30. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 5. 2008

Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama)

Česká vláda stále ještě tápe v tom, co má vlastně používat jako hlavní argument pro údajnou nutnost umístit americký radar v Brdech. Po asi ročním harašení Íránem premiér Topolánek změnil rétoriku a dnes již hovoří o hrozbě ruského medvěda. Přesto ono dlouhodobé manipulování veřejností přineslo svoje výsledky. Lidé se přou o tom, zda Írán je nebezpečím nebo není. Na Rusko jako argument si zatím nezvykli. Faktem je, že se premiér posunutím v argumentaci přiblížil k pravdě. Není to ovšem pravda celá.

Abych za něj udělal ještě o krok navíc, budu se držet našeho cíle: vnášet do místní diskuse důležité původní informace z originálních zdrojů. Jeho součástí bylo koneckonců i pozvání bývalého náměstka obrany USA Philipa E. Coyla do Prahy v lednu t.r. Uvedu tedy postupně pro ukázku některé citace.

Začnu náhledem do úvah a cílů amerických neokonzervativců sdružených pod názvem Projekt pro nové americké století (Project for the New American Century), které zformulovali v jejich jakémsi programovém prohlášení -- Přebudování amerických ozbrojených sil, strategie, síly a zdroje pro nové století (Rebulding America's Defenses, Strategy, Forces and Resources for a New Century). Neokonzervativci, konkrétně pánové Rumsfeld, Cheney, Wolfowitz, Libby, Bolton a další jsou hybnou silou všech amerických zahraničních extempore Bushovy administrativy, včetně vmanipulování USA a dalších spojenců do invaze Iráku v r.2003, která sama o sobě byla hrubým porušením mezinárodního práva.

Jakých nových ozbrojených sil má být brdský radar součástí?:

Vyvinout a nasadit globální protiraketovou obranu s cílem bránit americkou vlast a americké spojence a zajistit základ pro posílení americké moci na celém světě.

(Develop and deploy global missile defense to defend the American homeland and American allies, and to provide a secure basis for U.S. power projection around the world.

Mít kontrolu nad novými mezinárodními veřejnými statky vesmírného prostoru a kybernetického prostoru a připravit půdu pro vytvoření nové vojenské služby -- amerických kosmických sil s jejich posláním mít kontrolu nad vesmírným prostorem.

(Control the new "international commons" of space and "cyberspace" and pave the way for the creation of a new military service-- U.S. Space Forces -- with the mission of space control.)

V jednadvacátém století je udržení vedoucí role v kosmu skutečně prioritní pro geopolitickou, vojenskou a ekonomickou pozici USA. Upevnění americké pozice v kosmu podobné dominanci Velké Británie na mořích v devatenáctém století není pro Spojené státy volbou, ale spíše nutností, protože pokud tak neučiní USA, jiný národ nebo národy budou usilovat o tuto roli, jak již někteří i činí. Pro Spojené státy je kosmický prostor kriticky důležitým geopolitickým prostorem, který zahrnuje globální protiraketovou obranu.

(In the twenty-first-century maintenance of its present lead in space is indeed pivotal to the geopolitical, military, and economic status of the United States. Consolidation of the preeminent U.S. position in space akin to Great Britain's dominance of the oceans in the nineteenth century is not an option, but rather a necessity for the United States, for if not the United States, some other nation, or nations, will aspire to this role, as several others already do. For the United States space is a crucially important twenty-first-century geopolitical setting that includes a global missile defense.)

Přístup do kosmu, stejně jako kontrola nad ním jsou klíčové pro budoucí americké snahy odradit jiné země a teroristické organizace snažící se získat zbraně hromadného ničení a jejich nosiče. Jako taková je kontrola nad kosmickým prostorem společně s protiraketovou obranou umístěnou na oběžné dráze kritická pro americkou národní bezpečnost v jednadvacátém století.

(Furthermore, access to space, as well as space control, is key to future U.S. efforts to provide disincentives to states and terrorist organizations seeking WMD and their delivery systems. As such, space control is crucial to U.S. national security in the twenty-first century, together with space-based missile defense.)

...Spojené státy by se měly vyhnout právním režimům, které mohou omezit jejich schopnost akce v kosmu nebo které by vymezily kosmický prostor jako jedinečné prostředí. Legislativa, jakou byl Zákon na ochranu vesmírného prostoru (Space Preservation Act), která byla předložena sněmovně representantů v r. 2001 a poté opět v květnu 2005 a který prosazuje  podobné záměry, by měla být odmítnuta. Navíc by měli zastánci kontroly nad vesmírným prostorem a protiraketové obrany zveřejňovat argumenty a úvahy proti takové legislativě, aby pomohli generovat podporu vládním rozhodnutím a byli protiváhou aktivitám think-tanků a akademiků, kteří odmítají schopnosti americké protiraketové obrany.

(... the United States should avoid legal regimes that may curtail its ability to act in space, or which would cordon off space as a unique environment. Legislation, such as the Space Preservation Act, introduced in the U.S. House of Representatives in 2001 and again in May 2005, that pursues such ends should accordingly be opposed. Space control and missile defense advocates additionally should publicize the arguments and rationale against such legislation in order to generate backing for governmental decisions and counter the actions of think tanks and academics opposed to a U.S. missile defense capability.)

Pokud by se pan Topolánek skutečně domníval, že žádné nové závody v jaderném zbrojení nehrozí, protože ruští generálové si na záměr zrealizovat výše uvedené cíle maximálně připijí vodkou a pak se zpijí do dlouhodobé němoty a že jedna a čtvrt miliarda Číňanů se bude dále věnovat pouze vypalování nelegálních CD, měl by přehodnotit adekvátnost úrovně svých analytických schopností úřadu, který zastává. Je však možné, že se současná česká vláda a zastánci radaru domnívají, že tou nejlepší cestou, jak se připravit na hrozící a rostoucí konkurenci mezi světovými ekonomickými a mocenskými bloky je militarizace kosmu a byla by škoda u toho nebýt. Tím spíš, když je přece tak povznášející být premiérem malinké země, která je "světovým" hráčem. Nebo alespoň apendixem jiného. Protože ať se koukám, jak se koukám, nic o tom pupku světa mezi Šumavou a Krkonošemi ve strategických plánech na Přebudování americké obrany, strategie, síly a zdroje pro nové století nevidím. 

Autor je výkonný ředitel Greenpeace ČR, článek vyšel na blogu Aktuálně 21. 5. 2008

                 
Obsah vydání       30. 5. 2008
1. 6. 2008 Tamáš a Bednář ukončí hladovku Jan  Čulík
1. 6. 2008 Tamáš: Paní Parkanová nechť raději zpívá písničky
31. 5. 2008 Tamáš píše Klausovi a Schwarzenbergovi
1. 6. 2008 Jak funguje Ústavní soud Michal  Spáčil
1. 6. 2008 Ještě že máme své vykladače (vykradače) ústavy
30. 5. 2008 Zrušte Klausovo veto a přijměte zákon proti diskriminaci
31. 5. 2008 Splašený pravičák Zvěřina
31. 5. 2008 Proč jsou lidi otráveni politikou
1. 6. 2008 Terapeutická role internetové žurnalistiky - Stačí to? Martin  Škapík
31. 5. 2008 Do třiceti let bude memorování zbytečné
30. 5. 2008 Britský premiér Gordon Brown telefonuje domů voličům
31. 5. 2008 Ne základnám: Sociální demokraté dluží jasné slovo
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku
30. 5. 2008 Britská vláda zveřejnila akční plán na pomoc "energeticky chudým" občanům
30. 5. 2008 Proč je Tomáš Chalupa mimo civilizaci Darina  Martykánová
30. 5. 2008 Kolektivní vina, jak ji uplatňuje Izrael Štěpán  Steiger
30. 5. 2008 Jak probíhá hladovka Jan  Burian
30. 5. 2008 Radar v Brdech: Hlas prostého občana, obsluhujícího v minulosti SS-23
30. 5. 2008 Jsou důležitější jiná témata než americký radar Boris  Cvek
30. 5. 2008 Útěcha z propagandy Karel  Dolejší
31. 5. 2008 Důležitá témata jsou jasná Jindřich  Kalous
31. 5. 2008 Věnujte se intenzivně jiným, důležitějším tématům
31. 5. 2008 Nejsou důležitější témata než americký radar
30. 5. 2008 Lžete si do vlastních myšlenek Bohumil  Kartous
29. 5. 2008 Rejžek, Zvěřina a ohavný cynismus na stránkách LN Daniel  Veselý
30. 5. 2008 Dr. Galén
30. 5. 2008 Očerňovačům Karel  Dolejší
30. 5. 2008 Jsem v klubku hadů! František  Řezáč
30. 5. 2008 Názor prostého občana na hladovku hnutí "Nenásilí"
30. 5. 2008 Šťastní Češi, šťastný svět, neboli Děs a radost nad projevem pana Chalupy Uwe  Ladwig
30. 5. 2008 Vaše protiamerická kampaň dokazuje, že nejste nezávislí
30. 5. 2008 Michael  Marčák
29. 5. 2008 Modrá diktatura Jakub  Rolčík
30. 5. 2008 Michael  Marčák
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
30. 5. 2008 Aktuálně: Kde skončí americké rakety? USA jednají s Litvou
30. 5. 2008 Globe and Mail: Rostoucí cena ropy vymazala tři dekády odstraňování obchodních bariér
30. 5. 2008 Nejen pražská doprava -- pod Bémovým vedením k "lepším zítřkům"?
30. 5. 2008 Dôstojníka USA obvinili z klamstva v prípade masakry v irackej Hadíse
30. 5. 2008 Špička českého neoliberálního ledovce Stanislav A. Hošek
30. 5. 2008 Sarkozy zahájil východní ofenzívu Josef  Brož
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let
29. 5. 2008 Vrcholek kóty 718 nikdo neodlesňuje. Ani okolí. Jan  Rovenský
30. 5. 2008 Kopec plešatějící hrůzou Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu
30. 5. 2008 Český červený kříž odmítá bojkot dárců krve
30. 5. 2008 Rozklad
30. 5. 2008 Daruj krev, posílíš kapitalismus Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Tony Blair chce strávit zbytek svého života podporou porozumění mezi náboženstvími
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
30. 5. 2008 Deník AHA: "Všechny fotografie, které Paroubka rozčílily"
30. 5. 2008 Recidiva moci jako recidiva normalizačního přístupu k televiznímu dokumentu Bořivoj  Horský
30. 5. 2008 Hlavu vzhůru, nebo vám ji useknou! Jaroslava  Richterová
29. 5. 2008 Metrosexuální kulturní revoluce Bohumil  Kartous
29. 5. 2008 Vědci by měli mluvit pravdu. Stačí, že lžou politici. Jan  Keller
29. 5. 2008 "Nezávislost" ústavních soudců aneb nejsou lidi...
29. 5. 2008 Poplatková megadrzost eBanky
29. 5. 2008 Nemocnice v Anglii přinuceny začít zveřejňovat data o úmrtnosti pacientů
29. 5. 2008 200 miliard v českém zdravotnictví: Kam dojdeme po modré... Robert  Bartoš
29. 5. 2008 Motorem americké zahraniční politiky je americká ctižádostivost a idealismus
29. 5. 2008 Deus bellum ex machina: K roli technologií v moderním válčení Karel  Dolejší
29. 5. 2008 Útoky z 11. září přinesly bin Ladinovým i Saúdské Arábii obrovské zisky
29. 5. 2008 Dvě otázky položené výstavou documenta aneb Umění a veřejný prostor u nás a v Německu Tomáš  Samek
28. 5. 2008 109 zemí světa zakáže kazetové bomby
28. 5. 2008 Finanční arbitr České republiky: Zákazník je v českých bankách platbami ze zahraničí skutečně ohrožen Jan  Čulík
31. 5. 2008 Projevy z konference ČSSD
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
31. 5. 2008 Čurdová -- Chovej se ke svým rodičům tak jak chceš, aby se k tobě chovaly tvé děti Anna  Čurdová
31. 5. 2008 Bohuslav Sobotka -- Nebudeme zvyšovat daně Bohuslav  Sobotka
31. 5. 2008 Jeroným Tejc -- Zpět důvěru justici Jeroným  Tejc
31. 5. 2008 Michal Hašek -- Zajištěná rodina Michal  Hašek
31. 5. 2008 Jiří Havel -- Školství bez bariér Jiří  Havel
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 Jerusalem Post: Bush nabídne Izraeli předsunutý radar k české základně   
13. 5. 2008 Everybody knows - aneb Radar pátrá, radí, rozhoduje Karel  Dolejší
13. 5. 2008 Radare, vítej nám! (imprese) Michal  Kuklík
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba