojích zabiti dva a zraněno 12 policistů.

Karbalá

I tady došlo k bojům mezi vládními silami a mahdisty, kteří zřídili po městě kontrolní stanoviště a zapalovali policejní auta. V bojích byli zabiti dva policisté (z toho jeden důstojník) a dalších osm bylo zraněno.

Amára

Vládní kolonu, která se snažila přejet most severně od města přepadli mahdisté a zničili čtyři Humvee, které vládní vojáci nechali osudu a utekli.

Basra

V časných ranních hodinách zasáhla v Džubajlá 5 km severně od Basry bomba kolonu policejního velitele provincie generálmajora Abd al-Džalíla Chaláfa. Generál sám útok přežil, zaplatili jej životem tři jeho strážci.

V 9:00 došlo na okraji Zubajru k explozi ropovodu do rafinérie v Šu‘ajbě a mohutnému požáru. Mahdisté také zničili most přes kanál Šatt al-Arab, sloužící k zásobování vládních sil.

Odpoledne poslanec za Sadrovo hnutí oznámil, že irácká vláda začala se Sadrem vyjednávat o ukončení bojů v Basře. Premiér Málikí jednání se Sadrovým hnutím veřejně odmítl a vyhlásil pokračování operace proti Mahdího armádě.

Dvacet vážně zraněných vládních vojáků bylo z Basry přepraveno do bagdádské nemocnice Jarmúk.

Další ozbrojené akce

K prudkým bojům mezi povstalci a americkými vojáky došlo v v Tárimíji. Americké síly pak celou oblast obklíčily.

V Daqúqu jihozápadně od Kirkúku přepadli ozbrojenci auto s důstojníkem a třemi řadovými pešmergy a dva z nich zabili.

Ostřelování

Za poledne byla znovu ostřelována bagdádská Zelená zóna. Pět minometných střel zasáhla také americkou základnu v Rustamíji na jihovýchodě Bagdádu. Jedna střela dopadla na Muzejní náměstí, kde zranila čtyři lidi. Na západě města dopadly tři střely na parkoviště aut, kde zabily tři osoby, a jedna na policejní stanici Á‘lam, kde prý nezpůsobila žádné ztráty.

Bombové útoky

Při bojích ve východním Bagdádu zasáhla bomba americké vojáky a jednoho z nich zabila. V poledne zabila exploze auta v centrálním Bagdádu dva civilisty.

V Isháqí zničily dvě bomby Humvee loutkové armády.

Pátek 28. března 2008

Bagdád

Mezinárodní výbor Červeného kříže v Ženevě oznámil na základě informací svých pracovníků v Basře a Bagdádu, že civilní obyvatelstvo obou měst následkem bojových operací strádá nedostatkem potravin a vody. Nemocnice v Basře a v částech Bagdádu už vyčerpaly zásoby zdravotnického materiálu, potravin i pohonných hmot, přičemž v Bagdádu (kde platí naprostý zákaz pohybu a vycházení z domů) se rodiny snaží přinášet do nemocnic malé elektrické generátory, které dodávají elektřinu pro operace a podobné úkony. V oblastech bojů se lékařský personál nemůže do nemocnic a dalších zařízení z bydlišť dostat. V Basře je řada nemocnic, které zásoby potravin a léků mají, ale i ty mají potíže, protože těžké boje v ulicích brání jejich zaměstnancům dopravit jídlo těm, kdo je potřebují.

Při bombovém útoku v Bagdádu zemřel jeden americký voják.

Karbalá

Velitel operací vládní policie ve městě oznámil, že loutkové síly zajaly velitele oddílu Mahdího armády, která ve městě prováděla atentáty na provládní činitele.

Díwáníja

Při útoku na budovu místní správy zastřelili mahdisté za poledne správce okrsku Ghammas Sa‘da aš-Šibláwího. Stráž budovy se k útočníkům připojila.

Kolem poledne ostřelovali mahdisté štáb 8. divize irácké armády ve městě.

Násiríja

Ve městě ležícím na strategické silnici mezi Bagdádem a Basrou byl ve čtvrtek odpoledne vyhlášen až do odvolání zákaz vycházení.

Na mnoha místech města i v sousedních Súq aš-Šujúch a Šatra propukly boje, v nichž mahdisté nečekaně útočili na vládní policisty a vojáky a pak hned zmizeli. Do útoků proti nim za zapojily americké vrtulníky. Podle zdroje z vládních sil došlo k nejprudším bojům, když se speciální síly pokusily vyčistit mezinárodní dálnici vedoucí do Basry, aby zajistily zásobování vládních sil v Basře nasazených. Dosud bylo v bojích zabito 15 a zraněno 25 lidí; mezi nimi byli čtyři mrtví a sedm raněných mahdistů.

V 17:43 agentura Jaqín oznámila, že celou Násiríji i sousední Šatru kontrolují mahdisté. Podle téže zprávy ztratil irácký režim kontrolu nad převážnou částí jižního Iráku, i když Američany podporovaná vláda tvrdí opak.

Hillá

Během bojů ve městě zaútočili mahdisté také na zdejší sídlo strany Dawa, jejímž vůdcem je premiér Málikí.

Basra

V okrsku Džumhúríja došlo k neobvykle prudkým bojům, vládní tank ostřeloval pozice mahdistů v obytné části, takže došlo i k civilním ztrátám. Mluvčí tzv. ministerstva vnitra v Basře generálmajor Abd al-Karím Chaláf tvrdil, že postavení mahdistů byla mimo obytnou část ostřelovanou minometnými střelami a raketami koaličními leteckými silami – tedy americkým nebo britským letectvem . které zasáhly přesně stanovené cíle. Mimoto tvrdil, že na ostřelovaných pozicích se našly zbraně vyrobené v Íránu. Podle jeho dalšího tvrzení se podařilo přesvědčit šíitské kmeny, aby se přidaly k boji vládních sil proti mahdistům.

Podle zprávy ředitelství provinčního zdravotnictví bylo při operaci proti mahdistům do dnešního poledne zabito 55 lidí a více než 160 zraněno, většinou civilistů. Do půlnoci ze čtvrtka na pátek bylo už hlášeno 350 lidí zabitých nebo zraněných lidí.

Podle očitých svědků kontrolovali mahdisté po čtyřech dnech bojů většinu ulic ve městě.

Protože žádný z mahdistů neuposlechl premiérovy výzvy k odevzdání zbraně, prodloužil Málikí ultimátum mahdistů na deset dní, tedy do 8. dubna.

Další ozbrojené akce

Povstalci vyzbrojení lehkými zbraněmi a granáty přepadli v Chán Bání Sa‘d americkou kolonu a zabili pět amerických vojáků.

Ostřelování

Americký konzulát v Hillá se stal opět terčem minometné palby.

Odpoledne dopadlo několik minometných střel do bagdádské Zelené zóny. Exploze ze zóny byly slyšitelné po značné části města. Střely zasáhly mj. sídlo viceprezidenta Táriqa al-Hášimího, vůdce sunnitské Irácké islámské strany, zabily jednoho z jeho strážců a šest dalších zranily.

Bombové útoky

V Chán Bání Sa‘d zasáhla bomba americkou hlídku; Američané pak celou oblast uzavřeli a v okolí vydali zákaz vycházení.

V bagdádské Ámiríji narazila na bombu hlídka Irácké národní gardy.

Sobota 29. března 2008

Bagdád

V poledne činil počet lidí zabitých během pěti dnů bojů v Bagdádu 125, počet zraněných dosáhl poštu 892.

Odpoledne byl loutkový režim ústy mluvčího vládního „bezpečnostního plánu“ Qásima al-Musáwího nucen přiznat, že se příslušníci loutkové armády i policie vzdávali mahdistům, proti nimž odmítali pozvedat zbraně.

Američané přiznali, že ve východním Bagdádu zabil výbuch bomby jednoho vojáka z jejich hlídky.

Basra

Kolem půlnoci sestřelili mahdisté nad severní částí města vrtulník loutkové armády, který ostřeloval jejich pozice. Ještě v noci pak zasáhl raketový útok budovu policejního velitelství v centru města, kde byl zabit důstojník a tři policisté. K útoku došlo krátce poté, co se na velitelství sešli nejvyšší důstojníci, aby projednali opatření v rámci operace proti mahdistům.

Dopoledne vládní bezpečnostní síly ve městě oznámily, že počet mrtvých po čtyřech dnech bojů stoupl na 125 a zraněných na 500.

Vzhledem z neschopnosti vládních sil dosáhnout pokroku v operaci byly do města povolány oddíly kurdských pešmergů ze severoirácké Sulajmáníje. Kurdský politik a tzv. ministr zahraničí Hošjár Zibárí prohlásil, že tažení proti mahdistům je pro Sadrovo hnutí „bojem na smrt“, který je vláda rozhodnuta vyhrát. Americký prezident Bush vítězství nad mahdisty rovněž potřebuje, protože by mu připravilo cestu k eventuálnímu útoku na Írán.

Ve čtvrti Ámil najela po poledni na bombu hlídka loutkové armády; jeden voják ve zničeném vozidle zahynul, další tři byli zraněni.

Odpoledne zasáhlo americké letadlo ve městě obytný dům, v němž zahynulo pět lidí, mezi nimi dvě ženy a dítě.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) varovala, že humanitární situace v jižním Iráku se s pokračováním bojů stále zhoršuje. Její mluvčí uvedl, že humanitární činnost v Basře a dalších jižních je následkem bojů a zákazů vycházení značně omezena a brání jejich pracovníkům i jejich partnerům v poskytování pomoci lidem bez přístřeší a zranitelné části populace. V následujících dnech lze přitom očekávat další zhoršení, protože dodávky pitné vody a elektřiny jsou ve větší části Basry přerušeny. Lidé jsou přitom ve svých domech uvězněni jako v pasti. V bagdádském Madínat as-Sadr a v provinciích Qádísíja, Dhi Qar, Majsán, Wásit a Bábil se přístup k potravinám, vodě, pohonným hmotám a lékům stále zhoršuje mj. také vinou rostoucích cen.

Hillá

Od počátku bojů bylo ve městě zabito 12 členů vládních sil a dalších 42 bylo zraněno. Velitelství provinční policie oznámilo, že poté, co mahdistům v boji s pozemními silami a americkým letectvem došla munice, podařilo se jich v Hillá 56 zajmout.

Karbalá

V bojích mezi mahdisty a vládními silami bylo ve městě za posledních 24 hodin od pátečního večera zabito šest a zraněno 19 osob, mezi nimi byli dva zabití a čtyři zranění policisté.

Hadítha

Příslušníci policie tzv. Probuzení zabili Dijá Abd Rajjúda at-Tarbulího vzápětí po tom, co se po propuštění z Camp Bucca vrátil domů do Haqlaníje v sousedství Hadíthy. Ve věznici strávil dva roky. Podle svědků nešlo o první případ, kdy tato policie zavraždila vězně krátce po tom, co ho Američané propustili. V Hadíthě bylo už tak zabito osm lidí, těla některých z nich byla navíc zohavena. V důsledku toho se někteří propuštění vězni bojí vracet do provincie Anbár.

Další akce

Na tržišti v Mosulu zastřelili odpoledne ozbrojenci dva vládní policisty.

Podle oznámení americké armády zemřel jeden její voják na následky zranění utrpěné v boji v provincii Anbár.

Ostřelování

Navzdory zákazu vycházení a veškerým bezpečnostním opatřením se každý den podařilo dvakrát ostřelovat Zelenou zónu. I tentokrát ji zasáhlo nejprve šest minometných střel a později odpoledne další čtyři.

Ráno dopadly dvě rakety Kaťuša na britskou základnu na mezinárodním letišti u Basry.

Terčem minometného útoku mahdistů se stalo také sídlo Málikího strany Dawa v Amáře.

Neděle 30. března 2008

Bagdád

Krátce po půlnoci došlo k bojům mezi mahdisty a vládními silami v okrsku Abú Dušajr v Durá jižně od Bagdádu, které trvaly několik hodin.

Zákaz vycházení byl pro pokračující boje prodloužen na neurčito.

Podle vládních statistik bylo za pět dní bojů ve městě zabito 117 a zraněno 350 lidí.

Poslanec za Sadrovo hnutí Sálih al-Akilí odsoudil Američany za to, že znemožňovali dodávky jídla, lékařských potřeb a humanitární pomoci civilnímu obyvatelstvu Madínat as-Sadr a okrsku Šula. Situaci v těchto částech Bagdádu označil za velmi obtížnou a varoval před jejím prodlužováním s tím, že by se události mohly v tom případě vyvinout nežádoucím směrem.

Provincie Bábil

V Hamze severně od Hillá došlo k těžkým bojům mezi mahdisty a Brigádou Škorpion vládních sil doprovázenou americkými letadly. Podle vládních zdrojů v nich byli čtyři mahdisté zabiti a 30 zajato, mezi nimi dva velitelé, a zabaven byl jejich obrněný automobil Ford, který jim daroval člen iráckého parlamentu.

Mosul

Při ostřelování čtvrti Wahda usmrtil americký vrtulník jednoho a zranil dalšího civilistu. Jiný civilista se stal obětí náletu na čtvrť Intisar, dalšího civilistu zastřelili vládní vojáci, kteří mu sebrali auto.

Amára

Mahdisté vypálili zdejší úřadovnu Vlasteneckého svazu Kurdistánu, jehož milice se připojily k tažení vládních sil proti nim.

Provincie Dhi Qar

Ve Fadžru 220 km jižně od Bagdádu bylo pro „zanedbání povinnosti“ propuštěno 60 vládních policistů, kteří se odmítli účastnit operace proti Mahdího armádě.

V Násiríji pokračovaly čtvrtým dnem boje, v nichž bylo celkem zabito sedm a zraněno 44 vládních policistů. Na straně mahdistů bylo zraněno devět bojovníků; kromě toho si operace vyžádala životy 28 civilistů a dalších 60 utrpělo zranění. Vládní síly údajně zajaly 95 členů Mahdího armády. Odpoledne boje ve městě utichly, když Muqtada as-Sadr vyzval své stoupence, aby zastavili boj a stáhli se z ulic.

Basra

Při nočním náletu na okrsek Ibla v severní části města zabila americká letadla tři lidi, kteří stáli na střeše domu, jenž byl zásahem zničen. Další letadlo ostřelovalo šíitskou mešitu Zahra, kde těžce zranilo sedm lidí a zničilo dva obytné domy v sousedství mešity.

Ředitel Sadrova úřadu v Basře Alí as-sa‘idí oznámil, že Mahdího armáda odmítla vydat zbraně vládním silám: „Nevzdáme se našich zbraní, dokud zahraniční síly neodejdou.“ Pokud jde o tvrzení, že mahdisté pozvedli zbraně proti vládě a že Málikího vláda hodlala zatýkat pouze zločince a osoby postavené mimo zákon, uvedl: „Problém začal za svítání toho dne, kdy zaútočili na obytné čtvrti, kde má většinu Sadrovo hnutí. Neutočili na gangy, které se podílely na vraždách a únosech...Polovina lidí uvedených na seznamu, který Málikí s sebou do Basry přinesl, teď dohlíží na /vládní/ vojenské operace.“

Mahdisté zaútočili na budovu vládní TV al-Iraqíja, jejíž vysílání Muqtada as-Sadr označil za tendenční a zkreslující, a vypálili ji do základů.

Při raketovém útoku na prezidentský palác v Basře byl zabit bezpečnostní poradce premiéra Málikího a dalších předních členů strany Dawa Husajn al-Kázimí. Neustálé ostřelování hotelu Šatt al-Arab, kde si zřídil prozatímní štáb premiér Málikí, donutilo Američany vyslat zvláštní letoun, který Málikího přepravil do bezpečí. Ukázalo se, že mahdisté mají dokonalou zpravodajskou službu a jejich rakety a minometné střely dopadaly na tento i jiné terče s exaktní přesností. Navzdory tomu, že se do operace proti Mahdího armádě zapojily v Bagdádu americké pozemní síly a americké letectvo se podílelo na operacích vládních sil v jižním a středním Iráku, nedosáhly vládní síly po pěti dnech operace žádného pokroku, zatímco mahdisté získali nad většinou území jižního Iráku kontrolu. Ministr obrany And al-Qádir al-Ubajdí byl nucen konstatovat, že byli překvapeni tím, jakou výzbroj mají mahdisté k dispozici i jejich bojeschopností.

Arabské kmeny jižního Iráku požadují intervenci arabských států

Generální sekretariát Vlasteneckého svazu iráckých kmenů v Basře se ráno obrátil na arabské země s výzvou, aby zakročily proti pokračování „vyvražďovací kampaně“ prováděné iráckým režimem podle rozkazů Spojených států. V provolání se uvádělo: „Provincie Basra, Násiríja, Kút, Karbalá, Hillá, Díwáníja, Bagdád a další města ve středním a jižním Iráku jsou svědky vražedných operací vládní armády za logistické podpory amerických a britských okupačních sil pod záminkou pronásledování zločinců. Ve skutečnosti však jde o plnění zvláštních úkolů ve prospěch okupačních sil a některých okolních zemí, které mají zájem na rostoucím chaosu v Iráku, což je v souladu s programem současné /irácké/ vlády.“ Provincie byly zablokovány bez předchozího varování a jejich obyvatelé nemají vodu, elektřinu, potraviny, léky ani přístup k lékařským službám. „Probíhá nevybíravé bombardování, které zasáhlo mnoho nevinných a neozbrojených civilistů. Bojová letadla zaútočila a zničila domy nad hlavami jejich obyvatel, zanechala za sebou stovky mrtvých a zraněných a hrozící humanitární katastrofu.“ Šajch arabských kmenů v obležené Basře vyzval arabský svět „ve jménu islámu, arabismu a jednoty arabské krve, aby neprodleně zasáhl ve prospěch zastavení genocidy a prolévání irácké krve.“ Zástupci arabských zemí by měli přimět iráckou vládu, aby zasedla k jednacímu stolu se všemi politickými stranami a nabídla mírové řešení krize bez použití násilí. Červený půlměsíc a další humanitární organizace v Iráku by měly spěšně poskytnout pomoc lidem v oblastech bojů.

Další akce

V Mosulu byl v boji mezi ozbrojenci a vládní policií ráno zabit velitel policejního pluku. Při dalším útoku na policejní kontrolní stanoviště zemřeli tři vládní policisté.

Ostřelování

Během noci dopadlo do bagdádské Zelené zóny dalších deset minometných střel.

Bombové útoky

V noci zasáhla bomba v severním Bagdádu vozidlo americké hlídky a zranila vojáka, jenž později na následky zranění zemřel. V Ámiríji poškodil výbuch bomby Humvee hlídky loutkové armády.

Na silnici mezi Nadžafem a Karbalou zasáhla v noci bomba hlídku loutkových vojáků, zničila jejich dvě Humvee, usmrtila důstojníka a zranila tři vojáky. Další hlídka najela na bombu na okraji Karbaly, zničila další dvě vozidla, dva z vojáků zabila a sedm zranila.

Ráno bylo východně od Dulu‘íje při útoku na policejní hlídku zabito pět vládních policistů včetně kapitána.

U Chanaqínu zasáhla bomba kolonu předsedy provinčního dijálského shromáždění Ibráhíma Hasana al-Badžalana.

Kolem 14:00 explodovalo v Siníji západně od Bajdží auto u hlídky policie tzv. Probuzení.

Další tři policisty tzv. Probuzení zranil odpoledne výbuch bomby v Huwajdžá.

Pondělí 31. března 2008

Bagdád

Po dosažení dohody Málikího vlády s Muqtadou as-Sadrem se situace v Bagdádu uklidnila natolik, že byl ukončen zákaz vycházení.

Jedním z výsledků nezdařené vládní operace vůči mahdistům byl nárůst počtu mrtvých. Podle oficiální statistiky ministerstev vnitra, obrany a zdravotnictví zemřelo v zemi v březnu 923 lidí, o 31 procent více než v únoru.

Vládní policie ohlásil nález tří mrtvých těl.

Mahmúdíja

Ve městě byl večer při práci příslušníky loutkové armády zatčen korespondent satelitní TV as-Sumaríja Ahmad Mahmúd Husajn. Vojáci důvody zatčení nesdělili. Podle údajů irácké nevládní novinářské organizace bylo od počátku okupace v zemi zabito nejméně 215 reportérů a členů jejich štábů, dalších 59 bylo uneseno. I ti byli většinou zabiti, osud 14 zůstává stále neznámý. 28 novinářů bylo postaveno před soud, řadě dalších se brání v jejich práci.

Ozbrojené akce

Při útoku ozbrojenců na kontrolní stanoviště byli v Buhrízu zabiti čtyři členové tzv. Lidových výborů.

Večer přepadli ozbrojenci v několika autech kontrolní stanoviště policistů tzv. Probuzení u jezera Tharthar a všech šest přítomných policistů postříleli.

Ostřelování

Kolem 10:00 byla novu ostřelována bagdádská Zelená zóna. Po dopadu několika minometných střel bylo odtud slyšet houkání sirén a objevil se kouř.

Osm minometných střel dopadlo na americký konzulát v Hillá.

Bombové útoky

Jižně od Baládu zasáhla bomba hlídku vládní policie a dva policisty usmrtila.

Americká hlídka najela ve 16:00 na bombu v severovýchodním Bagdádu; jednoho vojáka výbuch usmrtil. Podle oficiálních statistik dosáhl počet mrtvých amerických vojáků v Iráku za březen počtu 36 a celkem od počátku invaze 4 010.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       3. 4. 2008
3. 4. 2008 Finanční krize Západu a svět
3. 4. 2008 Immanuel Wallerstein: "Wall Street je opravdu založen na chamtivosti" Immanuel  Wallerstein
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
3. 4. 2008 Ponižující slouhovství české vlády
3. 4. 2008 Šikovná šaškárna šarmantního šlechtice aneb Nilnisi rectum Štěpán  Kotrba
3. 4. 2008 Firma propuštěného radarového lobbisty Klvani sponzoruje filmový festival Febiofest Štěpán  Kotrba
3. 4. 2008 Na jedné lodi: ateistická interpretace mýtu o babylónské věži František  Marčík
3. 4. 2008 Parlament: zahraničním výborem otřásalo Kosovo Andrea  Cerqueirová
3. 4. 2008 Audit? Nejen s křížkem po funuse! Miloš  Dokulil
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík
3. 4. 2008 Když vidím ty stále zacpanější pražské ulice, plné dusivého smradu Jan  Čulík
3. 4. 2008 Rozvojové země drasticky omezují vývoz potravin
3. 4. 2008 Michael  Marčák
3. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
3. 4. 2008 Vládě se nelíbí svěrací kazajky Ivan  David
3. 4. 2008 Proč omezovat omezující prostředky ve zdravotnictví a proč Britské listy dávají prostor pro vytváření virtuální reality? David  Zahumenský
3. 4. 2008 Ještě lebku a zkřížené hnáty Boris  Valníček
3. 4. 2008 Brácha velkýho bráchy už tu je
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008
3. 4. 2008 Islámský přístup ke světu je civilizačně katastrofální
3. 4. 2008 Kde to autor sebral?
3. 4. 2008 Isaac Newton Boha potřeboval
2. 4. 2008 Politické školení mužstva a pánbu v troubě Karel  Dolejší
2. 4. 2008 Klvaňa: Jaký pán, takový kmán Jan  Neoral
1. 4. 2008 Bývali Čechové... Egon T. Lánský
2. 4. 2008 Britské listy by měly vědět, na co mají Martin  Škabraha
2. 4. 2008 Chovejte se jako vláda suverénního státu
2. 4. 2008 Hromadná sebevražda novinářské individuality Ivo  Šebestík
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007