17. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 7. 2008

Návod k legálnímu kradení, aneb Šikovní právníci

Na světě snad není člověka, který by nechtěl zbohatnout, který by nechtěl patřit mezi ony krásné a zdatné (kaloi kai agathoi), mezi ty lepší (beltíones) či mezi oligoi (málokteří, dokonalí, jedineční). Prací ovšem zbohatnout nelze. Není znám na celém světě jeden jediný případ, kdy by někdo prací zbohatl.

Už ve Starém zákoně se píše, že práce je prokletím a trestem.

Platón a Aristotelés tvrdili, že práce je určena otrokům a že vznešený člověk pracovat nesmí, nebylo by to důstojné jeho postavení. Řekové i takovému Epikúrovi vyčítali, že v mládí vyučoval čtení, psaní a počítání! Jak může být potom filosofem? Když pracoval! Práce je určena pro tupé stádo, jak dnes tvrdí Boris Cvek a dokladuje to vysokými morálními kvalitami elit a křesťanskými hodnotami, kterými se řídí naše společnost.

Ale ještě lépe to vyjádřil Albert Camus: Nejodpornější a nejubožejší úděl-úděl člověka, který pracuje.

Jak se tedy dostat mezi horních deset tisíc? Jak se dostat mezi krásné, dokonalé, zdatné a jedinečné?

Není nic jednoduššího. Alespoň dnes.

První krok: musíte si nejdříve nechat zaregistrovat nějakou společnost třeba s ručením omezeným.

Druhý krok: z telefonního seznamu vyberete náhodně jména a na jejich adresy zašlete fakturu na zaplacení deseti až x tisíc. Za co mají vámi vybraní obyvatelé platit, ani nemusíte uvádět. Můžete jim ale přesto uvést, že jste jim poskytli duchovní útěchu telepaticky či psychotronním způsobem.

Třetí krok: adresy těch, kterým jste zaslali fakturu, tedy dlužníků, předáte advokátní kanceláři, aby ona za vás za určité procento vymáhala dlužné částky. Advokátní kanceláři taky dáte číslo účtu, na který bude zasílat vybrané dlužné částky.

Čtvrtý a poslední krok: zrušíte registraci vaší společnosti (s.r.o.) a můžete odjet na dovolenou do Karibiku. Penízky se vám budou jenom sypat. Musím upozornit, že tento návod, že tohle jednoduché a geniální řešení jsem já skutečně nevymyslel a ani jej nepraktikoval.

Prakticky to do reality uvedla společnost Top Galaxys s.r.o. Jméno vlastníka nelze uvést, neboť je to předmětem obchodního tajemství. Ale jednatelé Petr Lipš a Josef Horálek jsou uvedeni jmenovitě v podnikatelském rejstříku i na internetu. Získali "majetkový prospěch velkého rozsahu" a stali se tak krásnými, zdatnými, dokonalými a jedinečnými. (V uvozovkách jsou citace z policejního vyšetřování.) Při přátelském popovídání s policií oba jednatelé "odpovídali vyhýbavě a neurčitě" a neustále se "odvolávali na obchodní tajemství". Ovšem "policie neprokázala trestný čin a všechna trestní oznámení odložila".

Těch trestních oznámení na policii přišlo více než 1 700.

Jsem jeden z tisíce sedmi set občanů, kteří podali trestní oznámení o loupeži. Policejní zpráva také uvádí, že postižených bylo mnohem více, neboť někteří nepodali trestní oznámení a zaplatili, a třeba někteří podnikatelé zaplatili aniž by věděli za co, to ukradené jim bylo ukradené, neboť si to stejně dají do nákladů, a vůbec se tím nějak nezatěžovali.

Já osobně jsem s tím ale problémy měl.

To někdy v polovině roku 2004 mi přišel účet z Telekomu (ta firma už dnes taky neexistuje), abych zaplatil 15 tisíc. Nejdříve jsem si myslel, že to nějaký pošahaný umělec zkouší jakýsi hépening, kde chce zjistit, kolik je u nás blbých lidí. Pak mi to ale nedalo a zašel jsem do kanceláře Telekomu a ptal se, co to má znamenat - já že dlužím 15 tisíc, to je přece sranda, to nemůže přece nikdo myslet vážně, vždyť já jsem si žádnou službu neobjednal a nechtěl.

Paní z Telekomu mi sdělila, že jsem se díval na internetu na pornografii a že těch 15 tisíc mám zaplatit, je to za tu duševní útěchu. Vůbec jí nevadilo, že jsem docela starý človíček mající spíše problémy s prostatou a s tím, jestli je to benigní, či maligní.

No a navíc těch 15 tisíc, to byly mé tři měsíční starobní důchody - a jiný příjem nemám. Prý se můžeme dohodnout na splátkovém kalendáři. A to jsem se už docela rozčílil a řekl jsem jí, že to přece lze snadno zjistit, zda v mém počítači jsou uvedeny ony žluté stránky. Že prý pošle odborníka. Příští den skutečně přijel nějaký pracovník Telekomu, udělal si výpis a dokonce na mé tiskárničce si to vytiskl. Myslel jsem si, že tím je to vyřízené.

Za více než půl roku přišla upomínka z nějaké advokátní kanceláře, že mám zaplatit 15 tisíc plus nějaké penále.

Neváhal jsem a dle návodu z internetu jsem podal trestní oznámení na neznámého pachatele - tedy vlastně na Telekom. Odepsal jsem písemně do advokátní kanceláře, že do doby, než policie vyřídí mé trestní oznámení, nebudu platit.

Za rok přišla druhá upomínka. Zase jsem písemně odepsal, že policie zatím nic neposlala a že s placením počkám, až budu znát výsledek šetření.

No a loni těsně před vánocemi přišel výhružný dopis od exekutora, v němž se psalo, že jsem zločinec, a pokud do tří dnů nezaplatím 30 tisíc, tak že teda uvidím. Ten výhružný dopis by stálo za to v Britských listech. otisknout, je tam mimo jiné i upozornění, že exekutor má právo provést osobní prohlídku (tzn. že mi může třeba i strkat prst do řiti, a zjišťovat, zda tam nemám uloženy zlaté předměty!).

Zaplatit do tří dnů, no jo, ale z čeho? Vždyť to je můj půlroční příjem!

Zaplatil to za mne můj syn, jinak bych umřel hlady.

A tak jsem napsal ombudsmanovi. Odpověděl, že žijeme v demokratické a svobodné společnosti, což mne velice potěšilo, a dal radu jak jsem měl postupovat. Ona rada zněla: zaplatit a pak v soudním řízení požadovat částku nazpět, tak se postupuje v právním státě. Dobrá rada nad zlato. Ani jsem mu za tu radu nepoděkoval.

A tak jsem chtěl alespoň vědět, co se stalo s tím mým trestním podáním. V lednu tohoto roku jsem se dotázal písemně policie. Neodpověděli.

Neodpověděli ani na druhou a ani na třetí žádost. Tak jsem napsal přímo na ministerstvo vnitra. Kupodivu před čtrnácti dny jsem dostal výsledek policejního šetření, a že se omlouvají, že to neposlali hned, ale že těch podání bylo velice velmi moc (více než 1 700).

Policie se tedy vyjádřila až za čtyři roky!

Šetření bylo odloženo, neboť trestný čin nebyl prokázán.

Už v antice věděli, že za každým větším majetkem se skrývá zločin, ale že by policie a právníci na tom spolupracovali, to se mi zdá poněkud zvláštní.

K tomu: Důležité varování obmudsmana Otakara Motejla ZDE

                 
Obsah vydání       17. 7. 2008
17. 7. 2008 Lidský rozvoj: Spojené státy jsou v délce průměrného života na 42. místě
17. 7. 2008 O potřebnosti ruské ropy
17. 7. 2008 Návod k legálnímu kradení, aneb Šikovní právníci Jan  Kadubec
17. 7. 2008 Výrazné snížení odbornosti pražské Botanické zahrady porušuje Úmluvu o biologické rozmanitosti
17. 7. 2008 Spojené státy čelí globální kapitálové krizi, varuje finanční firma Merrill Lynch
17. 7. 2008 Jak vznikla krize na finančních trzích
17. 7. 2008 Spojené státy obnovují své zastupitelství v Íránu
17. 7. 2008 The Economist: Bude prezident Bush po odchodu z funkce postaven za své zločiny před soud?
17. 7. 2008 Performanci v Plzni přerušila městská policie Milan  Kohout
17. 7. 2008 Zpráva o stavu světa: pokrok trvá, společnost se očišťuje, nepřátelé zůstávají Bohumil  Kartous
17. 7. 2008 Redaktor Práva chce omluvu od Paroubka Štěpán  Kotrba
17. 7. 2008 Okno vesmíru dokořán
17. 7. 2008 STEM: Voliči Zelených litují
17. 7. 2008 České švitoření o radaru z pohledu Vilfreda Pareta Petr  Woff
17. 7. 2008 ODS: Intolerance a nenávist
16. 7. 2008 Ruské rakety v Kaliningradu: V deníku Právo sice umějí číst, ale jenom něco... Štěpán  Kotrba
16. 7. 2008 Trapnosti nekončí Zdeněk  Jemelík
16. 7. 2008 BBC: Videozáznam výslechu z Guantánama je ve veřejné doméně
16. 7. 2008 Římský mír Fidel Castro Ruz
16. 7. 2008 Sežehne Čunka pekelný Plamen? Štěpán  Kotrba
16. 7. 2008 Příprava úderu na Írán: Řecko poskytlo Izraeli k prozkoumání ruský systém S-300
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí
15. 7. 2008 Knížectví zvané Kocourkov Jiří  Jírovec
12. 7. 2008 Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
14. 7. 2008 Evropská unie -- náš nepřítel? Michael  Kroh
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008