1. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 7. 2008

Bezpečnost a komfort namísto osobní svobody

Postupné a nenápadné potlačování osobních svobod pod záminkou bezpečnosti a pohodlí v "rozvinutých zemích" je téma na velice dlouhou diskuzi. V posledních dnech se v Evropě objevilo několik případů, které ukazují, jakou podobu na sebe tento fenomén může vzít. Teroristická hrozba při Euro 2008, RFID do školních brašen belgických školáků nebo cenzura mobilního přístupu na internet od Vodafonu v ČR... A bude hůř. Posedlost západní civilizace bezpečností a pohodlím dospěla již do stádia, kdy s omezením osobních svobod občan nejen souhlasí, ale navíc za něj i poděkuje. A manipulovat s těmito dvěma potřebami dnes není až tak zásadní problém. To, že potřeba bezpečí je pro člověka zásadní vypozoroval již pan Maslow, v jehož pyramidě potřeb se bezpečí nachází hned po fyziologických potřebách. I když je dnes tento koncept již poněkud zastaralý, toto pravidlo stále platí. A co se týče potřeby pohodlí tak, ruku na srdce, to je v nás ve všech už od narození. V posledních dnech se v Evropě objevily další diskutabilní případy využívání, či chcete-li zneužívání, těchto lidských potřeb k možná neúmyslnému potlačování lidských svobod.

Euro 2008 -- teroristická hrozba zlikvidována

Po skončení evropského šampionátu ve fotbale prohlásil švýcarský ministr obrany Samuel Schmid, že bezpečnostní složky jeho země úspěšně zlikvidovaly teroristickou hrozbu, jejímž terčem Euro 2008 bylo. Bravo! A o jakou teroristickou hrozbu se jednalo? To je z bezpečnostních důvodů tajné. Toto prohlášení by se tedy dalo přeložit jako: "teroristická hrozba v Evropě existuje, ale bezpečnostní složky vše zvládají tak bravurně, že si občan ze stadionu ani zpoza obrazovky ničeho nevšiml." Anebo pokud zajdeme ještě dále: "o nic se nestarejte, na nic se neptejte, stát vás před zlými teroristy ochrání." O tom za jakou cenu se už ovšem nemluví. Hlavní je, aby si lidé uvědomili, že teroristé jsou i v Evropě a že ministerstvo obrany (vnitra) bdí...

Toto ale není ojedinělý případ. Na konci loňského roku spustila belgická média paniku po tom, co vláda zrušila bruselský silvestrovský ohňostroj z důvodů "vážné hrozby teroristického útoku", který se samozřejmě nikdy neuskutečnil. Informace o této "vážné hrozbě" pocházely od tajných služeb jednoho spřáteleného státu... Spojených států amerických.

RFID do školních brašen

Situace, kdy 30. června schválili radní belgického města La Bruyère povinost zabudovat to školních tašek dětí z tamní školy čipy (Radio-frequency identification) je další ilustrací, kdy spojení potřeby bezpečí a pohodlí vítězí nad osobní svobodou. A jak místní správa zdůvodňuje toto rozhodnutí? Z jedné strany se jedná o zajištění bezpečnosti žáků, a ze strany druhé o snížení "administrativy" spojené se zapisováním příchodů a odchodů žáků ze školy. To by mělo zajistit úsporu času a peněz daňových poplatníků! Toto je velice pěkný případ zabití několika much jednou ranou -- ochránit děti před v Belgii tolik aktivními pedofily, ušetřit peníze rodičům, ušetřit čas učitelům, ukázat rodičům, že škola jde s dobou, a navyknout děti na RFID již od útlého věku.

Co je však ještě více zarážející jsou reakce rodičů na toto rozhodnutí. Někteří si, naštěstí, kladou otázky o účelnosti a morálnosti tohoto zozhodnutí, ale většina v něm vidí výborné řešení na "neschopnost soudů ochránit děti před pedofily" a důkaz toho, že je třeba jít s dobou a využít možností, které nám technologie nabízí.

Vodafone a mobilní inernet -- ochráníme vás před ilegálním obsahem

26. června oznámil Vodafone, že zamezí přístupu k ilegálnímu obsahu internetu uživatelům svého mobilního připojení k Síti. Důvod? Zabránit přístupu především ke stránkám s dětskou pornografií a ke stránkám nabádajícím k rasové nesnášenlivosti. To je sice od Vodafonu hezké, ale takové opatření silně zavání cenzurou. Jiří Peterka si ve svém velice zajímavém článku na toto téma na serveru Lupa.cz klade, mimo jiné, otázku, kdo a jak definuje to, co je pro Vodafone "nelegální obsah internetu".

I v totmto případě se jedná o komfort a bezpečí. Vodafone vás, bez jakéhokoliv úsilí z vaší strany ochrání před "zlou" částí internetu, která také bezpochyby obsahuje viry a jiná nebezpečí pro váš počítač. A zároveň ochrání vaše děti před tím, aby se náhodou nedostali k ilegálnímu obsahu internetu. Nemusíte pro to ani nic udělat. Ani váš souhlas není třeba -- tato cenzura je implicitní pro všechny uživatele mobilního připojení. No, a pokud se vám to opravdu nelíbí, můžete přejít ke konkurenci... Do té doby, než i ta přijme podobná opatření.

Pedofilii a rasismus je třeba potírat, o tom není pochyb. Nabízí se ale otázka, jestli cenzura internetu, ať už státem, jakoukoliv "nezávislou" institucí nebo soukromou firmou, není špatnou a nebezpečnou cestou. Dalo by se říci, že podobná opatření na kontrolu internetu představují jen "malý krok pro samotného člověka, ale veliký skok pro lidstvo"... Směrem k totalitě.

Měli bychom si dávat veliký pozor, aby nám tu brzo nevyrostlo hned několik samozvaných orwellovských Ministerstev pravdy.

RFID sám o sobě může být velice užitečným "vynálezem", jeho zneužití ale není zdaleka nemožné. Měli bychom si co nejdříve uvědomit, že cena za komfort, který RFID přináší může být obrovská. Stejně tak je tomu s vy/zne-užitím bezpečnostních složek státu majících za cíl ochranu občanů. Pokud je činnost policie a armády nezávisle kontrolována a slouží k neutralizaci skutečného nebezpečí, není co řešit. Pokud ale slouží k potírání nebezpečí, o kterém "z bezpečnostních důvodů" nejsou přístupné žádné informace (tak jako o údajném ohrožení Eura 2008), anebo jsou pod jakousi kontrolou vlády, která rovněž zasahuje do nezávislosti soudů, tak jak je tomu v jedné nejmenované středoevropské zemi, má současná západní demokracie veliký problém...

                 
Obsah vydání       1. 7. 2008
1. 7. 2008 Jak se Bushova vláda s pomocí Demokratů připravuje k invazi do Íránu
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí
1. 7. 2008 Nebát se... ve světě se to cení, v ČR se to trestá Boris  Cvek
1. 7. 2008 I my chceme nezávislost
30. 6. 2008 Poinvazní období v Iráku nebylo řádně naplánováno
1. 7. 2008 Novinářský a advokátský šotek Zdeněk  Jemelík
1. 7. 2008 Bezpečnost a komfort namísto osobní svobody Martin  Hudec
1. 7. 2008 Michael  Marčák
1. 7. 2008 Pár námětů z června a nad červnem Miloš  Dokulil
1. 7. 2008 Kýč, umění a politika, neboli O moci a nemoci maskované kritiky Uwe  Ladwig
1. 7. 2008 O kýči a o Václavu Havlovi Štěpán  Kotrba
1. 7. 2008 Iracionalita Jiří  Drašnar
1. 7. 2008 Michael  Marčák
1. 7. 2008 Na rekreaci a fotbal vládním speciálem Wenzel  Lischka
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
1. 7. 2008 Zajištěné fondy: jistota čeho a pro koho Lukáš  Neterda
1. 7. 2008 Smrdutý rybník v ČSSD Jan  Piegl st.
1. 7. 2008 Nálada podvečerní Vladimír  Pospíšil
1. 7. 2008 Nedorozumění kolem Lisabonské smlouvy Vladimír  Tupáček
1. 7. 2008 Bude v Rakousku referendum o Lisabonské smlouvě? Karel  Košťál
1. 7. 2008 Gaza: Příměří snad zmírní strádání
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
30. 6. 2008 Policie selhala při ochraně sobotní Queer parade v Brně
30. 6. 2008 Spojené státy varují před rtuťovými plombami
30. 6. 2008 Praha: ODS rdousí Botanickou zahradu
30. 6. 2008 Muž bez názorů Michal  Kuklík
30. 6. 2008 Každý třetí Němec nemá důvěru v demokratický systém Richard  Seemann
30. 6. 2008 Ďábelská garda Lukáš  Visingr
30. 6. 2008 Britské knihkupectví zavádí automaty na tištění knih
30. 6. 2008 Máme se vlastně velmi dobře
30. 6. 2008 Je česká sociální demokracie ve vleku evropského trendu rušení sociálního státu? Martin  Janíčko
30. 6. 2008 Írán: Zastavte atomovky vybombardováním ropných vrtů, navrhují neokonzervativci
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
30. 6. 2008 Číňané si nenechají líbit zvůli svých vládců
27. 6. 2008 V ČR málokdo oceňuje etiku a ještě méně odvahu Fabiano  Golgo
30. 6. 2008 Evropská komise donutí mobilní operátory snížit své tarify
27. 6. 2008 Pithartův Osmašedesátý
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008