6. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 8. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Podle zprávy Mafkarat al-Islam pohrozili členové policie tzv. Probuzení v provincii Dijála, že se vrátí do řad bojovníků al-Qá`idy, nezvýší-li jim Američané platy. Jejich velitel plukovník Abd as-Sattár prohlásil, že nebude váhat vrátit se k al-Qá`idě, zůstane-li jejich požadavek nevyslyšen. Peníze potřebuje k povzbuzení svých mužů, aby byli ochotni pouštět se do dalších akcí proti al-Qá`idě. Mafkarat al-Islam ocitoval amerického velitele v této provincii, podle něhož Američané vyplácejí každému členu této policie měsíčně 300 dolarů; jejich činnost sestává především z provádění hlídek nebo pátracích akcí a z ostrahy amerických sil.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 16. července 2008

Hadítha

Na ulicích města vypuklo několik přestřelek, v nichž mezi sebou bojovali členové policie tzv. Probuzení z kmene Džaghifi s příslušníky vládní policie. Příčinou střetů byl boj o lukrativní kontrakty nabízené americkými silami při obnově devíti mostů přes Eufrat v okolí, zničených v minulých letech americkými silami, které se tak snažily izolovat jednotlivá odbojná města. Oběma policiím jde o to, aby právě jim byla svěřena ostraha při opravách mostů, spojená se značnými finančními příspěvky.

Mosul

V okrsku Ma‘arid na jihovýchodě města najel odpoledne sebevražedný útočník autem do americké hlídky. Policie oznámila, že bylo zraněno šest civilistů; o amerických ztrátách irácké složky nikdy informace nepodávají, protože je ani nemají k dispozici.

Halabdža

Starosta města, ležícího v severní provincii Sulajmáníja, Chadar Karím Muhammad oznámil, že město rezervovalo pozemek ležící východně od města pro stavbu mezinárodního letiště, jehož stavbu mají platit Spojené státy. Podle starosty město k tomuto kroku přistoupilo na základě požadavku kurdské autonomní vlády. Člen provinční správy pod podmínkou zachování anonymity však vyjádřil podezření, že projekt, který je „větší než obyčejné civilní letiště“, je jen zástěrkou pro zřízení americké základny v této kurdské enklávě na severu Iráku. Řada kurdských politických činitelů se už při mnoha příležitostech vyjádřila, že nemají žádné námitky proti zřízení americké vojenské základny v severním Iráku. Prezident Kurdistánu Mas‘úd Barzání prohlásil pro AFP už počátkem roku 2007, že by myšlenku stavby americké základny v regionu uvítal.

Ozbrojená akce

Ve Wádí al-Chamsa severně od Hadíthy přepadli povstalci americkou pěší hlídku.

Ostřelování

Brigády Revoluce 1920 oznámily provedení raketového útoku na americký Camp Anaconda u Baládu. Táž organizace vypálila dvě rakety S-8 na další americkou základnu v Baládu. Povstalecká organizace Džajš ar-rášidín oznámila vypálení raket na americké ležení v provincii Ta‘mím (Kirkúk).

Bombové útoky

V okrsku Muthanna v severním Mosulu vybuchla ráno bomba po průjezdu americké hlídky a zranila dva civilisty. Zdsa došlo ke ztrátám mezi vojáky, policie nesdělila.

Na parkovišti u Iskandaríje došlo k explozi bomby umístěné v autě velitele policie tzv. Probuzení v Chidru u Musajjibu Sálima Abd al-Kázima. Abd al-Kázim byl usmrcen krátce poté, co se na základně 15 km jižně od Iskandaríje sešel na jednání s americkými vojáky.

Exploze auta v obytné části Tal Afáru usmrtila 15 a zranila 94 lidí.

Brigády Revoluce 1920 oznámily že bombou na dálnici mezi Tikrítem a Bajdží zneškodnily americké Humvee. Tatáž organizace se přihlásila také k bombovému útoku na Humvee americké armády v Sulajmán Páku (180 km severně od Bagdádu). Další bombu odpálili členové těchto brigád pod americkou zásobovací kolonou ve vesnici Isla jižně od Bagdádu.

Organizace Džaj ar-rášidín poškodila bombou americké vozidlo v provincii Qádísíja a zranila jeho posádku.

Čtvrtek 17. července 2008

Bagdád

Jak oznámil nadžafský mluvčí Sadrova úřadu šajch Alá al-Baghdádí, v Bagdádu byl zastřelen tamní vůdce Sadrova hnutí Safa al-Lámí, blízký Muqtady as-Sadra a žák jeho otce.

Ba‘qúba

Američtí vojáci v doprovodu vládních sil zatkli v jeho kanceláři předsedu městské rady Ra‘da ad-Dahlakího, jehož odvinili z napomáhání al-Qá‘idě.

Ozbrojená akce

Ozbrojenci ve čtyřech pickupech opatřených těžkými kulomety zaútočili na policejní kontrolní stanoviště 10 km jižně od Mosulu, kde zabili jednoho a zranili tři policisty.

Bombové útoky

V Násiríji 320 km jihovýchodně od Bagdádu došlo k explozi bomby ukryté v plastikovém pytli před sídlem hnutí Hizballáh. Stráž objektu pytel vtáhla dovnitř a otevřela; následná exploze tři strážce zranila. V Iráku existují dvě organizace tohoto jména; jednu vede ministr Hasan as-Sárí, druhou bývalý člen Vlastenecké asociace Abd al-Karím Mahúd.

U mostu Ghádir v jihovýchodním Bagdádu zasáhla dopoledne bomba americkou hlídku; oznámeno bylo zranění dvou náhodných iráckých chodců, Američané však celou oblast uzavřeli, což svědčí o jejich ztrátách.

Pátek 18. července 2008

Bagdád

Americké velení oznámilo, že jeho vojáci zatkli pět členů šíitských milic napojených na Írán, které Američané označují jako „zvláštní skupiny“. K zatčení došlo časně ráno v Madínat as-Sadr.

Sámarrá

Zvláštní jednotka vládní policie s šesti vozidly a značný počet vládních vojáků prohledali ráno dům šajcha Chálida Fáliha, vůdce kmene Bú Báz ve čtvrti Mu‘tasim a zároveň velitele policie tzv. Probuzení. V domě by nalezen a osvobozen důstojník vládní policie Básim, kterého tato konkurenční policie zajala a bezdůvodně zadržovala.

Agentura Jaqín ve zprávě upozornila, že policie Probuzení získala při svém vzniku před půldruhým rokem podporu beduínských kmenů, protože omezila činnost povstalců v sunnitských oblastech Iráku. Teď však Málikího vláda navázala spolupráci s Táriqem Hášimím, vůdcem kolaborantské sunnitské Islámské strany Iráku ve snaze omezit pro změnu aktivity Probuzení. Výsledkem je nárůst povstaleckých útoků v posledních týdnech.

Mosul

Na křižovatce u vesnice Filfajl 25 km severně od Mosulu najel sebevražedný útočník do hlídky vládní armády. Výbuch zabil tři a zranil sedm vojáků a poškodil deset aut.

Američané oznámili, že jeden jejich voják zemřel na následky zranění, která utrpěl v úterý při dopravní nehodě v Mosulu.

Sulajmáníja

Íránsko těžké dělostřelectvo zahájilo v noci na pátek ostřelování pozic Američany podporované kurdské separatistické organizace PJAK v oblasti Bašdar provincie Sulajmáníja a oblasti Sawran provincie Irbíl. Palba pokračovala až do pátečního dopoledne, podle kurdského zdroje způsobila požáry na polích řady vesnic, které jsou však vylidněné už od počátku června, kdy došlo k první vlně ostřelování. PJAK je vyzbrojována, trénována a zásobována zpravodajskými informacemi od zpravodajských služeb USA a „Izraele“ a podniká z okupovaného Iráku opakované útoky na íránské území, jehož vládu by ráda svrhla.

Basra

Mluvčí britských sil v jižním Iráku potvrdil, že britští vojáci zahájili v okrsku Latíf severně od Basry společnou operaci s vládními vojáky. Operace má trvat týden a jejím účelem je zabránit mahdistům v „útocích na civilisty“. Kromě toho jsou mahdisté obviňováni z opakovaného ostřelování britské základny na mezinárodním letišti.

Ve večerních hodinách zatkla vládní policie další čtyři mahdisty a zabavila dvě automatické zbraně, dva granáty RPG a munici.

Bombové útoky

V Dawasíru u Ba‘qúby explodoval výbušninou naložený motocykl před domem velitele policie tzv. Probuzení známého jako Abú Bismilláh. Výbuch zranil dva lidi, Abú Bismilláh však těsně před ním vešel do domu a pokusu o atentát unikl.

V poledne zasáhla bomba americkou hlídku v bagdádském okrsku Habíbíja; policie informovala o zranění čtyři civilistů, o ztrátách Američanů jako obvykle neměla informace.

Sobota 19. července 2008

Fallúdža

Při razii v průmyslové zóně a čtvrti Šuhadá ve východní části města zatkli američtí vojáci 15 lidí, které hodlají vyslýchat. Podle plukovníka policejních sil Fajsala Ismáíla Husajna je v sídle městské policejní správy v současné době na základě zatykačů místního soudu drženo 400 lidí, kteří mají být vyslýcháni. 225 dalších lidí bylo odtud v dubnu propuštěno na základě generální amnestie vyhlášené parlamentem v únoru letošního roku.

Ána

Policie tzv. Probuzení provedla rozsáhlé razie, při nichž bylo zatčeno nejméně 15 místních lidí. Zajatci byli okamžitě předáni Američanům, aby je umístili na své základně, než budou dopraveni do některé z věznic v zemi.

Ozbrojené akce

Časně ráno zasáhl ostřelovač policistu na kontrolním stanovišti v Sardž Chana západně od Mosulu a usmrtil jej. V Zandžilí na západě Mosulu unesli ozbrojenci dva vládní vojáky; o kus dál pak oba zastřelili a zmizeli.

U Hamry severně od Tikrítu přepadli ozbrojenci v osobním autě policejní stanoviště a zabili tři policisty.

Na Qádísíjské hrázi na Eufratu u Hadíthy zaútočili ozbrojenci na americkou pěší hlídku.

Bombové útoky

V Súq aš-Šujúch v provincii Dhi Qar zasáhla hlídku vládní policie bomba vyrobená z pláště minometné střely naplněného výbušninami; údajně však nezpůsobila žádné zranění.

Na kontrolním stanovišti v Mosulu explodovalo odstavené auto, zničilo zátarasy a poškodilo jedno policejní vozidlo. Další auto zničilo podobným způsobem kontrolní stanoviště v okrsku Ghabat na severovýchodě Mosulu.

Výbuch bomby u soukromého auta na silnici mezi Machúrem a Qajjará 60 km jižně od Mosulu, zranil tři pasažéry (mezi nimi jednu ženu), jednoho z  nich těžce.

Ve čtvrti Wahda centrálního Bagdádu zasáhla odpoledne bomba americkou pěší hlídku; oznámeno bylo zranění čtyř civilistů a poškození okolních budov.

Také u Chálidíje 80 km západně od Bagdádu zasáhla kolem 14:00 bomba americkou kolonu.

Večer zabila bomba v A‘zamíji na severu Bagdádu jednoho civilistu a dva zranila.

Neděle 20. července 2008

Bajdží

Američtí vojáci ráno ve městě zastřelili Husáma, 17letého syna proamerického guvernéra provincie Saláh ad-dín Hamada Hammúda al-Qajsího. Husám byl na návštěvě v domě své snoubenky, když do něj Američané při razii vtrhli; spolu s ním byl zabit i jeden z dívčiných bratrů. Mluvčí amerických sil odpoledne oznámil, že jejich vojáci na základě získaných informací hledali v domě příslušníka al-Qá‘idy, a když narazili na dva ozbrojené muže, v sebeobraně je zastřelili; kromě toho tvrdil, že jeden ze zabitých byl finančním úředníkem al-Qá‘idy, druhý členem této organizace.

Mosul

Do kolony nákladních aut s dodávkami stavebního materiálu pro americké síly najel ve východní části Mosulu sebevražedný útočník a zabil dva členy doprovodu.

Na severu města našly vládní síly raketu Kaťuša připravenou k odpálení na pozice vládní armády.

Basra

Za svítání našla vládní policie v okrsku Džaza‘ir tělo ženy usmrcené čtyřmi výstřely. Agentura Jaqín zprávu doplnila informací, že během roku 2007 bylo v Basře zabito podle oficiálních statistik více než 100 žen.

Ozbrojené akce

V mosulském okrsku Masarif usmrtil ostřelovač člena hlídky vládní policie. V tamní čtvrti Adan přepadli ozbrojenci dům, v němž z neznámých důvodů zabili jeho majitele. Večer pak ozbrojenci z jedoucího auta zastřelili ve městě tři lidi, bratrance, kteří stáli před svým domem.

Organizace Džajš ar-rášidín oznámila, že se v jižním Bagdádu střetla s americkými vojáky

Ostřelování

Organizace Džaj al-muslimín oznámila vypálení rakety na americkou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

Při explozi bomby pod pěší policejní hlídkou byl ráno v Kirkúku zraněn jeden policista.

Odpoledne zasáhla ve vesnici Bání Sa‘d u Miqdádíje bomba auto se třemi příslušníky vládní policie a usmrtila je.

Při ranní explozi bomby v bagdádském okrsku Karradá byl jeden civilista usmrcen a tři zraněni. Ve Wazíríji na severní straně města zranila bomba plukovníka vládní policie a další dva policisty. Večer explodovalo v okrsku Állawí centrálního Bagdádu zaparkované auto, zabilo jednu osobu a zranilo sedm dalších, mezi nimi několik policistů.

Organizace Armáda džihádu oznámila, že její příslušníci odpálili bombu pod americkou kolonou projíždějící Ghazálíjí na západní straně Bagdádu, zničili Humvee a usmrtili jeho posádku.

Další povstalecká organizace, Brigády Dawa wa-ar-Ribat, oznámila, že v Chálidíji 80 km západně od Bagdádu zničila bombou americké obojživelné vozidlo, v němž zahynula celá posádka.

Pondělí 21. července 2008

Fallúdža

Muž oblečený do policejní uniformy, pod níž měl vestu s výbušninou, se odpálil u domu policejního důstojníka a zranil pět policistů.

Bagdád

Časně ráno zatkli američtí vojáci při razii v Džadídě člena Brigád Hizballáh, což je ozbrojená milice podporovaná Íránem, která bojuje proti přítomnosti amerických sil v zemi. Podle Američanů byl zatčený odpovědný za fotografování a pořizování videonahrávek útoků na irácké vládní síly.

Ve čtvrti Džamí‘a na západě města vyhodili ozbrojenci do vzduchu dům patřící matce Mithala al-Alúsího, sunnitského sekulárního poslance iráckého parlamentu, který je stoupencem dohody Iráku s „Izraelem“ a šéfem strany Umma. Prázdný dům byl výbuchem zničen, poškozeno bylo i několik okolních. Mithal z obav o život žije už delší dobu trvale v Zelené zóně.

Provincie Dijála

Ve okraji vesnice Wajs 11 km východně od Sa‘díje ležící 115 km severovýchodně od Bagdádu zastavil v noci sebevražedný útočník s traktorem naloženým melouny náhle u kontrolního stanoviště a odpálil nálož pod melouny ukrytou. Silná exploze zabila pět lidí, z toho čtyři příslušníky policie tzv. Probuzení, a další čtyři zranila.

Ozbrojené akce

V okrsku Izza na západní straně města Kútu zastřelili ozbrojenci jedoucí na motocyklu muže stojícího před svým domem. Policie na místo dorazila a okrsek uzavřela, pachatelé však stačili zmizet.

Ve východním Mosulu zastřelili odpoledne ozbrojenci z jedoucího auta dva muže. Další dva zastřelené našla policie v západomosulském okrsku 17 Tammúz. Členové al-Qá‘idy přepadli v Mosulu hlídku vládních vojáků a dva z nich zastřelili.

Brigáda Revoluce 1920 oznámily, že jejich příslušníci zničili v Kirkúku americkou minolovku a zabili všechny členy její posádky.

V ba‘qúbském okrsku Abú Sajdá zastřelili ozbrojenci vůdce kmene Ubajd šajcha Abd al-Gháfúra Abdalláha.

Bombové útoky

V Durá jižně od Bagdádu zasáhla kolem 7:00 bomba americkou kolonu. Americké i vládní síly okolí útoku neprodyšně uzavřely, na místo dorazily záchranné týmy a americké vrtulníky, což naznačuje značné ztráty.

Povstalecká organizace Džajš al-muslimín oznámila provedení útoku na americkou kolonu jižně od Bagdádu, při němž bomba zničila jedno Humvee a zabila jeho posádku.

Večer zasáhla na kirkúcké ulici Kurniš bomba kolonu zástupce policejního velitele okrsku Uruba a usmrtila jej; čtyři zranění strážci byli dopraveni do nemocnice.

Úterý 22. července 2008

Sámarrá

Člen zdejší policie tzv. Probuzení namířil svůj kalašnikov AK-47 na dalšího člena téže policie a zastřelil jej. Vzápětí nato zranil střelbou ještě další čtyři policisty, z toho dva těžce. Podle předběžného vyšetřování šlo o „nehodu“ a mezi muži nebyly žádné neshody; ostatní policisté však tvrdili, že střelec se nervově zhroutil a v tomto stavu začal okolo sebe bezmyšlenkovitě střílet.

Tal Afár

V oblasti města došlo k bojům mezi dvěma turkmenskými kmeny Džulágh a Bizzi, které si vynutily zásah vládních vojáků a místní policie. Podle guvernéra města generálmajora Nadžma Abdalláha al-Džabbúrího šlo o vyřizování sporů o vodu, ale i o politické souvislosti. V bojích byli zabiti tři policisté a jeden příslušník kmene Džulágh; zranění utrpěli tři členové druhého kmene a dva policisté.

Basra

Během tohoto dne bylo v provincii zatčeno osm příslušníků Mahdího armády.

Ozbrojená akce

V okrsku Bursa v západním Mosulu podnikli ozbrojenci útok na kontrolní stanoviště, při němž nedošlo k žádným ztrátám. Totéž stanoviště bylo před časem terčem sebevražedného útoku.

Bombové útoky

V Tikrítu explodovala bomba u kolony zástupce ředitele pro prevenci chorob ze zdravotního úřadu provincie Saláh ad-dín dr. Chálida Durhána. Zranila lehce lékaře a šest jeho průvodců, z nichž část musela být dopravena do nemocnice.

Exploze bomby v kontejneru na odpadky u sídla policie tzv. Probuzení v ba‘qúbské čtvrti Mu‘allimín zranila čtyři lidi, z toho dva policisty. Na místo dorazily bezpečnostní síly, které o 15 metrů dál objevily podezřelé auto, vyklidily okolí a auto odpálily. Letící úlomek zranil dalšího policistu Probuzení.

Ve východomosulské čtvrti Mithaq zasáhla bomba hlídku vládní policie a zranila dva policisty.

Rovněž v kirkúcké čtvrti Uruba se terčem bombového útoku stala policejní hlídka, tentokrát ale ke zranění nedošlo. Ve čtvrti Wásití téhož města vybuchla bomba pod autem soudce Muhammada Farhána; ten pokus o atentát přežil.

Středa 23. července 2008

Bagdád

Vládní síly zatkly za posledních 24 hodin v několika čtvrtích města 32 lidí, z nichž 25 bylo členy Mahdího armády a zbylých sedm bylo z příslušnosti k této armádě podezříváno. Současně mělo být zabaveno množství zbraní a munice, převážně prý íránského původu.

Násiríja

Američtí vojáci vtrhli do zdejší budovy provinční zprávy a aniž požádali o dovolení začali fotografovat, údajně v rámci příprav plánovaného setkání amerických velitelů s guvernérem provincie Dhi Qar Azízem Kázimem Alwánem. Úředníci byli jejich vpádem pobouřeni, protože zajišťování bezpečnosti této provincie Američané již před časem předali iráckým složkám. Před dvěma týdny byla dohoda o předání rovněž porušena, když americký výsadek přistál v okrsku Thawra na okrají Násiríje.

Basra

Tentokrát bylo v provincii zatčeno devět mahdistů. Od úsvitu probíhala razie v oblasti Abú Chásib, ležícím východně od města Basry směrem k íránským hranicím, při níž bylo zajištěno pět člunů, které se podílely na pašování zbraní a munice. Další razie proběhla v Zubajru 35 km ležícím západně od Basry a v blízkosti kuvajtské hranice. Během razií bylo nalezeno 82 kalašnikovů, tři kulomety, pět pušek Simonov a množství munice a výbušnin

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Tahrír na východě Mosulu zaútočili ozbrojenci na kontrolní stanoviště vládní armády a zabili dva vojáky.

V noci přepadli ozbrojenci v bagdádské A‘zamíji dvě kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení a zbraněmi vybavenými tlumiči zastřelili celkem tři policisty a čtvrtého zranili.

Ostřelování

Čtyři minometné střely zasáhly stanici vládní policie v mosulské čtvrti Wahda, kde zranily jednoho policistu a poškodily tři hlídková vozidla.

Organizace Džajš ar-rášidín oznámila vypálení dvou raket S5K na blíže neurčené americké postavení u Sámarrá.

Pozdě večer se terčem raketového útoku stala britská základna na mezinárodním letišti u Basry.

Bombové útoky

Povstalecká organizace Džajš al-muslimín oznámila, že při útoku na americkou kolonu odpálením bomby zneškodnila u Tárimíje americkou minolovku a zabila nebo zranila její posádku.

Brigády Revoluce 1920 oznámily zničení amerického kamionu se zásobami na dálnici v Ridwáníji. Vozidlo po zásahu zcela shořelo, usmrcena byla jeho posádka.

V Miqdádíji usmrtil výbuch bomby ženu.

Čtvrtek 24. července 2008

Bagdád

V Zafaraníji v jižním Bagdádu byl ráno při pokusu o atentát před svým domem zraněn jeden z čelných vůdců šíitské strany Dawa Abd ar-Rahmán Muhammad Dawúd. Zraněni byli také dva jeho průvodci.

Při razii v Madínat as-Sadr zatkly vládní síly deset mahdistů a zabavily množství zbraní a munice.

Americké síly v doprovodu sil Magháwir prohledaly sídlo ministerstva školství, v němž bylo nalezeno množství výbušniny, jež by stačilo ke zničení třípatrové budovy.

Ba‘qúba

Večer se v blízkosti velitele policie tzv. Probuzení Na‘ima ad-Dulajmího v ba‘qúbské Džadídě odpálila žena, patrně příslušnice al-Qá‘idy. Výbuch usmrtil Dulajmího a šest jeho průvodců, dalších 24 lidí bylo podle prvních zpráv zraněno.

Mosul

Ve čtvrti Intisar na východní straně města najel sebevražedný útočník do kontrolního stanoviště vládních sil, kde jednu osobu usmrtil a dvě další zranil.

Darband-i Chán

Silná exploze otřásla kolem 2:00 skladem zbraní kurdské policie Asajiš v centru tohoto města ležícího 66 km jižně od Sulajmáníje (ve stejnojmenné provincii) a probudila velkou část obyvatel, kteří vyběhli z domů, aby sledovali kouř stoupající z arzenálu a několik minut pokračující druhotné exploze. Podle oficiální předběžné zprávy výbuch nezpůsobil žádné lidské ztráty a jeho příčinou měl být pravděpodobně zkrat na elektrickém vedení.

Basra

Vládní policie opět prohledávala několik částí provincie a zatkla přitom dalších pět mahdistů. V Šatt al-Arab přitom zabavila 15 minometných střel a v zóně vnitřní bezpečnosti jeden granát RPG.

Ozbrojená akce

Ostřelovač zranil v Súq al-Ma‘aš na západě Mosulu výstřelem jednoho vládního vojáka.

Bombové útoky

Východně od Mandalí poblíž íránské hranice zranil výbuch bomby čtyři příslušníky vládní armády, dva z nich těžce. Všichni byli dopraveni do polní nemocnice na vojenské základně Karkuš 30 km jižně od Mandalí. Šlo o čtvrtý podobný útok od počátku července.

V Jarmúku na západě Mosulu zasáhl výbuch bomby hlídku vládní policie a zranil tři policisty.

Organizace Džajš ar-rášidín se přihlásila k bombovému útoku, při němž bylo v provincii Ninwa zneškodněno americké Humvee a jeho posádka utrpěla zranění.

Pátek 25. července 2008

Bagdád

Americké velení oznámilo, že při operacích proti buňkám irácké al-Qá‘idy bylo během čtvrtka a pátku v centrálním a severním Iráku zatčeno 21 členů této organizace a zabaveno množství zbraní, munice, výbušnin a surovin na výrobu bomb.

Ozbrojené akce

Kolem 6:00 byli v bagdádském sunnitském okrsku A‘zamíja v přestřelce zabiti čtyři členové policejní hlídky tzv. Probuzení a další byl zraněn.

Ve čtvrti Karamá na východě Mosulu vrhli ozbrojenci do domu 41leté majitelky a na místě ji zastřelili.

Bombový útok

Ve 20:00 vybuchla v Karbale bomba uložená v mikrobusu a zranila devět lidí. K explozi došlo asi 500 metrů od svatyně imáma Abbáse.

Sobota 26. července 2008

Fallúdža

Americká hlídka zastřelila kolem 14:30 muže v autě, které se k ní blížilo, bylo od ní vzdáleno asi 200 metrů a zdálo se jí podezřelé.

Bagdád

Za posledních 48 hodin oznámily vládní síly zatčení 53 lidí při raziích na území Bagdádu. Z toho ve 40 případech šlo o „hledané osoby“, ve zbývajících 13 o „podezřelé“. Kromě toho byl osvobozen jeden unesený rukojmí a zabaveno množství zbraní, munice a výbušnin (jako obvykle bylo zdůrazněno, že většina tohoto materiálu byla íránské výroby) a 11 aut, která byla buď kradená nebo byla propašována do země.

Ba‘qúba

Podle zprávy Mafkarat al-Islam pohrozili členové policie tzv. Probuzení v provincii Dijála, že se vrátí do řad bojovníků al-Qá‘idy, nezvýší-li jim Američané platy. Jejich velitel plukovník Abd as-Sattár prohlásil, že nebude váhat vrátit se k al-Qá‘idě, zůstane-li jejich požadavek nevyslyšen. Peníze potřebuje k povzbuzení svých mužů, aby byli ochotni pouštět se do dalších akcí proti al-Qá‘idě. Mafkarat al-Islam ocitoval amerického velitele v této provincii, podle něhož Američané vyplácejí každému členu této policie měsíčně 300 dolarů; jejich činnost sestává především z provádění hlídek nebo pátracích akcí a z ostrahy amerických sil.

Sámarrá

Poté, co výbuch bomby zasáhly v okrsku Džubajríja americkou hlídku, zatkly americké síly ve městě 14 příslušníků policie tzv. Probuzení proto, že hlídku před útokem neochránili. Ochrana amerických sil je totiž hlavním zaměstnáním této policie. Výbuch bomby způsobil mezi Američany značné ztráty, oblast kolem něho byla uzavřena po celý následující den.

Basra

Vládní vojáci spolu s britskými vojáky prohledali okrsku Abú al-Chásib a Nadžíbíja, v nichž zatkli osm mahdistů a zabavili „množství nově vyrobených íránských zbraní a munice“.

Ozbrojená akce

V Jarmúku na západě Mosulu se policejní hlídka střetla s ozbrojenci, kteří jednoho z policistů zabili.

Ostřelování

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že zasáhly třemi minometnými střelami americkou leteckou základnu Camp Anaconda u Baládu, na níž způsobily vážné škody. Tato povstalecká organizace je stálým členem Fronty džihádu a změny.

Bombové útoky

Dopoledne došlo v okrsku Sálich na severu Bagdádu k výbuchu bomby pod hlídkou vládní armády; v poškozením vozidle byli zraněni dva vojáci a zranění utrpěl též náhodný chodec. Ve čtvrti Džihád západního Bagdádu zasáhla bomba skupinu dělníků pracujících na ulici, dva z nich zranila a značně poškodila buldozer. Odpoledne zranila bomba ve východním Bagdádu jednoho vládního policistu, dva policisty tzv. Probuzení a tři civilisty.

Zásobování amerických základen jsou ochotny organizovat některé irácké kmeny

Šajchové některých iráckých kmenů vytvořili čtyři soukromé dopravní společnosti známé pod společným názvem Irácká dopravní síť. Tyto společnosti se hodlají věnovat zásobování amerických okupačních sil po celé zemi, zavázaly se k bezpečné dopravě zboží a převzaly plnou zodpovědnost za případné ztráty. Řidiče vozů pro tuto dopravu budou získávat ze svých kmenů. Americké vojenské velení přikládá vzniku této nové společnosti velkou důležitost jako náznaku, jak by se měla irácká ekonomika rozvíjet pod americkým deštníkem. Zpočátku se počítá se zásobováním amerických základen v provinciích Anbár a Saláh ad-dín, v září by se mělo rozšířit na oblasti středního a o měsíc později i severního Iráku. Předmětem dopravy jsou potraviny, voda, stavební materiál, dřevo, betonové zátarasy a kontejnery. Američané rovněž oceňují to, že mohli omezit vysílání vlastních vojenských konvojů, které muselo vždy doprovázet průměrně 20 vojáků, a i tak se často stávaly terčem útoků.

Neděle 27. července 2008

Bagdád

V okrsku Šúla zatkly vládní síly muže, u něhož byly nalezeny dvě v Íránu vyrobené bomby a ruční granáty.

Odpoledne se v okrsku Fadl střetla vládní policie s policií tzv. Probuzení. Důvody střetu zůstaly nejasné; jejich obětí však byl jeden mrtvý a tři zranění civilisté.

Madá‘in

Agentura Jaqín na základě policejní zprávy oznámila, že ozbrojenci napadli v Madá‘inu střelbou procesí pěších poutníků směřující z měst na jihu země do Bagdádu k hrobce šíitského imáma Músy al-Kázima, a sedm z nich zabili. Večer tiskový mluvčí bagdádského operačního velitelství Qásim Ata tuto informaci popřel.

Nadžaf

Nedávno slavnostně otevřené letiště v Nadžafu se stalo bezpečnostním problémem a ohniskem sváru mezi bagdádským režimem a americkými okupačními představiteli o kontrolu nad zemí. Američané chtějí mít nad letištěm přísný dohled, aby zabránili infiltraci agentů „sousedních zemí“ do okupovaného Iráku. Nadžaf je poutním místem šíitských věřících a Američané podezírají šíitský Írán, že by poutí využíval k pašování svých agentů do Iráku. Proto oznámili irácké vládě, že vládní armáda a policie, které jsou pod silným politickým a stranickým tlakem, nedokáží potřebnou bezpečnost letiště zajistit. Američané se evidentně obávají, že by vládní síly mohly s íránskou zpravodajskou službou prostřednictvím tohoto letiště spolupracovat, protože sama vládní strana Dawa premiéra Málikího má s íránskými duchovními představiteli úzké styky. Hodlají proto na letišti instalovat zařízení na zjišťování neohlášených letadel ve vzdušném prostoru mezi Nadžafem a Íránem, které by zachytilo jakékoli tajné přistání.

Ozbrojené akce

V mosulském okrsku Farúq zastřelili ozbrojenci imáma šajcha Sáliha Abd al-Azíze vracejícího se z mešity domů.

Ve východním Bagdádu odpoledne ozbrojenci postřelili plukovníka vládní armády, jednoho z velících důstojníků operace s názvem Zavedení zákona v Bagdádu.

Večer se na silnici mezi Qajjará v provincii Ninwa a Machmúrem ležícím v sousední provincii Irbíl (68 km jihozápadně od Irbílu) ozbrojenci střetli s vládními vojáky. V boji byli zabiti tři ozbrojenci a čtyři vládní vojáci včetně důstojníka; další tři vojáci byli zraněni.

Ostřelování

Organizace Džajš ar-rášidín, stálá členka uskupení Fronta džihádu a změny, oznámila vypálení tří minometných střel na americkou základnu v Tádží severně od Bagdádu.

Při ostřelování britské základny na letišti u Basry dopadla jedna raketa do blízkosti základny, ale nezpůsobila žádné škody. Další raketa dopadla do blízké vesnice Karmat Alí; dvě další rakety a odpalovací zařízení našli a zneškodnili vládní vojáci.

V Buhrízu odpoledne explodovala nevybuchlá raketa, kterou našly děti a začaly si s ní hrát. Výbuch jedno z dětí usmrtil.

Bombové útoky

Ve Fallúdže došlo k explozi bomby před domem dr. Zakího Ubajda, činitele proamerické Islámské strany Iráku a současně člena provinčního shromáždění. Výbuch zranil Ubajda a jeho syna a usmrtil dva strážce.

Ve čtvrti Husajn na západě Basry zranila exploze bomby řidiče soukromého auta.

U motocyklu se dvěma policisty vybuchla v Ibará na jihu Buhrízu bomba a oba usmrtila.

Na silnici z Túz Churmátú do Sulajmán Páku 185 km severně od Bagdádu zabil výbuch bomby vojáka a kapitána vládní armády a poškodil hlídkové vozidlo.

Pondělí 28. července 2008

Hadítha

Za úsvitu došlo ve městě k přestřelce mezi tzv. pohotovostní policií (odnoží kmenové policie Probuzení) a vládními vojáky. Vyvolal ji pokus o zatčení Ahmada aš-Šafíra al-Džaghifiho, bratra velitele pohotovostní policie Muhammada al-Džaghifiho. Trval půl hodiny s použitím lehkých i středních zbraní. Americké síly do boje dvou jimi podporovaných složek nezasáhly. Podle nejmenovaného zdroje se Ahmada al-Džaghifiho nepodařilo zatknout, ač je vládními složkami obviněn z únosů a vražd civilistů a bezdůvodného vraždění zajatců vracejících se z amerických věznic. Právě hadíthská policie Probuzení neblaze proslula únosy desítek zdejších civilistů, předvoláváním lidí propuštěných z věznic po celé zemi, kteří se vracejí do města, na svou policejní stanici a jejich vražděním.

Bagdád

Na davy šíitských poutníků, kteří do Bagdádu přišli uctít památku imáma Músy al-Kázima z 8. století, postupně zaútočily tři sebevražedné atentátnice. K prvnímu útoku došlo na náměstí Kahramana, k dalším u nádraží Músy ibn Nusajra a u Národního divadla; všechny tři objekty leží v šíitském okrsku Karradá. Výbuchy způsobily smrt 32 lidí, většinou žen a dětí, a zranily dalších 102.

Kirkúk

Sebevražedná útočnice se dopoledne odpálila před budovou provinční správy ve shromáždění kurdských demonstrantů, kteří protestovali proti rozhodnutí irácké vlády o odložení referenda, kterého by Kurdové rádi využili k tomu, aby že jim umožnilo připojení tohoto ropného města k separatistickému Kurdistánu. Proti tomu je naopak arabská většina ve městě spolu s tamními Turkmeny. Podle generála Burhána Wásifa z provinčního policejního velitelství výbuch zabil 22 lidí a zranil dalších 150, podle agentury AP šlo o 25 mrtvých a 187 zraněných. Kurdští demonstranti si pak hněv vybili na nedalekém sídle turkmenské politické strany, střelbou zranili pět jeho strážců a zapálili 15 aut v okolí.

Provincie Irbíl

Americké vládní síly se v oblasti Machmúr 90 km jihovýchodně od Mosulu střetly se sunnitskou sektářskou organizací patřící k irácké al-Qá‘idě, kterou obklíčily ve vesnici Džadída (68 km jihozápadně od Irbílu) na hranicích se sousední provincií Ninwa. Cílem operace mělo být zajetí hlavního velitele al-Qá‘idy v Mosulu Abdalláha aš-Šafí‘ího. Poté co byla vesnice v neděli pozdě večer obklíčena, spojené síly na ni zaútočily a střetly se s početnými silami protivníka. V boji byli zabiti čtyři vládní vojáci a tři ozbrojenci z al-Qá‘idy, šest vládních vojáků a jeden americký byli zraněni. Zajato bylo asi 50 ozbrojenců (podle Američanů 57) a zabaven sklad zásob a dokumentů. Zda byl mezi zajatými i hledaný Abdalláh aš-Šafí‘í, nebylo oznámeno. Podle prvních výslechů se údajně ukázalo, že všichni ozbrojenci pocházeli z vesnic oblasti Machmúr, byli vycvičeni al-Qá‘idou a patřili k jejímu Islámskému státu Iráku.

Basra

Vládní síly oznámily zatčení pěti mahdistů a zabavení 25 minometných střel v okrsku Šatt al-Arab, většinou opět nové íránské produkce.

Ozbrojené akce

U Latífíje 40 km jižně od Bagdádu napadli ozbrojenci kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení, kde zabili jednoho policistu.

Ve východním Mosulu ozbrojenci zastřelili předsedkyni výkonného výboru Federace družstev Tagrid Ahmad al-Ma‘adidí ve chvíli, kdy opouštěla dům, aby odjela do práce. Tato organizace je vládou podporované sdružení pro distribuci potravin.

Ostřelování

Odbojová organizace Brigády zmocnění (Katá‘ib at-tamkin) oznámila vypálení dvou minometných střel na americké ležení u Rawy v provincii Anbár. Další dvě střely vypálili členové této organizace také na americký tábor v mosulské čtvrti Hudaba a jednu raketu S5K na americkou základnu na jihu Bagdádu.

Bombové útoky

V Balád Rúzu 70 km severovýchodně od Bagdádu zasáhl ráno výbuch bomby soukromé auto, v němž zabil čtyři civilisty, mezi nimi jednu ženu.

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že bombou zneškodnily na silnici do Rutby v provincii Anbár americké vojenské vozidlo, v němž zahynula celá posádka.

Úterý 29. července 2008

Provincie Dijála

Americké a vládní síly zahájily v 5:00 v provincii operaci proti sunnitské fundamentalistické al-Qá‘idě. Hned v prvních hodinách bylo v různých částech provincie zatčeno celkem 20 lidí. V celé provincii platí do odvolání zákaz vycházení.

Kirkúk

Na ulicích města se na pokyn vlády rozmístily jednotky vládní armády, které mají zřejmě zabránit pokusům kurdských separatistů pomstít se za včerejší útok na kurdskou demonstraci.

Bombové útoky

Ve čtvrti Ta‘mím na východě Mosulu zasáhla bomba hlídku vládní policie; oznámeno bylo zranění tří civilistů. Další bomba explodovala na ulici BaDuš v západním Mosulu; tady zasáhla hlídku vládní armády a zranila kapitána a dva řadové vojáky a jednoho náhodného chodce.

Středa 30. července 2008

Hadítha

Policie tzv. Probuzení a vládní policie v Hadíthě zadržely desítky osob propuštěných v posledních dvou dnech z amerických věznic v zemi a vracejících se do města. Odmítly je vydat příbuzným a hodlají je postavit před samozvané soudy. Jejich osud je tak velice nejistý, protože velitel obou těchto policií Farúq al-Džaghifi nařídil, že musí být vězněni až do „prostudování“ jejich případů. Zdejší policie Probuzení je přitom nechvalně známá tím, že vraždila všechny vězně, kteří se po propuštění Američany vraceli do města, ať už hned po jejich příchodu, nebo je unesla a zavraždila o několik dní později. Těla obětí pak byla pohozena v odlehlých pouštních oblastech. Tyto vraždy mají také velký podíl na tom, že v poslední době přibývá útoků na americké a vládní síly v celé provincii Anbár, v níž po předchozí dva roky panoval relativní klid.

Provincie Dijála

Příslušníci vládní armády a policie zatkli během druhého dne operace proti al-Qá‘idě v provincii 54 osob.

Tikrít

Za svítání začali američtí vojáci prohledávat zemědělskou oblast Tigris ležící 15 km jihozápadně od Tikrítu. Při razii, která trvala až do poledních hodin, zabili dva muže a ženu a řadu dalších zranili, přičemž některé ze zraněných pak odvezli na své základny. Obětmi byli manželka majitele farmy Džásima Abdalláha al-Isáwího Subhíja Hasan Husajn (77) a dva jeho synové Muhammad Džásim a Alí Džásim. Tři další Isáwího děti byly mezi zraněnými. Další syn, který vpád vojáků přežil, vypovídal: „Spali jsme na střeše, protože nešel proud. Nejdřív mne neviděli, ale pak mne probudili, strhli ze mne šaty, srazili na zem a bili mne po hrudi a těle. Bylo jich v domě moc. Na okamžik jsem si myslel, že jsme z něčeho obvinění. Chtěli jsme po Američanech vysvětlení. Máme vlastní farmu a jsme rolníci. Proč útočili na mou starou matku? Proč ji zabili? Kdo nám ji vrátí?“ Podle sdělení tikrítské hlavní nemocnice měli mrtví na tělech střelné rány na hlavě, hrudi a dalších částech těla. Na jejich pohřbu se shromáždilo více než 2000 příbuzných a přátel.

Velitel města plukovník Ra‘ján v telefonickém rozhovoru s korespondentem agentury Jaqín vyjádřil lítost nad civilními ztrátami a prohlásil: „Zahájíme vyšetřování věci, abychom zjistili, kde se stala chyba.“ Guvernér provincie Saláh ad-dín odsoudil útok Američanů slovy: „Během necelého týdne spáchali Američané dva masakry. Při prvním zabili mého syna a při druhém nevinné civilisty. Masakry páchané americkými okupačními silami musí být zastaveny.“

Mosul

Ve čtvrti Sumud v západní části města přepadli ozbrojenci dům jednoho z vůdců Islámské strany a tohoto vysokého činitele proamerické strany a současně bývalého plukovníka irácké armády v době Saddáma Husajna zastřelili.

Ve čtvrti Sádiq zaútočili další ozbrojenci na auto soudce Muhammada Chalfa as-Sabíla, který jel do soudní budovy v centru města a zranili jej a jednoho z jeho strážců. Sami okamžitě po útoku zmizeli, oba zranění byli převezeni do nemocnice Džumhúríja. Tam soudce následujícího dne na následky zranění zemřel.

Sindžár

Vládní síly prohledaly sídlo Sjednocené národní koalice ve městě, zatkly jejího úředníka Murada Kaštu Asiho, příslušníka náboženské menšiny jazídovců, a úřadovnu uzavřely. Sjednocená irácká aliance je koalicí 13 politických stran zastupujících různé politické a etnické skupiny. Plánuje účast v říjnových provinčních volbách na platformě obrany arabského a islámského charakteru provincie Ninwa proti kurdským pokusům o anexi tohoto území.

Basra

Vládní policie oznámila nález čtyř raket Grad a čtyř odpalovacích zařízení na nákladním autě zakrytých pláty železa v okrsku Ma‘qál severně od Basry.

V Šatt al-Arab ve východní části Basry byli zatčeni dva příslušníci eskader smrti a zajištěno 25 minometných střel.

Ozbrojené akce

Odbojová organizace Džajš ar-rahmán, členka Fronty džihádu a změny, sestřelila nad jižním Bagdádem americký bezpilotní špionážní letoun.

Spor dvou vzájemně spřízněných rodin o peníze vyústil ve vesnici Tall as-Aswad nedaleko Hítu v přestřelku mezi nimi, která trvala až do příjezdu bezpečnostních sil, jež ji zastavily a sedm účastníků zatkly.

Ostřelování

Povstalecká Džajš al-muslimín oznámila dvě minometné střely na americkou základnu v Tikrítu.

Bombové útoky

V Dulu‘íji zasáhla bomba u kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení hlídku amerických vojáků, zničila jejich Humvee a zabila dva Američany.

V okrsku Zujuna ve východním Bagdádu narazila na bombu hlídka složená z vládních vojáků a policistů. Výbuchem byl zabit jeden z vojáků a zraněno deset dalších osob, většinou vojáků a policistů.

Večer explodovala v Sámarrá bomba pod hlídkou policie tzv. Probuzení, tři policisty usmrtila a dva zranila.

Čtvrtek 31. července 2008

Ba‘qúba

Během třetího dne pokračující operace proti al-Qá‘idě bylo v provincii Dijála zatčeno více než sto lidí. Mezi zatčenými byl i vysoký policejní důstojník

Mosul

Ve města byla nalezena tři pohozená mrtvá těla žen. Dvě z nich byly usmrceny střelnou ranou do hlavy, třetí měla podříznuté hrdlo a na jejím těle ležel nůž.

Qajjará

V oblasti Qajjará ležící asi 50 km jihovýchodně od Mosulu najel sebevražedný útočník autem do hlídky vládní policie, zničil dvě policejní vozidla, zabil tři policisty a zranil další čtyři, jednoho z nich velmi těžce.

Kút

Za úsvitu prohledaly vládní síly úřadovnu Sadrova hnutí, kde pátraly po „hledaných osobách“ a zatkly nakonec jako „podezřelého“ jednoho strážce s tím, že bude po výslechu propuštěn, pokud mu nebude nic dokázáno.

Vládní síly prohledaly také štáb policie tzv. Probuzení v okrsku Kafa‘at v centru města a během razie zatkly tři jeho zaměstnance. Manažer štábu Ahmad al-Málikí si postěžoval, že vojáci při razii sebrali oficiální dokumenty a rovněž část jeho osobní korespondence. Podle něho byl štáb pak uzavřen, protože se zdejší Probuzení přede dvěma měsíci zapojilo do vytvoření politické strany s cílem zúčastnit se podzimních voleb. Vůdcem celého hnutí Probuzení je Ahmad Abú Rišá.

Karbalá - Násiríja

Vládní síly zatkly na severu Karbaly v zahradě místní mešity čtyři mahdisty, u nichž bylo nalezeno 12 raket Kaťuša.

Provinční vládní policie zatkla při razii ve východní části Násiríje čtyři členy Íránem podporovaných „zvláštních oddílů“ (tj. mahdistů) a zabavila 10 kalašnikovů, neprůstřelnou vestu a vybavení pro komunikaci.

Ozbrojené akce

V Dhuwajbu jižně od Buhrízu zaútočili ozbrojenci na policii tzv. Probuzení střežící železniční stanici bombou, která jednoho z policistů zabila a druhého zranila. Policisté Probuzení přivolali na pomoc vládní armádu a ta donutila útočníky k ústupu na východ do pouště. Tato pouštní oblast byla do operace amerických a vládních sil před šesti měsíci považována za útočiště ozbrojených skupin. Pak byli ozbrojenci na krátkou dobu vypuzeni, ale po několika měsících se zřejmě vrátili a podnikají útoky proti členům Probuzení. Těch tu bylo za poslední tři měsíce 12 zabito a 33 zraněno; pět dalších, kteří byli uneseni, se nepodařilo dosud najít.

Americká armáda oznámila, že jeden její voják zemřel a dva utrpěli zranění při „nebojovém incidentu“, k němuž došlo během bezpečnostní operace v provincii Ninwa.

Ostřelování

Pět minometných střel dopadlo v Mosulu na sídlo televizí al-Arabíja a al-Mawsílíja ve čtvrti Karamá. Podle zprávy nezpůsobily žádné škody; příslušníci irácké národní gardy, kteří budovy střežili, pak uzavřeli sousední čtvrť Quds a začali v ní pátrat po útočnících.

Bombové útoky

Časně ráno zasáhl na silnici u Bagdhádí výbuch bomby americkou minolovku a roztrhal ji na kusy i s těly posádky. Američané okamžitě místo uzavřeli a začali pátrat po útočnících. O pár hodin později se k útoku přihlásila sunnitská organizace Ansar al-islam, napojená na al-Qá‘idu.

V mosulském okrsku Kawkadžli došlo odpoledne současně ke dvěma explozím aut, při nichž bylo zraněno šest civilistů a tři vládní vojáci.

Dva lidi zranil odpoledne výbuch bomby v bagdádském okrsku Karradá.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       6. 8. 2008
6. 8. 2008 Po červencových manévrech se teď na Kavkaze střílí naostro Karel  Dolejší
6. 8. 2008 Co by měl vědět čtenář, než začne věřit Taberyho pohádkám Josef  Brož
6. 8. 2008 Vlast a ruská duše? Deník Právo něljubit! Luděk  Toman
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok
6. 8. 2008 Obnažování moci Ondřej  Slačálek
6. 8. 2008 Připravte se na krizi Jan  Šlemenda
6. 8. 2008 Krize je tady Michal  Vimmer
6. 8. 2008 Magistrát chce vyhodit Karla Srpa
6. 8. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2008
6. 8. 2008 Kotrbova typicky fašistická figura Karel  Dolejší
6. 8. 2008 Daniel Strož, muž současnosti Vladislav  Černík
5. 8. 2008 Ani nejdokonalejší zákon nenahradí morální nevyzrálost a selhání novináře Ivana  Levá
5. 8. 2008 Jednotky OSN v Darfuru naléhavě potřebují vrtulníky. ČR je má, ale neposkytla je
5. 8. 2008 Všichni jsme rasisti Stanislav  Vozka
5. 8. 2008 Jak číst texty o WTO Ludmila  Štěrbová
5. 8. 2008 Americký fotograf zveřejnil snímky mrtvých vojáků a přišel o post integrovaného zpravodaje
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
4. 8. 2008 Operační účinnost systému protiraketové obrany Milan  Vašíček
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2008   
18. 7. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2008   
4. 7. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2008   
23. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2008   
3. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2008   
21. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1.-15. května 2008   
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008   
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008   
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007