17. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 7. 2008

České švitoření o radaru z pohledu Vilfreda Pareta

"Jste srabi, kteří se bojí nést coby spojenci taky nějaké riziko! Írán patří do osy zla a pokud s tím něco neuděláme, zmasakruje obyvatelstvo demokratických států! Navíc se musíme jednou provždy vymanit z vlivu Ruska!" "Právěže nejsme srabi -- odmítáme se schovávat za zadkem supervelmoci, protože si myslíme, že to Američané se svými ambicemi přepískli. Navíc jsme přesvědčeni, že i Arabové mají rádi své děti -- jak v osmdesátých letech zpíval Sting o Sovětech -- tudíž nebudou bezdůvodně vraždit Evropany. A ruská hrozba? Pokud se pan Topolánek nedokáže zbavit rusofobie díky svým úctyhodným gulím, mohl by to zvládnout aspoň jako budoucí předseda půlmiliardové Evropské unie..." "Vy to nechápete!: 1/ Darebácké státy mají přece vojenský arsenál, kterým mohou zplundrovat Prahu! 2/ Jak věděli už moudří antičtí filosofové: Chceš-li mír, připravuj válku! 3/ Trocha vděčnosti vůči Američanům by neškodila! 4/ Vzhledem k atmosféře, jež vládla na bukurešťském summitu, je nepochybné, že radar zaručí blaho všech členských zemí NATO!"

Deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví -- tak zní podtitul Britských listů. Jistěže jsou i výjimky -- třeba témata, o nich se příliš mluví a vůbec nediskutuje (tzn. jedna či více názorových stran nenaslouchá). Co s tím má společného Vilfredo Pareto? Teorie tohoto klasického sociologa jsou především velmi zábavné (už jeho rozdělení vládnoucích elit na lišky a lvy...); s jejich pomocí však lze rovněž (až překvapivě trefně) popsat české švitoření o radaru.

Pane Pareto, jak vysvětlujete takový zacyklený monolog?

"Podívejte se, já jsem už pětaosmdesát roků spokojeně v Pánu... Ovšem pakliže jsem i po tak dlouhé době citován, není to úplně nepříjemné vyrušení. Takže projednou můžeme předstírat, že mám stále ještě povinnosti živého člověka a zdvořile vám odpovím: Chování lidí je samozřejmě většinou nelogické."

Jak -- nelogické?

"Při logickém jednání vede zvolený prostředek ke stejnému účelu jak v subjektivním vědomí aktéra, tak i objektivně. Ale většina lidského chování je mimologické povahy -- jedinec svým snažením sleduje nějaký cíl, ale důsledky jsou úplně jiné..."

To jsme jako blbí?!

"Blbí, blbí... Mimologické jednání vyplývá ze skrytých, iracionálních sentimentů. Například z kombinačního instinktu -- z touhy po změnách, z konzervativního instinktu -- z touhy po stálosti, z pohlavní touhy a tak dále..."

A jak to je s českou vládou?

"Ano, vy konkrétně asi jste blbý, když se tak blbě ptáte! Ovšem že proradaristé jsou vedeni iracionální potřebou neměnnosti. Podle nich svět byl, je a vždy bude rozdělený na znepřátelené tábory a přežije jen ten silnější. Většina vašeho nárůdku chce naopak svět měnit; nelíbí se jí ty nekonečné války a pakty a uměle vytvářené antagonismy mezi lidmi, kteří se vzájemně neliší svými potřebami, nadějemi a vlastně toho mají dost společného..."

A co říkáte na ty kecy okolo?

"Lidé se snaží své mimologické jednání vysvětlovat před sebou i ostatními jako logické, jako racionální -- právě aby nevypadali blbě."

Ale jak lze nelogické jednání vysvětlit coby logické?

"To přirozeně nejde -- a proto vychcánci používají všelijaké finty. 1/ Předkládají svůj názor jako axióm -- jako samozřejmou, i když nedokázatelnou pravdu. 2/ Nebo se odvolávají na výrok nějaké všeobecně uznávané autority, ovšem vytržený z kontextu. 3/ Případně odkážou na všemi respektovanou hodnotu -- opět bez faktické souvislosti. 4/ Nebo žonglují se slovy -- podobně jako pouliční šejdíř se skořápkami -- aby se divák cítil zmaten, nekompetentní, aby na levárnu nereagoval anebo maximálně zatleskal..." ¨

A pane Pareto -- pane Pareto? Haló! Pane Pareto?! Takže už jen zběžně, co jsem si musel sám načíst, neb mistr se vrátil na odpočinek. Elita vládne buď lstí -- to jsou lišky, jejichž mimologické jednání je vyvoláno kombinačním instinktem. Anebo se mocní udržují nahoře násilím -- to jsou lvi, jejichž mimologické jednání vychází z konzervativního instinktu. Tak jako tak se elita dříve nebo později zahledí a vzápětí uzavře sama do sebe, přestane vnímat realitu, uvězněná ve vlastních iluzích. Brzy poté je zákonitě nahrazena (tedy nejsou-li všichni ostatní úplně blbí).

                 
Obsah vydání       17. 7. 2008
17. 7. 2008 Lidský rozvoj: Spojené státy jsou v délce průměrného života na 42. místě
17. 7. 2008 O potřebnosti ruské ropy
17. 7. 2008 Návod k legálnímu kradení, aneb Šikovní právníci Jan  Kadubec
17. 7. 2008 Výrazné snížení odbornosti pražské Botanické zahrady porušuje Úmluvu o biologické rozmanitosti
17. 7. 2008 Spojené státy čelí globální kapitálové krizi, varuje finanční firma Merrill Lynch
17. 7. 2008 Jak vznikla krize na finančních trzích
17. 7. 2008 Spojené státy obnovují své zastupitelství v Íránu
17. 7. 2008 The Economist: Bude prezident Bush po odchodu z funkce postaven za své zločiny před soud?
17. 7. 2008 Performanci v Plzni přerušila městská policie Milan  Kohout
17. 7. 2008 Zpráva o stavu světa: pokrok trvá, společnost se očišťuje, nepřátelé zůstávají Bohumil  Kartous
17. 7. 2008 Redaktor Práva chce omluvu od Paroubka Štěpán  Kotrba
17. 7. 2008 Okno vesmíru dokořán
17. 7. 2008 STEM: Voliči Zelených litují
17. 7. 2008 České švitoření o radaru z pohledu Vilfreda Pareta Petr  Woff
17. 7. 2008 ODS: Intolerance a nenávist
16. 7. 2008 Ruské rakety v Kaliningradu: V deníku Právo sice umějí číst, ale jenom něco... Štěpán  Kotrba
16. 7. 2008 Trapnosti nekončí Zdeněk  Jemelík
16. 7. 2008 BBC: Videozáznam výslechu z Guantánama je ve veřejné doméně
16. 7. 2008 Římský mír Fidel Castro Ruz
16. 7. 2008 Sežehne Čunka pekelný Plamen? Štěpán  Kotrba
16. 7. 2008 Příprava úderu na Írán: Řecko poskytlo Izraeli k prozkoumání ruský systém S-300
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí
15. 7. 2008 Knížectví zvané Kocourkov Jiří  Jírovec
12. 7. 2008 Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
14. 7. 2008 Evropská unie -- náš nepřítel? Michael  Kroh
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008