5. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 5. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Dvanáct členů delegace, která doprovázela premiéra Málikího na jednání do Bruselu, se odmítlo s ním vrátit a požádali o víza, povolující jim pobyt v Belgii a neomezený pohyb po zemích Evropské unie. Rozhořčený Málikí odložil odlet delegace o několik hodin a snažil se situaci zvrátit, ale bez úspěchu. Mezi těmi, kdo v Evropě zůstali, byl jeden z Málikího poradců, několik důstojníků a úředníci ministerstev ropného průmyslu, obchodu a financí.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 16. dubna 2008

Sadrovo hnutí nesloží zbraně, dokud bude trvat okupace

Hlavní kulturní poradce bagdádské úřadovny Sadrova hnutí Razím al-Marwání prohlásil, že Mahdího armáda je rozhodnuta pokračovat v ozbrojeném boji proti cizím okupantům a nikdy nikomu v Iráku nedovolí, aby ji odzbrojil. Na světě neexistuje síla, která by měla právo žádat či nutit ty, kdo se účastní „svatého boje proti cizí okupaci“, aby složili zbraně, a to ani ve jménu mezinárodního práva. „Politikové hrozí, že Sadrovu hnutí odepřou právo podílet se na politickém procesu v zemi, pokud nerozpustí či neodzbrojí Mahdího armádu; mezi těmito dvěma řešeními však není velký rozdíl a rozhodně nejsou reálná v situaci, kdy jsou v zemi okupanti.“ Marwání potvrdil, že Muqtada as-Sadr nikdy svou armádu nerozpustí, pokud současná vláda nesplní jeho podmínky, k nimž patří odchod cizích sil ze země, vytvoření spravedlivého iráckého státu a technokratické vlády. Dodal, že Sadr by milici nerozpustil ani v případě, že by mu to nařídily duchovní autority.

Basra

Příslušníci vládní armády zatkli při razii ve čtvrti Džanína na severu města několik „hledaných osob“ včetně Mu‘ajjída al-Abádího pověřeného v úřadovně Sadrova hnutí styky s arabskými kmeny. Vládní činitelé kromě toho tvrdili, že v Abádího domě se našlo 52 bomb íránského původu. Hárith ad-Adharí z téže úřadovny naopak prohlásil, že Abadí nemá s mahdisty nic společného: „Mu‘ajjíd al-Abádí Abú Šakír není členem mahdistické milice. Pouze vyřazuje záležitosti týkající se kmenů.“

Mluvčí britských okupačních sil oznámil, že americký letoun zasáhl při náletu na Basru raketou auto s pěti mahdisty, vezoucími rakety, čtyři z nich zabil a pátého zranil. Další raketou pak vozidlo s nákladem zničil. Podle oznámení vládní policie bylo při této akci zabito šest lidí a tři zraněni.

Ozbrojené akce

Na hlavní ulici čtvrti Malíja ve východním Mosulu zaútočili ozbrojenci s RPG na americkou hlídku. Vojáci pak vtrhli do jednoho z domů, kde zabili muže a jeho dceru.

V Chán Bání Sa‘d byl při ozbrojeném útoku zabit člen vládních bezpečnostních sil.

Na hlavní silnici do Miqdádíje 85 km severovýchodně od Bagdádu přepadli ozbrojenci autobus, zabili dva pasažéry a pět dalších zranili.

Při ozbrojeném útoku byl v Tikrítu zraněn správce elektrárny Sabhán al-Džajíd.

Ostřelování

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že raketa vypálená jejich příslušníky zasáhla blíže neurčenou americkou základnu severně od Bagdádu.

Kolem 13:00 dopadly dvě minometné střely neznámého původu do východního Bagdádu.

Bombové útoky

Ráno zranila bomba v centru Kirkúku dvě osoby. Další bomba explodovala v Kirkúku u soukromého auta generálního ředitele zemědělství.

V Hajdaríji v jižní části Karbaly zasáhl výbuch bomby kolonu guvernéra provincie Karbalá.

Na východě Mosulu zasáhla exploze auta hlídku vládní policie, zranil však údajně civilistu.

Podle oznámení Brigád Revoluce 1920 zničila bomba instalovaná jejich členy v Abú Ghurajb americké Humvee.

Americká armáda přiznala ztrátu dvou příslušníků námořní pěchoty, jež v provincii Anbár zasáhla bomba.

Čtvrtek 17. dubna 2008

Bagdád

Během noci na čtvrtek propukly v Madínat as-Sadr další boje mezi Mahdího armádou na jedné a americkými a vládními silami na druhé straně. Podle ředitele tamní Sadrovy nemocnice dr. Wi‘ama Ismá‘íla v nich bylo zabito deset a zraněno 38 lidí.

Túz Churmátú

Kolem 11:00 se ve vesnici Bú Muhammad odpálil sebevražedný útočník mezi účastníky pohřbu dvou synů šajcha Kamála al-Azzawího, vůdce místní policie tzv. Probuzení. Oba zabili v úterý členové al-Qá‘idy. Výbuch podle tamní policie způsobil smrt nejméně 33 lidí a dalších 30 přítomných zranil; zpráva agentury AP uváděla dokonce 50 mrtvých a 50 zraněných.

Ozbrojené akce

V Sa‘díji 120 km severovýchodně od Bagdádu v provincii Dijála se ozbrojenci střetli s americkými vojáky a iráckými proamerickými silami, které zahájily razii v nedaleké vesnici Rabí‘a. V boji byli zraněni tři vládní vojáci a zabit byl jeden Američan. Mezi zraněnými byl podle svědků i ředitel federálního úřadu z nedaleké Džalawly podplukovník Farhád Mawlúd, známý též jako Farhád Fadralíja, který byl dopraven k ošetření na americkou základnu v sousední provincii Saláh ad-dín.

V baserském okrsku Džaza‘ir zastřelili neznámí útočníci dva policisty. Dalšího policistu zranila střelba ozbrojenců v okrsku Kurniš.

V okrsku Zujuna ve východním Bagdádu stříleli ozbrojenci na obchody v ulici Rabí‘i, zranili tři civilisty a poškodili čelní stěny několika obchodů.

Bombové útoky

V bagdádské čtvrti Wahda explodovala ráno bomba u projíždějící hlídky vládní policie. Dva policisty usmrtil odpoledne na jihu Bagdádu výbuch další bomby.

U kulturního komplexu na severu Mosulu zasáhla bomba hlídku vládní policie a tři její členy zranila.

Pátek 18. dubna 2008

Tárimíja

Americké a vládní síly zatkly při noční razii v nedaleké vesnici Adhrí 18 vesničanů.

Basra

Hárith ad-Adharí ze zdejší úřadovny Sadrova hnutí oznámil, že „vládní síly doprovázené britskými obrněnými vozidly nám zabránily vykonat páteční modlitby na místě, kde je konali po čtyři roky“ a dodal: „Tyto síly také zahájily blokádu úřadovny a řekly nám, že ji musíme do 48 hodin vyklidit.“ Budova úřadovny je v centru města a je součástí sportovního komplexu patřícího iráckému olympijskému výboru.

Bombové útoky

Nedaleko Kirkúku zasáhla bomba hlídku vládní armády.

V okrsku Salam u Chálisu usmrtil výbuch bomby šest lidí.

Odpoledne najela na silnici mezi Baládem a Dulu‘íjou na bombu hlídka vládní policie, z níž byli tři policisté výbuchem zabiti.

Podle oznámení americké armády zabil odpoledne výbuch bomby v severním Bagdádu jednoho jejího vojáka; dalšího vojáka usmrtil výbuch bomby v provincii Saláh ad-dín.

V noci zemřel jeden vládní voják při explozi bomby v západním Bagdádu.

Sobota 19. dubna 2008

Fallúdža

Na západním okraji města se zřítil další americký bezpilotní špionážní letoun.

Bagdád

Dvanáct členů delegace, která doprovázela premiéra Málikího na jednání do Bruselu, se odmítlo s ním vrátit a požádali o víza, povolující jim pobyt v Belgii a neomezený pohyb po zemích Evropské unie. Rozhořčený Málikí odložil odlet delegace o několik hodin a snažil se situaci zvrátit, ale bez úspěchu. Mezi těmi, kdo v Evropě zůstali, byl jeden z Málikího poradců, několik důstojníků a úředníci ministerstev ropného průmyslu, obchodu a financí.

V noci na sobotu pokračovaly v Madínat as-Sadr boje, doprovázené nálety amerických letadel. Americké a loutkové síly pronikly do některých částí okrsku, kde ihned začínaly razie a zatýkání, narážely však na odpor místních obyvatel i mahdistů. V bojích bylo zabito nejméně osm lidí a více než 60 bylo zraněno.

Sadrovo hnutí oznámilo, že od počátku americké operace proti němu a Mahdího armádě v Bagdádu už zemřelo 398 lidí a 1331 bylo zraněno; zničeno bylo 98 domů, shořelo několik tržišť obchodů a řada soukromých aut. Během třítýdenní blokády okrsku se zhoršily veškeré služby, situace obyvatel se stále zhoršuje. Američané obsadili správu škol v okrsku a narušili činnost všech škol právě před zahájením závěrečných zkoušek.

Bajdží

Za svítání prohledali američtí vojáci úřadovnu organizace Červeného půlměsíce, vyrabovali ji a zatkli jejího zaměstnance Alího Hámida Madžída spolu se třemi jeho syny.

Karbalá

Vládní síly zatkly ve městě šest příslušníků Mahdího armády.

Násiríja

V noci a v sobotu došlo kolem Súq aš-Šujúch k bojům mezi mahdisty a vládními silami, v nichž podle policejních údajů jeden mahdista zajat a sedm zabito. Při polední explozi bomby v okrsku byli čtyři vládní policisté zraněni.

Basra

Za svítání propukly v západní části města prudké boje mezi mahdisty a vládními silami. Mahdisté ostřelovali pozice vládních sil v reakci na blokádu úřadovny Sadrova hnutí, kterou v pátek oblehli vládní vojáci v doprovodu britských tanků a požadovali její vyklizení.

Vládní vojáci s leteckou podporou zaútočili také na Hajjaníji 8 km západně od města, kde úporné boje trvaly několik hodin, v jejichž závěru se vládním silám podařilo do oblasti proniknout. V celé oblasti byl vydán zákaz vycházení; podle svědků došlo ke značným lidským ztrátám, jejich přesný rozsah však nebylo možno určit. Režim večer oznámil, že v Hajjaníji bylo zatčeno „mnoho hledaných osob“.

Přední činitel Sadrova hnutí v Basře Hárith al-Adharí oznámil, že hnutí je na základě příkazu Muqtady as-Sadra připraveno vyklidit odpoledne svou úřadovnu, aby se zabránilo zbytečným lidským ztrátám.

Ostřelování

Za svítání explodovala minometná střela v obytném domě na ulici Nidal v centru Bagdádu, poškodila dům a zranila jednoho civilistu.

Bombové útoky

V jižním Kirkúku zranil výbuch auta čtyři osoby. Na jihozápadě téhož města zasáhla bomba policejní hlídku a jednoho z policistů zabila.

Za poledne zasáhla exploze bomby ve východním Mosulu místo americké hlídky autobus, v němž usmrtila dva civilisty a zranila 12 dalších osob včetně pěti žen. Autobus byl úplně zničen a několik aut v okolí poškozeno.

Podomácku vyrobená bomba zasáhla na okraji Siníje 15 km západně od Bajdží americké Humvee. Američané bez podrobností oznámili, že jeden jejich voják u Bajdží zemřel, je možné, že se zpráva týkala právě tohoto útoku.

Neděle 20. dubna 2008

Bagdád

V průběhu noci bylo podle oznámení americké armády v pokračujících bojích v Madínat as-Sadr zabito 20 mahdistů.

K ostrým bojům s mahdisty došlo také v okrsku Ámin, na jehož okraji si mahdisté zřídili kontrolní stanoviště a pozorovatelny.

Muqtada as-Sadr vydal „poslední varování“ proamerickému režimu, aby zastavil operace proti mahdistům; v opačném případě pohrozil „otevřenou válkou až do osvobození“. Vládu varoval slovy: „Zapomněli jste na první intifádu v Nadžafu a dalších provinciích, díky které byla vaše vláda vytvořena? Nebo na druhou intifádu, která byla důvodem k zahájení voleb, Chcete třetí intifádu?“

Ba‘qúba

Na hlavní silnici do Sisbáníje 15 km jižně od Ba‘qúby si neznámí ozbrojenci zřídili kontrolní stanoviště, na němž pak zastavili mikrobus se studenty ba‘qúbské univerzity. Pět studentů a řidiče odvlekli neznámo kam a tři studentky zanechali na místě.

Ozbrojené akce

V okrsku Rašad jihozápadně od Kirkúku zabili ozbrojenci velitele tamní policie tzv. Probuzení.

V Dudžajlu postřelili večer ozbrojenci palbou ze dvou aut plukovníka Rabbu Hasana at-Tamímího, velitele místních sil civilní obrany.

V noci zastřelili neznámí ozbrojenci nedaleko jeho domu kapitána vládní policie Muhammada Sa‘ida.

Ostřelování

Odpoledne dopadly dvě minometné střely do bagdádské Kázimíje; jedna z nich zasáhla sportovní stadion, kde právě probíhal trénink fotbalového družstva. Dva sportovci byli zabiti, 14 dalších utrpělo zranění.

Bombový útok

Při explozi bomby na silnici v okrsku Sunníja 15 km severně od Díwáníje zemřeli v zasaženém autě dva lidé.

Pondělí 21. dubna 2008

Abú Ghurajb

Vládní policie zatkla ráno ve městě tři civilisty.

Bagdád

Během posledních 24 hodin pokračující americké operace proti mahdistům bylo v Madínat as-Sadr 14 lidí zabito a 55 zraněno. Ani po třech týdnech obležení americkými a loutkovými silami tvrdé boje mezi mahdisty a Američany neustávají.

Šaruqat

Při prohledávání vesnice Uwajdžila u Šaruqatu sebrali američtí vojáci během noci na pondělí 11 lidí, mezi nimi čtyři příslušníky vládních bezpečnostních sil.

Ba‘qúba

Uprostřed skupiny policistů tzv. Probuzení se v západní části města odpálila žena, tři muže zabila a tři zranila.

Iskandaríja

V 18:00 se nedaleko města zřítil americký špionážní letoun.

Kirkúk

Západně od města zatkli američtí a loutkoví vojáci při razii v Nahrawánu deset lidí a zabavili dvě auta

Ozbrojená akce

Při bojové operaci amerických a loutkových sil spolu s policií tzv. Probuzení na území provincie Saláh ad-dín zasáhla bomba americké vojáky a podle přiznání americké armády dva z nich zabila.

Bombové útoky

Při třech bombových útocích byli v Bagdádu a v Durá zraněni tři zaměstnanci rady ministrů; jméno jednoho z nich nebylo uvedeno, dalšími byli podplukovník Mansúr al-Lámí a Zuhajr Taríq Abd ar-Razzaq. V Džadídě zranila exploze bomby dvě osoby.

V Kirkúku zasáhla ráno bomba auto činitele strany Národní svaz Kurdistánu Džabbára al-Hadždže Džalála a zranila ho i se čtyřmi spolujezdci.

V poledne najela v Basře na bombu britská hlídka. Američané kromě toho přiznali, že v Basře usmrtil výbuch bomby jednoho jejich vojáka a dalšího zranil.

Úterý 22. dubna 2008

Ramádí

Sebevražedný útočník najel do kontrolního stanoviště u policejní stanice v okrsku Súfíja. Výbuch jeho auta zranil 29 lidí, z nichž většinu tvořili civilisté, mezi nimi čtyři ženy a pět dětí.

Bagdád

Americké velení oznámilo, že jeho vojáci zabili během noci a rána v Madínat as-Sadr pět příslušníků Mahdího armády. Podle svědků pokračovaly v Madínat as-Sadr bojové operace, jichž se účastnily i americké vrtulníky. Jeden z vrtulníků zabil dva muže. Další tři usmrtila v pondělí večer střelba amerického tanku M-1 a bojového vozidla Bradley. Svědkové uvedli, že americké vrtulníky ostřelovaly Madínat as-Sadr na několika místech; informace o případných ztrátách však nebyly dosažitelné.

Od západu slunce pokračovaly americké pozemní síly i letectvo v dalších útocích na Madínat as-Sadr.

Šaruqat

Ráno prohledali američtí a vládní vojáci domy v nedaleké vesnici. Američané během razie zastřelili jednoho z místních obyvatel.

Džalawla

U sídla vládní policie ve městě se odpálil sebevražedný útočník a zabil pět policistů.

Ozbrojené akce

Ráno zastřelili v Dulu‘íji ozbrojenci ředitele střední školy Sajf ad-Dawlá.

Dopoledne přepadli ozbrojenci v bagdádském okrsku Šú‘la zaměstnance útvaru civilních služeb a zastřelili jej.

Večer byla v Tikrítu nalezena těla dvou zastřelených členů ochranky ropných zařízení.

Bombové útoky

Před polednem zasáhl výbuch bomby v bagdádské Zafaraníji hlídku vládní policie a zranil pět lidí, z toho dva civilisty. Odpoledne zasáhla exploze auta v okrsku Mansúr hlídku loutkové armády.

V Mosulu zranil výbuch auta v blízkosti sídla guvernéra provincie Ninwa čtyři osoby.

Další výbuch auta u kontrolního stanoviště v Ramádí zabil podle přiznání americké armády dva příslušníky námořní pěchoty.

Středa 23. dubna 2008

Bagdád

Americké velení oznámilo, že během noci bylo na různých místech Bagdádu zabito 15 členů Mahdího armády. Podle sdělení Sadrovy nemocnice bylo přijato pět mrtvých a 22 zraněných lidí. Odpoledne Mafkarat al-Islam oznámil, že za posledních 24 hodin bylo v bojích a při bombardování Madínat as-Sadr zabito 19 lidí a 37 zraněno. Američané přiznali na své straně jednoho mrtvého vojáka.

Kirkúk

Američtí a vládní vojáci zatkli při razii v několika vesnicích okrsku Hamrajn jihozápadně od Kirkúku ráno 14 lidí a zabavili řadu osobních zbraní.

Mosul

Kolem poledne se v blízkosti směnárny v okrsku Dawwasa v centru města odpálil sebevražedný útočník O pár minut později explodovalo 500 metrů odtud auto. Podle prvních zpráv byli při obou útocích zabiti dva lidé a devět dalších bylo zraněno.

Basra

Vládní síly zatkly ve 22:00 v restauraci Hamdán šajcha Abd as-Sattára al-Bahádilího, prezidenta institutu islámské kultury Ghadír a velitele Sadrova hnutí a jeho bratra Uqajla al-Bahádilího. Šajch byl v letech 2003-2004 ředitelem místní úřadovny Sadrova hnutí a účastnil se tehdy řady bojových operací proti britským okupačním silám; později vedl zmíněný institut, kde je jeho bratr úředníkem.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti 17 Tammúz na východě Mosulu zastřelili ozbrojenci zaměstnance úřadu pro vodní hospodářství a kanalizace. Policie kromě toho našla ve čtvrti Arabí mrtvoly muže a syna, kteří byli zastřeleni ranami do hlavy a hrudi.

Američané oznámili smrt dvou svých vojáků, kteří zemřeli, když se jejich auto při návratu na vojenskou základnu v provincii Saláh ad-dín převrátilo na střechu. Třetí voják spolu s iráckým tlumočníkem utrpěli při havárii zranění.

Ostřelování

Americké velení bylo nuceno přiznat, že za období od 23. března do 20. dubna dopadlo na Bagdád 697 minometných střel a raket, z toho 114 zasáhlo Zelenou zónu. Podle Američanů bylo 80 procent střel vypáleno z Madínat as-Sadr.

Minometná střela dopadla na sídlo vládní policie v Balád Rúzu.

Bombové útoky

V mosulské čtvrti Rašídíja zabil ráno výbuch bomby jednu osobu a čtyři další zranil.

V kirkúcké čtvrti Wásití zranila exploze bomby dva členy hlídky vládní policie.

Na západě Bagdádu nedaleko tunelu Šurta zasáhla bomba policejní hlídku. V jihobagdádské Zafaraníji najela na bombu americká hlídka; podle zprávy ministerstva vnitra zranil výbuch dva civilisty, o ztrátách Američanů nebyla žádná zpráva vydána.

Čtvrtek 24. dubna 2008

Bagdád

Americké a loutkové síly prohledaly ráno psychiatrickou léčebnu v Madínat as-Sadr, jako obvykle rozmlátily všechny dveře, zatkly veškerý personál a zničily vnitřní zařízení. Nemocnice byla od roku 2003 pod kontrolou mahdistů.

V Rašídíji zaútočili Američané na skupinu ozbrojenců, které obvinili z toho, že byli v Íránu vyzbrojeni a vycvičeni k tomu, aby v tomto okrsku podnikali útoky. Čtyři z mužů byli zabiti, pátý zraněn. Později se údajně zjistilo, že šlo o příslušníky íránských brigád al-Quds.

V noci ostřeloval americký letoun okrsek Husajníja na severu města; při náletu zahynuli dva civilisté a dalších osm utrpělo zranění.

Mosul

V ranních hodinách prohledali američtí vojáci čtvrť Wahda na jihu města. Při razii zastřelili důstojníka bývalé irácké armády a jeho bratra.

Kút

Za svítání vtrhly vládní síly do úřadovny Sadrova hnutí a prohledaly je.

Ostřelování

Raketa či minometná střela dopadla do budovy polské ambasády v bagdádské Zelené zóně.

Bombové útoky

V Mosulu usmrtil výbuch bomby ve čtvrti Arabí za poledne jednu a zranil tři osoby.

Hlídku loutkové armády zasáhla bomba na hlavní ulici Azimu v provincii Dijála 120 km severně od Bagdádu a zabila jednoho vojáka.

U bagdádského mezinárodního stadionu explodovala bomba vedle hlídky vládní policie; další bomba zasáhla před polednem hlídku loutkové armády v západní části Bagdádu. Za poledne usmrtil výbuch bomby v okrsku Mansúr tři civilisty. Přibližně v tutéž dobu došlo k explozi auta u mostu Ghádir na jihovýchodě města, při níž zahynul jeden civilista.

Američané přiznali smrt svého vojáka způsobenou explozí bomby v jižním Bagdádu.

Pátek 25. dubna 2008

Bagdád

Během noci na pátek pokračovaly americké útoky na Madínat as-Sadr a prudké boje s mahdisty. Nálet amerických sil za svítání zabil 11 a zranil 74 lidí, řadu z nich těžce.

V okrsku Qáhira ostřelovali mahdisté z jedoucího auta kontrolní stanoviště vládních vojáků a tři z nich zranili. Pak údajně auto naložené zbraněmi a municí odpálili. Tento okrsek patří k mahdistickým baštám.

Kubajsá

Ve čtvrtek zničil výbuch bomby pod americkou hlídkou ve městě dvě Humvee, usmrtil dva americké vojáky v nich a šest dalších zranil. Američané v pátek ráno město uzavřeli, znemožnili jakékoli zásobování, a začali je celé prohledávat. Sebrali přitom deset lidí, které obvinili z podílu na útocích na okupační síly.

Basra

Neznámí útočníci vhodili v okrsku Abbásíja granát mezi svatební hosty. Jeho výbuch usmrtil jedno dítě a 25 svatebčanů zranil.

Ozbrojené akce

Ve vesnici Asríja u Iskandaríje přepadli ráno ozbrojenci kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení a jejich střelba jednoho z policistů usmrtila. Při razii v okolí bezpečnostní síly pak zatkly šest „podezřelých“.

V Maháwílu 65 km jižně od Bagdádu zaútočili ráno ozbrojenci na kontrolní stanoviště vládní policie.

Při dalším útoku na kontrolní stanoviště vládní policie byli v provincii Ninwa dva policisté zabiti.

Bombové útoky

Na silnici mezi Súr a Sámarrá zničila bomba americké vojenské vozidlo.

V poledne zranil výbuch bomby v severní části Fallúdže vládního vojáka.

V Tikrítu způsobila exploze bomby pod autem smrt policejního důstojníka z místní policejní akademie. Kolem 22:30 zasáhla podomácku vyrobená bomba v tikrítské čtvrti Arbá‘in hlídku vládní policie.

Sobota 26. dubna 2008

Bagdád

Ve 13:00 najel sebevražedný útočník v Ámiríji do kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení, zabil dva a zranil osm policistů. Mezi zraněnými byl i jeden z velitelů této policie známý jako Abú al-Abd. Z útoku je podezřívána irácká al-Qá‘ida, která zahájila útoky proti tzv. Probuzení. Její vůdce Abú Umar al-Baghdádí podle videa zveřejněného na internetu vyzval své bojovníky, aby každý zabil nejméně jednoho člena Probuzení a jednoho Američana.

Ozbrojené akce

Při útoku ozbrojenců na policejní hlídku byl v Šajch Sa‘id v provincii Dijála 80 km severovýchodně od Bagdádu zabit poručík vládní policie.

Na bagdádském náměstí Wathíq zranili ozbrojenci střelbou z jedoucího auta tři dopravní policisty a dva civilisty.

V noci zastřelili ozbrojenci z jedoucího auta u Túz Churmátú příslušníka vládní armády.

Bombové útoky

V okrsku Dandan centrálního Mosulu zranil výbuch na dálku odpáleného auta pět lidí a poškodil několik domů. Na východě Mosulu usmrtil výbuch dalšího auta čtyři vládní policisty a tři zranil.

Při explozi bomby pod hlídkou vládní policie byli v Kirkúku dva policisté zraněni.

V okrsku Hajj centrální Ba‘qúby zranil výbuch bomby před obytným domem dvě osoby.

Ve Wadžíhíji u Miqdádíje zasáhla bomba hlídku loutkové armády a tři vojáky zabila.

V okrsku Sálich na severu Bagdádu najela na bombu hlídka vládní armády; po explozi následovala přestřelka s ozbrojenci.

Neděle 27. dubna 2008

Bagdád

Ráno se ve čtvrti Bajjá v západní části města střetly vládní síly s mahdisty. Podle prvních zpráv byla v boji jedna osoba zabita a 16 zraněno.

Několik týdnů trvající americká operace proti Madínat as-Sadr pokračovala od svítání; v bojích i při bombardování zahynulo osm lidí, mezi nimi jedna žena, a dalších 44 bylo se zraněními dopraveno do nemocnic v okrsku. Mluvčí Sadrova hnutí Saláh al-Ubajdí odmítl podmínky premiéra Málikího, za nichž by byla americká operace ukončena.

Poslanci Sadrova hnutí v parlamentu protestovali odpoledne v Madínat as-Sadr proti pokračující americké okupaci, právě když americká letadla a děla okrsek ostřelovala. Poslankyně Máhá Ädil uvedla, že demonstrující poslanci byli svědky krvavého útoku a před jejich očima zabil americký ostřelovač jednoho člověka.

K dalším bojům v Madínat as-Sadr došlo v noci, kdy bylo pět lidí za bito a deset zraněno.

Kút

Vládní síly oznámily, že během posledních 24 hodin zatkly ve městě 122 příslušníků Mahdího armády a zkonfiskovaly 17 protitankových min, 39 minometných střel a 312 lehkých zbraní. Většina zbraní byla moderních typů a údajně vyrobena v Íránu.

Ozbrojené akce

V díwáníjské čtvrti Džumhúríja zastřelili ráno mahdisté jednoho člena policejní hlídky. Tato čtvrť je už několik měsíců dějištěm neustálých bojů mezi příslušníky Mahdího armády a loutkovými silami.

V noci přepadli ozbrojenci v Tikrítu hlídku vládní policie a dva policejní důstojníky zabili.

Ostřelování

Nejméně deset minometných střel dopadlo odpoledne za písečné bouře do bagdádské Zelené zóny.

Terčem ostřelování se stala společná americko-irácká základna v Tárimíji.

Večer dopadly tři minometné střely do čtvrti Ubajdí ve východním Bagdádu, kde zranily pět civilistů a poškodily několik soukromých domů. Během dne dopadlo celkem 20 minometných střel do různých částí Bagdádu, kde způsobily smrt nebo zranění nejméně 19 lidí.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Mansúr zasáhla bomba policejní hlídku a jednoho vládního policistu zabila. Dalšího policistu usmrtil výbuch auta nedaleko stadionu Šáb na východní straně města.

Ve čtvrti Zuhúr na východě Mosulu zasáhla bomba policejní hlídku; další bomba vybuchla v západní části města pod hlídkou vládní armády. Při obou explozích byli zraněni čtyři lidé.

V sámarrské čtvrti Qádísíja zabil výbuch auta ženu a zranil další čtyři lidi.

Pondělí 28. dubna 2008

Bagdád

Ve východním Bagdádu zpozoroval americký letoun nákladní auto naložené raketami Kaťuša a ostřelováním je zničil. Při útoku byli zraněni dva civilisté.

Muž na motocyklu najel v jižní části města do kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení, zabil policistu a zranil osm civilistů.

Večer ostřeloval americký letoun okrsek Šurta al-Chámisa na jihozápadě města, který patří k baštám mahdistů. Celý okrsek byl současně uzavřen, takže nebylo možno získat přesnější informace.

Dva lidi zastřelili američtí vojáci v okrsku Abú Dušajr. Američané naopak byli nuceni přiznat, že při ostřelování jejich vojáků minometnými střelami a raketami byli ve východním Bagdádu zabiti tři vojáci a na opačné straně města jeden voják.

Mansúríja

Během razie amerických vojáků a loutkových sil bylo ve městě zatčeno 12 lidí.

Basra

Palbou z jedoucího auta zabili neznámí ozbrojenci Alího Gházího z místní úřadovny Sadrova hnutí a okamžitě zmizeli. Další zaměstnanec úřadovny poukázal na skutečnost, že město je zaplaveno množstvím vládních vojáků pod záminkou, že Sadrovo hnutí destabilizuje situaci, a přitom po městě operují zločinecké gangy a vraždí lidi na ulici.

Ozbrojené akce

Při přestřelce v Tal Rummán západně od Mosulu byl zabit jeden loutkový voják a zatčeny tři osoby.

V Ba‘qúbě podnikli ozbrojenci útok na oddíl vládní policie a jednoho z mužů zranili.

Při útoku ozbrojenců s RPG na policejní stanici ve východním Mosulu byli zraněni dva vládní policisté. Další policista byl zastřelen před svým domem v mosulské ulici Nadžafí.

Ostřelování

V okrsku Mansúr na východě Bagdádu zranila minometná střela dva civilisty. Tři střely zasáhly budovu užívanou jako základna amerických sil v okrsku Baladíjat. Dalších několik střel dopadlo při dvou útocích do Zelené zóny. Při druhém útoku, jenž zasáhl bránu iráckého plánovacího úřadu, byli dva lidé zabiti a čtyři zraněni. Americké velení oznámilo, že většina minometných střel a raket dopadajících do zóny je íránské výroby. Osm minometných střel zasáhlo odpoledne policejní stanici Džaza‘ir v Madínat as-Sadr.

Úterý 29. dubna 2008

Bagdád

Ráno byl před svým domem v okrsku Atifíja výbuchem bomby zabit Dijá al-Džudí, generální ředitel oddělení plánování ministerstva práce a sociálních věcí. Jeho dva průvodce výbuch zranil.

Odpoledne způsobil další americký nálet na Madínat as-Sadr smrt 24 a zranění 61 lidí, jako obvykle převážně civilistů.

Americká armáda oznámila, že zabila 28 mahdistů, kteří s lehkými zbraněmi zaútočili na americkou hlídku směřující do Madínat as-Sadr. Zranili přitom jednoho Američana. Když jej další vojáci odváželi, zasáhly je dvě bomby a další palba, přičemž bylo zničeno jedno z amerických vozidel a zraněni další dva vojáci. Mezi oběma stranami se rozpoutal boj, v jehož průběhu zranila třetí bomba další dva vojáky.

Abú Sajdá

Na kontrolním stanovišti policie tzv. Probuzení na sobě ráno odpálila nálož žena, patřící pravděpodobně k organizaci al-Qá‘ida. Výbuch způsobil smrt dvou policistů a deset dalších zranil, některé těžce.

Mosul

Mluvčí operačního velení provincie Ninwa brigádní generál Chálid Abd as-Sattár oznámil, že vládní vojáci v 7:00 zmařili pokus sebevražedného útočníka, který chtěl odpálit cisternu u štábu vládních sil ve čtvrti Tanak na západní straně města. Auto jim připadalo podezřelé a zahájili na ně palbu, když bylo ještě 300 metrů od budovy. Silná exploze byla slyšet po celém městě, jednoho vojáka zranil šrapnel a poškozeno bylo několik budov. Situace ve městě je následkem rostoucích aktivit al-Qá‘idy značně napjatá.

Odpoledne se však dalšímu sebevražednému útočníku podařilo najet v okrsku Jarmúk rovněž na západě Mosulu do hlídky vládní armády. Výbuch poškodil dvě vojenská vozidla, zabil jednoho a zranil pět vojáků.

Ozbrojené akce

V Džalawle 120 km severovýchodně od Bagdádu v provincii Dijála zastřelili neznámí ozbrojenci tři osoby.

V Tárimíji byl po předchozí háce s neznámými ozbrojenci zastřelen velitel policie tzv. Probuzení.

Americká armáda oznámila smrt dvou svých vojáků, k níž došlo večer při dvou útocích na jejich hlídky v Bagdádu.

Ostřelování

Pět dalších minometných střel dopadlo do bagdádské Zelené zóny.

Několik minometných střel zasáhlo ve 23:00 jednotku iráckých zvláštních sil na jejím stanovišti na jihu Násiríje.

Bombové útoky

V západním Kirkúku zranil ráno výbuch bomby jednoho policistu a několik civilistů. O pár hodin později zasáhla bomba další policejní hlídku ve městě.

Hlídku vládní armády zasáhl výbuch bomby u Balád Rúzu.

Středa 30. dubna 2008

Bagdád

Američané oznámili, že v 15:00 zpozorovali jejich vojáci v Madínat as-Sadr několik mahdistů s RPG a pět jich zastřelili. O 20 minut později se prý mahdisté pokusili vypálit na Američany rakety, ale jeden z nich byl zabit. V 17:00 pak americké letadlo zasáhlo okrsek raketou. V 18:00 se mahdisté podle oznámení pokusili o další útok protitankovou střelou, vojáci odpověděli rovněž palbou a tři protivníky zabili. Zatímco podle americké zprávy bylo zabito celkem devět ozbrojenců, podle zdroje z řad vládní policie bylo ve čtvrti Taríq tohoto okrsku při bombardování Američany zabito osm Iráčanů, z větší části civilistů. Během posledních 24 hodin přišlo v okrsku celkem o život dalších 35 lidí a 129 dalších bylo zraněno. Většinu mrtvých tvořily přitom ženy a děti, protože Američané při bombardování zcela zničili čtyři domy.

K dalším bojům došlo ve čtvrti Baladíjat, odkud se celou hodinu ozývala střelba a exploze.

Během dubna bylo při americkém tažení proti Madínat as-Sadr zabito podle vládních bezpečnostních sil 321 lidí, mezi nimiž byla řada žen a dětí. Dalších 834, opět většinou civilistů, bylo zraněno. Američané akci proti okrsku zahájili koncem března, kdy se ukázalo, že režim premiéra Málikího není schopen mahdisty porazit. Washington by patrně rád Sadrovo hnutí zlikvidoval, aby si mohl z Iráku udělat opěrný bod při eventuálním útoku na Írán.

Tikrít

Ve vesnici Dujum západně od Tikrítu vtrhli ozbrojenci za svítání do rodinného domu, v němž z neznámých důvodů ubili muže a jeho ženu k smrti. Na místo dorazila policejní hlídka, která převezla obě těla, která nesla stopy mučení a byla svázána na rukou a nohou, do tikrítské fakultní nemocnice.

Bezpečnostní síly provincie Saláh ad-dín spolu s kmeny a jejich policií tzv. Probuzení zahájily tažení proti al-Qá‘idě, která přišla do Iráku bojovat proti okupantům, ale brzo vzbudila svými metodami a rozbíjením odbojového hnutí nepřátelství místních lidí.

Ba‘qúba

Během operace amerických a vládních vojáků bylo v oblasti mezi Balád Rúzem a Kan‘ánem asi 30 km východně od Ba‘qúby, kudy prochází silnice vedoucí k hranici s Íránem, zabito 20 lidí.

Mosul

Premiér Núrí al-Málikí oznámil, že v brzké době budou dokončeny poslední přípravy rozsáhlé vojenské operace proti organizaci al-Qá‘ida v hlavním městě provincie Ninwa Mosulu.

Ozbrojená akce

Odbojová skupina zvaná Hlavní velení irácké armády oznámila, že její členové odpálili a zničili ve fallúdžském okrsku Džawlan americké Humvee.

Ostřelování

Do bagdádské Zelené zóny dopadly hned ráno čtyři minometné střely. Dopoledne dopadly dvě střely do bagdádského okrsku Bajjá, kde zranily čtyři osoby.

Bombové útoky

Hlídku vládních vojáků zasáhla ráno bomba v bagdádském okrsku Bakríja. V poledne vybuchla na východě města v okrsku Fádila bomba pod americkou hlídkou. Vojáci reagovali divokou palbou po celém okolí, jíž zabili jednoho civilistu a šest lidí zranili. Odpoledne usmrtil výbuch další bomby na jihu města dva americké vojáky.

Ve vesnici Abbásí západně Huwajdžá explodovala ráno bomba u auta patřícího veliteli místní policie tzv. Probuzení. .

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       5. 5. 2008
5. 5. 2008 IEA vyhlašuje poplach: Světu bude chybět 12,5 milionů barelů ropy denně
4. 5. 2008 První máj s neonacionalisty, neonacisty, provokatéry a opilci Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba
5. 5. 2008 Írán definitivně odmítl dolar - bude to důvod k válce?
5. 5. 2008 Současná, ekonomicky a politicky stabilní Británie Jan  Čulík
5. 5. 2008 Inflace v ČR "není horentní"
5. 5. 2008 Šéf konzervativců David Cameron se obává, že "neřízená střela" Boris Johnson zmaří jeho naděje stát se premiérem
5. 5. 2008 Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti Británie Egon T. Lánský
5. 5. 2008 Věnec sonetů (III) Jaroslav  Seifert
5. 5. 2008 ČT 24 o protiraketové obraně
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
5. 5. 2008 Manifestation : "Ce traité n'est pas le nôtre"
5. 5. 2008 Francie: Naléhavá opatření proti hladovým bouřím Karel  Košťál
5. 5. 2008 Staronové úvahy k pražskému květnovému povstání
5. 5. 2008 1 Maja 2008 w Warszawie - filmowa relacja
4. 5. 2008 Hledá se: Alois Brunner, klíčový spolupracovník Adolfa Eichmanna Richard  Seemann
4. 5. 2008 Ten problém je i náš, vážení Hana  Mudrová
4. 5. 2008 Čištění Ladislav  Žák
2. 5. 2008 Labouristická strana zaznamenala v komunálních volbách nejhorší porážku za 40 let Jan  Čulík
4. 5. 2008 Immanuel Wallerstein: Rasa, gender a třída v americké politice: něco nového? Immanuel  Wallerstein
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008
2. 5. 2008 Demonstrace: "Tuhle smlouvu neberem"
2. 5. 2008 Přehled dosavadních slyšení o americké obraně proti balistickým raketám v Kongresu Pavel  Barák
2. 5. 2008 Pane Šticho, mluvčí České televize, odpovězte! Jakub  Rolčík
2. 5. 2008 Na betonový problém betonovou záplatu Hynek  Hanke
2. 5. 2008 Globální hlad ve světě nadbytku Daniel  Veselý
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny
30. 4. 2008 Miloš Pick: Zápas o pětidenní pracovní týden v éře reforem Miloš  Pick
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008   
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008   
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007